Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2020 13:58 - Каква е истината за Каблешков нашия герой
Автор: ekaterina0909 Категория: Други   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тодор Каблешков от Копривщица е роден по време на царуването на Абдул Азис . Знае се за майката на Абдул Азис, че е била с толкова неприятен и властен характер, че , когато й е била на гости португалската кралица, й удря шамар. Такива нрави е било тогава.
Каблешков е получил образование в най реномирания колеж в ИСтанбул. Това високо образование му позволява и да вижда турския султан наживо, когато той ходи в джамията да се моли. Семейството на Каблешков има и бизнес в Истанбул – един магазин. Семейството е богато и затова може да си позволи такова добро образование.
За мен е удивително , че въпреки, че парите и всичко за семейството му идва от Турция, Тодор Каблешков решава да убие турския султан, тази идея му идва внезапно. Но това е безумно глупава идея, защото какво ще постигне с нея – ще дойде друг султан, и ползата е никаква.

Най сетне краят му идва такъв, че той се прострелва сам в главата и ето, млад човек си отива зелен , без да е оставил нищо след себе си. Пиша тези разсъждения, защото се въртят отдавна в главата ми. За мен е удивително това, че много български възрожденци като Каблешков получават образованието си в Турция, но не взимат нищо от турската култура и не обикват турския народ, който ги е приел в Истанбул като част от тях...
Гледам историята и на турските султани, и също виждам, че уж имало и наши българки султанки там, обаче това е много под въпрос. Нашите български момичета са така възпитани, че не биха искали да станат султанки и да се врат в политиката. Съвсем друго е държанието на сръбкините и гъркините. ТЕ са алчни за власт и затова се домогват до нея. И са прави. Българките дори не могат да се докопат до това да се справят с конкуренцията на другите жени.
Питам се, не е ли супер погрешно възпитанието на нашите българки тогава... Толкова векове живяхме под властта на тази Турция, а не пожелахме да вземем нищо от културата й и от това, което е добро в нея, само няколко яденета и нищо друго. ИСтината е, че ние не обичаме различното от нашето, винаги мразим това, което не познаваме. Такива сме си по природа. Не проумяхме например, че еничарите не са само били навремето зверове, които са убивали, а са получавали и много добро образование. Момичетата в харемите са получавали добро образование. Тази Турция взимаше министрите си от еничарите. ЗНачи тя, възпитаваше хора от другите народи, даваше им образование, за да служат на нея после. Ние бихме ли го сторили...





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ekaterina0909
Категория: Изкуство
Прочетен: 848362
Постинги: 622
Коментари: 0
Гласове: 4410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031