Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2020 19:51 - "Изначалната Русъ." Император Мавриций за славяните.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Император  Мавриций.  Флавий  Мавриций Тиберий Август печели много победи над персите и аварите, и знаел всичко  от първа ръка за военните дела. Следователно, като замислил съчинението " Стратегикон", наръчник за обучението на военните дела на военните ръководители, той знаеше за какво  пише.   Тук са  характеристиките за изграждането на  кония и пешеходния строй, както и за нападението и отбраната, има дори инструкция за лов на диви животни.   За нас е интересна книгата  Xl - „За обичаите и методите на водене на война на различните народи“. Тук са персите, аварите, турците, хуните, франките, ломбардите. Тук също има и славяни - склави и анти.   Ето как авторът на „Стратегикон“ представя славяните, възможен противник на Византийската империя:   „Племената на склавите и антите са еднакви по отношение на живота и обичаите; тъй като са обичащи свободата, те по никакъв начин не са склонни да станат роби или да се подчиняват, особено в собствената си земя. Те са многобройни и издръжливи, лесно издържат на топлина, студ и дъжд , и телесна голота, и липса на храна. Към чужденците, които пристигат при тях, те са любезни и приятелски настроени, те се съпровождат евентуално от място на място, където и да се наложи, така че ако гостът бъде наранен по  небрежност, този който приема госта, почитайки отмъщението на него със свещен дълг , Пленниците  не са държани в плен за неопределено време  като при останалите племена, но като определят точното време за тях, те са оставени по преценка: ако искат да се върнат у дома за някакъв откуп, или да останат там като свободни хора и приятели. " Мавриций, както виждате, съчувства на славяните, пише за тях напълно положителна характеристика .
image



    Фолис от Мавриций.   Не знам как може да се използва толкова романтичен пасаж за любовта за военни цели:   "Съпругите им са целомъдрени отвъд цялата човешка природа, така че много от тях почитат смъртта на съпрузите си със собствената си смърт и доброволно се задушават, без да считат живота като вдовици." Развитие на славяните за водене на партизанска война:   "Те живеят сред гори, реки, блата и трудно преодолими езера. Устроили са  много изходи , от различни страни, излизат от домовете си заради опасностите, които обикновено ги изпреварват; заравят всичко ценно от своите неща в скривалища, без да държат открито нищо излишно." Те предпочитат да атакуват враговете си на места гористи, тесни и стръмни. Те се възползват от засади, внезапни атаки и трикове, нощ и ден, измисляйки много трикове. Те са по-опитни от всички останали хора и в пресичане на реки и смело могат  да издържат да останат във водата, така че често някои от тях, които остават вкъщи и изведнъж са попаднали в опасност, се потопят дълбоко във водата, държат дълги тръстики, направени за това в устата си, напълно издълбани и стигащи до повърхността на водата; легнали назад, Дишат през тях и те издържат в продължение на много часове, така че да не възникне подозрение за тяхна сметка, но дори ако тръстиките са видими отвън, неопитни хора ще ги смятат за израстъци от водата. Опитните в това отношениа, разпознават тръстиката по разреза и разположението, или като извадят тръстиките, ги издигнат от водата, защото те не са в състояние да останат по-дълго в нея. " Оборудване и оръжия:   "Всеки мъж е въоръжен с две малки стрели, а някои от тях със щитове, които са здрави, но трудно преносими. Освен това използват дървени лъкове и малки стрели, намазани с отровна субстанция, което има ефект, ако удареният от него човек не бъде намазан предварително със сок от тириак (тириак е древен универсален антидот) или други средства, известни на медицинската наука, или ако не сте прерязали веднага раната, така че отровата да не се разпространи по цялото тяло “. За бойния ред на славяните:     „Бидейки в състояние на анархия и взаимна вражда, те нито знаят бойния ред, нито се стремят да се бият в правилния ред, нито се показват на открити и равномерни места, и ако трябва да се наложе да се бият, те се придвижват с викове напред.  И ако враговете се поддадат на крясъка им, те атакуват бързо, ако не, спират вика и, не се опитвайки да изпробват силата на враговете си в ръкопашен бой, избягват в гората, имайки голямо предимство там, защото знаят как да се бият правилно в нея.  В края на краищата, често носейки плячка, пренебрегвайки я при най-малката аларма, те бягат в гората и когато нападателите са претъпкани около плячката, те атакуват, и  лесно им навреждат. Те използваг  различни начини и умишлено правят това, за да примамят своите врагове. "

Според императора договарянето на нещо със славяните е загуба на време, поради липсата на единство в командването:   "Обикновено те са коварни и ненадеждни в споразуменията, като се поддават повече на страха, отколкото на подаръци. Тъй като имат различни мнения, или не са съгласни, или дори ако са съгласни, тогава решението веднага се нарушава от другите, защото всички смятат обратното един на друг. и никой не иска да се предаде на другия. " И в заключение препоръките на Мавриций във войната със славяните:   В битките хвърлянето на стрели, катастрофалните атаки върху тях, атаките от различни места, ръкопашните битки на пехотата, особено псилите, позициите на места голи и отворени са разрушителни за тях. Затова е необходимо да се подготви армия от кавалеристи и пехотинци, преди всичко псили или аконтисти, и голям брой снаряди , не само стрели, но и други - например стрелички, както и средства за изграждане на мостове - ако е възможно, така наречените "плаващи" такива (Мавриций тук може би е използвал славянската дума „сал“), за да извърши неочаквани речни прелези, тъй като те са многобройни и трудно преодолими в своята страна; според скитския метод, някои трябва да изградят мостове, а други да изградят подови настилки (глаголът πονλπιτόω, съответстващ на латинският pulpito, се използва „обшиване на дъските“) Необходимо е също да има кожи, бик или коза, така че да могат да се използват за изграждане на понтони и в случай на неочаквани нападения на врагове и фериботи през лятото - така че стратионите да могат да плават по тях. Нападенията върху тях трябва да бъдат подобрени през зимата, когато те не могат лесно да се подслонят заради откритите дървета и дори снегът дава следи от бягащите, а домакинствата им живеят в бедност, като са почти голи, а освен това реките замръзват и стават преодолени. Византийският „специален“ обяснява подробно стратегията, тактиката и логистиката на войната със славяните. Не мисля, че целият текст трябва да бъде даден тук, поради големия обем, който не съответства на формата на статията на Yandex Zen.


Тагове:   и при вас,   ли е същото,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13129108
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години