Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2019 16:35 - Въпросът е в тръбата: "Силата на Сибир"няма да остави място за американския газ
Автор: radostinalassa Категория: Други   
Прочетен: 517 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2019 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Силата на Сибир" няма да остави място за американския ВПГ
Церемонията по свързване на първата връзка на газопровода „Силата на Сибир“ на тракт Намски в близост до село Ус Хатин
Новият руски газопровод на практика няма да остави място за втечнен природен газ от други страни за китайския пазар.
Производителите на ВПГ ще трябва да понижат цените, за да се конкурират с Русия.  През 2020 г. газопроводът "Сила на Сибир", пуснат на 2 декември, ще достави пет милиарда кубически метра газ за Китай, два пъти повече през 2021 г., 15 милиарда кубически метра през 2022 г., а до 2025 г. трасето ще работи с пълен капацитет, годишно изпомпване на 38 милиарда кубически метра газ от полетата Ковикта и Чаяндинское до китайската Хейхе.
Пратките от Русия почти ще удвоят  вноса за Китай. Цената на газа, преминаващ през Силата на Сибир, ще бъде обвързана с петролните котировки.
Подобна система се използва от европейските купувачи. Основната цена във формулата е определена на около 360 долара за хиляда кубически метра, близо до нивото на договора на Газпром с Германия.
Според Петро Китай цената на газа, доставян от Силата на Сибир, ще бъде конкурентна в сравнение с доставките от Централна Азия. Според анализатори на BloombergNef, с пускането на новия газопровод доставчиците на втечнен природен газ на китайския пазар са в затруднено положение.
На практика няма място на пазара за тях. Особено като се има предвид ръстът на вътрешното производство в страната.   Миналата година производството на газ в Китай достигна 160,2 милиарда кубически метра. Според оценките на Министерството на природните ресурси на КНР, според резултатите от текущата година, обемът ще бъде 174-175 милиарда кубически метра, включително 15 милиарда кубически метра шистов газ.   Силата на Сибир е само началото. Брат-близнак се появява на хоризонта В следващите години производството на газ в Подбесната империя ще нараства с около десет процента годишно, а според анализаторите до 2025 г. кумулативното му увеличение може да достигне 110 кубически метра годишно. При такъв сценарий собственият газ и газ от Русия всъщност ще изместват по-скъпите ВПГ. С увеличаването на производството потреблението на газ в Китай също нараства.
Една от основните причини е екологичната политика на Пекин. Китайските власти вече принудиха милиони индустрии и домакинства да преминат от въглища към по-чист газ, за ​​да намалят замърсяването на въздуха и да намалят емисиите на въглероден диоксид. И в бъдеще възнамеряваме да продължим отхвърлянето на въглищата в енергийния сектор.
В резултат на това, както прогнозира китайската държава Sinopec Gas, през тази година потреблението на газ в страната ще се увеличи до 307 милиарда кубически метра.

Това е с десет процента повече в сравнение с 2018 г., когато КНР стана най-големият вносител на синьо гориво в света - както от газопровод, така и втечнен. В края на 2018 г. делът на вноса на газ на китайския пазар на газ достигна 43 процента.
Около 40 процента от доставките от чужбина бяха осигурени от газопровода Туркменистан-Китай.
Оставащият обем беше разделен помежду си от доставчици на втечнен природен газ - предимно Австралия, Катар, Малайзия и Индонезия. Именно те ще пострадат главно от старта на "Силата на Сибир". Най-вече - Австралия, която досега продължава да увеличава износа за Китай.
"Австралия ще срещне сериозни затруднения във връзка с пускането на руския газопровод.
Предимството на цената на газопровода над цената на втечнения газ ще компресира пазара на втечнен природен газ", заяви The Global Times в Китай.  
САЩ ще загубят Китай Стартирането на "Силата на Сибир" обаче може да бъде най-трудното попадение за САЩ, доскоро, вторият износител на втечнен природен газ на китайския пазар.  
Революцията изисква жертви: шистовият гигант на САЩ обяви предстоящ фалит
През 2017 г. Китай закупи от САЩ около 3,6 милиона тона втечнен природен газ - малко по-малко, отколкото от Австралия, но значително повече, отколкото от други доставчици.
Поради търговската война през 2018 г. износът на втечнен природен газ за САЩ непрекъснато намалява.
А след въвеждането на 25 процента мита върху повече от триста артикула китайски стоки доставките паднаха до минимум. Тази година Пекин не е внасял втечнен природен газ от САЩ от февруари.
До този извод стигат анализаторите от Bloomberg, следвайки маршрутите на бензиновите танкери.
Последствията не бяха далеч: проектите за втечнен природен газ в Съединените щати бяха отложени до края на следващата година  в най-добрия случай. Това отчете Bank of America Merrill Lynch (BofA) в аналитичен преглед, който клиентите на банката получиха тази седмица.
Компаниите се нуждаят от дългосрочни гаранции за продажби, се казва в документа. В противен случай банките няма да повярват в жизнеспособността на проектите, всеки от които струва милиарди долари.
Преди това такава гаранция беше търсенето на китайските потребители. Пекин обаче спря да купува американски газ и е почти невъзможно да привлече финансиране в газови проекти.
Следователно анализаторите на BofA са сигурни, че редица компании ще трябва да отложат приемането на окончателни инвестиционни решения за нови проекти за ВПГ за дълго време.
По-конкретно, под заплахата от замразяване е терминалът Driftwood за 28 милиарда долара в Луизиана, който Телуриан планираше да започне да строи през тази година. "Считаме закъсненията в този проект за вероятни, предвид търговската война между САЩ и Китай и минималния шанс за сключване на договори за доставка на ВПГ в обозримо бъдеще", предупреждава BofA.  
Полският PGNiG подписа двадесетгодишен договор за доставка на ВПГ от САЩ   Друго - и доста неочаквано - Полша може да бъде засегната от коренна промяна в ситуацията на китайския пазар на газ.
В края на миналата година полската държавна компания PGNiG сключи споразумение с American Venture Global за закупуване на два милиона тона ВПГ за двадесет години, започвайки от 2022 година. Според условията на договора поляците ще получават газ директно от централите в Луизиана и след това ще могат да се разпореждат с него по своя преценка. Включително и препродажба в други страни.
Варшава ясно очакваше, че в условията на търговска война между Вашингтон и Пекин тя може да се превърне в основен посредник в доставката на американско гориво за КНР. Новият газопровод от Русия до Китай обаче слага край на тези планове.
Тъй като руският продукт ще бъде най-евтиният на китайския пазар, PGNiG неизбежно ще срещне сериозни трудности при продажбата на американски ВПГ.
Поляците могат само да се надяват, че търсенето на газ в Небесната империя ще нарасне по-бързо от доставките от Русия.
  Но тук надеждите им може да не се сбъднат, тъй като Москва и Пекин вече обсъждат изграждането на нов газопровод, който ще мине през Монголия. Меморандум за разбирателство по този въпрос беше подписан на 5 декември от председателя на "Газпром" Алексей Милър и вицепремиера на Монголия .Улзийсайханы Энхтувшин. Вицепремиерът Алексей Гордеев каза пред репортери, че проучването за предпроектност на проекта ще бъде разработено съвместно от експерти от Русия, Китай и Монголия.
"Президентът Владимир Путин потвърди, че решението за проучване на това предложение е взето", добави той.


Тагове:   крах,   Силата на Сибир,   впг,


Гласувай:
3



1. анонимен - Обаче има нещо елементарно. Когато ...
08.12.2019 22:11
Обаче има нещо елементарно. Когато падне налягането в "кухините", какво ще последва.
цитирай
2. radostinalassa - Доколкото знам, още в далечното минало...
08.12.2019 22:20
русите да използвали газ в бита си. И не се е свършил.
Причината е , че както и водата той се образува непрекъснато, също и златото.
За урана не мога да кажа същото, той ще свърши доста скоро. Затова се правят реактори с бързи неутрони. В Русия винаги ще се намерят уникални мозъци, които да решат всяка нова задача.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13144481
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години