Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2020 22:31 - Конспирология
Автор: luxlucet Категория: История   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Източник: https://illuminationis.com

Илюминати подкрепят скептицизма. Ние не търсим овце. Търсим онези, които могат да използват рационалността си, за да виждат отвъд илюзиите и лъжите на старите и фалшиви религии. Илюминизмът не е за тези, които вярват сляпо в абсурдни богове и пророци. Много от членовете на Ордена са започнали като скептици, циници и атеисти. Да достигнат те до Просвещението е много по-трудно, отколкото да се проповядва на стадата, желаещи да прекарат живота си на колене, почитайки бог, в който никой рационален човек не би могъл да вярва. Това, което Просвещението нарича Бог, няма нищо общо с Йехова, Исус или Аллах. Когато “бог” е дефиниран по абсурден начин, следват абсурдни заключения.

Първа стъпка – съмнявайте се във всичко, което някога ви е казвано за религията, и открийте колкото можете повече грешки и недоразумения.
Втора стъпка – съмнявайте се във всичко, което някога ви е казвано за конспиративните теории, и открийте колкото можете повече грешки и недоразумения.
Трета стъпка – съмнявайте се във всичко, което някога ви е казвано за науката, и открийте колкото можете повече грешки и недоразумения.
Четвърта стъпка – съмнявайте се във всичко, което някога ви е казвано за философията, и открийте колкото можете повече грешки и недоразумения.
Пета стъпка – сега сте готови да отворите съзнанието си за истината.

 

Конспиративните теории: Поредната религия?

“Симулация е ситуацията, създадена от която и да е символна система, когато тя стане достатъчно усъвършенствана и автономна, за да премахне своя собствен референт и да го замести със себе си.” – Жан Бодрияр

 

Бодрияр казва, че сме навлезли в хиперреалността, описвана понякога като “по-реална от реалността”. Звучи като странна концепция, но можем да открием добра нейна илюстрация в разпространението на конспиративните теории. Реалността често е асоциирана с инциденти, грешки, мързел, лош късмет, непредвидени обстоятелства, нежелани последици, съвпадения – каша от хаос, несвързаност, безредици. Причините и следствията съществуват, но не в опростен и задоволителен вид.

Хората не обичат грубата реалност. Винаги търсим модели, в които да виждаме смисъл – лесни за разбиране причини и следствия. Дори когато гледаме облаците, отново си представяме, че виждаме лица и животни, а не безформени петна. Умовете ни работят по този начин. Объркани и стресирани сме, когато не можем да открием очевидни причина и следствие. Но това състояние е относително лесно излечимо. Просто си измисляме подходящи причина и следствие, и ги наслагваме върху проблемната ситуация. Колкото повече причинно-следствени връзки успеем да натъпчем, толкова по-доволни и спокойни ставаме. Чувстваме, че разбираме света. Съпротивляваме се на идеята, че истината, под форма, която можем да разберем, просто не е там. Винаги ни трябва някакъв разбираем модел на причина и следствие, който да обясни всичко.

* * *

Добре дошли в зоната на конспиративните теории. Тук нищо не е случайно, нищо не е грешка. Тук няма самотни психично болни хора с оръжия. Тук откачените не вършат откачени неща. Вместо това, всичко е рационализирано, събрано в красива малка кутия и украсено с прекрасна розова панделка. “Подаръкът” е подарен на света и всеки кима одобрително и се усмихва, защото сега вече светът изглежда смислен и разбираем. Нормалността е възстановена и за всичко си има подходяща причина.

Разбира се, може да има много неудобни факти, които не подкрепят конспиративните теории. Но за конспиративните теоретици именно лошите създатели на задкулисните игри разпространяват тези “факти”. Шест милиона умират в Холокоста. “Кой каза?” питат отричащите Холокоста. “Евреите твърдят така” е отговорът. Защо? За да промотират ционизма. И евреите не контролираха ли тайно света? Не пишеше ли така в тайните протоколи на сионските мъдреци? Те, разбира се, са фалшифицирани. Но от кого? Ами от самите мъдреци, разбира се, за да скрият истината.

Според отричащите Холокоста, да кажеш истината за “еврейската конспирация” е да бъдеш обвиняван, че вярваш в “доказан” фалшификат, който всъщност изобщо не бил фалшификат, а съзнателно разпространен като симулирана фалшификация. Уау!

В днешно време никой не иска да дискутира “еврейската конспирация” от страх, че ще бъде наречен антисемит или ще бъде подиграван, че е толкова доверчив, че приема един фалшификат за истина…което всъщност е самата идея на фалшификацията. С изключение на това, че това не било фалшификат, а само симулация на фалшификация. Гениална конспирация!

Някои хора виждат нещата точно така и няма нищо, което да промени мнението им. А дори и да опитате, това само ще затвърди мнението им, че сте част от конспирацията.

* * *

Има хора, твърдящи, че фактите могат да разсеят конспиративните теории. На коя планета живеят?! Както е казал Ницше: “Няма факти, само интерпретации”. Ницше е можел да стигне и до по-крайна формулировка: “Няма факти, само грешни интерпретации”.

Фактите отдавна са спрели да бъдат обективни и реални неща. Всъщност, те не са нищо повече от електрически сигнали в човешкия мозък, ако приемем научните факти. Сега осъзнаваме, че фактите всъщност са вярвания. Те могат да се използват, за да подкрепят всичко. Хората имат религиозни вярвания, именно защото “фактите” са толкова лесни за моделиране. Можете да си изберете своите от всички, които се предлагат. Можете да игнорирате тези, които не ви харесват. Това е предпоставка за вяра. Исус бил ли е Божият син? Съживявал ли е мъртвите? Възкръсвал ли е? Това факти ли са? Или е бил просто Йешуа бен Йосиф, който не е правил никакви чудеса и е бил най-обикновен човек? Съществувал ли е изобщо?

Конспиративните теории оперират на същата територия. Те също са вярвания. Нищо не може да ги победи. Всъщност, теорията за когнитивния дисонанс на Фестингер дори е предсказала, че колкото по-убедително се опровергават вярванията на хората, толкова повече те ще затвърждават вярата си в опроверганото.

Както виждате, това е хипер-реалност – по-реална от самата реалност. Конспиративните теории, също както религиите, предоставят много повече емоционално задоволяващи обяснения. Те затварят големите и страшни въпроси без отговори. Кой, освен рационалните хора, иска да вярва, че пиян шофьор в един тунел в Париж е убил Даяна Спенсър? Нейните последователите не биха го приели. Така че да приветстваме сложната конспиративна теория – Даяна е загинала, заради конкретни причини, заради конкретен план, а не заради обикновен и скучен автомобилен инцидент, каквито се случват с хиляди всеки ден по света. Не, автомобилният инцидент просто не става.

Авторите, “опровергаващи” конспиративните теории, трябва да се върнат в реалността. Или по-скоро – в хипер-реалността. Фактите, които представят, са изчезнали много отдавна, ако приемем, че са съществували изобщо (а те не са). Няма смисъл да се дискутира истината и неистината в конспиративните теории. Безсмислено е, както е безсмислено някой да се опитва да опровергае религиите. Вярващите често казват: “Не можеш да докажеш, че Бог не съществува”. Те никога не казват какво биха приели за доказателство. Всъщност, те не биха приели нищо. Същото се отнася и за феновете на конспиративните теории.

Разбира се, всички сме запознати с първата човешка конспирация – когато първата жена подлъгала първия мъж да открадне ябълка от едно специално дърво – Дървото на Познанието.

Фактите никога не са попречили на тази конспирация, нали?




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luxlucet
Категория: История
Прочетен: 33951
Постинги: 24
Коментари: 9
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031