Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 15:50 - Кои същества стоят зад т.нар. “обществено мнение”?
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 18.05.2020 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 14.1.1913 в Берлин (СС 141 “Животът между смъртта и новото раждане в отношението към космическите факти”)  

Който наблюдава днес живота само повърхностно, може лесно да повярва, че основните неща са били винаги такива, каквито са днес. Но това не е така. И за някои явления трябва само да се върнем няколко века назад и ще установим, че тогава те са били съвсем различни. Така например днес има нещо, което е безкрайно важно за душевния живот на човека между раждането и смъртта, но в не толкова далечното минало то въобще не е съществувало. Днес наричаме това явление с израза “обществено мнение”. През ХIII век е било немислимо да се говори за обществено мнение по днешния начин. Днес се говори много против вярата в авторитетите, ала в наше време тя има много по-подтискащ вид, отколкото в толкова често критикуваните по-ранни векове. И тогава, разбира се, е имало неуредици, но такава сляпа вяра в авторитетите не е съществувала. Слепотата на тази вяра се изразява по принцип в това, че авторитетът е неосезаем.

Днес човек веднага ще трябва да се признае за победен, ако му се каже, че науката е доказала това или онова. В предните векове хората са държали повече на такива авторитети, които са заставали пред тях като живи хора. Но онова незабележимо същество, което се има предвид, като се каже, че науката е доказала това или онова, е нещо крайно съмнително. В това, което се нарича “обществено мнение”, се обосновава вярата в авторитета на нещо неосезаемо, което в предните векове не е съществувало.

С неща, за които някога и най-простият, примитивен човек се е опитвал да узнае нещо по свой начин, например кое е здравословно и кое не, хората в днешната ни култура обикновено се занимават твърде малко. Защото за какво му е на човек днес да знае нещо за здравословния живот? Тези неща ги знаят лекарите и на тях може да им се предаде управлението на здравето и болестите! Това също спада към областта на извънредно големите, неоткриваеми авторитети. Какво ли не срещаме навсякъде около нас, от което сме зависими от най-ранна младост, с което от най-ранна младост в живота ни биват натрапвани определени мнения и чувства. Това, което се носи наоколо, тези живеещи между хората течения обикновено се наричат “обществено мнение” и за него философите са казали: “Обществените мнения най-често са частни грешки”. Но не е важно да се знае, че обществените мнения са частни грешки, а че те имат невероятно голяма власт над живота на отделния човек. Ако някой говори за обществено мнение в живота на индивида през XIII век, той би разглеждал историята по твърде глупав начин. Тогава е имало отделни личности, които са имали авторитет по отношение на различни въпроси, в тях са се вслушвали за практическите неща или управлението. Но това, в което днес се е превърнало безличното обществено мнение, някога не е съществувало. Който не иска да повярва в окултните факти, нека да изследва например историята на Флоренция, също и в по-късни времена, когато ръководството на града преминава в ръцете на Медичите. Тогава той ще види как отделните авторитети са били силни, но още не е съществувало обществено мнение. То се създава преди четири-пет века и едва оттогава може да се говори за поява на обществено мнение. Такива неща трябва да се разглеждат като реалности. Това е една напълно реална сфера на стрелкащи се мисли! 

Откъде идва това, което ние често приемаме сякаш без да го констатираме? Какво представлява общественото мнение?

Може би ще си спомните, че аз говорих за такива духовни същности, които принадлежат към йерархиите непосредствено над човека и които участват по различен начин в неговото ръководство… И напредъкът на тези същества от йерархиите над човека -  ангели, архангели, архаи - се състои в това, че те са се научили все повече да осъществяват ръководството на човека, уважавайки неговата самостоятелност.

Хората трябва да живеят все по-самостоятелно. Това от своя страна са научили водещите духовни същества от висшите йерархии и в това се състои техният напредък. Но и тези духове могат да изостават. Не всички духове, участващи в ръководството на човека, наистина са постигнали чрез Мистерията на Голгота способността да насочват и ръководят хората, зачитайки свободата им. От тези същества на висшите йерархии някои са изостанали и са придобили луциферичен характер. И към това, което преживяват някои от тях, спада например и явлението, което днес наричаме “обществено мнение”. Общественото мнение не се създава само от хората, а и от един вид луциферични духове, които се намират на най-ниската степен, изостанали ангели и архангели. Те сега започват своята луциферична “кариера” и още не са се издигнали много високо в йерархията на луциферичните духове, но са именно такива. 

С ясновидския поглед може да се проследи как определени духове от висшите йерархии не участват в развитието след Мистерията на Голгота, как те упорстват в стария начин на ръководене на човека и затова не могат непосредствено да стигнат до хората. Духовете, участващи в развитието, могат да се доближат по правомерен начин до хората, а другите - не и те действат чрез размитата, проникваща навсякъде в мислите власт на общественото мнение. Функцията на общественото мнение може да се разбере само ако се знае, че то навлиза по такъв начин в човечеството.

Така ние имаме непосредствено сред нас същества, които излизат от правомерното развитие и придобиват луциферичен характер. Важно е да се знае това, защото онези луциферични същества, с които вече се запознахме и които имат по-голяма власт,  също са започнали с малкото. Цялото войнство на луциферичните духове е започнало с малкото. Наистина на Старата Луна не е имало обществено мнение, но нещо съпоставимо с него, един вид ръководство на човека. И ако разгледаме внимателно това войнство на луциферичните духове, то това са могъщи, значими същества, например тези, които са духове на формата и така подхождат към човека, че задържат растежа му. Другите са един вид “новобранци”, но те започват кариерата си на луциферични духове, която по-късно ще приеме съвсем други измерения, защото духовете, които се намесват, ще стават все по-мощни.




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824720
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031