Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2020 20:49 - Историята на Юстиниан
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1643 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Е добре известна. Някои от детайлите не са известни на всички, но са достъпни. По тях няма спорове и тълкувания на историци.

Да припомня част от нея. Когато бягащия от хазарския хаган Юстиниан преминал с кораба си покрай Мъртвите врата и устията на Днепър и Днестър, започнала буря и всички били отчаяни за спасението си. Тогава Миакес един от домашните му казал, господарю ето умираме, обещай на бог, че ако те спаси и върне в царство, да не отмъщаваш на никой от враговете си. Юстиниан с гняв му отвърнал, ако пощадя който и да е от тях, нека бог ме потопи в морето. Когато влязъл в Дунав, изпратил Стефан при Тервел, за да иска помощ, за връщането си на наследствения престол, като му обещал големи дарове и дъщеря си. Тервел му обещал помощ във всичко и съдействие  като приел с почести Стефан и подготвил подвластните му българи и славяни. На следващата година с пълно въоръжение дошли в царстващия град.

В година 6197 от сътворението Юстиниан с помощта на Тервел дошъл в царстващия град, с българите се установил на пристана Харсия до самия Влахернски дворец. Три дни водили преговори с гражданите, но в отговор получавали само ругателства без нито една друга дума. Юстиниан с неголям отряд успял да влезе през акведукта в града без съпротива и след кратък смут се установил във Влахернския дворец.

 

Със сигурност Тервел е знаел с кого си има работа, но подкрепата на Юстиниан е изглеждала ход с бъдеще.  Не случайно след това е бил възнаграден и произнесъл реч, която е била запомнена и споменавана от историците. Съвсем очевидно е,  че без Тервел и българите Юстиниан, е бил без шансове за престола.  Не случайно е възнаградил Тервел подобаващо и го е назначил за кесар. Престижна длъжност поставяща го съвсем близо до императора.  Интересно е, че за този епизод от нашата история няма спорове и различно  тълкуване.

 




Гласувай:
3



1. barin - Здравей, zdravgr. Да припомня, че ...
12.07.2020 21:33
Здравей, zdravgr. Да припомня, че същият Юстиниан II Ринотмет е бил победен от Аспарух през 688 г. При тервел постъпва отново подло, като ни напада само 3 години, след като по договореност е предостъпил областта Загоре и е дал титлата"кесар" на Тервел за помощта, която му е оказал да си върне престола. Отново е победен от българите.
Поздрави!
цитирай
2. zdravgr - Поздрави barin
13.07.2020 10:37
Ще си позволя да те допълня. Теофан не декларира, че това е Исперих. Паисий твърди, че е Батой (Исперих), но втория поход през 688 е срещу българите от Илирик. Възможно е Юстиниан да се е отказал от поход срещу Исперих имайки предвид опита на баща си, а и вероятно не е можел да събере толкова голяма армия, предвид проблемите в Северна Африка.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Здравко!
13.07.2020 11:42
Според мен, коригирай заглавието ,както правилно е посочил Барин ,че става дума за Юстиниан Втори Все пак ,той е в сянката ня великия Юстиниан и аз си помислих на прима виста ,че става дума зя него!
Победен е при Анхиало, безапелационно от Българите!
После иска помощ от Българите, при обсадата на Константинопол от арабите! Но ромеите треперят при появата на Българите под стените му Не са сигурни ,предвид предишни коварства, дали ще вземат те тяхна страна Но Тервел ,без да се бави ,дава нареждане да се щурмуват арабите И печели първата и последвалите по- късно битки!
Влиза в Цариград като победител! Отрупан е със злато и с подаръци
Стратег е Тервел! По- изгодно на пръв поглед е , да се съюзи с арабите и после да делят! Но , арабите са заплаха за цяла Европа Дал си е тази сметка и затова пред изгодата от съюза с тях, е предпочел да защити Европа! Успешно!
Направеното е оценено още тогава!!!!!!!!!!! Канонизиран е!
Затова няма място за колебание, какви са били владетелите ни? Фактор са били , още от появата ни като държава! Една от трите Велики държави в тъмните векове!

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457408
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031