Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2020 20:28 - България е средна страна
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 1290 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Кое е същественото за българина? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Всеки човек, който слиза на Земята, трябва да мине през българите, за да добие твърдостта, да му ударят печата на твърдостта. Най-доброто семе, което най-добре расте, това е българинът." (Учителя Петър Дънов)

Свикнали сме да говорим за страната си като за малка, а за нас българите като за малък народ. И наистина - в сравнение с колосите сме малки. Не можем да се мерим нито по население, нито по площ с Китай, Русия, САЩ, Индия, Бразилия... Но глобално погледнато - не сме малки нито по територия, нито по население (особено гледано в рамките на ЕС). Това, че сме малки е невярно.

Правилно е всъщност да се каже, че България е средна страна!

По площ Република България се нарежда на 101 място в света от общо 193 международно признати страни (https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_площ). Тоест - среда. Ако включим Косово и някои други държави със спорен статут (например един Северен Кипър се признава само от Турция), то тогава ще сме още по - близо до първото място.

Население (въпреки демографската катастрофа от последните 31 г. с последствия по - тежки от тези, които са ни носили много войни) - на 107 място сме на планетата (https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_население). От общо 196 страни. Тоест, пак среда.

Нито сме най - малките, нито сме най - бедните (средностатистическият българин е сред 15-те процента по - богато население на планетата). Милиарди човеци живеят по - зле от мнозина от нас.

Може да сме затъпяваща като цяло нация в последните десетилетия, но не сме и от най - ... неуките и примитивните. При все разрухата в образованието, български ученици продължават да печелят международни олимпиади по математика. 
Въпреки упадъка все още имаме хора, които чрез дейността си в различни сфери ни прославят по света.

България, при все продължаващото падение на националния ни отбор заема в ранглистата на ФИФА сравнително приличното 59-то място от общо 210 национални федерации! Това е повече от среда.

Местоположението ни - ако мислено разделим планетата на три части, ние сме пак в средата. Климатът ни е умереноконтинентален. Нямаме ледени или горещи пустини. Намираме се на кръстопът (по средата) между Азия и Европа. Като цяло сме един умерен народ. Нито национализмът ни е бил толкова див, колкото германския, нито комунизма толкова див, колкото съветския.

Като манталитет не сме нито баш ориенталци, нито баш западняци.

През вековете общо е имало и има хиляди държави и съюзи от държави. Някои ги е имало преди, а сега ги няма - България е сред съществувалите преди и сред съществуващите сега; може би ще я има още векове наред и може би най - доброто за народа и земята български все още предстои.
Преди години бях чел, че е останал само един единствен човек говорещ еди какъв си език (ставаше дума за един от индианските езици). Други индиански езици са говорени от шепа хора, които са последните ползващи ги в ежедневието си. Има множество речи говорени от много по - малко хора от говорещите българска реч (множество говори вече са изчезнали).

Колко от етносите по света са имали или имат свои държави? Дали сте се замисляли какво голямо постижение е това, че имаме държавност? Към момента Земята е населявана от около 4 000 народности. Навярно във времето е имало поне още толкова. Огромната част от етническите групи на планетата нямат и никога няма да имат своя държава (била тя и сателит на този или онзи). Българите сме държавотворчески елемент, имали сме не една и две държави във времето.  Колко от етносите имат свои литератури (и то появили се през Средновековието)? "И ний сме дали нещо на света." - Вазов. Колко от етносите и държавите са изиграли ролята на люлка на нова писменост, използвана днес в различни вариации от стотици милиони хора по света?

Може да не сме най - големите, най - богатите, най - силните и т.н., но има и по - малки, по - бедни и по - слаби от нас. В България има абсурди предизвикващи възмущение, даващи повод за омаловажаване на страната и народа и, но абсурди има навсякъде. Има много места с повече бедност, престъпност, невежество, несигурност.

Голяма част от шорците не говорят шорски.
Голяма част от ирландците не говорят ирландски.
Голяма част от уелсците не говорят уелски.
Голяма част от шотландците не говорят шотландски.
Голяма част от ямайците не говорят ямайски.
...
От нас българите зависи в този глобализиращ се свят да не позволим голяма част от българите да стигнат до положение, в което да не знаят езика свещен и омаен на нашите деди.

 

България не е велика сила, както е била някога, но самият факт, че след 7 века византийско и турско владичество все още съществуват български народ и българска държава си е цяло чудо.

Да се появиш на картата на света след 5 века тирания, след 5 века потисничество и геноцид не е шега работа и не всяка народност би се справила, не всеки би устискал. Големи сме по оцеляване. И не само да се появиш, но да започнеш с бързи крачки да наваксваш пропуснатото, та чак в началото на 20-ти век да те сравняват с японците и германците... България през 1878 г. е възкръснала не за пръв път като феникс из пепелта!

Народът ни има дълбок корен и явно сериозна небесна подкрепа. България и българите са един от стълбовете на човешката цивилизация, казано и без капка преувеличение!

 

 



Тагове:   България,   Феникс,   страна,   средна,


Гласувай:
6



1. elizabethborislavova - виж в блога ми защо
27.05.2020 20:39
Ще разбереш защо държавата ни я има и защо след 5 века робство сме се съхранили
цитирай
2. panazea - http://panazea.blog.bg/technology/2010/06/08/apoteoz-na-bylgarina.558674
27.05.2020 21:18
Някога написах Апотеоз на Българина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642135
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031