Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2018 17:44 - 3 УРОЦИ ОТ ТАОИСТКАТА ФИЛОСОФИЯ НА ВОДАТА
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  3 УРОЦИ ОТ ТАОИСТКАТА ФИЛОСОФИЯ НА ВОДАТА 3 март 2018 г. image
    http://www.wakingtimes.com/2018/03/03/3-lessons-taoist-philosophy-water/

Дилън Чарлз , Редактор 
Тайните на Времето

"Изпуснете ума си, бъдете безформени. Без форма, като вода. Ако поставите вода в чаша, тя става чашата. Поставяте вода в бутилка и става бутилка. Поставете я в чайник, става чайник. Сега водата може да тече или да се срине. Бъди вода, приятелю. - Брус Лий

Брус Лий е добре известен с коментара си за водата, който описва същността на своето лично пътуване към самоконтрол . Той обаче не беше сам в това разбиране, защото в 2600-годишния класически текст The Tao Te Ching качествата на водата бяха изяснени в поезията на Лао-Цзу.

 

В Tao Te Ching номер осем, водата, която се отнася до нашия свят, е описана като такава:

"Върховната доброта е като водата. 
Тя е от полза за всички неща без спор. 
В жилището той остава заземен. 
При съществуването му текат към дълбочини. 
Изразът е честен. 
В конфронтация, той остава нежен. 
При управлението не контролира. 
В действие той се привежда в съответствие с времето. 
Той се задоволява със своята природа и затова не може да бъде оспорен. " 
~ Лао-Цо, Дао Те Чинг

В неотдавнашен разговор на TED Реймънд Танг говори за забързаното и завладяващо естество на нашето технологично свързано общество и как дори и в присъствието на такъв хаос може да се намери удовлетворение, свързано с простите и елементарни сили на природата.

Той обсъжда естеството на водата, като извлича три полезни урока, които са били известни на китайците от хилядолетия.

Първият урок е за смирение и той отбелязва смирелия, но поддържащ характер на водата като жива сила.

"Ако мислим за вода, която тече в река, тя винаги остава ниска. Той помага на всички растения да растат и да поддържа всички животни живи. Тя всъщност не привлича внимание към себе си, нито пък се нуждае от възнаграждение или признание. Това е скромно. Но без скромен принос на водата животът, както го познаваме, може да не съществува. "

На второ място, той извежда урока на хармонията и как водата винаги постига целта си без усилие, независимо от препятствията по пътя си.

"Ако мислим за вода, течаща към скала, тя просто ще се излива около нея. Не се разстройва, не се ядосва, не се разстройва. Всъщност тя изобщо не се чувства. Когато се сблъска с препятствие, някаква вода намира решение, без сила, без конфликт.

Третият урок се отнася до откритостта и нашата тенденция да се противопоставят на промяната по пътя на живота.

"Водата е отворена за промяна. В зависимост от температурата тя може да е течна, твърда или газ. В зависимост от средата, в която се намира, може да бъде чайник, чаша или ваза за цветя. Всъщност способността на водата да се адаптира и да се промени и да остане гъвкава, която го прави толкова трайна през вековете, въпреки всички промени в околната среда. "

Отнасяйки се до тези три урока на съвременните занимания на бизнеса и образованието, той обяснява как уроците ни предлагат гледна точка за живота, която позволява по-голямо удовлетворение във всичко, което избираме да поеме.

Гледайте вдъхновяващия пълен разговор тук:

 

 

за автора

Дилън Чарлз  е редактор на Waking Times и съ-домакин на  редизайн реалността, посветени на идеи за лична трансформация, обществено пробуждане и подновяване на планетата. Неговото лично пътуване е дълбоко вдъхновено от шаманските растителни лекарства и изкуствата на Кунг Фу, Чи Гонг и Йога. След седем години живот в Коста Рика, сега живее в планините на Blue Ridge, където практикува бразилския Jiu Jitsu и се радва на прекарване на времето си със семейството си. Той е написал стотици статии, достигащи и вдъхновяващи милиони хора по целия свят.

Тази статия ( 3 урока от таоистката философия на водата )  първоначално е създадена и публикувана от  Waking Times  и е публикувана тук под  лиценз Creative Commons  с автор на  Dylan Charles  и  WakingTimes.com . Тя може да бъде преразпределена свободно с подходящо приписване, авторско био и това изявление за авторското право.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741220
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031