Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2019 22:13 - Връзките на човешкото устройство с металите и скъпоценните камъни
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.12.2019 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 13. октомври 1906 в Лайпциг (СС 97 “Християнската мистерия. Истинният език на евангелията. Луцифер и Христос. Старата езотерика и розенкройцерството. Прозрения и плодове на духовната наука”)

Сега ще охарактеризирам минералното царство от друга една страна. Да се върнем назад в еволюцията на Земята, каквато я познаваме, до Атлантската епоха. Тогава атмосферата била пропита с водна пара. Атлантът също изглеждал по-различно от днешния човек. Още по-назад във времето, когато съществувал континентът Лемурия и температурата била много висока, човекът бил наполовина водно създание. Тогава всички минерали били в друго състояние. Там оловото нямало как да бъде твърдо. Някога, по времето, когато Слънцето и Земята били съединени, златото също не било още твърдо. Когато Земята се отделила от Слънцето, все още съществували следи от това по-фино вещество. То се втвърдило като всички метали и образувало златни жилки в скалите. Още по-назад във времето стигаме до епоха, когато се втвърдили и скъпоценните камъни. Тогава въгленът бил прозрачен и образувал диаманта. Съществуващите физически условия направили това възможно. В друго време бил образуван карнеолът, както и топазът.

Тук трябва да помните, че тогава съществувала вече и душата на човека, но още нямала физическо тяло. Някога Земята се намирала в състояние, в което било напълно невъзможно тя да бъде обитавана от физически тела. Тогава човекът имал само етерно тяло. В това етерно тяло в даден момент се образували наченките на очите. Физическото око било образувано едва по-късно от етерното тяло. Всички останали органи най-напред са отделени и образувани от етерното тяло. Всеки път, когато се създавал такъв етерен орган, поводът за образуването му било желанието. Астралното тяло жадувало да възприеме, да види нещо, тогава то въздействало върху етерното тяло и оформило от него етерните очи; едва по-късно се отделили физическите очи. Етерният противоположен образ възникнал в минералното царство и това е хризолитът. Така в действителност съществува тясна връзка между човешкото зрение и хризолита. Затова окултистът използва камъните за специални цели. Той чувства известна общност между зрението и хризолита и знае как да въздейства с него върху някои очни болести.

По-рано от зачатъка на зрението се образувал зачатъкът на слуха. Тогава в девственото царство на камъните ониксът бил създаден като праобраз на слуха. Слуховото сетиво е тясно свързано с най-чистата материя. Там, където звуковите вълни изпълват пространството, се намира най-финият звуков етер, наречен също числов или химически етер. Има още топлинен, светлинен и жизнен етер. Финият звуков етер станал причина да се създадат слухът и зачатъкът на оникса.

Тук ще Ви припомня Стареца с лампата в Гьотевата “Приказка за зелената змия и красивата лилия”. Неговата лампа превръщала дървото в сребро, мъртвите животни в скъпоценни камъни, мопса, мъртвото куче, в оникс. Заедно с осезанието се образувал карнеолът, с вкусовото сетиво топазът, с обонянието ясписът, с образуването на разума берилът и със способността за образна представа гранатът. Както разказва една красива легенда, когато Луцифер бил изхвърлен от небесното царство долу, той загубил един скъпоценен камък от диадемата си – това бил гранатът. В действителност този камък се създал по същото време, когато започнала да се събужда и човешката представна способност, и то най-напред образната.

Със слънчевия сплит, който е свързан с неволевите, несъзнателни движения в човешкото тяло, възникнал смарагдът. По времето на най-старото образувание, когато възникнал зародишът на човешкото физическо тяло, се образували и наченките на диаманта. Виждате колко дълбоки са взаимовръзките във света. Това не е суеверие, а мъдрост.

Тук искам да Ви приведа два факта от богатото поле на окултизма. Знаете, че сред работническите профсъюзи има и умерени течения. Eдна особено умерена група представлява професионалното обединение на печатарите. Даже редакторът на вестника им бил изгонен, защото бил прекалено умерен. При печатарите най-напред се срещнали работници и собственици. Човек дори не предполага колко зависим е от своето обкръжение. Понеже печатарят работи с олово, което атакува не само белите дробове, при него се получава и душевен ефект – предизвиква се определено реалистично убеждение. 

Друг пример. Някога срещнах човек, който постепенно стана добър теософ. Но една необяснима способност му причиняваше тревоги. Той издава вестник и е в състояние бързо да открива съществуващите аналогии. Ако някой учен търси такива аналогии, то той може да умува месеци наред без резултат. Въпросният човек с едно посягане към рафта с книги намери търсеното. Мисленето му беше толкова свободно, че не беше стеснявано от физическия мозък. Но това крие и големи опасности. “Откъде идва това у мен?”, ме попита той. Тогава му казах, че може би често влиза в контакт с метала мед. И наистина беше така – той свиреше на валдхорна, която съдържа мед. Това е било достатъчно, за да предизвика такъв силен ефект. 

От това виждате как всичко във външния свят оказва дълбоко влияние върху човека и металите и скъпоценните камъни са свързани с човешката природа.

Въпрос: Какво представлява златото? 
Отговор: Когато Земята и Слънцето са образували едно цяло и всичко е било още чист етер, всичко е било разтворено, във фино състояние като слънчевата светлина. Тогава минералите не са можели да се втвърдяват. Едва след като Слънцето се отделило и нещо от чистата слънчева светлина останало в Земята, то се сгъстило в нейните жили и образувало златото. Златото е сгъстен слънчев лъч и се намира в непосредствена връзка със Слънцето. Сапфирът съответства у човека на стъпалата. Те са много по-важна част от тялото, отколкото обикновено се приема. Някога стъпалата са притежавали способността да се задържат чрез засмукване на повърхността, подобно на мухата.

Опалът съответства по-скоро на една област, от която произлизат и белите дробове. Рубинът е свързан с това, което се нарича “по-висш орган на мозъка”, органа на интуицията. Желязото предизвиква у човека известно възбуждане на чувствената природа. Когато Земята се срещнала с Марс, било създадено и това качество в кръвта. Окултистът не обича да пипа предмети от чисто желязо.

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824080
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031