Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2018 17:36 - „Предизвикателства през Българското председателство на Съвета на ЕС”
Автор: dianasti Категория: Хоби   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
1



 България е член на Европейския съюз вече единайсет години, но за първи път се изправя пред предизвикателството да бъде председател на Съвета на ЕС. Шестмесечното ротационно председателство ще ни постави пред много голямо организационно, политическо и административно  изпитание, но същевременно с това ще ни даде шанса да оставим своята следа в бъдещето развитие на Съюза.

Програмата от 18 месеца, в която ще бъдем председатели в трио с Австрия и Естония поставя обсъждането на сходни интереси и приоритети, защото шест месеца са един много кратък период и е нужно да има приемственост при изпълнението на целите в по-дълъг период от време. Нашето председателство в тройка с Австрия и Естония не означава, че през тези шест месеца, които ни се полагат ще чакаме нашата работа да бъде свършена от друг. В рамките на тези осемнайсет месеца, въпреки общата програма, ние ще поставим цели и приоритети, които да сами да изпълним.

При изграждането на политическите приоритети има механизъм, който да следваме. Например актуалните теми като енергийния съюз и мястото на България в него. Едновременно с това и част от приоритетите се определят от дневния ред на ЕС, те трябва да са важни не само за нас, но и за целия ЕС. Това означава, че трябва да пречупим собствените си приоритети през общоевропейските. Наред с това ще имаме възможността да поставим въпроси, на които да се обърне по-голямо внимание в целия Европейски съюз. Един такъв проблем, който е на дневен ред е емиграцията и редица следващи го въпроси.

Най-сигурният път за успешно председателство е да се учим от тези преди нас. При случая със Словения само четири години след приемането и в ЕС, като нов и по-неопитен член решението е да се играе на сигурно. Да се изпълняват всички функции на председателството- административни и координационни без да има грешки и провали, защото за една държава, която председателства за първи път това е много важно.

Друго предизвикателство, с което ще се сблъскаме е изискванията, които ще трябва да изпълняваме. Сред тях са езиковите умения, уменията да се правят компромиси, да се пишат редица документи, доброто познаване на въпросите, които ще бъдат решавани. Всичко това изисква дълга подготовка за председателството, поне няколко години преди старта му. Както Сервантес казва от името на лирическия герой „Да си подготвен, това означава половин победа“. Тоест добрата подготовка за това председателство е много важна- освен администрацията цялото общество трябва да е добре подготвено- журналистите, неправителствените организации, които ще се включат активно, целият наш дипломатически корпус в чужбина. Подготовката на човешки ресурс, инфраструктурата, политическите приоритети са част от предизвикателствата, пред които се изправяме.

Председателството ще бъде важно за всички нас, защото България ще посрещне всички държавни и правителствени ръководители. С тях ще пристигнат много журналисти, през цялото време ще има един кипеж от събития. Това е момента да представим България пред света, да покажем нашия туризъм, култура, да се чуе за нас по положителен начин. Това е общозначимо за нас и трябва да стигнем заедно и да покажем най-доброто, което България носи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dianasti
Категория: Хоби
Прочетен: 15870
Постинги: 12
Коментари: 5
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031