Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 09:49 - ВОЙНАТА ЗА ЛЕВСКИ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 2816 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 25.02.2018 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Онзи ден гледах по някаква телевизия възстановката „Залавянето на Левски на Къкринското ханче”.

Поредното доказателство как трагедията се повтаря като фарс.

Сигурен съм, че след шоуто премръзналите актьори и местни родолюбци са отишли в местната кръчма да се почерпят.

Очаквам догодина възстановката „Как бе обесен Левски?” 

Не мога да прогнозирам кога ще се случи прогласеният от Волен Сидеров КОНТРАПРОЦЕС, на който Васил Левски трябва да бъде оневинен. И тогава пътят към канонизирането му за светец е открит…

Кой ли ще играе ролята на Левски? Ами на Иванчо Хаджи Пенчович? Коя телевизия ще предава директно?

Само че от НФСБ паралелно с кампанията на Атака започнаха своя и написаха писмо до Св.Синод. Със същата цел – да искат канонизиране.

Ами ако Синодът най-накрая кандиса, кой ще поведе шествието с хоругвите – Сидеров или Симеонов?

Не е ли време и Каракачанов да организира своя акция?

Впрочем Синодът мълчи. Да не забравяме, че в него тежката дума има дядо Николай. А точно едни репортери от СКАТ не толкова отдавна му подхвърлиха фес и го обявиха за какво ли не? Май сме забравили. Ама дядо Николай едва ли.

Битката за Левски /кой ще прилепи до него/ не е от днес.

Да си спомним битката на Хайтов за гроба на Левски. Тогава един участник в нея призна /не по телевизията, разбира се/, че цялата работа била да се сложи плоча с надпис „Тук е гробът на Левски, открит от НИКОЛАЙ ХАЙТОВ”.

Който успее да извоюва титлата „светия” за Левски, ще остане в историята до него. Като име поне.

Ако това стане, като почне едно производство на икони с новия светия – ще трябва да се сложи образът му във всяка черква.

След това ще започне борба коя икона първа ще бъде обявена за чудотворна. И като се нареди една опашка с желаещи да я целуват – „за здраве”.

Впрочем, забравихме, че за да се случи всичко това, трябва да отпадне не само криминалната присъда, но и да бъдат измислени три чудеса. Ето едно благодатно поле за фантазии и за печелене на народната любов.

Тогава Апостолът няма как да не се обърне в гроба – където и да се намира той.

Онзи ден един патриотично настроен висш държавен чиновник, известен с хулигански изцепки преди известно време,  публикува нещо като пресрелийз по повод 19 февруари, който завършваше с „Поклон, Апостоле!”. Като че ли са яли и пили заедно – коментира един приятел.

Миналата година наблюдавах един от многото ученически конкурси за написване на есе за Апостола. И учениците един след друг възкликваха „Апостоле!” и разсъждаваха по темата „икона на национално-освободителните ни борби”.

Не чух някой да се запита „А дали днес живеем в чиста и свята република?”

Образът на Левски е икона поне от края на 80-те години. Вятърът на перестройката се чувстваше вече и у нас и беше ясно, че дните на Тодор Живков са вече преброени. И тогава много директори се осмелиха да свалят образа на Първия партиен и държавен ръководител от стената зад себе си и сложиха…Левски. Това бе единственият портрет, който партийните секретари не се осмеляваха да оспорват.

Маулана Джелаледдин Мохаммад Маулави Балхи Руми,по-известен само като Руми, макар да не е християнин, и той е размишлявал по темата и отправил един съвет /цитирам по памет/: Да не се кланяме на гробниците на светите предци, по-добре да изучаваме делата им…

Колко ли са българите, които знаят за Левски повече от три цитата, единият е за чистата и святата република. Плюс две приказки от началното училище.

99 процента от българите не знаят нищо за светците, които почитаме – освен датата на именния им ден. Така че ако Левски стане Свети….? Свети Васил, Свети Левски, Свети Игнатий или кой знае как, това с нищо няма да приближи делото му към нас. Може би само ще го отдалечи, опаковайки го в ритуали.

Селяните са го наричали БАЙ Васил – макар да е бил по-млад от тях. Не е ли достатъчно?

Но да се върнем към битката за това кой да води литийното шествие. Не е все едно кой.

В речта си на 19 февруари Волен Сидеров не пропусна да обвини тогавашна Европа /а ние да си мислим за днешната Европа/, че помагала на поробителите ни. В контекста на речта и на деня това означава, че Европа носи вина за обесването на Левски.

Дали да не поискаме от Юнкер или от неговия заместник…или още по-добре от Меркел да ни се извинят за злодеянието?

Ако инициативата вземе Валери Симеонов, като нищо може да намеси граф Игнатиев в заговора.

Тогава ще се обадят от БСП и ще стане мътна и кървава…

Добре, че се случи скандалът с ЧЕЗ, че малко забравихме за Левски…След няколко месеца ще започнем отначало…

 

 

 




Гласувай:
2



1. felixedmundovich - ...ами, много е прав другарят Сидеров...
25.02.2018 10:10
...ако не беше онази англичанка -/дали е европейка, или още по-лоша европейка - не знам , но сътвори голяма вреда за целокупния български народ/ -Мерсия Магдеморт - да напише книга за Левски / с какъв акъл я издадохме на български / никога нямаше да знаем за какво съден Васил Иванов Кунчев...ама пък тогава религията беше опиум за народите и не можеше да да извършим канонизацията... Сега ,православието ни е във възход , естествено пак с помощта на по-големият ни брат, но отново пречка,някои по-грамотни знаят повече подробности за Васил Левски... Ех дяконе , дяконе -нямаш късмет ни жив , ни обесен... НО! В едно беше прав като написа " ...НАРОДЕ, НАРОДЕ... ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9481636
Постинги: 1017
Коментари: 6462
Гласове: 8627
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930