Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 21:26 - Тракийски царе. Блестящи маски
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1582 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Погребалният обред на редица индоевропейски народи (и дори в Египет) включвал закриването на лицето на починалия със златна маска. Очевидно е имало асоциация - Царството на боговете - златно, сияйно и покойникът лесно би влязъл в него с такава маска.  
image
image

Златна погребална маска на тракийски аристократ или владетел.
Такива маски изпълняваха представителна роля за починал човек от царски произход (златната раса) пред царя на подземния свят.   Златните декоративни ленти, които виждате в долната част на експозицията, са аналог на земните ленти, с които живите, богати и влиятелни владетели, както обикновено, притегляха косите си над главите . При поогребенията тези панделки са обграждали златната маска на главата на починалия.    


Широко известно е „Златното съкровище от Панагюрище“ (Панагюрско съкровище).  

Принадлежи към IV век. пр.н.е. и е открито в земята през 1949 г. при случайни обстоятелства (виж по-долу). Панагюрското съкровище се състои от девет предмета за пиене на вино от чисто злато (с тегло над 6 кг): амфора с дръжки под формата на кентаври, три кани, четири ритона и плоска теменужка.  

image


  Един от съдовете прилича на фиал (широка, плоска купа) и е украсен с изпъкнали глави на негри, разположени в концентрични кръгове, редуващи се с редици от растителни елементи (жълъди).  

image


 ​​Златната  маска на Терес

Това съкровище принадлежало на владетеля на племето Одриси. Такива предмети и съдове, изработени от благородни метали, са били символ на социалния статус и са били използвани в ритуалите на тракийските царе.   На изложението посетителите ще могат да видят най-интересните находки от най-новите археологически разкопки в древни тракийски погребения - златна маска, предполагаемо принадлежаща на Одринския цар Терес и златен пръстен с изображение на спортист. Това е първата златна маска, открита в България. Изработена е от 23kt злато и тежи 672 грама.  




  Терес - древният цар на тракийското племе на Одрис, живял около средата на V век пр.н.е. д. Той беше баща на цар Ситалк. Терес беше основателят на силата на Одрис и разшири господството си до голяма част от Тракия. Той беше добре известен с военните си способности и прекара по-голямата част от живота си във войни. Това доведе до обединението на тракийските племена. През 445 г. пр.н.е. д. Терес умира по време на една от многобройните си военни кампании.   Находката е открита през 2004 г. при разкопки на гробницата на тракийската могила Светица край Шипка. Разкопките бяха ръководени от археолог и професор Георги Китов.     Българският археолог Георги Китов демонстрира древна златна тракийска маска от тракийска гробница край село Тополчане, източно от българската столица София, в неделя. Маската датира от 4 век. Преди новата ера. д. (AP Photo / Петър Петров).   „Тези открития потвърждават предположението, че те са били част от богатото гробно място на тракийския цар“, казва Маргарита Тачева, която участва в тези разкопки, извършени в близост до село Тополчане, разположено на 290 км източно от столицата на България, София.   Георги Китов, ръководителят на археологическия екип, каза, че са открили и сребърен ритон (купа за пиене) и други сребърни и бронзови съдове, както и керамични и погребални предложения.   „Тези обекти принадлежат на владетеля на Тракия, управлявал в края на 4 век. Преди новата ера. д. “, добави Китов.   Подобни маски, изработени от злато, бяха намерени в съседна Македония и Крим. Сарматите също покриха лицата на владетелите със златни маски. Най-известната маска е златната маска на цар Рескупорид, намерена в Керч.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133152
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години