Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2019 18:14 - Липсващата сребърна монета
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 917 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
2 Тимотей 4:1-4 Заръчвам ти пред Бога и пред Христа Исуса, Който ще съди живите и мъртвите, и пред вид на явлението Му и царуването му: проповядвай словото, настоявай на време и без време, изобличавай, порицавай, увещавай, с голямо търпение и непрестанно поучаване. Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти, и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните. 

Учители биха отвели настрани от истината своите ученици, същите тези учители, които хората избират заради сърбящите ги уши? Какво Библията обявява за истина.

Псалм 119:142 „Твоята правда е вечна правда; и законът Ти е истина.“

Божиите хора са били отведени от Божия закон и Павел е знаел, че това ще стане, защото Исус му е казал. Да се опитаме разкрием един доста заплетен случай, припомняйки си, че Исус често говорил с притчи.

Марк 4:9-12 И каза: „Който има уши да слуша, нека слуша. И когато остана сам, ония, които бяха около Него с дванадесетте, Го попитаха за притчите. И каза им: на вас е дадено да познаете тайната на Божието царство; а на ония, външните всичко бива в притчи; тъй щото гледащи да гледат, а да не виждат, и слушащи да слушат, а да не разбират, да не би да се обърнат и да им се прости.

И така, ние се молим онези, които чуят следващата притча, да имат уши да чуят, да възприемат и да разберат.

Лука 15:8-10 „Или коя жена, ако има десет сребърни монети, и изгуби една сребърна монета, не запаля светило, не помита къщата, и не търси грижливо докле я намери? И като я намери, свиква приятелките и съседките си и казва: радвайте се с мене, защото намерих сребърната монета, която бях изгубила. Също така, казвам ви, има радост пред Божиите ангели за един грешник, който се кае. 

Мнозина в тази притча виждат числото 10 за 10-те сребърни монети /драхми/ и веднага се сещат за 10-те племена на Израел, изгубени и ще се върнат в Царството, когато наближи края на небето и земята.

На пръв поглед може да изглежда, че става въпрос за северните 10 племена на Израел, обаче притчата споменава само една загубена монета, а не 10 ... така че може би има по-дълбок смисъл, който трябва да търсим ... може би имаме нужда от уши, за да чуем.

Първа е спомената жената. Знаем, че Тялото на Месията, църквата, често се определя като булката/жената" ... И Исус е Младоженецът.

В Матей 25 се говори за младоженеца и булката, рисувайки ни картина на времето, в което Исус се завръща, за да поиска своята булка. В тази притча обаче половината булки били глупави и неподготвени, а половината били мъдри и готови, но в един момент всички станали сънливи и заспали:

Мат. 25:5 И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха.

Трябва да се събудим, защото младоженецът се е забавил и толкова много хора все още спят и не са подготвени. Според притчата в Лука 15 жената/ булката, имала 10 сребърни монети.

Исус говори в притчи с тези, които знаели Словото Божие, защото Словото Божие е "ключът", с който можем да отключим значението на думите Му. Притчата обаче е безполезен шум за онези, които не търсят скрития смисъл.

Какви са тези 10-те сребърни монети?

Псалм 12:6 „Господните думи са чисти думи, като сребро претопено в пещ от пръст пречистено седем пъти.“

Тук имаме сребро, еквивалентно на думите на Яхве. Но в притчата са 10 сребърни монети, или 10 думи, ще ги наречем. Повечето сме чували за „десетте думи“ преди. Откриваме споменаването на десетте думи във Второзаконие 4.

Второзаконие 4:13 „И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди; и написа ги на две каменни плочи. И той ви обяви завета си, който ви заповяда да изпълнявате, тоест Десетте заповеди (Давар = Думи), и ги написа на две каменни плочи.

В бележките под черта, на повечето Библии или онлайн библейски ресурси, човек може да открие че думата преведена тук като „заповеди“ всъщност е написана „думи“ на иврит. Еврейската дума за заповедите наистина не присъства тук.

Така че буквално казано, десетте заповеди са десетте думи.

И според Псалм 12:6, 10 думи всъщност са 10 сребърни монети. Сега може би притчата в Лука 15

има много повече смисъл.

Luke 15:8-10 Или коя жена (булката на Месия), ако има десет сребърни монети (десетте заповеди), и изгуби една сребърна монета (заповед), не запаля светило, не помита къщата, и не търси грижливо докле я намери? И като я намери, свиква приятелките и съседките си и казва: Радвайте се с мене, защото намерих монетата, която бях изгубила. Също така, казвам ви, има радост пред Божиите ангели за един грешник, който се кае.

Тази притча казва, че ние бихме "загубили" една от "10 заповеди". Това е, което и Павел каза в 2 Тимотей 4, че хората биха събрали за себе си учители, които ще ги отведат далеч от закона на Бога. Това е, което Исус обяви че ще се случи в Матей 25, казвайки, че ВСИЧКИ ще заспят. Не че ВСИЧКИ ще останат заспали, но в един момент цялото тяло на Месията ще стане жертва на заспиване, докато Той е далеч, не до края, когато някои щяха да се събудят.

И така, коя от 10-те монети или 10 заповеди сме загубили?

Повечето хора, които твърдят, че са християни, спазват 9 от тези 10 заповеди, игнорирайки четвъртата заповед, 4-тата монета:

Второзаконие 5:12-15 Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоят Бог ти заповяда. Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела; а седмият ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито някой твой добитък, ни чужденецът, който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти. И помни, че ти беше роб в Египетската земя, и че Господ твоят Бог те изведе от там със силна ръка и издигната мишца; за това Господ твоят Бог ти заповяда да пазиш съботния ден. 

Колко все още работят в деня на Съботата, който започва от петък залез до залеза в събота? Или други работят за тях, или купуват и продават или наемат? Да забравим Събота, според думите на Яхве, е да се върнем обратно в същото робство, както в Египет. Всички заспали и всички били отведени от истината, Божия закон. Колко от тях ще се събудят?

Luke 15:8-10 „Или коя жена (булката на Месия), ако има десет сребърни монети (десетте заповеди), и изгуби една монета (заповед), не запаля светило, не помита къщата, и не търси грижливо докле я намери? И като я намери, свиква приятелките и съседките си и казва: Радвайте се с мене, защото намерих драхмата, която бях изгубила. Също така, казвам ви, има радост пред Божиите ангели за един грешник, който се кае.

Когато намерим тази монета, ние трябва да се ВЪЗРАДВАМЕ и да споделим с другите. Намирането на едната монета е равно на разкайване и връщане към истината, към цялото Божие Слово.

Второзаконие 4:13 „И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди (ДЕСЕТ, не девет) (Давар = Думи); и написа ги на две каменни плочи.

Дали Яхве ще промени завета си и думите Си? Той не прави това, не променя Своя завет, само хората правят такива неща:

Псалм 89: 30-34 „Чадата му ако оставят закона Ми, и не ходят в съдбите Ми, ако престъпят повеленията Ми. И не опазят заповедите Ми, тогава ще накажа с тояга престъпленията им, и с бич беззаконията им; но милостта Си не ще оттегля от него, нито ще изневеря на верността Си. Няма да наруша завета Си, нито ще променя това, що е излязло из устните Ми.

Самият Той каза: няма да промени Своето Слово. Той няма да го промени. Така че не можем да предполагаме, че Той го е направил.

Намерете липсващата сребърна монета, покайте се и се зарадвайте и кажете на всички, които познавате.

Шалом, и Господ да те благослови, като ходиш в цялото Слово на Бога


Тагове:   библия,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. out - Матей 12:11, 12
01.08.2019 19:40
11 И Той им каза: Кой от вас, ако има една овца, и тя в съботен ден падне в яма, не ще я улови и извади? 12 А колко по-скъп е човек от овца! Затова позволено е да се прави добро в съботен ден.

Поздрав!
цитирай
2. dany88 - Добро е не само позволено, но и за...
01.08.2019 23:47
Добро е не само позволено, но и задължително. А работа, от която да печелиш пари или всекидневна, която те отделя от почивката ти с Господа не може да оправдае компромиса да бъде изхвърлена тази заповед.
цитирай
3. val19 - до out
02.08.2019 10:46
много хора несъзнателно попадат в клопка, че започват да вярват че има 2ма Богове - единия лошия, от Стария завет, който наслагва толкова много закони и ограничения и наказания. и после идва добрия Бог, Исус, който премахва всичко и оставя само любовта.
това е много опасен капан, и човек трябва да внимава, защото това е широкия път, за който говори Исус.
тесния, истинския път е, когато човек почувствува противоречие да започне да търси, да ръзмишлява, трябва да намери причината за евентуално противоречие - може да е в дългогодишни обърквания наслагвани от пастори и свещеници, които чешат сърбящите уши, може да поради лош превод в Билията. а може да е, че човек не признава валидността на Стария завет. ако е валидно последното, тогава разговора е безмислен, защото вече става въпрос за култ, а не за християнство. защото Исус казва - който не слуша Моисея и Пророците, няма да разбере и възкресението.
цитирай
4. out - Галатяни3:13,14
02.08.2019 16:25
13 Христос ни изкупи от проклятието на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво"; 14 така че благословението, дадено на Авраам, да дойде чрез Христа Исуса на езичниците, за да приемем обещания Дух чрез вяра.
цитирай
5. val19 - до out
02.08.2019 19:45
моят съвет към тебе, не режи късчета оттук оттам, а виж целия смисъл и контекста. Всемогъщия е непроменяем и постоянен, никога няма да отмени нито дума от словото си.
Библията се чете цяла и в единен смисъл, това е историята на Спасението.
това не е сбор от хубави изречения.
цитирай
6. out - добре!
02.08.2019 21:00
само ми се струва , че проповядвате Спасение чрез дела по закона, на което Павел казва:"... ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно!"
а целият смисъл на Божието Слово е Христос!
... но спирам до тук!
поздрав!!!
цитирай
7. val19 - до out
02.08.2019 21:27
не, считам те за брат / сестра и ми се иска да научиш истината. отговори си на въпроса - ако Закона е отменен, както се опитваш да ми докажеш, тогава можем да убиваме, крадем и лъжем свободно ли? нали Закона е отменен? или въпроса е само съботата? ако е защо само този закон? дали не си последовател на императора Константин, който искал да обедини всички религии в империята.
16 И дойде в Назарет, дето беше отхранен, и по обичая си влезе в синагогата един съботен ден и стана да чете.
или това
6 И в друга събота влезе в синагогата и поучаваше
2 И по обичая си Павел влезе при тях, и три съботи наред разискваше с тях от писанията,
4 И всяка събота той разискваше в синагогата с юдеи и гърци, и се стараеше да ги убеждава.
няма никъде отменена събота, няма никъде отменен закон
Константин заповядва отмяната на съботата, създава своята "църква"
ти от кои си? Исус или Константин?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 66996
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031