Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2019 13:37 - Ромфея - ужасното оръжие на древните траки
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 7656 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Древните траки са живели на територията на съвременна България. От най-ранни времена Балканите са били много горещ регион: войните почти никога не са спирали тук. Тракийските племена редовно е трябвало да се борят с вражеските нашествия. И когато е нямало  външен враг, е можела  да започне междуособица  между различните  родове. Не е изненадващо, че траките са считани от  всички свои съседи за квалифицирани воини. Включително и от римляните, които ги срещнаха през II век. пр.н.е.   .Битките  на траките с римляните.

image
  Войните на римляните с траките бяха жестоки и упорити, тракийските водачи и техният народ не са смятали  да се предадат на агресора. Те успешно се сражават с римските легиони в продължение на няколко века, а дори по-късно постоянно вдигат въстания и при всяка възможност се присъединяват към враговете на Рим. В резултат на това за римлянина думата „тракийски“ се свързваше с враг,  силен и сръчен.  Не напразно римляните така нарекоха една от фракциите на гладиаторите, чиито оръжия и доспехи изобразявали  тракийските.     Ромфея. Основният вид войски сред траките е пехотата. Което не е изненадващо за планинските райони, където големите кавалерийски отряди не могат да се разгърнат. И основното оръжие на тежката тракийска пехота беше огромен железен меч, ромеец. Той се е появил не по-късно от V в. пр.н.е. и е бил на служба до края на владичеството на Рим. За разлика от по-късните двуръки мечове, заточването на острието на Ромфея е едностранно, а самото острие не е ромбоидно в напречно сечение, а триъгълно. Дългото острие на ромефа има лек завой от заточената страна, подобно на ятагана.   image   Реконструктор в тракийски дрехи с ромфея в ръцете. Пълната дължина на ромфеята достига 140 см, от които около 60 см пада на ръкохватката. Теглото не надвишаваше 3 кг, така че ако е необходимо, ромбфеята може да се държи с една ръка. Дългото остро острие дава възможност да се извършват не само нарязване, но и прободни удари. В тракийските гробници, заедно с ромфея, са намерени  доспехи и каски. Явно тракийските пехотници, въоръжени с ромбфеи, не са използвали щитове. Факт е, че за нанасяне на силен удар с меч с две ръце са нужни и двете ръце, а щитът само ще пречи. Тракийската конница също използвала ромфеи в битки: за тях е  идеално подходящ двурък меч с дълга дръжка.   Тракийски оръжия във Варненския археологически музей.
image




  Най-ранното споменаване на Ромфеята датира от времето на индийския поход на Александър Велики. Римският историк Квинт Куртиус Руфус в „Историята на Александър Велики“ описва как тракийската пехота отрязва хоботите на индийските слонове във войната с големи мечове. Тит Ливий споменава това оръжие в описанието на битката, състояла се през 197 г. пр.н.е. между римляните и македонците, чиито съюзници са били траките. Той също така пише, че през 172 г. пр.н.е. по време на битката при Калиника траките удрят римските коне с ромфеи.   Дакийски фалк
image



  Гърците, които отдавна са били познати на траките и редовно са се сражавали с тях, понякога наричали ромфея какъвто и да е негръцки двурък меч. Например, в гръцки превод  старозаветния меч Голиат е наречен така. Освен това самите гърци имаха подобно оръжие, с извито напред острие на дълга ръкохватка. Използван е дори във военноморски битки, като в тесен бой се реже  греблата на вражески кораб. Само че по-вероятно беше предшественикът на гейвър или алебарда, а не меч. Също така фалксите, мечът на даките, съседите на траките, приличали на Ромфея. Но огъването на острието на фалкса е по-силно, а самото острие е по-късо от това на римляните.   Плутарх пише в „Биография на Емилий Павел“: „Отпред бяха траките, с блестящи ръкавици, облечени в черни туники, те се разклащаха от тежки железни мечове, издигащи се право над дясното рамо“. Древноримският писател Авел Гелий в сборника с текстове „Атичски нощи“ казва, че по време на битката за Магнезия съюзните тракийски воини, въоръжени с ромфеи, охранявали римския конвой.     След като Тракия е изцяло покорена от Римската империя, тракийските войски започват да обслужват Рим. До самия край на Западната Римска империя траките въоръжени с ромбфеи ужасявали варварите в най-отдалечените кътчета на римските владения.


Тагове:   траки,   даки,   ромфея,   ромеец,


Гласувай:
5



1. radostinalassa - Явно човечецът не е наред
22.12.2019 16:43
Кой би могъл да спре лудия блогър? Само Всевишния явно. Молете се драги.
цитирай
2. elenkokoschkov - БРАВО ,РАДОСТИНО!
22.12.2019 22:04
ПОЗНАВАТЕЛНО:)!
цитирай
3. radostinalassa - Така и не разбрах...
22.12.2019 22:22
elenkokoschkov написа:
ПОЗНАВАТЕЛНО:)!

дали е ромфея или ромеец. Все е нещо , което е предназначено за ромеите.
цитирай
4. barin - Наистина е било кошмар за другите ...
23.12.2019 14:25
Наистина е било кошмар за другите армии, Радостина. На историческата възстановка в Хоталич, където постигнах победа по познаване на световната история от 5-8 век. получих много информация за ромфеята. Затова преди два месеца публикувах така за ромфеята, която смятам, че е сред добрите за мен.
Поздрави!
цитирай
5. radostinalassa - Значи се превежда ромфея
23.12.2019 14:55
Тук пише, че даките са съседи на траките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13070078
Постинги: 11525
Коментари: 18285
Гласове: 6653
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години