Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2020 19:46 - Минойската цивилизация
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1278 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Балканският полуостров, защитен от доста високи планини от студените въздушни маси, идващи от север, има мек субтропичен климат, долини, благоприятни за икономическа дейност, морски брегове, удобни за риболов и събиране на ядливи мекотели, от древни времена привличаше хората. image   Йонийско море Някога на неговата територия са живели пеласгите - народ, който сега е известен само от някои древногръцки митове. След това  пеласгите бяха заменени от древногръцките племена, заселили се на полуострова, които вероятно асимилираха бившето население. Родствените на  пеласгите  траки останали да живеят в североизточната част на Балканския полуостров. Минойците са били и съвременници на пеласгите - жители на големия остров Крит в Средиземно море в югоизточната част на полуострова. Не е възможно да се установи етническата позиция на минойците, но по отношение на езика те бяха далеч както от пеласгите, така и от гърците, тъй като езиците и на двата народа принадлежаха към индоевропейското езиково семейство. image   image



Минойците (името е условно, възприето от съвременните историци от името на митичния цар на Крит Минос), създали в началото на II хил. пр.н.е. на Крит древна цивилизация. У  тях е възникнала  собств  писменост: първо „критски йероглифи“, подобно на древноегипетските йероглифи, а след това - опростена версия на „линеар А“, представяща го. Впоследствие този линеар е заменен от „писмеността на Фестския диск“, наречен така заради мистериозния текст върху керамичния диск от древния критски град Фест. Развитието на критската култура (както по-късно гръцките градове на Балканския полуостров) вероятно е улеснено от близостта на територията до Близкия изток, където вече са се формирали развитите цивилизации на Египет и Финикия, активно контактувайки и търгувайки с минойците.    
image



Крит в ерата на минойската цивилизация Минойските общности, които населявали Крит, се управлявали независимо във вътрешните си дела, образувайки така наречените градове-държави. Начело на градовете-държави бяха царе. До началото на XVII век преди новата ера. настъпи възходът на един от критските градове - Кнос, който покорява останалите  градове. Впоследствие царете на Кнос разширяват владенията си, колонизирайки редица други територии в Средиземноморието: островите и бреговете на Егейско море северно от Крит, остров Кипър край брега на Мала Азия. Минойците поддържали активни отношения с държавата Угарит в Сирия и Древен Египет. Критският флот започва да доминира в източната част на Средиземно море, изчиствайки го от пирати, а също така извършва морски плавания на запад - до бреговете на Сицилия и Южна Италия. Самият остров Крит, заобиколен от морето, следователно непревземаем за врагове, беше богата, обработвана земя,  покрит с мрежа от павирани пътища с наблюдателни точки и ханове. Изграждаха се нови градове.     Най-грандиозната конструкция беше комплексът на царския дворец в Кнос, вероятно по-късно гърците го нарекоха Лабиринта (което най-вероятно означава „укрепени улици“). Това беше сложна система от жилищни и битови помещения, свързани помежду си с множество пасажи. Около 1300 стаи се извисяваха на пет етажа.   източник: wikimedia.org От древните гърци идва легенда, че чудовищен Минотавър (буквално: „бикът на Минос“) е живял в Лабиринта - създание, родено от съпругата на цар Минос от неестествена връзка с бик, който има човешко тяло и глава на бик. Жителите на Атина, завладени от Минос, на югоизточния бряг на Балканския полуостров, бяха принудени да дадат на Минотавъра седем младежи и седем момичета да се храни, докато синът на атинския цар Егей не влезе в двубой с чудовището и след това го уби, а след това използва топка с конец, дадена му от дъщеря му Цар Минос Ариадна, той самият излезе и изведе нещастните пленници от трудните преходи на Лабиринта. Друг древногръцки мит разказва как върховният бог на гърците Зевс, искащ да отведе красивата Европа на Крит, взел образа на красив бик. Анализ на тези митове предполага, че минойците почитали някакво божество под формата на бик, вероятно свързано с древноегипетския Апис и, може би, от древните египтяни и взаимствано.    



image

Тезей побеждава Минотавъра При двора на критските царе служили група служители, които отговаряли за съхраняването на царското богатство. На специални контейнери бяха  поставени печати, в които се съхраняваха храни и занаятчийски, принадлежащи на царя, а самите ценности бяха описани на глинени таблетки с помощта на „линеар А“. Начело на държавния апарат стояха царски роднини: от тях бяха назначени военни водачи и управители на градове и задгранични владения.   image






  Линеар А

Минойците загинали от мощни изригвания на вулкани на о. Крит.


Тагове:   траки,   пеласги,   ахейци,


Гласувай:
6



1. shtaparov - Изригвания на вулкани е имало но те ...
16.07.2020 02:32
Изригвания на вулкани е имало но те не били на Крит,а на Санторин и Миконос. И "минойците" (Кафтор) не загинали от тях,а само били отслабени. Накрая гърците ги превзели и погърчили,но първо унищожили тяхната блестяща цивилизация,с която днес арогантно се гордеят.
цитирай
2. radostinalassa - 1. shtaparov
16.07.2020 11:47
Не съм довършила статията, защото нямаше повече място. Чудя се само, защо ахейците да са дошли от север.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13139056
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години