Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2020 17:37 - Македонците като народ, близък до траките. Близост към микенците, особено династията на шахтовите гробници.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2638 Коментари: 16 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Има много древни свидетелства, в които македонците се разглеждат като отделна нация, различна от гърците. Прогръцката опозиция обаче твърди, че Александър Велики е бил грък, това твърдение е опровергано още в древността от официалния биограф на Александър Велики - Арриан (Флавий Арриан). Древногръцкият географ и историк Ариан (около 95 - около 180 г. сл. Хр.) е с произход от Никомедия (Витиния в Мала Азия). Името Македония (на гръцки Μακεδονία, Македония) идва от древногръцката дума Македония μακεδνός. Обикновено тази дума се обяснява като "висок" или "горец", описвайки древните македонци.   Веднъж по време на кампания Александър свика среща на военните водачи и се обръща към тях  със следните думи:   „О македонци и гръцки съюзници ... Събрах ви, за да мога да ви убедя да дойдете с мен, или да ви убедя да се върнете“   Арриан, биографът на Александър Велики, записа речта, която Александър произнесе на своите офицери:   „О македонци и гръцки съюзници, вие стоите твърдо ! Но какво велико или славно дело бихме могли да извършим, ако бихме седели в Македония! Лесно бихме могли да защитим собствената си страна от нападения на съседни народи по нашите граници, на траките, илирите и триблете, или дори на неприязънените към нас гърци, ако сметнехме, че това е достатъчно и съответства на нашите интереси !? (Арриан, Анабасис, глава XXV).   В речта на Александър Велики пред офицерите, македонците и гърците ясно се разграничават като два отделни народа.   Езикът на македонците очевидно е бил близък до тракийския и близък до къснославянския, тъй като през 7 в. Сл. Хр. Славянизацията на региона става пълна. НО, парадокс, в Румъния и Молдова езикът остава латински, така че тук очевидно въпросът е и в  македонския език, първоначално близък до славянския.   Обичаите на гърците и македонците се различавали и то много ,и това се доказва от находките на предмети от погребалния култ, както и от известните гробове във Вергина, приписвани на царските. Най-ранните погребения в тях датират от около 1000 г. пр.н.е. е., а по-късно - края на елинистическия период. Вероятно гробниците от този вид са развитие на микенски шахтови гробове. В едно от погребенията е намерена златна облицовка на горита, подобна на скита от могилата Чертомлицки.  
image





 


Скитски горит  от могилата на Чертомлицки     image

Горит  от Вергина. Македония В надгробните места на Вергина преди елинистическия период няма надписи, което ги отличава от елинските погребения. Освен това гръцките погребални места са лоши и там няма инвентар от архаичния период. image   image


В македонския култ, както в съседна Тракия, се използват и златни маски, които покриват лицата на мъртвите, както в Микена, още през 17 век пр.н.е.   Между другото Аргос разруши града през 468 година. Преди новата ера. и изгониха жителите, а македонците ги взеха.   Култът към Светия кон, известен сред много индоевропейски народи, се вижда и през царуването на Александър Велики. Букефал не е просто кон, а свещен кон и понякога се описва като бял.   Както виждате, македонците запазиха индоевропейските традиции, непроменени от бронзовата епоха. Дори сестрата на Александър Кинан, се оказа воин и със собствената си ръка уби илирийската царица Кария. полусестра на Александър Велики, дъщеря на македонския цар Филип II от илирийската (дардановска) принцеса Аудатия.   И така, според обичаите и вероятно езика, македонците са били по-близо до траките и вероятно са говорили езика още от бронзовата епоха на микеннските гробници на Микена.   Гербът  на аргеадите     image



Изобразена също на  кутия с кости след кремация, това е звезда. На щитовете обикновено изобразявали осем-крайна звезда. затова Александър Велики, в пълния смисъл на думата, се е родил под звезда.   Източници:   Арриан, Анабасис, глава XXV).   Мавро Орбини, Славянско царство, с.172   Плутарх, “Александър”, Сравнителни биографии в два тома   Военни трикове на Полиен   Хол, Джеймс. Речник на сюжетите и героите в изкуството = Джеймс Хол; въведение от Кенет Кларк. Речник на предметите и символите в изкуството / Превод. от английски и уводна статия от А. Майкапар. - М .: „Крон-прес“, 1996. - 656 с
Историк античности


Тагове:   маски,   македонци,   горит,   враки,


Гласувай:
3



1. dobrodan - Отново красиви снимки и отново грешни изводи на
03.07.2020 21:21
учонъйете. Добре де, не е страшно. Скоро, дано.
Булгар, булгаар :):):).
цитирай
2. radostinalassa - Кое е грешното...
03.07.2020 21:41
според тебе?
цитирай
3. dobrodan - Езикът, драга, езикът :).
03.07.2020 23:46
Преди малко готите... Леле боже :)! Свещената крава на Европа! И християнството! Не....не мога, боли ме вече лицето от смях :):):). И какво още има да излиза...
Комай засега единствени сигурни с индоевропейски език останаха АНТИТЕ!
цитирай
4. radostinalassa - Не си чел поста?
04.07.2020 06:30
А генетиката? Изследването за тъканната съвместимост? Много е далече от тюрките ти.
цитирай
5. dobrodan - Вече ти е време да правиш разлика между тюрките
04.07.2020 10:03
и тюркскоговорящите. Тюркски език е съществувал далеч преди да го проговорят днешните племена-тюрки. С генетиката ще се занимая след превода на книгата, която правя в момента. Просто лудница :). Търкам очи и не ми се вярва, обаче?
Лингвоархеологията си казва тежката дума.
Правя ти подаръче: местоименията ти, тя, той :):):) се явяват най-обикновени афикси за притежание или принадлежност. Не вярваш?
Косата Ти, очите Ти, устните Ти :):):)!
Къде останаха Он, Она, Оно, Они от славянския ни език?
Изненада!
Пак оттам някъде идва и заднооопределителният член в български език.
Очертават се сериозни трусове и избухвания :):):).
П. С. Горните примери не са обяснение в любов, а начин да поднеса разбираемо намереното. Опитай да слееш двете думи в една - косатати, очитети, устнитети и виж дали има смислова промяна. Няма. Просто не е по сегашните ни граматични правила.
Ще направиш много добро впечатление, ако добавиш по-висок процент на декларирана интелигентност към този си профил. И без това си личи :).
цитирай
6. radostinalassa - Също така правя разлика и между...
04.07.2020 10:59
финоугърски езици и финоугри. С генетиката не, а със системата за тъканната съвместимост се занимавай паралелно, но за това се иска да имаш повече субстрат.
цитирай
7. radostinalassa - Аз нямам друг профил
04.07.2020 11:01
Ако имаш достатъчно възможности, щеше да го знаеш. С генетиката е просто, а за да се говори даден език са необходими също подходящи говорни апарати.
цитирай
8. dobrodan - :):):)
04.07.2020 11:19
:):):)......
цитирай
9. radostinalassa - Кое не чаткаш?
04.07.2020 11:33
Прочети го пак.
цитирай
10. panazea - Ако Александър беше грък ,
04.07.2020 15:52
Демостен нямаше да пише своите Филипики срещу баща му !
Мисля , че с въпроса за произхода на Александър е приключено още през древността.
http://www.sitebulgarizaedno/index.php?option=com_content&view=article&id=685:dd&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
цитирай
11. radostinalassa - 8. dobrodan - Институтът за мозъка, Бехтерев е ...
04.07.2020 16:07
стигнал до извода, че частите на мозъка се съобщават помежду си на славянски езици. Така може да си обясним големите открития, направени от тях. Кои учени, ползващи тюркски езици би ни представил с откритията им?
цитирай
12. dobrodan - Това последното ми направи деня :):):),
04.07.2020 17:10
Радостина? Толкова си чаровна, когато се правиш на куха лейка :):):)!!!
И аз тъй съм чел. Особено при японците няма начин да не е така.
Дига, значи, малкият мозък и отсреща пикочен мехур.
- Альоо? Батя, писать надо! Срочно! Вьiписаться тебе сейчас прямо!
Малкият мозък на предния дял:
- Пичку му матерну, де да дирим клозет тогому идиоту?
Предният лоб до гръбнака:
- Не пущи бре, чекай!
Гръбначният мозък до предния дял:
- Але, маминко, я сам се посрал?!
Супер комуникация се получава, нали :):):)?
Ей сега тичам да видя кой учен какви езици е ползвал :).
За твое успокоение пиша, че славянският език е с доста тромав и не докрай изяснен изказ. Трудничко ще го разбереш. Нашият български поне разчита на предлози. Силно натоварени, също го спъва това нещо. Но си е наш и красив, и си го обичаме и тачим. Така и трябва.
цитирай
13. radostinalassa - Рекомендую тебя... да пишеш при красавицата
04.07.2020 17:22
Тя не чатка нищо и си допадате.
Мога да издиря филма, който навярно ще успее да те просвети, но не храня много надежди. Все пак трябва и субстрат, който да приема и предава. Само с красота не става.
цитирай
14. radostinalassa - Нашият език бил тромав, представете си
04.07.2020 17:25
Българският има 800 думи майки. И защо на запад не превеждат Пушкин? Та те нямат толкова думи. Те са заложили на парите и производството им. За това са необходими малко букви и думи. Ти си трагичен случай.
цитирай
15. dobrodan - Мдаа, удари часът на истината за моята скромна особа. Обезсубстратен съм, явно.
04.07.2020 20:23
Знаех си, че няма да го разбереш. Между другото, нашият език не е точно славянски.
Странна работа.
Колкото до Пушкин... По-добре да не се опитва човек да го превежда.
Ще е жалко за стиховете. Какви са тия думи-майки, дето пишеш толкова пъти за тях вече?
Пиша си и с теб, и с красавицата. Не смятам, че така правя нещо лошо.
Гърците са ползвали доста по-малко букви и звуци. Което не пречи да създадат сериозни цивилизационни постижения (за древните гърци имам предвид).
цитирай
16. radostinalassa - Древните търци са откраднали доста чужди постижения
04.07.2020 21:30
Виж за това ги бива. Само не можаха да ни откраднат някои букви, които не могат да произнесат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13070014
Постинги: 11525
Коментари: 18285
Гласове: 6653
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години