Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2019 17:36 - Причината за краха на Византия
Автор: petkodox Категория: История   
Прочетен: 1924 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 22.02.2019 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Най-голям стопански и финансов разцвет Византия достигнала при император Василий II (975–1025 г.), когато годишните доходи на империята изчислено в злато достигали 90 тона. При това генуезките кораби имали имунитет от митнически контрол, затова генуезците активно се занимавали с контрабандна търговия. На тях им се разрешавало свободно да внасят и изнасят ценни метали, а за сметка на различия в пропорциите на цените във Византия и другите държави те получавали тъй наречената „арбитражна“ печалба. Без да споменаваме печалбите от лихварската им дейност.   
Постепенно големите финансови потоци започнали да се изместват от Византия към Юга на Италия. След известно време дейността на венецианските лихвари в християнска Византия влязла в противоречие с религиозно нравствените и правови норми на тази държава, започнало да възмущава както простия народ, така и представителите на властта. Всичко завършило с това, че през 1181 г. в Константинопол настанало клане на чужденците. Дошлият на вълната на тези  събития на власт император Андроник Комнин изгонил извън пределите на своето царство венецианските лихвари.  
Последните решили да се реваншират и взели активно участие в подготовката на тъй наречения „кръстоносен поход“, който завършил с разграбването на Константинопол през 1204 г.   
Плячката, която заграбили кръстоносците, била равна на 1 млн. келски марки, което е еквивалентно на 30 т. злато. По онези времена това е било несметно богатство. След време всичкото злато и ценности преминали в ръцете на лихварите, които „обслужвали“ кръстоносците. По мнението на някои историци, именно тези несметни (по онова време) богатства и били онова „първоначално натрупване на капитал“, което дало тласък на развитието на капитализма.
Ето какво казва за тези времена архимандрит Тихон Шевкунов, създател на известния филм „Гибелта на империята. Византийски урок“: „Именно с несметните богатства на Константинопол е било отгледано чудовището на лихварската банкова система на съвременния свят. Този малък сега град в Италия, Венеция, е бил Ню Йорк на XIII век. Тук тогава са управлявали съдбите на народите. В началото по-голямата част от награбеното спешно се извозвало по море във Венеция и Ломбардия (оттам тръгнала думата «ломбард»). Като гъби след дъжд започнали да се появяват първите европейски банки. По-малко любопитните, отколкото тогавашните венецианци, немци, холандци и англичани се включили малко по-късно; от тях на основата на нахлулите в Европа византийски пари и съкровища започнал да се създава оня същия знаменит капитализъм с неговата неутолима жажда за печалба, която по същество се явява генетическо продължение на опиянението на военния грабеж. В резултат от спекулации с константинополските реликви са се образували първите крупни еврейски капитали“.  
Византия след този кръстоносен поход така и не могла да се възстанови, а след две и половина столетия престанала да съществува. Както пишат историците, — в резултат на завземането на Константинопол от турците. Но ако се поразровим по-надълбоко ще видим, че зад турците са стояли все същите лихвари.

 

Валентин Катасонов -
„Политически разследвания
Световна кабала или
Ограбване по еврейски“

 




Тагове:   Византия,   евреи,   лихвари,


Гласувай:
3



1. barin - Здравей, petkodox. Интересна т...
22.02.2019 18:52
Здравей, petkodox. Интересна тема. Последното изречение ми хареса:"Но ако се поразровим по-надълбоко ще видим, че зад турците са стояли все същите лихвари." Причини за краха на Византия има още: никоя империя не е вечна; продължителното разточителство не е на добре. Преди Византия по подобен начин са си отишли и други империи. Европа, както обикновено става при нахлуване на нов народ от Азия пожертва Балканския полуостров и източните страни. Твърде късно, когато са под реална заплаха се обединяват при Виена. Постепенно през XIII, XIV в. империята отслабва, а околните държави са раздробени. В Европа също има междуособици, но когато трябва си оправят отношенията и се обединяват пред общия враг.
Поздрави!
цитирай
2. petkodox - .
23.02.2019 00:50
Според мен, грешката на Василий II е, че вместо да обърне внимание на заплахата от прииждащите тюрки, се е занимавал с унищожаването на България. А тея тюрки са бягали от монголите, зад които пак са стоели същите лихвари.
цитирай
3. koko51 - "Постепенно големите фин...
23.02.2019 08:40
"Постепенно големите финансови потоци започнали да се изместват от Византия към Юга на Италия." ??? Защо не провериш къде се намират Венеция и Генуа? Какъв Юг, какви 5 лв., бе политикономисте?! Родил си се с половин век закъснение - лихварите му били виновни?! Няма такава паричнта единица "келски марки" - имаше марки в ГДР и истински марки в ГФР. Друг бисер - името ломбард тръгвало от Венеция: "...във Венеция и Ломбардия (оттам тръгнала думата «ломбард»)." Иди да си пасеш овчиците, а?! Великоруски антисемит!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 234580
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930