Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 20:33 - Организмът от предния живот става главата на човека в следващия му живот
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.01.2019 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 6. май 1923 в Дорнах и включена в СС 225 “Три перспективи на антропософията. Културни феномени от духохнонаучна гледна точка"  

“Това, което днес е Вашата глава, е преобразуваният организъм от предния живот, при който трябва да си представим, че липсва главата. Това наистина е така. Главата от предния живот трябва да си представим, че липсва, защото тя се разтваря в космоса. Но това, което представлява другата част на организма, става главата на следващия земен живот. И от този организъм пак произлиза главата за следващия живот и т.н. Така стоят нещата.   

Сега някой може да каже, че не само неговата глава е погребана в предния живот, но и останалият му организъм, който не е имал възможност да се превърне в главата на този живот. Това е повърхностно схващане. Вие не гледате главата си и останалия организъм, а само физическата материя, която днес изпълва главата ви. Но тази материя и по време на земния живот се обновява на всеки седем години. Това, което днес носите като своя материя, преди осем години още не сте го имали. Онова, което преминава през земен живот, е невидимата свръхсетивна форма. Материята, изпълваща главата Ви, сте поели по естествен път едва в този живот. Но формата, свръхсетивните сили, които днес образуват кръг около очите и оформят носа, са същите сили, които в предния живот са образували ръцете, краката и останалата част от тялото. Това, че другите хора Ви виждат с физическите очи, се дължи на факта, че Вашата форма се изпълва с напълно безформена материя. Не материята Ви придава Вашия образ. Ако ядете сол, солта иска да има кубична форма, а не формата на носа, очите и т.п. Това че имате образ и се явявате като човек, не идва от материята, която е причината за физическата Ви видимост. Образът на Вашата сегашна глава наистина е преминал през метаморфози. Затова тя е била в много изгодно положение. Именно защото са се отнасяли толкова добре с нея в космоса, като пръв елемент в ембрионалния живот се явява добре оформената глава. Само помислете, най-напред главата е красиво оформена, а останалото в ембрионалния стадий е наистина само допълнение. То трябва първо да се оформи отвън и всъщност изглежда ужасно в сравнение с човешкия образ, който наблюдавате, докато главата от самото начало е много добре оформена. Но ако за някого е важен само порастналият човек, за него и главата на ембриона е нещо несимпатично, ала то е вече добре оформено. Това е така, защото главата си носи оформящите сили от предния живот. Върху тази глава е работено между смъртта и сегашното раждане, както съм описал в лекциите по космология, религия и философия в Гьотеанума. Тази работа между смъртта и новото раждане се отнася до оформящите сили на човешката глава. Затова в сравнение с космоса тя е нещо съвършено. Човешката глава е всъщност материалното отражение на духа, на душата и тялото на човека. Значи ако погледнем главата, при нея, която се е проявила в оформената материя, по материален начин действат дух, душа и тяло. Това е тайната на човешката глава, че по телесен начин се явява духът, че при чудния строеж на мозъка можем да покажем материално как този строеж е образ на духа. Както отпечатъкът отразява онова, което е върху печата, така и в главата са изразени материално дух, душа и тяло."  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824714
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031