Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 22:52 - Рашо Рашев -За произхода на прабългарите
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 12481 Коментари: 33 Гласове:
12

Последна промяна: 24.05.2021 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По молба на фенката на Бг-хисторито @джойка ще и копирам една0 статия която е изразява мнението на "Иконата" в Бг - археологията проф.Рашо Рашев (трагично загинал) Тази нелепа смърт обаче не го прави (за мен) идол в БГ -историята или носител на истината за нея!Това са определени чувства които нямат връзка в изследванията!
Аз не съм професионалист аз съм малоумен любител със средно образУвание,не съм писал научни трудове,нямам студии,нямам разкопки ,нямам дори и име (ползвам НИК)
Но съм българин ,майка ми е българка ,баща ми ,дядо ми и до 3 дядовци още знам ,че са и те българи!
Всички които твърдят ,че моите деди са дошли от на "майната си" и са били някакви си турки(които в момента се идентифицират с турците) са мои противници  до доказване на това твърдение!
В досегашното ми "шарене" из информации и автори това не е НАПРАВЕНО!
Демек това твърдение е НЕдоказано - все още!

Но да видим как ги виждат нещата "корифеите" професионалните историчари харчили българска народна пара(били са изключително на държавна ясла те и техните фамилии -делото им го продължават деца,внуци,правнуци и т.н.)

Ще водя  moi бележки в bold за по голяма прегледност 

За произхода на прабългарите

прабългари няма в източниците измислено е като технически термин през 1920 г. от Дуйчев
      
 
Рашо Рашев (Шумен) 

(стр. 23-33 от Studia protobulgarica mediaevalia europensia.
В чест на професор Веселин Бешевлиев. Велико Търново, 1992)

Всеки опит за намеса във вековния спор за произхода на прабългарите неминуемо заплашва своя автор да повтори отдавна известни факти и становища. Изказани са като че ли всички възможни теории, написани са критики на повечето от тях. Писмените източници, въз основа на които досега е бил поставян проблемът, са многократно изследвани и коментирани [1].

Авторът започва с един преамбюл с който иска да ни демонстрира ,че всичко е доказано и е безмислено всякакви нови проучвания и изводи ,с една дума това което са сътворили(нашите учьони) е един вид канон в нашата историография и не подлежи на съмнение нито на ревизия.
За мен  това е твърде глупаво начало за един водещ археолог

Известна надежда за нов поглед към въпроса предлага археологията с нейните не толкова категорични, но количествено по-богати данни. Не може да се каже, че досега те са били пренебрегвани.

Авторът предявава желание за някакъв нов прочит ,но изказва съмнение в археологичните търсения които са богати но не са категорични.И аз съм на същото мнение макар и любителско...знаем от други световни величини ,че само с археология може да излезе ,че американците са грци(след 1000 г примерно)!
професорът се подсигурява с това съмнение ,но по нататък ще видим защо?Може би е добре да се отбелязват съмненията,предположенията,загадките,
нямането на данни,глупави аналогии с непознати нам народи и паланки.

Както ще стане дума по-долу, съществува неголяма, но авторитетна група археолози, които споделят по въпроса за етногенеза на прабългарите становище, различно от наложеното в официалните издания. То обаче е изложено твърде лаконично, често в бележки под линия, и поради това не изненадва неговата непопулярност.

Ето още не сме почнали с фактите и казваме ,че имаме разнобой сред елита на археолозите които не споделят преамбюла с който започна авторът.От тази позиция се вижда .че имаме налагане на "етногенезиса" на българите!
Това налагане ще да е на политическа основа сигурно?
Но за радост на авторът ,тази "група археолози" е неглижирана, как?
ми да си археолог е призвание и болестно състояние,ако не ти дадат да копаеш нещо което си открил ,но си се изпуснал и си изказал "ЕРЕС" естествено че "офицалните" ще те отрежат и ще те пратят в трета глуха до пенция!
И ти какво правиш ?- компромиси!
А те какви са? - празнодумства!

Друга причина е фактът, че това становище привидно влиза в противоречие с официално приетото, което от своя страна се основава на оригинални писмени източници. Налице е една неизявена, скрита дискусия.

Значи заявава се открито ,че има брожение сред средите и то забележете ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ а не в малоумните любителски блогове и лаишки сайтове!
Скритата дискусия обаче предизвиква една конкуренция ,която трябва да се пресече в зародиш и ...за това се заливат медиите с тези официални "генезиси"

Уместно е тук да поставим отново въпроса за произхода на прабългарите, като обърнем внимание на някои факти, които от една по-различна гледна точка могат да осветлят нашата тема.
Най после имаме факти ,които ще осветлят съмненията ми(не само моите разбира се пълно е из ниета с такива като мене малоумници, които задават въпроси на учьони и не получават нищо ...само им казват какво да четат и после коагато питаш отново пак те пращат да четеш) 

И така, въпросът е:
тюрки ли са прабългарите?
Тюркоезично ли е било населението, което Аспарух довежда на Долния Дунав?
Всички съвременни автори отговарят на това утвърдително 
[2].
Запомнете тези въпроси защото е много важно,ще ни бъдат представени факти и плюс това всички съвременни автори потвърждават тази нелепост!
да видим кои са тези автори:

1. Последна сводка у Д и м и т р о в, Д. И л. Прабългарите по Северното и Западното Черноморие. Варна, 1987, с. 30 сл.
2. Това становище е отразено и в последното академично издание на историята на българските земи, срв. История на България. Т. II. С., 1981, с.60.
3. Б е ш е в л и е в, В.
4. Б а л а н. М., Б о е в
5. М л а д е н о в, Ст.
6. Б о е в, Е. 
7. Б е ш е в л и е в, В. За разнородната същност на първобългарите. - Плиска-Преслав. Т. 2. С., 1981, с. 22.
8. Б е ш е в л и е в, В. Прабългарите..., с. 31 -32.
9. С м и р н о в, А. П. Волжские булгары. М., 1951, с.
10-12; М е р п е р т. Н.Я. О генезисе салтовской культуры. - КСИИМК, 36, 1951, с. 14 сл. А р т а м о н о в, М. Л. История хазар. Л., 1962, с. 82-83; С т а н ч е в, С т., И в а н о в. С т. Некрополът при Нови Пазар. С., 1958, с. 93; С т а н ч е в, С
10. А ф а н а с ь е в, Г.Е. 
11. Ф е д о р о в, Г.Б., П о л е в о й, Л.Л.
12. Ф е д о р о в, Г.Б., П о л е в о й, Л.Л.  М а г о м е д о в, Б.В. 
13. Ф е д о р о в, Г.Б., П о л е в о й, Л.Л. Цит. съч, с. 277-278.
14. Археология Украинской ССР. Т. III. Киев, 1986, с. 100-112.
15. Археология Украинской ССР, 
16. С е д о в, В.В. 
17. Р у с а н о в а, И. П. 
18. А р та м о н о в, М. И.
19. Б е р е з о в е ц ь, Д. Т. ; А н г е л о в а, Ст.  В а к л и н о в, Ст. Цит. съч., с. 31. 20. А р т а м о н о в, М. И. Етническата принадлежност..., с. 8.
21. Р у с а н о в а, И. П. Цит. съч., с. 85-112.
22. Пак там, с. 92-93, рис. 33.
23. Пак там, с. 111, 112.
24. Археология Украинской СССР, с. 225-231.
25. А й б а б и н, А. И.  26. В е р н е р, Й. 
27. А м б р о з, А. К. 
28. Р а ш е в, Р. 
29. П л е т н е в а, С. А.От кочевий к городам. М, 1967, с. 13-19.
30. А н г е л о в а, Ст. Цит. съч., с. 55 сл.
31. Пак там, с. 60-61.
32. П р и х о д н ю к, О.М.
33. Б о н е в Ч.


От изброените автори ми се виждат повече русняците и "официялообразуващите" генезиса на българите техни друзья.С една дума ни пращат да четем тия които цитират пък Рашев,Ваклинов те пък Бешевлиев който цитира Златарски той пък Успенский и си казваш :
разгеле стигнах до първия ...но той почва пак Златарския и нататък дальше!
  Така действува и рашев праща ни да четем вместо да покаже фактите за които беше споменал!Дори се САМОЦИТИРА  ,което е пък е олгофрения.

Тюркският антропологичен тип и тюркоезичието на прабългарите не се поставят под съмнение.

Понеже ако изчетеш всичката тая помия няма да разбереш нищо от разни учени на всички республики и техните академии ,които повтарят Главнаята АССР!
Авторът обаче разчита точно на това и заявява смело и безотговорно ,че всичките тия русняци не поставят под съмнение...
НО ЗАЩО ние да не го поставим под такова?

Като неоспоримо доказателство се сочат езиковите остатъци в Именника на българските владетели, във византийските писмени източници и в бълггарските каменни надписи. От гледна точка на представените в тях тюркски имена, изрази и думи произходът на прабългарите наистина не може да бъде дискутиран.

Професорът не знае сигурно, че няма такъв източник като "Именник на български владетели"
Споменаването на една или две думички или на един надпис, който е преведен твърде въображемо и фантастично бих казал не може да ни даде тази НЕоспоримост ,даже напротив нещата се затлачват още повече!
Защо?
Защото в надписите се говорят много други неща които не могат да се обясняват с тюркското битие!

Заключението му естествено е погрешно!

Прибавят се и редица централноазиатски по произход елементи в материалната култура на Първото българско царство като дванадесетгодишният животински календар, култът към Тангра и др., които имат своите категорични аналогии в културата на тюркския каганат[3].

Централноазиатските елементи са със скитско-сарматски произход ,който няма нищо общо с тюрките.Това са руски теоретични постановки ,които са меко казано политически!
Сходствата и приликите са в скитската култура, която е почти идентична с тракийската и от там идват приликите.Слагането на някакви имена на села като андроновская (примерно) вместо да се каже истинското СКИТСКА е руска уйдурма.
Животинския календар не може да бъде етностноопределящ -това го знае и четвъртокласник ,пък колкото до ТАНГРА-та  това е НЕдоказано и досега!
Така ,че тези доказателства не вършат никаква работа .
НЯМА ПАРАЛЕЛИ в религията на българите и тюрките нито като философия,нито като традиции,нито бит и т.н. 

До тук нямаме НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ...само изказани клишета  с претенция за истинност ,която се отхвърля!

Веднага трябва да се направи едно съществено уточнение, което досега е убягвало от вниманието ни и е главната причина за налагането на тюркската теория за произхода на прабългарите като цяло. Става дума за това, че тюркските езикови остатъци и елементи от материалната култура представят изключително езика и културата на прабългарската военноадминистративна и родова върхушка. Тази информация се отнася до хана, ханското семейство и хранените хора, но не и до обикновеното прабългарско население.
След такова уточнение за някакви родови "върхушки" това са марксически термини от миналият век професорът отхвърли половината от теорията.Значи тюрки са само властимеещите ,а простия народ е с неясен произход ,но да вървим нататък ...ще отбележа
1-УТОЧНЕНИЕ 

Данните се генерализират и механично се пренасят както върху аристокрацията, така и върху останалото население, означавано като прабългари. За неговия език и произход ние не разполагаме с преки данни, липсват и сведения за масово почитане на тюркския бог на небето Тангра. Тъкмо обратното, налице са твърде показателни факти, които дават известно основание да се ревизира тезата за тюркския произход.
След това уточнение професора отхфърли всичките
НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА и направо разби цялата ни настройка за чакане на факти.Той направо си заявава че няма никакви факти,никакви Тенгрита ,никакви тюркюти и направо вървим към ревизиране ...няма как да не го отбележа със зеленичко
!
2-РЕВИЗИРАНЕ

Така например антропологическите проучвания представят обикновеното прабългарско население като европеиди със слаби монголоидни белези. Засвидетелстваната практика за изкуствена деформация на черепа не е характерна за тюрките, а за старото население на източноевропейските степи – сарматите 
[4].
А тъъъъъй ,българите били все пак леко монголоиди ,това се казва заради русняците ,иначе ще им се сгромолясат "великите преселения"
Професорът не знае сигурно ,че и при траки има такова деформиране или при техните братчеди -келтите? 

Особено показателни са данните за древнотюркските езикови остатъци в българския език. В старобългарския книжовен език те се изчерпват с думите кумир и капище, а в новобългарския език към тях се прибавят още петнадесетина думи 
[5].
Уж беше доказателство именно тия езикови остатъци сега пък ги отрекохме ,ми то като майним и това кво остава от тюрките?

Новоиздирените напоследък тюркски думи увеличават общия брой докъм 40, но с основателната уговорка, че древният (доосмански и допеченежко-кумански) произход на някои от тях не е възможно да бъде доказан 
[6].
3-УГОВОРКА
В сравнение с унгарския език, където над 300 думи от древнотюркски произход се приписват на прабългарите, ситуацията в българския език изглежда странна с оглед на общоприетото твърдение за тюркизма на прабългарите. Ст. Младенов бе склонен да обясни феномена с тяхната малобройност и по този повод ги нарече "турански народец".
4-ФЕНОМЕН
Тоя Младенов ще е от другата група археолози със скритата дискусия ,ама аз се обърках вече кои са от които бяха .професора беше от едните ама кат фледам с тия феномени ....

Проблемът за броя на прабългарите се разглежда твърде сумарно, разчита се по-скоро на интуицията, а не на относително сигурни данни. Така от 30 000 у В. Златарски прабългарите се изчисляват напоследък на около 300 000 у някои съвременни автори. Единственият реален критерий са данните от некрополите. Те предлагат наистина временна, но обективна картина, която количествено ще се променя в зависимост от бъдещите проучвания на тези паметници. В момента трупополаганията, които са най-сигурният белег за прабългарска етническа принадлежност, съставляват в Североизточна България и Добруджа 29 % от всички гробове в езическите некрополи. Този процент ще се повиши с още 2-3 %, ако се прибавят трупополаганията от още необнародваните некрополи, и ще достигне около една трета от всички гробове. Това количество не може да се нарече малко. Следователно не малобройността на прабългарите е причина за липсата на древнотюркски езикови останки в българския език. Изводът може да е неочакван, но изглежда напълно есетствен: прабългарите в своето мнозинство не са говорели тюркски език.
5-ПРОБЛЕМ
Проблемът с числеността на преселениъте и заселени "прабългари" е съществен в политическото интерпретиране на тази скалъпена история ...Българите хем не трябва да са много ,хем достатъчно за да образуват държава в пределите на РИ.Което е много трудна задача!И за това се явава този проблем.професора обаче изръсва една голяма глупост ...труповете ще определят числеността??? и как ги познава "прабългарите " професора по малкия монголоиден отенък в черепахите ...значи ако е малко монгол войла "прабългарин" така с тази простотия е заразил и западняшки папагали ,които де що намерят монгол и веднага съобщават в БАН за намерени прабългари да потвърдят.Веднага се командирова един доцент да разгледа черепахите и да се изкаже неподготвен,ама те кат го почерпят и готово!

Имаме основания да говорим за две прабългарски групи и култури - на тюркската по произход аристокрация, която заема ръководните места в централизирания военно-административен апарат, и на обикновеното прабългарско население, заето със земеделие и скотовъдство. Това очевидно са две различни групи, отличаващи се не само по своето социално положение, но и по език и традиционна култура. Ст. Младенов уместно сочи като аналогия за ролята на прабългарите сред южните славяни положението на франките сред галите и на варягите спрямо източните славяни. Неговата бележка може да бъде коригирана в смисъл, че се отнася само до ръководната тюркска прабългарска върхушка, а не до прабългарите като цяло.
6-БЕЛЕЖКА
Сега пък с тази бележка на онзи Младенов се получават две групи прабългари с различни езици и култури ,вкараха се най после и славяните като се набутат и в грцките надписи батака става тотален!
Да не казвам нищо пък с римските титли щото ...

Отдавна е установено, че през ранното средновековие народностната принадлежност е била твърде динамична категория поради масовите миграции и етнически смешения. Ето защо не бива да ни учудва, че дори в хомогенната структура на прабългарската аристокрация В. Бешевлиев успя да изолира три различни по произход етнически състазки: тюркска, иранска и угро-финска 
[7] 
7-УЧУДВАНИЕ

Да племенните смешение и популации са извършвали безпроблемно и са се развъждали като мишки тия племена.хай сме се докоснали до някой и сме забравили я език я култура ,пък сме омешвали с тюрки,хуни,славяни,угри,кумани,печенязи и всех остальних... и при всичките тия куполации сме запазили монголоидния си отенък е наистина слаб ,но за това пък устойчив!За това не се учудвайте на тия простовати изказвания ,просто не им Вярвайте!

Към това трябва да добавим и наблюденията на изтъкнати тюрколози за странно звучащия тюркски език на дунавските прабългари 
[8].
8-СТРАННОСТ
Как тия корифеи (турколози)чуха звучението на тюркския език е наистина една ГОЛЯМА СТРАННОСТ !!! да се смееш ли ,да плачеш ли КАКВА НАУЧНОСТ!!!

Ако подобна етническа пъстрота е съществувала в тесните рамки на аристокрацията, толкова повече тя трябва да се очаква в прабългарския масив като цяло.
Тъкмо такава възможност допускат някои съветски, а след тях и български археолози [9]. Те смятат, че към собствено тюркската прабългарска група са се влели останки от старото иранско (алано-сарматско) и угрофинско население в Източна Европа, където прабългарите се появяват от просторите на Централна Азия. Това население - особено сарматите и аланите - оставя според тях забележими следи в материалната култура на прабългарите, но по най-съществения етноотличителен белег - езика - напълно се претопяват, възприемайки тюркския език на пришълците. Процесът на предполагаемата тюркизация обаче не може да бъде илюстриран с конкретни доказателства, той се приема априорно, както се приема и тюркоезичието на прабългарите.
9-ЛИПСА
Саветските друзья и тейните падруги не са намерили КОНКРЕНТНИ доказателства и за това импровизират с монголски легенди,тахири махири и т.н.Всъщност с тази мисла професорът обезценя целият труд на себеподобните си.Тези твърдения са голи и нямат доказателства че идваме от просторите на Азия Тибет или тямнякъде!

Косвено указание за подобна възможност може да бъде тюркският език на дунавските прабългари, отразен в Именника, у византийските автори и в българските каменни надписи. Но както вече посочихме, те трябва да се вземат под внимание само при характеристиката на аристокрацията. Друго косвено доказателство са руническите надписи, открити на различни места в ареала на салтово-маяцката култура. Част от буквените знаци на тези надписи имат аналогии в централноазиатското тюркско руническо писмо. Напълно възможно е тази писменост да е била донесена в Европа от тюрките, под чийто контрол са се намирали земите около Азовско море и Северен Карказ през втората половина на VI и първата половина на VII в., и през следващите столетия тя да е останала достояние на тесен кръг тюркски жреци и образовани хора.
10-ПРЕДПОЛАГАЕМА ВЪЗМОЖНОСТ
Косвените доказателства се отхвърлят като нифелни,защото професора предполага а това си е негово право с което аз не бих се съгласил .Така ,че не може да се ползват мисли,мечти,фантазии,желания за ФАКТИ!

Проблемът може да бъде поставен и в по-широк план. Новите проучвания показват, че в Източна Европа са съществували две рунически системи, които са част от общо шестте рунически писмености, разпространени през ранното средновековие от Монголия до Унгария. Не може да бъде изключена възможността руническо писмо да са използвали не само тюрките, но и други етнически групи 
[10]. Може би най-добрият пример са рунообразните надписи от старобългарски манастири при Мурфатлар и Равна. Присъствието на нетюркски етнически елементи в състава на прабългарите може да се предполага не само въз основа на изложените по-горе факти и съображения.
Факти не видяхме но предполагаеми съображения на професора -да.
Но те бяха отхвърклени като НЕчитави!

Има още една група немаловажни свидетелства, на които досега не е обръщано нужното лнимание. Става дума за това, че в Северното Причерноморие и на Долния Дунав, т.е. там, откъдето тръгват прабългарите на Аспарух, и там, където се заселват, е съществувал значителен масив от индоиранско население. Присъствието му е удостоверено в няколко археологически култури, които по време предшестват образуването на дунавската българска държава. Налице са някои съществени от етническа гледна точка съвпадения между отделни белези на тези култури и елементи на прабългарската култура от времето на Първото българско царство, които едва ли са случайни.
Нова етногрупа се влива в "прабългарите" индоиранци-ТЕ??? Как ли са им викали по това време ,че професора не знае?
Или по добре е да ползва технически термини(които са измислени за удобно повестосписвания - например византия,прабългари,тюрки,индоиранци и т.н.)

Иранското население на северночерноморската степна и лесостепна зона след I в. е съставено от потомци на сарматите и късните скити. Още в самото начало на хилядолетието сарматите се появяват на Долния Дунав и тяхното присъствие тук е добре отразено от писмените източници. Материални следи от пребиваването им по левия бряг на Дунав са установени обаче едва от III в. Сарматите се вклиняват в масива на местното гето-дакийско население и мирно съжителствуват с него. Те водят полуномадски живот и краткотрайно обитаваните от тях селища досега не са регистрирани с материални останки. Културата им е известна само по данни от погребалния обред [11]. Част от гробовете, открити до сега, са вкопани върху по-стари могили, други образуват неголеми некрополи. Погребването е извършвано винаги чрез трупополагане. Често дъното на гроба е опалвано или на дъното му има подсипка от въглени и варовикови бучки. Ориентацията на скелетите е с глава на север. Установени са случаи на послесмъртно частично разрушаване на скелета. Извънредно характерна е изкуствената деформация на черепите чрез специална кръгова превръзка. Сарматите принадлежат към брахикранния и мезокранния антропологически тип. Те са европеиди със слаб монголоиден примес. Гробният инвентар се състои от глинени съдове, накити, битови предмети, оръжие, снаряжение. Всички изброени белези на сарматския погребален обред имат буквални аналогии в прабългарския. Разбира се, различна е формата на предметите от гробния инвентар поради голямата хронологическа пауза между двата периода, но видовият състав на инвентара съвпада напълно. През IV в. сарматите заедно с разноетничното насепение на един обширен район, обхващащ степната и гористостепната зона от лявото поречие на Днепър до Долния Дунав, участват в създаването на културата Черняхов - Сънтана де Муреш [12]. Това е културата на готския племенен съюз. В нейните най-характерни паметници се откриват белезите на две основни етнически групи, обитаващи общи селища и използващи общи некрополи. Жилищата са представени от леки наземни колиби с огнище в центъра на пода и от четириъгълни полуземлянки с каменна печка в един от ъглите. По-голямата част от некрополите, особено в северния регион на културата, са двуобредни. Трупоизгарянията са извършвани в урни или ямки и често с тях се полагат глинени съдове като гробен инвентар.Обособяват се в две големи групи според ориентацията си - в първата са гробовете със западна ориентация, за които е характерен беден гробен инвентар. В южните райони, заемани главно от сарматите, скелетите имат северна ориентация и гробният инвентар е сравнително богат. Характерен елемент на материалната култура са глинените съдове със сивочерна повърхност и украса от излъскани линии. Особено внимание заслужчва биритуалността на черняховската култура, разновидностите на трупоизгарянето и двойната ориентация на трупополагането. Тези етноопределящи белези се откриват и в езическите некоополи от времето на Първото българско царство.
От този водопад от думи се разбра ,че не може да се каже нищо за етноса по погребалният ритуал.хем полагат труповете хем ги изгарят и те са монголи и то толкова рано ??? може би са придошли египетски гастарбайтери за да подобрят монголоидността на сарматите.професора вече тръгна през къра с тия заключения ,явно ровичкането му из гробовете го е увредило и не може да изкаже едно точно мнение.Един път едно после го отхвърля и изобщо ...НАУЧНО изказване!

През V в. археологическата карта на долнодунавските земи изглежда съвършено пуста. Като се изключат изолираните находища на хунски котли[13], тук не са известни паметници от уседнало население. Съдбата на многобройното черняховско население остава не съвсем изяснена. Неговото изчезване от един обширен географски район трудно може да се обясни както с масова миграция на запад заедно със собствено готските племена така и с тоталното му унищожаване от хуните. Сигурно е във всеки случай, че част от черняховските традиции са били наследени от създателите на киевската култура от V в., разпространена в района на Средното Поднепровие [14]. Вероятно в случая става дума не само за продължаване на традициите в изработването на определен кръг от вещи, но и за пряко участие на черняховско население в създаването на тази култура. Този извод може с пълно право да бъде отнесен и за културата, която се явява непосредствен наследник на киевската култура и чието население ще е имало пряко отношение към темата, която разглеждаме тук. Това е пенковската култура, за чиято етническа принадлежност все още няма единно становище [15]. Пенковската култура, датираща от VI-VII в., заема гористостепната област от левите притоци на Днепър до р. Серет на запад. Отвъд Серет тя се преплита с елементи от раннославянската пражко-корчакска култура и граничи с разпространената по същото време във Влахия култура Ипотешти-Чурел-Къндешти. На север граничи с пражко-корчакската култура и културата Колочин-Тушемля, свързана с балтите, а на юг с паметниците от типа Сивашовка, приписвани на българите. Тази култура е принадлежала на уседнало земеделско-скотовълно население, обитавало неукрепени селища. Разноетничният състав на нейните създатели се проследява във всеки от нейните основни елементи. Жилището е наземно или вкопано с каменна печка в един от ъглите или с огнище на пода. Преобладаващият тип керамика е изработваното на ръка гърне с биконична форма, но се срещат и гърнета със заоблени плещи, също изработени на ръка. Характерен белег на керамичния комплекс са изработените на грънчарско колело гърнета от сива глина с украса от излъскани и врязани линии. Според най-голямото находище на този тип съдове в Пастирското градище те се означават като пастирски тип. Погребалният обред е трупоизгаряне в ямка или урна и трупополагане. image За етническата принадлежност на носителите на пенковската култура са изказани различни становища. Почти всички съветски автори приемат, че тя е принадлежала на славяското племе анти [16]. По повод присъствието на керамика от пастирски тип и овални юртообразни жилища се допуска участието на алано-българско население [17]. По-особена гледна точка предлага М.И. Артамонов. Той обединява находищата с керамика от пастирски тип и накити от пастирски тип в самостоятелна пастирска култура, която според него е принадлежала на българите-кутригури, които византийските писмени източници от VI в. Поставят западно от р. Дон и северно от Черно море [18]. Той се присъедини и към идеята на Д.Т. Березовец за участието на носителите на пастирската керамика в създаването на културата на Дунавска България въз основа на факта, че пастирски керамични форми се откриват в редица селища и некрополи на Долния Дунав от VIII-IX в. Тази идея се споделя и от някои български археолози [19]. Ще припомним, че тя се среща изключително в некрополите с трупоизгаряне от славянски тип. Този немаловажен факт добре се свързва със съображенията, които се излагат по-нататък. Погребалният обред на паметниците, обединени от М.И. Артамонов в особена пастирска култура, остава засега недостатъчно проучен. Техният тюрски произход се предполага поради априорно възприетия възглед за тюркоезичието на всички български племена и поради аналогиите на някои накити и метални предмети от пастирски тип с подобни от културата на Първия аварски каганат. Преки сведения за езика и физическия облик на "пастирци" липсват. Има обаче косвени данни, които не могат да се пренебрегнат, когато се решава въпросът за етническия облик на пенковската култура като цяло и на паметниците от пастирски тип в частност. Това е признаваната от всички автори приемственост между пенковската и черняховската култура и респективно между тяхното население, което се проследява в облика на най-характерните елементи - типовете поселения, жилище, керамика и погребален обред. Културната приемственост и смесеният произход на носителите на пастирската култура се приема и от М.И. Артамонов и неговите разсъждения по този повод са толкова показателни, че заслужава да бъдат приведени дословно: "Едва ли можем да се съмняваме в това, че българското население на Северното Причерноморие се е образувало не само от тюркски племена, които се явяват в периода на хунското нашествие и след него. То се е образувало в значителна степен и в резултат от тюркизацията на местното сармато-аланско население и е наследило много традиции на неговата култура. Благодарение на това в състава на западните българи са могли да се озоват тюркизираните потомци на днепърските роксолаии под името росомони, влизащи в състава на готското царство и възприели разпространената в него черняховска култура" [20]. Ако от този пасаж се отстрани думата "тюркизация", за каквато в действителност липсват каквито и да било данни, етногенезът на западната група прабългари би добил по-реални очертания. Преобладаващото присъствие на нетюркско, иранско по произход население, в собствено пенковските паметници е установено от И.П. Русанова въз основа на задълбочен и детайлен анализ [21]. Всички типове пенковска керамика имат своите прототипове в черняховската керамика, в това число керамиката от пастиески тип, която авторката приписва на алано-българско население. Характерните гърнета с биконична форма нямат славянски произход и не се срещат в съвременната пражка култура, безспорно свързана със славяните. Сред изработените на ръка гърнета се обособява характерна група, чиито аналогии се откриват в ранносарматската, аварската и салтово-маяцката керамика [22]. Като цяло пенковската култура се приписва на антите. Етническата принадлежност на този народ се определя нееднозначно. Византийските автори ту смятат антите и славяните за един и същ народ, ту ги различават. Според И. П. Русанова този факт грябва да се обясни с настъпилото през този период смешение между носителите на собствено пенковската култура (антите) и проникващи от ареала на пражката култура славяни. Според нея на сегашния етап антите трябва да се определят като потомци на местмото иранско население, сред което активно проникват славяни. Иранското въздействие върху източните славяни е доказано както по езикови данни, така и в антропологическия тип на славяните от Средното Поднепровие [23]. Може да се предполага, че налагането на славянския език е започнало още след първите контакти през VI в. и смесеното население на пенковската култура през VII в. вече в преобладаващото си мнозинство ще е говорело славянски език. Втората култура, която се развива в този район, заема степната зона южно от пенковската култура. Тя принадлежи на номадско население, оставило единични, вторично вкопани гробове върху по-стари могили. По името на една от гробните находки напоследък тази група паметници се означава с името Сивашовка и се приписва на българите [24]. Това са предимно гробове на воини с характерните за епохата коланни украси, оръжие и снаряжение. Глинените съдове са гърнета, изработени на ръка и само в един случай е открито изработено на грънчарско колело гърне с дръжка [25] (гробът е датиран в първата половина на VIII в.).
В цялото това изложение не се забеляза тази НЕоспоримост.Измислените култури ,етноси и и тяхната взаимоконтактност е толкова несъстоятелна ,че не ми се вярва че това писание е на професор и български!
Явно нещо не е вярно ама ..

Къде са скитите ,сарматите,партите(сасанидите)ромеите изобщо някаква азиятско руска безмислица е сътворена от времето на сталин и не могат да се оправят вот собствените си глупости!

И така, на пътя на Аспарух около средата на VII в. живеят собствено български племена (в степната област) и смесеното, вървящо към тотална славянизация население на пенковската култура. Обикновено се приема, че групата, която Аспарух довежда до Долния Дунав, е била съставена само от българи-оногури, говорещи тюркски език, обитавали дотогава земите южно и източно от Азовско море, където се локализира Кубратовата Велика Булгариа. Границите на Кубратовия племенен съюз се чертаят вьз основа на данните у Теофан и Никифор и в зависимост от интерпретацията на посочените у тях географски ориентири. Велика България се представя по-малка или по-голяма, но винаги в областта на Приазовието. Досега обаче там не е известно нито едно находище, което може да бъде свързано с пребиваването на богатата тюркска по произход върхушка от рода Дуло, която след териториалното разширение на западния тюркски каганат във втората половина на VI в. застава начело на българския племенен съюз. Такива находища са известни в степната зона по долното течение на Днепър.
11-НЯМА ДАННИ
Където слагат българите ,че живеят нямало данни?
С тея тюркски върхушки обясняват доста неща и е много удобно на  такива вещи научни кадри!

Това са скъпите предмети от типа Малая Перешчепина - Глодоси и особено първото забележително находище, в чийто състав са включени три златни пръстена с името на Кубрат 
[26]. В тази зона попада и датираният малко по-късно (първа половина на VIII в.) [27] Вознесекски комплекс, който независимо от различните становища при тълкуването му издава присъствието на богата тюркска аристократична прослойка. Северно от тази група, в североизточната периферия на пенковската култура, попадат и находищата от мартиновски и пастирски тип - бронзови и сребърни накити, фигурки и коланни украси. Забележително е, че всички тези находища, както и пенковската култура и паметниците от групата Сивашовка престават да съществуват към края на VII в. Важно е да се отбележи, че в напуснатите пенковски селища не са установени следи от насилствено изоставяне, от разрушения и пожари. Изглежда, еднонременно или с малка разлика от време населението на тези земи се оттеглило и потърсило други убежища. Присъствието на пастирска керамика на Долния Дунар показва къде могат да се търсят новите му поселения. Тук повсеместно, на обширна територия и за сравлително кратко време се създава култура, която няма директни местни корени, но редица елементи от която са добре познати от споменатите два причерноморски района: от пенковската култура - полуземлянката с каменна печка, пастирски тип керамика, двуобредни некрополи, трупоизгаряче в урна и ямка, трупополагане (със северна и западна ориентация), от номадската култура - трупополагания със северна ориентация, вторични гробове върху по-стари могили, погребване с кон и оръжие, останки от жертвена животинска храна. Очевидно това е смесено население и да се определя то само като номади тюрко-българи, преселени от Приазовието, би било неточно. Приемайки априорно тази постановка, мнозина автори обясняват отсъствието на изявени номадски елементи в културата на населението на Първото българско царство и бързата и повсеместна поява на уседнали форни на бит и материална култура с липсата на природни условия за номадско стопанство в земите на юг от Дунав. Други обясняват това явление с ранната, извършена още в Източна Европа седентаризация на прабългарите, която те пренасят и на Долния Дунав [28]. В светлината на изложеното по-горе имаме основания да предполагаме, че доведеното от Аспарух (или заселено веднага след него) население не е изпитало потребност да се приспособява към местните географски условия и да преминава поради липса на достатъчно пасища от номадизъм към уседналост, тъй като то - в преоблаващата си част - ще е било вече уседнало. Но този тип икономика и бит е трудно да се припише на едно тюрко-българско население, което идва от степите на Приазовието, тъй като там останките от неговото пребиваване са краткотрайно обитавани станове, леки наземни жилища и изработена на ръка керамика. Такава е ситуацията през VI-VII в.
От този текст става ясно колко е объркана цялата ситуация такава амалагма от култури,погребения,номади,гърнета и всичко това се изсипва на един малоумник като мен и му се казва че ВЯРАТА ще ме направи свободен! хахаха евалла машалла на таквиз научни тридове и студия!

 
[29] По-вероятно е, както допускат други автори, да се отнася за преселване на сравнително рано уседнала българска група, следи от която са установени в днешен Дагестан [30].
Ся пък Дагестан,то не беше Алтай,Монголия,Памир,Хиндокуш,Тибет,Орион...
12-ВЪЗМОЖНОСТ КОЯТО НЕ СЕ ИЗКЛЮЧВА???

Тази възможност не може да се изключи, но не това не е било масовото население, което заселва първоначално днешна Североизточна България и Добруджа. Кавказките по произход керамични форми от Топола се срещат - поне засега - само там (котлите), а останалите типове съдове имат своите прототипи в черняховска и германска среда 
[31]. Дори да допуснем след Ст. Ангелова, че керамичният комплекс на Първото българско царство от VIII-IX в. носи много и силни дагестански традиции, важно е с оглед на нашата тема да се напомни, че тези традиции принадлежат на тамошното ираноезично население. Дали обаче то е било тюркизирано, в каква степен и в коя област - това са въпроси, на които можем да дадем както положителен, така и отрицателен отговор. Във всеки случай не разполагаме със сигурни данни за абсолютизирането на първата възможност, кякто това вече е наложено в литературата.
Отново някакво налагане в литературата имаме нямаме дани ,но го налагаме по някакви критерии ,но не са НАУЧНИ съм 150% сигурен по заказ на ЗКПЧ-то сигурно!!!

Разгледан по изложения начин, проблемът за произхода на прабългарите губи тюркската си окраска и насочва към издирване ча корените на неславянското часеление на Първото бьлгарско царство сред потомците на източноевропейското иранско по произход население.
А тъй ,ново 20!
Отхфърляме всички доказателства за тюрките и се фърляме в ИРАНските...може би славяните щото и окраините трябва да станат скити и за това ???

Както показахме, частично тази възможност е била допускана и досега, но тюркизацията на това население се приема за безусловна, а за нея всъщност липсват директни данни. През VI-VII в. в Северното Причерноморие това население много преди идването си е имало продължителни контакти с друго, северно по произход население, което за разлика от него изгаря своите мъртъвци и естествено говори друг език. Тези контакти са продължили и през следващите столетия и повсеместното изчезване на иранския език показва, че е надделял славянският. Това дава основания да се допуска налагането на славянския още в периода преди разпадането на пенковската култура. Смесеното население, говорещо най-вероятно славянски език, е било подготвено за експанзията си на югозапад към долното течение на Дунав, както показват изолираните находища на пенковска керамика в редица ранновизантийски крепости 
[32].
Етооооо славяните са тези които ще ни избутат от тюрката фатка и ще ни набутат в иранската да не им се пречкаме.Те вече директно си се броят за скити.Ранновизантийските крепости бяха проблем ,но сега славяните ще ги посстроят хахаха 

Заставено да напусни малко по-кьсно масово поселенията си в Поднепровието най-вероятно в резултат ог експанзията на хазарите, то е било удовлетворено от възможността да се постави под контрола на Аспаруховата дружина, съзирайки в нея гаранции за собствената си сигурност. Аспарух може би е довел (или увлякъл след себе си) много повече индоевропсйци, отколкото тюрки и поради това попадналите в тази среда същински тюрки са сили принудени бързо да забравят родния си език. Тюркската традиция главно в своите духовни форми, административно-военни структури, имена и титли се е запазила сред управляващата върхушка, която ще е населявала предимно Плисковското поле. Масовото присъствие на собствено славянско и славянизирано иранско население по-убедително може да обясни някои широко известни, но неубедително тълкувани факти от ранната история на българската култура: 
1. Повсеместната славянска топонимия в централната област на българската държава. 
2. Славянските имена на столиците Плиска и Преслав. 
3. Незначителните тюркски остатъци в българския език. 
4. Безконфликтната биритуалност на българския погребален обред от VIII-IX в. 
5. Бързата консолидация на българската народност, която е била налице далеч преди 865 г. и която официалното приемане на християнството само формално узаконява.

Погледнат от подобен ъгъл, въпросът за произхода на "прабългарите" (?) придобива нови възможности за преодоляване на стереотипите, които в нашата историческа наука са наложени още в периода между двете световни войни и някои от тях са още живи.

Със последният цитат професора изтри цялата си научна дейност и хвърлените на вятъра пари(държавни) за неговата дейност!

Той сам се ОТРЕЧЕ ...защо?

Защото полъхна друг политически ветрец ,и той какво да прави? 


Истината е ,че такива писания като на професора издават истинското състояние на историческата ни наука.Напразно се дават пари на тия профани наречени "професори" да правят каквото и да е във връзка с изучаването и намирането на артефакти свързани с БЪЛГАРИТЕ!!!

Бог Да Пази БЪЛГАРИЯ!




Гласувай:
13



1. get - Соле, за да изчете човек всички тези абракадабри - трябва да се въоръжи с изключително ...
23.06.2011 09:51
... търпение и непукизъм. За трети пъти ми попада, това и направо е едно предизвикателство !!
solinvictus написа:
В момента трупополаганията, които са най-сигурният белег за прабългарска етническа принадлежност, съставляват в Североизточна България и Добруджа 29 % от всички гробове в езическите некрополи. Този процент ще се повиши с още 2-3 %, ако се прибавят трупополаганията от още необнародваните некрополи, и ще достигне около една трета от всички гробове. ...

- Знам два вида погребения трупополагане и трупоизгаряне - при вторите по обясними причини, иди че разбери материалните останки от коолко и какви материални обекти са останали. Човешки ли са, на колко субекта са(?), или са изгорили а след това погребали останките от жертвено животно. Там се намират фрагменти от костен материал. Просто всичко в тази класификация е една мъгла, ма нейсе ?!

solinvictus написа:
Към това трябва да добавим и наблюденията на изтъкнати тюрколози за странно звучащия тюркски език на дунавските прабългари ...

- Пък за тази глупост ... възстановката на "пра"българският език през чувашки, но същият произлизал от този същият прабългарски да не ти говоря ??
цитирай
2. solinvictus - Нещо се "бъгна" и блога ...
23.06.2011 13:01
Нещо се "бъгна" и блога от такива "научни" писания!хехе
Да ти кажа преди ги отминавах с мълчание и си казвах ,че няма нормален човек който се е захванал да изучава историята по сериозно и да гледа на тея писания като на отминало социалистическо бреме!Но както виждаш разни недорузомения "глишевски" напират и ни избутват някакви "икони" и "канони" които не трявало да пипаме щото човека бил честен и трудолюбив и най вече добре се държал със студентите(такива мнения имаме и за Вера Мутфч. ) пък те се оказаха най обикновенни доносници и са слухтяли и топели по будните младежи ,за да ги пратят в "трета глуха" за да могат да се развият подобни недоразумения "глишевски".
Но сега ако се показват и се рекламират тези "научни" пасквили на тема български произход ще се види с какво са се занимавали подобни "професионали"...

Ти сам виждаш ,че един среднограмотен човек (среднисТ) ще забележи цялата глупост и олигофрения на тези пишман историчари.Та те са смеят на македоняните ама те са по зле!Щото те изграждат въшкавите си теории на базата на тези "научностти" за които иде РЕЧ!

Може би трябва да се направи един по добър анализ ,не толкова емоционален а фактологичен! хехе
И не е лошо да се проследят бележките ,които цитират !
Аз преди го правих на едни простотии писани от "Бащата на Бг-хисториту" такава боза беше ,че ходих да пална ена свещица за децата дето искат да учат История!

И най смешното е ,че излиза някаква доцентка и почва да им се присмива и пише книга след книга с "БИСЕРИ" хахаха да изкара некой леф!
Много ще ми е интересна да я срещна някъде из НИЕТА!
Да и проверя подготовката!

п.п. ти си забелязал как по труповете шели да ни броят хахахаха баси и тъпанарщината и даже и по трупоизгарянията ...madre mia por Dios!!!!
цитирай
3. panazea - Соле,
24.06.2011 12:04
Чела съм книги на Бешевлиев , Младенов , Димитров, Добрев , но те не можаха да ме убедят , че съм татарка или туркиня. Знаеш ли , те може пък да са такива и затова да пишат или са се продали за една лула тютюн.
Ама аз не съм . Както и да са ни наричали враговете ни през вековете : езичници , варвари , татари , то това са епитети , лепнати ни , заради безсилието на вразите да се справят с нас.
Защото няма такъв народ . Това е обозначение за другите . Как са разсъждавали империите :
Ние сме цивилизовани , видите ли , а всички други са поганци и за да ги обрисуваме , измисляме прякори . Като не ги разбираме какво хортуват им викаме варвари /барбари/ , като не се кланят на наште богове – са езичници и поганци /pagane/ , като са силни им викаме тартари- демек излезли от Тартара , Ада де , Хадес , Пъклото .
И така лепваме етикет на всеки , когото недолюбваме , щото ни бърка рахатлъка .
Още преди много години се прокарваха некви идеи , че сме сбирщина , имало много народности , деляха ни на шопи , турлаци , македонци , торбеши . И аз като любознателно дете попитах дядо си , дето е роден в София , ама баща му е от Охрид , а майка му от Прилеп и баба си , дето е родена в Охрид . Та питам си ги аз :
Дядо , ние какви сме ? А той ми рече :
Ние чедо сме БЪЛГАРИ от Македония .
После питам другия си дядо . А той ми рече :
Ние сме българи .
Моите дядовци са се били във всичките войни и са знаели за какво са се били .

Понеже има народ всякакъв , може наистина нЕкои да са татари или турци или там каквито си искат. Може да са и ескимоси.
ОБАЧЕ аз съм си БЪЛГАРКА.
И ще завърша с думите на Райко Жинзифов „Новонагласена гусла“
„Я Българка сум , Българинъ сум я ,
Българе живеятъ в тая страна .“
цитирай
4. solinvictus - Разпалила си се ! хехе точно така ...
24.06.2011 14:08
Разпалила си се ! хехе ...точно така !
В Македония ,Мизия и Тракия всички които се самоопределят като българи не е необходимо да доказват на некакви недорузомения глишевски, исторически манипулатори или най обикновенни папагали -какво и да е!

Същото се отнася и за русняците,татарите,мангалите,манафите и така нататък списватели на антибългарски материали!
Те си имат история и да си я пишат ние също ,няма нужда да питаме нито грцките фанариоти
(бях учуден как новият БГ индиана джоунс щял да ходи да пита някаква грцка малака за наша история)?!?!?!
Но за сега това е ниворто на "академиците" ни
Продажни и служещи на чужди исторически школи!
Или най обикновенни донодници!

За Македония ,Мизия и Тракия българите трябва сами да се определят какви са.
Ако те самите не го направят няма кой друг!

Ванче Михайлов казва нещо което го цитирам винаги на српските мекерета:
"Македония без българите ,огън да я гори!!!"
Поздрав!
цитирай
5. sparotok - антропология
24.06.2011 16:54
Рашев, или е бил много заблуден, или го е било страх да каже каквото мисли.

Антропологичните изследвания на М.Попов доказаха красноречиво, че ние българите сме европейци, не азиатци.

Болшинството от така наречените тюркски думи имат сродни в старолатинския и келтските езици, не ми се вярва тюрките да са имали машина ва времето и да са повлияли езиково римляни и гали.

По отношение на погребалните ритуали и обичаите старите българи трябва да се определят като тракийски народ, а не като тюрки.

Имена като Аспарух, Кроват, Тервел, Телец, Борис и т.н. са от тракийски произход. Крум, Кормесий, Винех, Вокил са регистирани на Линеар Б документи от 14-ти век ПРЕДИ Христа...

Българите са от същия етнос както хуните, но вече е установено, че хуните са имали изключително висок ръст, като дори и жените са достигали до 1.80. Това изключва възможността хуните да са от тюркски, или монголски произход.
Установено бе, че хуните са носители на Р1а1, който е най-широко разпространен в Украйна, има го и 20% от населението на Дания, наричана в древността Кимерийски полуостров...

Какво повече да се добави...:)

Какво да говорим повече.
цитирай
6. solinvictus - Според мен трябва да говорим именно ...
24.06.2011 20:34
Според мен трябва да говорим именно по този начин ,директно в техните текстове и на всички цитирания на "византийските" им източници трябва да се показват точно какво пише или непише и те какво са си измисляли при преводите.

И когато това стане обществено достояние и придобие публичност ще им рухне цялата измислена "уйдурма"

Трябва да се говори ...и то с цитатите!
мдаа
цитирай
7. joysii - 5. sparotok 6. solinvictus
24.06.2011 23:09
Добре, само ще ви попитам вас двамцата - може ли човек дотолкова да е кретенясал, че да има самочувствието и наглостта да се опитва да анализира, апострофира и дори - оборва, световно признат учен като професор Р.Рашев.
С тия оплювки тук, към един изключително съвестен и всеотдаен на роботата си археолог и учен, вие и двамата изглеждате изключително жалки.
Радвам се,че имахте простотията да реализирате постинг като този.
Върхът на малоумието.
Спарчо, май не напразно съм ти лепнала името Прасо. Пасва ти отвсякъде! Непрекъснато ме разочароваш!
И да ти кажа - не само мен.
Ама така се изтърваш и така ти лъсва плиткоумието,че чак ме кефиш, готин.
Давай все така!
Бооже, седнали два глупака да ми обсъждат професор Р.Рашев, моля ви се!
цитирай
8. solinvictus - Джойка мойка, аз от мъже не се инт...
24.06.2011 23:25
Джойка мойка , аз от мъже не се интересувам!какъв съвестен бил и добър и нам къв си ...това не е въпрос на обсъждание.Въпросът е какви недомислия е сътворил ,по какъв начин ги защитава и какво всъщност иска да докаже.
От това което ти прикопирах ,ако си го чела(ориджинално е на ингилизки) той(рашев) си се излага по един класически начин!
както виждаш от тази "студия" за мен доста посредствен текст нищо "научно" няма.
такива като него са световноНЕизвестни ,известни са само в АССР и ТАССР ...не съм сигурен но едно друго недорузомение пл.цветков го е цитирал на последния Турски конгрес преди 2 години в своя пасквил!

Джойка да ти кажа не се доверявай и то сляпо на пишман доносници и недоразумения!Те са вече за бунището на историята...въпрос на време е!
цитирай
9. joysii - 8. solinvictus
25.06.2011 09:40
Абе, свирчо, ти образование нямаш, учил недоучил до осми клас, ти ли точно ще казваш,че ПРОФЕСОРЪТ СЪТВОРИЛ НЕДОМИСЛИЯ!!
Или оня другия отворко прост - Спаро - дето няма образование и той?
Ама всъщност,такива като вас да се сцепят от писане и плямпане....само се вижда плиткоумието ви,нищо друго.
Хайде почвайте професорите по азбучен ред да ги оборвате.
После минете на академиците, че те всичките по не знаят от вас двамата.
Простотията граници няма!
цитирай
10. solinvictus - Eто почваш да стопляш, дори и за теб ...
25.06.2011 12:12
Eто почваш да стопляш,дори и за теб става ясно(без да ходиш при някой тапанар),че и въпросите на осмокласници затрудняват "академичните"величия.

Я си представи един пишлигар от 4 клас да пита въпросния професор :
1.Чичо ,чичо къде е мястото на битката на великият хан Аспарух?
или
2.Те(прабългарите)след като са образували собствена държава що не са секли монети ,а са ползвали "бизантийската" валута и администраивните им монограми и печати?
3.И къде са им били крепостите преди да нахлуят в Империята като "...един мръсен и нечист народ"?

А може би не трябва да се питат ,щото ТЕ(прафесарите) сами се ОТРИЧАТ (като примера с рашев е класически)

Джойка мисля ,че баш тюркюта е станал академик =ангелов.....ма той не е българин .
ТакЪви писания като това му трябват много ...БЕЛЕЖКИ.
Ако искаш ще ти цитирам ДРУГИ професори които коментират тези откровенно казано "недоразумения" в БГ-хисторито!
цитирай
11. shtaparov - В подкрепа на автора:
25.06.2011 14:10
Приятелю,време е вече да кажем на ретроградно мислещите,че онова,което по-рано са наричали "находки от "пра"-Български тип", съвсем не представлява целия комплекс от древно-Български находки,а само една малка част от тях! Това са находки от една локална Българска племенна култура /тази на Оногурите-и то една част от нея,а не цялата/,но наред с нея е имало поне още десет-двайсет подобни,които също са локални Български племенни култури,включително тези на "Славяните",
Аварите,Готите,Вандалите,Франките,Балтите,Аланите,Хазарите,Антите и пр.!
цитирай
12. solinvictus - . . . . Това са находки от една локална ...
26.06.2011 01:58
shtaparov написа:
....Това са находки от една локална Българска племенна култура /тази на Оногурите-и то една част от нея,а не цялата/,но наред с нея е имало поне още десет-двайсет подобни,които също са локални Български племенни култури,включително тези на "Славяните",
Аварите,Готите,Вандалите,Франките,Балтите,Аланите,Хазарите,Антите и пр.!


Да така е!
От тези които си изброил мисля че са късни им сложи името с което са познати в източниците : скити,сармати,ерани(ирани,перси)ромеи

Но ти предлагам с няколко думи това в което сън убеден вече!
1.Българите като име не са етнос до Петър(повечето европейски държави стават етнически след 1500 -името им е служебно като -ромеи

2.Това име произлиза от бург (боург) в първи век прокопий описва градовете в Тракия и Мизия и повечето са с това име.

3.Създаването на местни войски (бургарии) които се занимават с опазването и защитата на местните големи собственици и населението от варварите или неромеите от времето на Теодосий,такива има в Испания,Египет,Тракия,Мизия,Сирия сега издиравам в Мала Азия ,в испания те си променят името на кастилци и езика им става кастилски което е синоним на бургоси и бургарски ,хехе

4.Споменаването на бургариите(българите) ту като скити,хуни,турки,словени,и всякакви -гури потвърждава идеята за служебно име9всички те са бургарии по служба) като такива те ползват и монетите ,титлите администрацията на РИ като своя и за това нямат собствени (дори и в Златният век!?!?!)
Никъде в аналите на РИ империя не са обявени за нейни врагове!Нито един император не си е сложил името заради негова победа над Тях?

5.Религията няма значение за тях те следват местните култове ,но централно са свързани с римските военни култове.

6.РТ на Боцмана е една крачка напред в разгадаването на цялата мъгла.

Ето примерът(рашев) е пред теб ,пълна обърквация на идеята за българите,противоречиви анализи на едни и същи факти,отричане на всичко до сега,неправилно извеждане на етностни характеристики които тогава не са
цитирай
13. get - - Соле - едно мое становище ! Разглеждаш проблематиката на две противоборстващи си ...
26.06.2011 07:22
... религии и най-общо казано мировъзрения (философско религиозни концепции и теогонии) !
- Тази на европейците (арии) и дравидите ... тези, които още преди Второто хилядолетие бяха инициирани (битово и духовно култивирани) от отишлите там при митичният поход на Дионис "Бромий" на палеобалкански хора. Пример за това е "Харапската цивилизация" за мен тя е пример за ранно бронзова цивилизация, европейска по своя характер. Упадъкът и идва след настъпване на метисизация на носителите й ! Тоест имаме смесване както расово(етносно) така и културно на двете групи - от тогава датира и индуизма. Опитват се да я представят за хармонична, на практика не е така - тя по-скоро е пример за вътрешно противоречие ! Тжова може да се проследи от по-късното, историческо развитие на нещата. От харапа културната и етносна метисизация започва да върви от Индустан, към Близък изток и Египет(с примери за съответният упадък на нравите и религиите - най-вече робството и създаване на теократични държави, с жреческа каста). Към 9-8 векове пр.хр. зостига източно средиземноморие и южни балкани с появата на "гърците".
- От тук следствия ! - за мен е некоректен термина индо-европейци и като етносен и като културен признак. Ако ги разграничим, тогава ще ни стане ясна картината. От тук пък ще ни стане ясна "елинизацията", което на практика си е приемане на дравидското културно влияние движещо се през Персия и Египет към нас.
- От тук нямаме чак толкова много народи, както си ги изброил(пък и към това време е трудно да говорим за народи - по-скоро въпросът е етносно културен). Заради това аз бих казал, че този проблем слеудва да се разглежда през призмата историята на два етносно културни елемента балкано-анатолийски и предно източен културен феномен и дравидо семитски - това съотнесено някъде към 15-то столетие пр.хр.
- От тук, не абсолютизирай тезата на Боцмана, разглеждай я съотнесена към съответен времеви диапазон някъде V в. пр.хр. до към ІVв. сл.хр.

от ГетКан тауро-скитский
цитирай
14. solinvictus - Get-ски с това което си написал съм ...
26.06.2011 10:10
Get-ски с това което си написал съм съгласен.Културно и религиозно (каквото и да означава този термин) целият този ареал от бреговете на (днешния пакистан) през мала азия и сев. причерноморие до ирланда се покрива от нея.
с малк отенъци и деноминации ,хехе

Тезата на Боцмана засяга времето след 4 век след.За мен тя обяснява случката около българите но аналог са им испанците,каталунците тоже има и други.
Опитай следния опит :
1. Махни всичките въведени 'техничеси'термини когато четеш Зонара(незнамзащонеглижиран)
2. Използвай хронологията между 5-6-7 паралелно в Рим-Изтока,Сирия
3. Махни всички попски прилагателни и обясненията през сегашният "канон"
4. Народи и етноси както си забелязал са трудна задача да се идентифицират(нито по труповете,нито по храмовете па камо ли по паниците и гърнетата)....РОДОВЕТЕ са били важни(затова списъците балканските липсват) всички генеалогии са манипулирани и с изместен център (запад) а той е на изток.

Защо българите не участвуват в "кръсто"-носните походи? - нима не са били загрижени за Божият Гроб?

поздрави

цитирай
15. get - - Соле, сама по себе си тезата на Боцмана напипва много съществени неща за този ...
26.06.2011 20:49
... времеви диапазон - Но !
- От какво страда тя ?
- Първо - разглежда един феномен, който съществува поне от VІ в. пр. хр. в обществото - Този на социалната организация - фратрията, която за мен е форма на организация на социума поне от 14-то столетие пр.хр. Тя е резултат от исторически, културни и др. сложили се от разслоението на обществото процеси.
Това е така известното ни преминаване от родово общинната, към съседско общинна консолидираност на хора преживяващи на една и съща територия. Към този период 12-14-ти векове. Имаме, качествмен технологичен скок - усвояване на желязото, тоест преминаване от от бронз към желязо. Също имаме и неблагоприятни климатични условия поне в рамките на едно сгтолетие ... изригването на вулкана Санторини от о.Тера. Също така - създаване на първата имперска сила плюс нейната хегемония в района на източно средиземноморие ... визирам Египет. Но това вече не е старият Египет, който е близко родствен на близкоизточното, анатолийско и балканско население и традиции. Това е вече "зрял" Египет. С пълният набор от признаци на теогратична държава - социално разслоение, обожествяване на държавният глава - фараона. Изграждане на усложнена религиозна система и канони и упражняване на ригтуалите под ръководство на специална категория хора - жреци. От тук и еретичното ми твърдение - нямаме инвазия на "морски" и всякакви други народи а политически, териториален, културен и всякакъв друг вид конфликт между етносно старо население живеещо в чертите на египетската държава и в близост до нея и самата държава, която вече има чертите на класическа такава. Казах държавен глава, органи на управление професионална армия. Държавна религия. Географхски очертани граници и т.н. В заключение - щем не щем, всичко това прави Египет агресор а не жертва.
- Относно това, че на негова територия е живяло етносно близко нам население са и религия и артефакти и имена на основни божества. С течение на времето при всичко това настъпват промени(подмени).
- Късен отглас на всичко, което ти обяснявам е, че до ІV в. поне, имаме една полупустинна област на запад от Нил, която се нарича "скитска" пустиня ?! Наличието на "коптско" население, за което каруцаря основателно твърди, че е близкородствено нам. Език, азбука, религия, традиции и обичаи. В момента то е малцинство. Последното е в резултат на процеса, който ти обяснявах в по-предният си пост. Борбата м/у европейската и дравидска(разбирай семитска) култури !
- Във връзка с горното "идвам" на балканите. От време на "Аце"-то, започва "елинизацията" (семитизация) тотално на балканското население. Само частният факт, че висшият орган при македоните от това време, се нарича "синедрион" би следвало да ни накара поне да се замислим !?!
- Отделно на фона на борбата м/у етноси и религии са и реформите от ІV-ти век в атинското общество, когато се извършва качествена промяна в т.нар. булевтерион(гр. съвет) дотогавашните ръководители на "БУЛе"-то започват да ги изместват, като ръкщоводни фигури и се дава власт на "тълпата" ... простолюдието, последното се нарича "охлокрация" а не демокрация, както ни подвеждат. Малко след това започват т.нар."пелопонески" войни уж на гърци срещу гърци - на практика между придошло месизирано-семитизарано африканско(египетско) население и местно такова проживяващо на територията на съвременна централна и северна гърция. Южните(атински) сили благодарение на интриги, подкупи и ред др. машинации с времето оспяват да се ноложат. налагат и "международният език" - КОЙНЕ, който на практика е изкуствен език ... създаден да обслужва стокообмен, търговия и др. подобни. Предполагам, че нещо подобно е станало и с така нареченият латински "език". Стар езиков пласт, който е много близък по звучене на старото население ... даже има отделни думи, които са разбираеми и на съвременен български език и налагане на нови заместители. тоест това са служебни езици - Не национални !!
- Относно близкородствените думи bous-boul-voul-tur ... първоначално тези са носени от военните предводители на фратрията(лат. патрия от "Баща"-Отец) това е не тлкова в биологичен а в религиозен и военно-соцшиален смисъл. водача, като баща-цар-жрец. поради тази причина и много, много старото мъжко божество се изобразява, овенчано с РОГА и името е фонетично близко до БУЛ ... но отделно е смислово натоварен с идеята за слънце-светлина та от там и БЯЛ, по-късното БААЛ и т.н.

от боуил ГетКан туро-скитский
цитирай
16. get - - Момче с име Марк, плюс Натан ... не искам да обиждам, не следва да ви поясня, че ...
27.06.2011 09:38
... без да ме познавате ме наричате Луд - това е значението на (същ. м.р. 3 л.) неврастеник, налудничав, неуравновесен, нервно разстроен, умоповреден, умопобъркан, душевно болен, ненормален(съгласно бълг. тълковен речник). Психопатията пресдтавлявя разстройство на личността, което се изразява в много различни поведения, засягащи междуличностните отношения - дотолкова за "диагнозата" ПСИХОПАТИЯ !
- Второ в какво се състоят вашите с уважаваният от мен "Боцман" по форумите - Това ни най-малко ме интересува ! Керамопулос, също !
- Относно - бургосите, първоначално те са познати в латинският като "oppidum" и са етносно свързани с население враждебно на това от "вечният град" !! Вече, в ранно средновековие за този тип населено място се приема названието "burg" в частност това става название и за гражданите му, като за хора с определен статут.
- "Букелариите" и реформите на Теодосий ... това е "прокиснала боза" съотнесено към разглежданият проблем. По причина, че преди това имаме упадък на държавна власт, финанси и сериозни социално-историчиски промени в римската империя.

- Соле сигурно ще ти представлява интерес, да видиш какви трансформации има латинската дума BOS(див бик), старофренски(галско?) BOUS. Също и думата "BULL" в съвременните тълковни англо-сакски речници !
Първо ни препращат към по-старите "BOW" и "TAURUS" плюс наставка VAL. От там пък производните BULWARK със значение опора, крепост, защита. Към смислово близкото RAMPART - бастион, укрепление и т.н.
За гръцките BOLE и VOUL, вече съм ти говорил.
- Още по интересно става в стародатският с с неговото БОУАН нещо, като Боян ?
От тази дума като корен произлизат и старонемският Бауер(строител), също и английският глагол BUILD - Хехе, това е от времето когато тези хора са говорили на "келто-галски" език. Пък средата на келтското землище се пада над среден Дунав, някъде към съвременните Чехия, Словакия и Австрия ... Та много ми е "хикс" какво в действителност се крие зад това понятие "келти" ... Боии и БУРГОСи ?

ГетКан
цитирай
17. solinvictus - виж Гетски, много хора полудяха ...
28.06.2011 23:09
виж Гетски ,много хора полудяха в Ниета ...направо се издухаха и такъв е този олигофрен @маркнатан ли къв беше?
Такива като него издухани разни богати каталунци които са си внушили ,че са юдеи.Учат талмуди кабали кавали и т.н. даже са си накупили такето по 150 евра????
Та този психясал глупак и той живее с такива мераци хахаха
Той преди беше започнал да пише за Митра ,но нещата не тръгнаха в тая посока която му се искаше и за това психяса!

За произхода на боулгариите(бургарите) на запад има много интересна "ЕВОЛЮЦИЯ"Аз намерих няколко стари речници даже единия беше от 17 век с редакция от 19 където бяха показани всички поправки и от кого и кога!
Та в този речник боургарина беше Кметът или избраният да ги командвува и оттам скочих в катарите и открих( за мен си) Бълграски Папа ,който ръководи техния СЪБОР ,малко преди да почнат да ги горят като факли!
Ти чувал ли си за този Дуалистичен Български Папа?
цитирай
18. get - - Соле нещата с митрата са много объркани и то не от днес или вчера а още от ...
29.06.2011 02:27
... времето на имперски Рим !
- Частен пример за това е Шаул-Савел, който създава "църква"-та, тоест индоктринира по-старите местни вярвания с идеи на Синедриона !
- Втори пример - роденият в Емеса, Сирия император "римски" император Елагабал, който носи една силно юдеизирана версия на стари НАШЕНСКИ, да, да точно така НАШЕНСКИ вярвания от Близък изток в Рим. Там с него отива "черният камък" от храма на Богинята майка-Аната-Астарта ! Той занася и храмовата проституция.
- Каруцаря - добре бе започнал с изследванията си по отношение на "богоизбраните" ... но го мързи или по-точно не е продължил, което е задължително ... да проследи разпространението на тази религия, нрави и като цяло упадък в обществото - Как се пренася от Индустан към Нас - Голям минус !!
Отделно се събра със дЗвера и стана, каквато стана - глобализъм и египетски "тайнства" на квадрат.
- Пък за мен нещата са си много по-прости - Прескачам началолото на упападъка, който при каруцаря е добре изяснен. По натам дравидите след, като са сдъвкали отвътре държава и вярвания на благодателите си (под вида Мохенджо даро или харапска цивилизация) Правят едно едно нескопосано царство Елам. Те това са и първите семити. От там тръгват да разнасят "истината" си, като при това ползват една доста подла тактика ... никога не се противопоставят открито на противниците си. Най-напред доказват, че като култура и вярвания почти нямат различия с противната страна. Па после малко по-малко, отвътре завземат позиции в страната-народ домакин. При това постигат пълна дозерганизация на социалният живот и местните вярвания - Просто са царе на мимикрията !!
- Значи вървят си бавно и тихичко разлагат структурата на гостоприемниците. Това става при междуречието. Това става и през другият търговски път - Индия-арабски полуостров(Йемен). Паркират се на египетският бряг на Червено море. От там овладяват стратегическият град-остров Елефантина. Там където свършва долен и започва горен Египет. Това е малко или много не само географска граница но и етносна. Тоест долен Египет с етносно близко нам население и горен, с местно африканско или метисизирано(мулатско).
- По причина на това и поради въпросът ми - Откога са поселени в горен Египет(о.Елефантина) семитите дЗвера побесня.
- Защо побесня, защото ако вземе да ми отговаря, според мен ще лъсне истината, че Египет поне от 14 в. е под влиянието на тези "богоизбрани" а не както ми твърди от VІ в. пр.хр., тоест позоваването му че идването на власт, на цар Камбиз (персиеца) от тогава била интригата - Е, "да" ама "не" ! :)) - това е от времето, описано в легендата от СЗ за "Йосиф и неговите братя". От това, което може да се прочете в "Еврейската енциклопедия", може да се приеме, че Йосиф живее в Египет някъде в първата половина на второто хилядолетие пр.хр., тоест до 15 в. - Какво излиза ? - семитско присъствие в Египет имаме, от преди или поне от 15-ти век пр.хр. !! - къв V-ти век и къв Камбиз, питам аз !? - Относно политиката, която следват семитите в страната домакин ? - за това можеш да научиш много, ако внимателно прочетеш това разказче за "свети" Йосиф "египетски". Същият възползвайки се от седемте гладни години успял да обере до шушка народът, та накрая египтяните сами са се продавали в робство, само и само, да има какво да ядат !!
- Друго - предвид функциите, които е изпълнявал този същият "богоизбран" на ясновидец и сънотълкувател на фараона, то може да се предположи, че е принадлежал и към жреческата каста.
По-натам, поради ред стекли со ебиктивни но и субективни причини близо сто години по-късно фараона(разбирай Египет) започва война срещу "морските народи"(разбирай народите населяващи делтата на Нил), които са ни били близко родствени не само етносно но и религиозно. След като се налага, като търговска, политическа и военна сила Египет ... това явно им се вижда малко(?) но и започват една експанзия в източно средиземноморие. Последни отгласи от тази завоевателна политика е битката при Кадеш. На практика това не е една битка а военна кампания продължила няколко години. От този период нататък виждам ясни следи от египетско влияние в близък изток.

- Хехе, дЗвер ако прочете, какво съм написал ще ме намрази окончателно ... вероятно - щот оскверних "Паметника на египетската армия" - освободителка ! :)))

от боуил ГетКан туро-скитский
цитирай
19. marknatan - ил да дебил се дореди до горната п...
29.06.2011 06:45
смях в клетката на маймуняците ил да дебил се дореди до горната палуба,като потопи гемията на тапирите .Тъп криминал !
Не били с гетския псхихопат олигофрени илюминирани илюминати осеменени от въглищаря каруцар и боцнатия псхихар на смени за импрегниране на Познанията ИМ!? ха ха ха

за българите:

"2.Това име произлиза от бург (боург) в първи век прокопий описва градовете в Тракия и Мизия и повечето са с това име."

Е не си ли Пълен идиот,бургариите били българите и тва го доказал психопата боцко в Ромската ТЕЗА , е не си ли идиот , пълен член ,А?

Бургариите на Керамопулос били Букелариите,за чието съществуване психопатите не подозират ,но ги описват старателно ,щото така бил доказал идиота боцко хе хе хе, за гетския лизач тва са "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт, като в тях участват основно - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ " е не си ли нещастник и психопат ?
"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" !
Кольо ковьорчето им той се нареди у Читанката на Маймуняците !
"2.Това име произлиза от бург (боург) в първи век прокопий описва градовете в Тракия и Мизия и повечето са с това име."
Пълен идиот,бургариите били българите и тва го доказал психоипата боцко в Ромската ТЕЗА , е не си ли пълен психопат ,А?

Тва било разбирането на психопатите за Ромската Отворена,че и ТЕЗА . Маймуняците, наскоро и силно илюминирани и витаминизирани от въглищарските "тайна майна" знания на каруцарско текезесарксия филибар немат сдържане !

Вие маймуняшките мисли вече вместо с отпиване на лигите на боцком от бураните на сарауборитнатата започнахте и каруцарски тропот само да си ги предавате
за тва домашно и самият психопат боцко ти е помогнал
"3.Създаването на местни войски (бургарии) които се занимават с опазването и защитата на местните големи собственици и населението от варварите или неромеите от времето на Теодосий,такива има в Испания,Египет,Тракия,Мизия,Сирия сега издиравам в Мала Азия ,в испания те си променят името на кастилци и езика им става кастилски което е синоним на бургоси и бургарски ,хехе"

тоя дебил доизясни на гетския лизач разбирането,кои били бургариите ,българите
според гетскиия психар "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт, като в тях участват основно - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ "
а ил да дебил описа бургариите,като войската набирана от големи собственици за техните лични нужди ,като гетския тъпанар по метода на варненския идиот,,те.значи,следователно това са българите
"3.Създаването на местни войски (бургарии) които се занимават с опазването и защитата на местните големи собственици и населението от варварите или неромеите от времето на Теодосий,такива има в Испания,Египет,Тракия,Мизия,Сирия сега издиравам в Мала Азия ,в испания те си променят името на кастилци и езика им става кастилски което е синоним на бургоси и бургарски ,хехе
войската набирана от големи собственици за техните лични нужди си има служебно название ,букеларии. И няма нищо общо с бургариите,които пък не са войска. Хеле пък да е както е доказал боцко без да преписва Керамопулос
как дебилите да разбират Идеята МУУУ.
може ли едни психопати да разберат,че са психопати
Всички психопати знаели,че гетския лизач имал предвид военизираните подразделения Бургарои ~ българи,защото Б Георгиев боцман доказал повече от двадесет пъти ,че българите били служебните названия на Керамопулосвските бургарии а сега и инбиктуса описва създаването им
тъпанарчета
хе хе хе
трииййй за ДОКАЗ
хе хе хе ненормалници
цитирай
20. solinvictus - Ми натане вижда се какъв папагал ...
29.06.2011 23:55
Ми натане вижда се какъв папагал си!
тва ти беше последния пост тука.Всички шизофреници историци ша ги пращаме с чаретъри в Монголия хахаххаа чартърната компания ша са казва :
ТУРСКА ВЪРХУШКА -ПАТРИЦИЙ БУКЕЛАРИЙ ХАХАХАХАХАХААААААААААААААААА

можем да добавим :МАСОНО- ТЪ ТЪ ТЪ ТЪ
цитирай
21. solinvictus - Гетски нямам ниет ще ти отговоря по ...
29.06.2011 23:56
Гетски нямам ниет ще ти отговоря по натъй!
цитирай
22. get - - Драги Натан с име Марк(или обратното) ... вероятно във всичко, което си изписал ...
30.06.2011 08:54
... има и рационални зрънца, но начина по който водиш повествованието се и такъв, че мога само да гадая - Що искаш да кажеш ??!
- Успокой се малко ! - след това вземи дълбоко въздух и-и-и ... първото, което ти идва на ум го премисли/пропусни. Пак вземи дълбоко въздух прочети до десет ... и вече, след като си овладял вътрешният водопад от слова - Вземи че, напиши отговора си !!
- За ен-Ти път казвам: Нямам нищо против теб, но начина по който се изразяваш предизвиква наместо констуктивен диалог ... някакъв спор, който в края на краищата става в някаква глупава кавга, лични заяждания и обиди !
- Във връзка с последното искам да питам - Ти си решил даа се караш и обиждаш нас, или искаш да кажеш нещо съществено по темата, която интересува, както теб така и нас ?!
- Отново повтарям - откога и за какво са недоразуменията ти с Боцман-а или какви ги е казал Керамопулос не ме интересува. Не принасяй някакви отношения между теб и други хора в разговора ти с нас ! - Предполагам, имаш достатъчно интелект да разбереш това, което ти пиша ?!

от ГетКан туро-скитский.

П.П. Не случайно изписвам "туро-скитски", което е едно към едно като форма отговарящо на най-старият вариант на произношението на думата за "див бик" в "латинизараната" му форма, която е по-късна но малко или много по-точна(от гръцкият аналог) "voul" !!
цитирай
23. marknatan - "- Бургарои ~ българи, са ...
04.07.2011 01:35
"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

както бил доказал боцкания хахо в Отворената Ромска без просто да споменава гръка Керамопулос и теяли бил разбрали Идеята Му

Зловещото тук е ,че такива, като този психопат гет са използвали демонстрираното си чувство за реалност и логическо мислене ("- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения) и като следователи и доносници стъпвайки на това непогрешимо чувство за реалност , са изпратили стотици свободни личности на смърт ,защото са разбрали Идеята МУ ,хе хе хе тогава служеха на Идеята МУ сега пак си прилагат чувството за реалност.

За тебе психопатче дебилче,знам,че си доносник и пълен аутсайдер,който позицията на боцната мутреса изживяваща се като лейтенант на Доказвача психопат,роля която напълно ти приляга .

Илчо дебилчо,това ,което демонстрираш и тук и навсякъде са сериозните ти психически отклонения пренесени в сфера в която нямаш никакви реални познания и ненормалността ти не могат да се скрият с триене ,спамене и мантросване.

Кой нормален ще пропагандира спам и триене и ще ги използва за ДОКАЗ на ИДЕЯТА МУ , и това ще му носи "почитателки" довежда Кавалерите им ,да си Общуват на Наукообрчзно ниво,тип отворенгяси,както правите вие маймуняците и при гюведжарите и ту и навсякъде.

колко теми усра и срещу какво ли не си се оакал и изказал ,колко пъти се провикна,че това било в реда на нещата и така било редно .

Да в реда на нещата е за психопати, като гета и маймуняците от гюведжарите и други полунормални и полуграмотни и безмозъчни тетки и тетковци
цитирай
24. marknatan - Хей психопат, нали ме съветваше да ...
04.07.2011 01:42
Хей психопат ,нали ме съветваше да цитирам повече психопата боцман,защо триеш сега за Доказ,че си нормален ли ?



С гетския лизач психопат сте разбрали Идеята МУ и какво бил Доказал психопата профан Б Георгиев боцман в имитацията на маймуняк по човешко писание ,като за вас Идиотите било ясна идеята МУ ,че военизираните подразделения Бургарои ~ българи,защото Б Георгиев боцман доказал повече от двадесет пъти ,че българите били служебните названия на Керамопулосвските бургарии

Май сте нормални а?
цитирай
25. solinvictus - така е съветвам те да се запознаеш с ...
04.07.2011 22:40
така е съветвам те да се запознаеш с новият глишевски психо*германиц ли беше, алеман ли или най обикновен маймуняк)
да си станете двойка и да се обичате хахахаха
,той бил на гумени кукли ,ти си с гумена глава ама ...ша са упрайте някак си! хахахаха

Покрай Боцмана ного туркски фенове се сбъркаха нещо и полудяха!

Ти си едно от доказателствата ...
цитирай
26. get - - Хехе Соле, това момче трябва да си смени или грамофона, или ...
04.07.2011 23:40
... плочата, или иглата - Ми той съвсем запецна и не мога да следвам синкопите на логиката му !!
solinvictus написа:
така е съветвам те да се запознаеш с новият глишевски психо*германиц ли беше, алеман ли или най обикновен маймуняк)
да си станете двойка и да се обичате хахахаха
,той бил на гумени кукли ,ти си с гумена глава ама ...ша са упрайте някак си! хахахаха

Покрай Боцмана ного туркски фенове се сбъркаха нещо и полудяха!

Ти си едно от доказателствата ...


- Кво сте му направили толко с Боцман-а ... та да се стигне до такива трайни резултати - Ъ ?
- Кат гледам кво го е постигнал съм си дал клетва във форум да не стъпвам ! :))

от боу-ил ГетКан Евпатор :)))
цитирай
27. solinvictus - Хехехехе Гетски никога не казвай ...
05.07.2011 01:45
Хехехехе Гетски никога не казвай никога!Ти сам виждаш до какво води цензурата и илюзорното самочуствие ,че истината или знанието е в една групичка лакеи и властимеющи в момента(в историографията) как са се циментирали в някакви клишета създали са си КАНОН и какво им оставя да го повтарят .
Всъщност те стават агресивни защото нямат изход или имат ,но е ПОРАЖЕНИЕ.
Въпрос на време е ,ти го знаеш!
100 г. не е исторически кой знае дълъг период ,аз например не знам какво важно да кажа ,че се случило през 70 80 90 г на миналия век на един 20 годишен кандидат студент примерно!
Просто го съжалявам мончето ,че ще му напълнят главата с туркски помии и ще му доакзват наужким и с много съветски понятия как дедите му саа дошли от там където и паяци няма,били са кривокраки ,монголоиди,мръсен и нечист народ,ядяли са конско месо направено на пастърма хахахахахахахахахаха и пиели мляко от кобилите щото е трябвало да изминават по 5-6 000 км за да награбят "цивилизованите" грци"бизантийци" и пак да се изселят в пустоша дето и паяци няма!
И всъщност тази приказка свършва ...конец!
и гламундерите полудяват....нормално е!

Всекиму своето! хехехехее
цитирай
28. bozman - - Кво сте му направили толко с ...
06.07.2011 02:28


- Кво сте му направили толко с Боцман-а ... та да се стигне до такива трайни резултати - Ъ ?
--- Ще ти кажа честно Гет, рецептата е голяма тайна. Нещо като онази на Йонеску, с която всички комунисти и фашисти станаха носорози. По рецептата на "Веселият Роджърс", на тези папагали йм вкарваме емпиричен код, които нито могат да забравят, нито да оборят и постепенно умствено деградират. Това доведе до сегашното състояние на натан и никакви хапчета и инжекции не могат да го извадят от прогресивно засилващата се церебрална хистерия. Това е накратко.

--- Сол, голямо геройство се иска да изчетеш толкова простотии накуп от Рашев, че и да ги оборваш. Той човека не може да брои, ти го кориш че писателствал !?

joysii - "ти ли точно ще казваш,че ПРОФЕСОРЪТ СЪТВОРИЛ НЕДОМИСЛИЯ!!".

--- Рашо Рошав Рашев твърди, че имало 6 рунически писмености от Монголия до Унгария. Всеки четвъртокласник, току що научил да отваря страници от НЕТ., може да преброи повече от 20. Не е правилно, че Сол говори за "сътворения" от професора. Професорът ДОРИ не може да брои до десет, ето това е факт. За останалото не си струва да се хаби мастилото на блога.
Поздрави.

цитирай
29. apostapostoloff - Българите са произлезли от
06.07.2011 10:25
албанците, те пък от траките, които са всъщност финикийци. Е те тва е!
цитирай
30. get - - Иех ! - де да беше толкоз просту-у ! ... да те разцелува човек !! :)) Апостоле ! :))
06.07.2011 22:51
apostapostoloff написа:
албанците, те пък от траките, които са всъщност финикийци. Е те тва е!


- Вече сериозно приятелю ! - То ако бе генезиса, на един народ, нещо от сорта ... дедо се ожени за баба, па после се роди тати, па после ... и те ме накрая Я ! - Всичко щеше да е песен :)) !
- Ма тук на балканите и Анатолия имаме артефакти, които говорят за обитание от куртурни хора поне от 5 000 години преди Христос. Пък после, като сложим още 2 000 годн. ... свят ми се завива.
- Пък отделно х,историците, като почнат да сиизмислят едни хиатуси(културно-времеви дупки) в историята на това население ... има ли ги няма ли ги - иди се оправяй.
- Па после, като ни запритурят и едни клишета относно езикови групи, като "индоевропейски" и "семито-хамитски" - по отделно и като сложат едни други изкуствени, като арамейски и койнета ... картината съвсем се оплесква !
Чета всички тези неща и излиза, че "Унучетата учели дедовците си на вярвания и технологии и култура и тям подобни !?!"
- И това не ни стига ма накрая идват двете ""големи" исторески школи "германо-арийската" и "византийско-славянската" ... та накрая ни пратят нас българите, образно казано в "мъртвите сибирски полета" ... тоест Памир, Гоби и Такламакан :)).
- Пък после, "хан" Аспарух, кат се грабва с десетте си хиляди чергари прави един колосален преход от Памир и почти ... от движение взема, че разбива СЕДЕМДЕСЕТ хилядната армия на "византийците" - Забива копието на южният бряг на р. Дунав и казва - От тук нататък, туй България ще бъде !! - Хехе ! ... накратко ти разказах "пра"бУлгарската история, която ни написа любимеца на Сталин, академик Н. Державин, малко след "освобождението"" ни на "9.ІХ" !!
цитирай
31. solinvictus - Да в любимият ми филм"Вели...
07.07.2011 00:00
Да в любимият ми филм"Величието на Хана" на вера м. (сценаристката) ме накефи мого тоз момент :
- как мина оттатък Дунава и се разходи в РАЯ ени потоци ени светлини абе направо приказка и се върна и каза !(всъщност идеята е че по това време е обезлюдено няма траки ,мизи ,грци, само тука таме некой германцки гот изостанал от похода към каталунските полета хаха
-другият момент е тенгриянския шаман(Хищникът) как с ръце удуши Аня Пенчева ...каква варварска нечиста шаманска ритуалност,а?
Но най ме накефи превода на ингилизки също като шотландската легенда (може би са я приписали мотамо) хехехехе
- и славяните с тия шнорхели направо избиха рибите хахаха блатните шнорхели са били мого напредначиви по онова време хахахаха базси и простотиите!
Да се смееш ли да плачеш ли?
цитирай
32. get - - Е-ех, точно този филм уби в мен детето ! :) - сега пак ако ми го пуснат да го гледам ...
07.07.2011 00:21
... шъ ги съдя за морални щети и тормоз !!
solinvictus написа:
Да в любимият ми филм"Величието на Хана" на вера м. (сценаристката) ме накефи мого тоз момент :
- как мина оттатък Дунава и се разходи в РАЯ ени потоци ени светлини абе направо приказка и се върна и каза !(всъщност идеята е че по това време е обезлюдено няма траки ,мизи ,грци, само тука таме некой германцки гот изостанал от похода към каталунските полета хаха
-другият момент е тенгриянския шаман(Хищникът) как с ръце удуши Аня Пенчева ...каква варварска нечиста шаманска ритуалност,а?
Но най ме накефи превода на ингилизки също като шотландската легенда (може би са я приписали мотамо) хехехехе
- и славяните с тия шнорхели направо избиха рибите хахаха блатните шнорхели са били мого напредначиви по онова време хахахаха базси и простотиите!
Да се смееш ли да плачеш ли?


- Отделно убийството на Аня Пенчева, ме направи съзнателен анти-прабулгарист, и-и-и от тогава, съм с объркана "етноидентичност" !! :))
- Чудя се на баба аквалангистка-слИвянка, или космически-кавалерист прабулгар съм клонинг ??? :)))
цитирай
33. анонимен - Женщины честнее мужчин
22.01.2012 21:52
<img>http://ladymelady.ru/images/stories/raznoe/izmena.jpg</img>

Британские ученые установили, что мужчины врут чаще, чем женщины, и испытывают по этому поводу куда меньше угрызений совести. При этом большинство считает, что женщины более изощренные врунишки. Такие выводы были сделаны на основе опроса 3000 человек.

<a href=http://ladymelady.ru/shou-biznes/solist-chaj-vdvoem-priznalsya-chto-on-otecz-rebenka-evy-polny.html>дочь евы польны</a>

<a href=http://ladymelady.ru/shou-biznes/nikita-mixalkov-ustroil-eroticheskuyu-vecherinku.html>никита михалков эротическое шоу</a>

<a href=http://ladymelady.ru/shou-biznes/nikita-mixalkov-ustroil-eroticheskuyu-vecherinku.html>nikita mixalkov</a>

<a href=http://ladymelady.ru/dom/svet-v-vashem-interere.html>освещение в интерьере спальни</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489361
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370