Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 10:00 - ЗА ВСЕМИРНАТА ПАМЕТ - ХРОНИКА АКАША
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0



         ЗА ВСЕМИРНАТА ПАМЕТ – ХРОНИКАТА АКАША

 

“Който си е изработил способността да възприема в духовния свят, той опознава там

миналите процеси и събития в техния вечен характер. Те стоят пред него не както мъртвите исторически документи, а изпълнени с живот. Пред него по определен начин се разиграва това, което е станало. Тези, които са посветени в четенето на тази жива писменост могат да надникнат в едно много по-далечно минало, отколкото е онова, което описва официалната история”.

                         Д-р Рудолф Щайнер

 

        “Акаша” е санскритско наименование на етера. “Етер” не като химическо наименование на вещество, а като духовна същност на невидимия етерен свят. Човек също притежава етерно /жизнено/ тяло, част от вечната жизнена енергия,  проникваща в целия Космос, изначалното вещество на Сътворението. Хрониката Акаша е отпечатана, запаметена в невидимия проникващ навсякъде етер.

        Хрониката Акаша е централно хранилище за информация за всяка личност живяла на Земята, за всяко събитие, което се е състояло. В Хрониката /или Летописа/ Акаша се съдържа историята на всяка душа, всяка случка, процес, катаклизъм, станали през цялото време от Сътворението на света.

        Хрониката Акаша  не е само духовна памет за всички събития още от предисторически времена до настоящето, а съхранява всяка постъпка, действие, процес, мисъл, дума и даже намерение – всичко, което се е случвало в света.

        Но, тази хроника не е написана с букви, а представлява една  панорама от образи, пълна с живот. Пред Посветения, който може да вижда и разчита тази памет се разкриват лица и събития така, както са се случвали. Но, Посветеният трябва да притежава всички форми на свръхсъзнание не само ясновидство /имагинация/, но и ясночуване /инспирация/ и интуиция /сливане със същността на Духовните същества/, за да може да “прочете” в Акашовата летопис. Той изхожда от непосредственото духовно възприятие, за да опише нещата, събитията, или личностите за които съобщава историята.

        В човешкия език може да се даде слаба представа, за да се преде описание на тази жива, картинна космическа летопис. Великият Посветен д-р Рудолф Щайнер притежаващ всички форми на свръх съзнание е извършил едно огромно дело. Той е дал на съвременното човечество като духовен изследовател и учен, важни познания, намирайки форми на научен логичен език за вечната мъдрост, извлечена от Хрониките Акаша. Те са   описани в неговите книги и лекции, проникнати от най-дълбокото християнство /354 тома/. Тези познания съставляват основите на създадената от него Духовна наука – Антропософия. Тя дава възможност за съставяне на цялостен мироглед за духовната същност на човека и Космоса. Много от книгите на д-р Р.Щайнер са преведени на български език и могат да се намерят  и сега. Една от книгите му е “Из Хрониките Акаша”.

        “За нас това, което ни дава издигането в самия свръхсетивен свят, и когато говорим за Христовото  Събитие, тогава за нас източник е онази величествена панорама от образи и имагинации, която се получава винаги, когато насочваме поглед към онова, което стои в началото на нашето летоброене и онова, което застава пред самите нас, него ние сравняваме с образите и имагинациите, които откриваме в Евангелието на Лука” - д-р Р.Щайнер.

        Д-р Рудолф Щайнер пише, че всички канонични Евангелия: на Йоан, на Матей, на Марко и на Лука са написани от Велики Посветени, които са ги извлекли от Акашовата Хроника. Йоан е посветеният от самия Христос, “любимият  Му ученик”, който единствен от дванадесетте Апостоли е стоял под кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Лука е ученик на Апостол Павел, Марко – ученик на Апостол Петър, а Матей е Посветен  от Мистерийният Център на Есеите. Петото Евангелие от д-р Рудолф Щайнер, което проследява животът на Исус от осемнадесета до тридесет годишната му възраст и който не е отразен в четирите Евангелия, също е извлечено от Хрониките Акаша.

        Д-р Р. Щайнер подчертава, че всеки исторически документ, или Евангелията, Библията и другите Свещени писания могат да бъдат видени в живата панорама от образи на Акашовата летопис.

        Информацията за Хрониката Акаша,  така наречената още “Книга на  Живота”, или Акашова Летопис може да се намери в народните сказания, митовете и сагите. Тя е източник на цялата мъдрост получавана от Посветените във всички Мистерийни  Светилища, Центрове и Школи. Можем да се научим за тях от документи оставени в наследство през всички исторически културни епохи. И тяхното съдържание отговаря на Хрониката Акаша. На тях е записана човешката и Духовна история.

        В следващото изложение изцяло се придържаме към написаното от д-р Рудолф Щайнер за характера на Акашовата летопис.

        Едно от най-фините духовни вещества – етера е паметта, хранилището на световната история и на мислите, действията и постъпките на всяко човешко същество. Проявленията на съществата и феномените в Акашовото вещество са най-фините от всички достъпни за човека. Това, което човек добива като духовно познание, живее не само в неговата душа, а се отпечатва също и в Акашовото вещество на света. Когато се оживи някоя духовна мисъл в душата, тя веднага се записва в Акашовата летопис. И е добре, че се отпечатва в паметта на Акашовата летопис, защото само човек може да записва в нея.

Важно е да се отбележи нещо характерно за акашовото вещество, а именно че между смърт и ново раждане човекът живее в духовния свят в акашовото вещество по същия начин, както ние живеем тук, на Земята във въздушната атмосфера.

Когато човек с развито ясновидство трябва да влезе във връзка с човешки души, които са в духовния свят между смърт и ново раждане той забелязва следното. Когато човек живеещ на Земята е материалист, атеист и няма духовни мисли - не може да бъде наблюдаван от човек, който живее в духовния свят между смърт и ново раждане. Когато човек тук на Земята има духовни мисли и идеи, те се отпечатват в акашовото вещество и той става видим за душите живеещи между смърт и ново раждане.

 Ако искаме да се свържем с починал наш близък, ние можем да му четем, или изказваме духовни текстове от духовната наука или от свещените книги, с което починалият научава нови неща и е във връзка с нас. Душата на починалия тогава насочва поглед надолу към тази душа на близък човек на Земята и следи неговия душевен живот, защото този душевен живот с морални ценности и духовни истини се записва в акашовото вещество.

Това ни показва как духовната наука антропософия ще помогне да се премахне пропастта между живеещите хора на Земята и живеещите в Духовния свят души на  техни близки. Така просветените в духовна наука хора могат да бъдат голяма благодат за своите починали близки, като им изказват или четат истини, идеи и понятия от духовната наука, защото те се записват в акашовото вещество. От Земята можем да просвещаваме с духовни истини и мъдрост наши близки, които в земния си живот не са се занимавали с изучаването на духовна наука, даже не са искали да имат нищо общо с нея.

Хората вярват, че е достатъчно някой да умре, за да получи след смъртта си цялото духовно знание, защото той ще бъде в Духовния свят. Но не е така. Само хората тук на Земята могат да изучават духовната наука и да записват понятия и идеи в Акашовата Хроника.

 Има един важен факт. Всяко знание, всяко познание, което спада към опита на сетивата, когато се запише в акашовото вещество, има следния ефект: акашовото вещество изхвърля, заличава  тези идеи и понятия получени със сетивно познание. Впечатленията получени от духовната наука са вечни, а впечатленията почиващи на сетивни резултати са само преходни.

В акашовото вещество  има борба между вечните духовни истини и впечатленията получени от сетивни резултати, които са преходни. Тази борба възниква от обстоятелството, че още от начало,  когато човек за първи път започва да обитава Земята /в Лемурийската епоха/  той е бил предопределен от Висши Духовни Същества да придобие духовно познание. И човекът е придобивал това духовно знание чрез естествено ясновидство, което по-късно се е загубило. Това е било необходимо, за да може човек да бъде свободен, самостоятелен, а не директно ръководен от Духовните Същества. Той е трябвало да развие човешката интелигентност, за да опознае и  проучи материалния, земния свят.

 Сега човек няма естествено ясновидство, но има развита Духовна /Съзнателна/ душа и може да изучава с логичен ум и интелект духовната наука, изложена открито в книги, стига да поиска. Всеки човек в дълбините на своята душа притежава способността и без ясновидство да познае истините на духовната наука. Днес те могат да бъдат разбрани с моралните сили на всяка човешка душа.

Важно е да знаем, че всяко наше действие, идея, мисъл, събитие се записва веднага в Акашовата Хроника.

                                          Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 896213
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031