Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2019 20:48 - Черен ден за България - преди 626 години Баязид I Светкавицата превзема Търново
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 1619 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

На 17 юли през далечната 1393 г., след дълга обсада от войските на османския султан Баязид I, пада столицата на Втората българска държава Търново. 

Баязид І по кръвна линия е полубългарин. Майка му е Кера Тамара, дъщерята на българския цар Иван Александър и сестра на цар Иван Шишман. През 1378 г. преди падането под турско робство по настояване на султан Мурад І - бащата на Баязид І, тя е била насила в харема му. Подвигът й се смята за една от най-големите саможертви в българската история.

След смъртта на султан Мурад І синът му Баязид І (1389–1402) веднага убива брат си и напуска полесражението на Косово поле. Той се отправя към Одрин, за да си осигури безпроблемно владетелския трон. Пътят от Косово до Одрин преминава с такава скорост, че получава прозвището “Светкавицата”. Новият султан решава, че разполага с достатъчно потенциал, за да завладее целия Балкански полуостров, и поема курс на твърда агресивна политика.

След подчиняването на Сърбия Баязид Светкавицата се насочва срещу Търновското царство. Според някои хипотези цар Иван Шишман отхвърля османския сюзеренитет за сметка на унгарския и това става причина за турското нашествие.

От изворите - Похвално слово за Евтимий от Григорий Цамблак и Похвално слово за св. Филотея от митрополит Йоасаф Бдински, научаваме, че жестоките закани на безбожника - турчин не сломяват упоритата отбрана на търновци, продължила близо три месеца. Въпреки това на 17 юли турците проникват зад крепостните стени на Царевец. И до днес остава спорна причината, довела до падането на Търново в ръцете на "варварския княз". В някои местни предания се казва, че градът е предаден от евреина Лазар. Това не звучи невероятно, като се има предвид разнородният характер на столичното население - българи, франки, евреи, арменци, гърци. 

Думите на Григорий Цамблак, че Търново е паднал "когато грехът надделя" подкрепят тезата за капитулация на обсадените. Трите месеца обсада най-вероятно са довели до изчерпване на хранителните запаси в многолюдния град, а освен това към началото на юли турците, изглежда, успяват да прекъснат и водоснабдяването на Царевец. Анадолците опожаряват царския дворец, разрушават крепостните стени и превръщат много от търновските църкви в джамии. 

Жестокостите обаче не спират дотук. Григорий Цамблак ни съобщава, че по покана на емира в патриаршеската църква пристигат на разговори стотина знатни боляри, без да подозират за готвената им засада. Всички до един са изклани от поробителя. Същата присъда грози и търновския светител Евтимий, който хладнокръвно и смирено скланя глава върху свещените стени на Търново, при Лобната скала, готов да приеме мъченическа смърт, с която да даде пример на своето паство. Вдигнатата ръка на палача обаче окаменява като знак към безбожниците за светостта на патриарха-исихаст и като утеха за поробените българи, че Бог не ги е изоставил. Въпреки това много от покорените търновци са изселени в Мала Азия.



Гласувай:
9



1. tikoev - А знаеш ли как превзема Търново?
17.07.2019 20:51
А знаеш ли как превзема Търново?
цитирай
2. wasp - @А знаеш ли как превзема Търново?
17.07.2019 20:55
Има ли някакво значение?
цитирай
3. barin - Здравей, wasp. Баязид Светкави...
18.07.2019 06:11
Здравей, wasp. Баязид Светкавицата преди това прощава на цар Иван Шишман при Никопол и мисля още веднъж преди да го убие. Велико Търново е обсаден и помня, че екскурзоводите на Царевец разказваха, че обсадата е била няколко месеца. За хипотезата, че Иван Шишман е приел васалитет на Унгария и отхвърлил османския може би е вярно. Все пак той опитва по различни начини да спаси държавата. Османската империя при настъплението не е случила на някой силенн владетел на Второто българско царство.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Оса!
22.07.2019 13:32
Иван Шишман в Никопол чака Мирчо Стари- главния войвода, да пристигне с войските Те са под негово командване Валахите, които нямат нищо общо с власите- днешните Това са военизираните Българи и те са в днешно Влашко
Но Мирчо Стари, въпреки потвърждението ,че идва, не го прави! Смята ,че му е по изгодно да стои отвъд Дунава и да изчака Тази военна повенност от Самуил насам е давала резултат, но сега ,поради отдалечеността на войските от бойното поле, се проваля!

Хубав ден!
цитирай
5. wasp - Интересно...
09.08.2019 19:40
Има сведения че майката на Баязид е Кера-Тамара Хасеки Султан жена на султан Мурад и дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 338599
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3598
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031