Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2020 19:28 - Загадъчен славянски символ, който е бил уважаван и от когото се страхували дори в Златната Орда.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2226 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Какво е означавал този символ  и къде е бил нарисуван image





  Сигнатура на руския управител от 12-13 век Когато монетата от Златна орда за пръв път попадна в ръцете ми преди почти 10 години, дори не можах да си представя, че този прост предмет ще ме заинтересува толкова много. Сега имам малка колекция от монети от Ордата, само около 120 сребърни монети, сребърни данги от 13-14 век. На пръв поглед няма да помислите, че монетите от Ордата могат да бъдат изпълнени с няколко интересни пъзела. Но, повярвайте ми, има достатъчно гатанки за тях: от изписването на имената на големите ханове до изобразените върху тях древнославянски символи. Но първо първо.  
image
  Ордински  монети със символ под формата на възел Когато  за първи път,  държах в ръцете си първата си ординска монета , един интересен знак буквално ме поразиНе съм го виждал никъде другаде досега и затова този знак винаги ще  свързвам  с Ордата . За тези загадки, с които се сблъсках по-късно при изучаването на монети от Ордата, ще се опитам да разкажа в този пост.   Първата загадка е, че надписите върху монетите на Ордата са направени на арабски език, а хронологията се извършва според Хиджрата. Тук всичко е съвсем просто: в онези дни арабският език беше езикът на международната комуникация и поради липса на собствен писмен език те възприеха най-развитата писмена система по онова време. Същото е и с летоизчислението, влиянието на Арабския Изток също му се отрази . Но да се върнем към самия символ, който толкова много ме впечатли. Често е изобразяван на монети в Ордата и на някои предмети от епохата на Ордата, докато, като правило, тези обекти са били статутни и са показвали принадлежност към най-висшето ординско общество.   И все пак, питате се, защо този  символ е  мистериозен? Този символ обикновено се нарича „възел на щастието“ или „възел на безкрайността“.

В същото време, колкото и смешно да звучи, този символ е многогранен. Така че някои източници го приписват на будизма и смятат, че той идва от будизма. Други източници твърдят, че това е древен скандинавски символ. Но най-често можете да чуете, че този символ е от славянски произход, а приложението му се връща към самите Веди. Не знам доколко е вярно това, но фактът, че този символ всъщност се използва много широко в Русия, е факт.

Ето пример за пръстен-печат на управителя  Степан. Пръстенът, съдейки по стила на ХІІ-ХІІІ век, има следи от позлатяване и това подсказва, че нашият Степан е имал висок социален статус, а званието управител не е написано така просто. Войводата в онези дни можел да бъде или началник с местно значение, така да се каже, началник на местната администрация, или военен войвода - началник на армията. Така Степан поръчал пръстена си по някаква причина, той му послужил като печат на първо място и, вероятно, по този начин потвърдил широките му правомощия. Но за това защо е изобразен този символ тук на пръстена, не е напълно ясно, но фактът, че не е случайно тук, е факт. Най-вероятно този символ е изобразен от бижутер именно по искане на самия Степан. Изглежда, че Степан е искал да покаже участието си в някаква каста на древно руското общество или е искал да изглежда като поборник на древнославянските традиции, ние не разбираме докрай мотивите му и най-вероятно никога няма да разберем за тях.   image




  И така все пак, какъв е този универсален символ, почитан в Ордата, в Русия и е эизползван от древните скандинавци? Никога не съм намерил отговора на този въпрос изцяло. Различни източници му приписват различна сила и предназначение, но какъв  е гози  знак всъщност остава загадка.



Гласувай:
4



1. nikikm - Ами,
04.01.2020 19:54
замени славянски с български,както е правилно! Само българите са славяни,колкото и чудато да е това.Но е славяни е използвано политически,за да замени думичката "българи"!Както и Хун Аспарух,става хан Аспарух.Една буквичка само,която преобръща историята на българите! Както и спекулацията за Родината им,която за вярно взема местата,до където са стигнали във военните си походи! А, воевода е изконно българска думичка,както и това,че днешна Русия,може да се възприеме,като част от Империята на българите..много има да се спори,но..Та, прав е президента на Франция,даже двама,а тях не можем да ги обвиним в особена любов към България, като единият казва:"България е в основата на европейската цивилизация!",а другият :"..Когато България е била Империя,Европа е вървяла права под масата!" А, английски учен,казва:"Където и да копнеш по света,излиза българско!" На майтап с нашите сънародници от Украйна,дето викат:"Украйна це Европа!",то си е правилно,ама Украйна,като част от България! Правилното е: "ЕВРОПА ЦЕ БУЛГАРИЯ!" Ц Я Л А Т А ! Пък и скоро ще се опитам да го докажа,според силите си,дай Бог! Колкото до другите арабски символи,може да се потърси някой от днешната Волжка България! Те също са българи,не са татари! Не решавам проблема,но се опитвам да подскажа някои неща. Поздрави!
цитирай
2. radostinalassa - Става дума за знака, който се намира...
04.01.2020 20:10
на пръстена горе. Другите снимки са много големи и символа не се вижда.
Прав си , че българите са навсякъде, и в Европа. Но Инквизицията е избила милиони от тях на запад.
цитирай
3. nikikm - Става дума за знака, който се намира...
04.01.2020 20:36
Не разбирам,знакът с плетеницата ли имаш в предвид? И българите,макар и самите те да не знаят,са в основата /канавата/ на всички европейски държави! Генетически най.чисти са в Германия и Скандзата,НО, НИЕ СМЕ НОСИТЕЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА НАЙ-СТАРИТЕ ГЕНИ И ОСОБЕНО, ДУХЪТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ! ДРУГИТЕ ГОВОРЯТ ЗА АРИЙЦИ,НО НИТО ЗНАЯТ НИТО РАЗБИРАТ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА.КЛЮЧЪТ Е У НАС!
цитирай
4. radostinalassa - Да, знакът под думата воевода
04.01.2020 21:42
Написах го, защото не мога да намаля големината на снимките.
Възел на щастието или на безкрайността. За първи път го виждам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13277754
Постинги: 11654
Коментари: 18464
Гласове: 6689
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК