Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2020 11:42 - ОЩЕ ЕДНИ „ГЕРАЦИ” ОТ СОФИЙСКО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1245 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

            ОЩЕ  ЕДНИ  „ГЕРАЦИ”  ОТ СОФИЙСКО...

 

   Имах познато семейство от  с. Буковец, бай Иван и леля Ивана. Към стара жена не върви обръщение бабо, към стар човек неподходящо е обръщението дядо, затова се ползва бай, равносилно на обръщението господине от съвременния ни език. Бог да ги прости, отдавна починаха. Погребани са в селото, където премина животът им в гробището на селото, където премина целият им живот в двора-гробище на най-старите запазени църкви в България от времето на цар Асен. Още една такава църква има под с. Беренде на брега на р. Нишава.

    Интересна е съдбата на тези хора, бай Иван /Гроздев/, роден през 1927 г. и на леля Ивана, родена през 1925 г. Стана така, че след запознаването ми с това семейство вече знаех къде е била родната къща на леля Ивана. А това място е едно от най-красивите по долината на р. Батулийска, най-голямата като водосборна площ и с най-много населени места по заветните и с извори места току под пасищата по билата - преди да го прегази съветската колхолизация и да превърне този планински рай в ничия земя. Не съвсем ничия обаче, от нея отлично сега се възползват мутродърварите, които секат горите като за световно, а също и мутроловците, които застрелват всичко живо, което срещнат когато правят хайки или вечер от гюметата си.

   Родната къща на леля Ивана е на един рид, който разделя реките Оградишка и Биленишка. Самото име на реката, носеща името на огромня рид с билки над нея загатва за красотата на това място. И двете реки са доста големи. От западната страна на рида е с. Буковец, съставено от много махали, от източната е с. Огоя, с огромна площ и махали достигащи до надморска височина 1400 м. Къщата е до стар манастир, който се почита до днес. Имаше инициатива да се построи параклис на това прекрасно място с камъни от старата църква.  Не се построи, защото докараните материали бяха окрадени.

   Съвсем близо до това място на самия рид има една правилна конусовидна могила, висока към 15 м. и с основа към 20 м. В тази могила е вкопано място за къщата, в която е родена леля Ивана. Част от къщата трябва да бъде под земята, защото там е по-топло. Когато крава ще ражда, тя се мести там, същото важи и за конете, за козите. Къщата бе фантастична като архитектура.  Долният етаж е с тераса над входа за полуподземния етаж изцяло от камъни, горният етаж от двоен плет и греди. Къщата бе покрита с тикли /каменни плочи/. При „строежа” на паянтовия етаж се изплита двоен плет, измазва се отвън и отвътре с глина, размесена със слама или животинска козина, а между двата плета се затъпква слама, напръскана с шербет. Това е разреден пресен крави тор. Таванът се изолира с валци, които също са от слама, напръскана с шербет, навити на рола и плътно притиснати. От долната и от горната страна те се притискат с дъски. Интересно е и вътрешното устройство на къщата, която има странична стаичка от камъни с голямо огнище, стая за живеене и стая за спане.  Къщата бе изключително красива, тя бе отворена, защото бе разбита и ограбена. Още само една такава знам в с. Ябланица, която е в още в по-луксозно изпълнение, тиклите са правоъгълници с еднакви размери и е доста по-голяма. Такава красота няма и по Боженци или Етъра. Зад къщата малко под могилата имаше изворче, а около него поне декар много леко наклонена ливада. Къщата е до междуселски път, свързващ село Буковец със с. Огоя, след което пътят, наричан вЪрвището през с. Ябланица и през планината се е спускал в Бухово, Софийското поле.

    Тук е живяла от векове фамилията, от които произлиза леля Ивана. Тя има сестра. Двете деца посред зима са ходели пеша на училище в с. Огоя. Пътят до училището в с. Буковец е по-кратък, но миава през гора, в която има...вуци.

   Леля Ивана е била страхотна красавица, най-личната мома по Батулийско, която хората си спомнят като млада. Всички ергени са били размечтани по нея, но тя не бърза да се омъжи, става на 24. За тогавашните разбирания това си е стара мома.  Появява се обаче бай Иван, току що върнал се от казармата. Видял я той и откачил от мераци по нея, ще умре. Отишли родителите на бай Иван да я искат, тя му кандисалаа веднага. Попът ги венчал, тя напуска този рай и отишла при мъжо си - от махалата с една къща в махала с няколко къщи между селата Оградище и Буковец. Заживяват в труд и разбирателство, раждат три деца. Бай Иван има огромен имот – гора стотина декара, ливади още толкова, ниви, имоти, наследени от дедите им, работа, работа и работа, така протича животът им. Той има брат, с когото не се разбират. Родителите и на двамата са още живи, и те работят каквото могат, но децата са в много добро положение и гледат старите си родители.

   Така са живяли хората някога. Зависели са единствено от труда си. Волните и своенравни фамилии тук са наричали данговци, някои дори са приемали тази фамилия, цитирам приятелите на Вазов от с. Бов, Данговците. Мутрите, разбойниците, крадците пък са получавали прозвището Дамбовци. Привеждам таг, двата братя-феодали на Кремиковци, синове на полицая на селото, идващ от род с партизански корени и яташка закваска от махала към с. Ябланица.

   В разцвета на силата на това семейство, както и на всички остаанали по страната като тях ги връхлита нещо много страшно, колективицацията, наричана още масовизация. Всичко вземат на хората – имотите им, от които те се хранят, животните им, които се явяват и средства за производство,  животинска тяга при обработване на имотите им, при транспорт. Определят се норми, примерно на петчленно семейство една крава, десетина кокошки, не знамм точно указът. Бай Иван и леля Ивана се окзват заградени в „новия” си имот, два декара общо за тях и за брата на Бай Иван. В тези два декара има две къщи, обори, свинарници, сеновали, наклонената площ от двора е градината им. Нивите им, по които според думите им всичко се Ореше и са засЕваше, стават недостъпни за тях, първият пример за ничия земя. Нито колхолизаторите ги ползват, нито на други ги дават. Напомням за „решението” на партията на този казус след 1965 г. Постановлението за  раздаване на народа на т. н. пустеещи земи. Основата, на която се извърши много голямо строителство на къщи, на които бе вменено името вили.

   Настава глад и трябва да се търси работа. За бай Иван има работа по малкото оставени им животни, леля Ивана се хваща в Пътно управление, Своге. Подържа пътят в умастъка от с. Батулия до с. Буковец. Заплатта й е била 30 лв. Бай Иван няма никакви доходи, каквото дадат животните и малката градина, това. А градината е с наклон 30 градуса спрямо хоризонталата, бай Иван я оре с кравите. В името на истината градината се съсва да ражда, защото торта, изхвърлена на нея е в огромно количество.

   Така не може повече. И трите им деца пошли към София. Заселили се незаконно в Малашевци в изградена за една нощ колиба. После я разширили. Големият син се оказал неудачник, все не му върви в работата в живота, жена му лоша, разболял се от много тежък диабет. До последния ден на родителите си той ходеше в деня на получаване на пенсиите им и им вземаше всичките пари. Прехраната на семейството му идваше в голяма част от родителите му. Малкият сис се хваналда работи като бензинджия, от отровите почина много млад. Първо му отрязоха единия крак почти до ябълката, изживя страшни мъки от натрупаната в тялото му отрова. Той бе добра душа, но голяма мъка с болестите за родителите и семейството си.

  Най-здрав ген от това семейство наследи дъщеря им Зорка. Нейната грижа за родителите й бе постоянна. Тя им купуваше лекарства, стоки, които им трябваха. Тя затвори очите им когато те се споминаха при нея в апартамента й в Люлин, тя ги погреба. Работеше каго готвачка в различни ресторанти на високо заплащане, защото бе добра в професията си. Мъжът й бе софиянец, бе пияница и яко биеше, когато бе пиян. Тя казваше, че се моли на Господ да я отърве от него. Пиян до козирката го сгази камион и Зорка живна. Синът й се интересуваше само от големи камиони и стана шофьор. По времето на чернобилските истории дъщеря му се разболя от левкемия, но се излекува. Остана стерилна обаче. Зорка се ожени за един охранител и си родиха дъщеря. Такава красавица рядко съм виждал, наследила е гена на баба си. Докато завърши езиковата гимназия научи руски испански и немски език, за които положи изпити и получи сертификаг. Ожени се, работи на престижни длъжности, заплатата й никога не е била под 3000 лв, има си момиченце.

   Мисля си, ако не бе тази проклрета сталинска колекивизация, хората още щяха да си живеят в техния планински рай както българите в Западните покрайнини,  щяха да се кооперират, а който иска друг начин на живот ще се изучи, ще се премести в града. А  така всичките  тези полуграмотни хора бяха принудени за да останат живи да напуснат родните си места и да се преместят в София. Подчертавам, в София, другаде – не! Неподготвени за живота там, те се затриха в по-голямата си част, от този род се пръкна само едно иинтелегентно създание, внучката на Иван и Ивана, което намери подобаващото и заслуженото си място в живота.

   Иван и Ивана не помисляха да напуснат родното си място, те останаха там. Водеха изключително тежък живот, откраднаха им спестените малко пари по време на банковия грабеж чрез хиперинфлацията. Големи трудности ги сполетяха и след 1989 г. когато се ограбваше България. Няваше дори сол за животните. Аз имах възможности тогава, намирах им каменна сол, брашно и трици и със служебния джип ги откарвах при тях. Те се трудеха много, силите им разрешаваха да гледат три крави, покрай които се изхранваше и прасе, което ставаше по-едро от Думуза /Делян Пеевски/. Имаха и много кокошки, защото гераците /така наричат тук соколите/ им ги отнасяха.

   Позамогнаха се хората, има на кого да дават произведеното от тях по София, неудачните им колена по линията на синовете им. Само че бай Иван падна в реката, когато сечеше едно дърво от голяма височина, счупи си коляното, остана сакат и от мъка, че има толкова работа, а трябва да го гледат,  почина. Леля Ивана обаче хем не може да гледа трите крави, хем не може да се  раздели с тях. След пълни гаранци, че две от кравите няма да бъдат заклани, тя ги продаде. Остана с една, но и това не е лесно. Бяхме на гости веднаж при нея, тя бе получила инсулт. Получи нов пристъп, но повтаряше непрекъсното, че кравата трябва да се издои, ще я хване мастит. Аз издоих кравата, от там при Зорка, да й кажа какво е положението.

   Почти парализирана леля Ивана отиде при дъщеря си в Люлин, където почина. И нея я погребаха в Буковец до мъжа й, както тя пожела.

   Братът на бай  Иван след колективизацията веднага се преселил в София, където се променил и отказвал вякакви връзки с брат  си. Къщата, която той изостави се разруши. Сестрата на леля Иван също се е преместила след колективизацията в София, не е търсела връзки със сестра си. Пограждани се, казваше за нея леля Ивана.

   След смъртта на леля Ивана и Бай Иван къщата им – образец на бедност – се изостави. Няколко цигански грабежа я довършиха. Същата съдба сполетя и останалите къщи от махалата им.Те са изоставени, обраснали са с повет, по дворовете им расте подраст. Гората се завръща по местата, където е била унищожена са село, за пасища. Така изглежда и някогашното велико село Тъмраш.

   Имаше няколко баби в центъра на селото, вдовици, които живееха в красиви къщи. Силите им стигаха само за градинките, в които преобладаваха ириса, чимшира и пренесени от поляните цветя, напр, иглики.

    Това направиха с нас двойните ни освободители след второто ни освобождаване, съсипаха ни като народ, като култура, унижожиха ценностната ни система. Това е причината да се появят държавници без ценностна система, по душа мекерета, като интелект хиперпростаци.  Само опростачен народ може да си избере за президент нещо като нашето.

    Колективизацията постави началото на обезлюдяването на цели региони на страната, а обратен път няма. Извърши се ненужна миграция, съграденото с векове бе изоставено като плячка за циганите. Това е най-големият проблем на страната ни, защото хората се съсредоточиха в големите градове, така братушките заложиха генното ни отхождане от Земята. По същия кремълски сценарий от планината бяха прогонени каракачаните, като поводът бе обвинение срещу тях, че са гръцки шпиони, прогонени от полупустинята Източни Родопи бяха турците / б . м. те не са и турци а кюрди!!!/, та и там няколко хиляди кв. км. се превърнаха н ничия земя.

   Без война, разрушения правят, що е то? /Отг, комунистите/.

   Тези мои познати са типичен пример за съдбата на цяло едно поколение, което бе принудено да напусне родните си места. Векове то е било свободно да избира как да се труди, как да живее, след тази „перестройката” обаче през 1954/56 г. то бе превърнато в поколение с робско самосъзнание, имащо свободата само да предлага работните си ръце на господарите си, които му разпореждаха всичко, включително и как да мисли. Децата на тези хора, израснали в среда, където всичко е 100% измама на всички нива не станаха хора и затова днес са се отдали на магии и вълшебни заклинания - нямат ценностна система и вярват както италианците – най-големите простаци в ЕС - на някакави доходи, които ще им дойда без да се трудят, а по друг начин, напр. като търкат картончета тип „Златни пирамиди” и така да станат богати.

    Sancta simplicitas – основата върху която и в България трайно навлиза новият обществен строй,който ще спаси човечеството – популизЪма. Той навлиза с новите поредни месии – Радев – символ на просветления разум, на Манолова – символ на гиперинтелектността, на Слави – обладаващ качествата и на двамата....

                    image 

   " Борисов не дава помощи на пострадалите от коронавируса, а им предлага оферти за кредити. Доле Борисов!"





Гласувай:
8



1. ard - Поздрави!
04.04.2020 12:11
Много хубав краеведски материал. Всъщност изводите от материала са всеобщи не само за един определен регион, а за цялата страна.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря
04.04.2020 13:23
ard написа:
Много хубав краеведски материал. Всъщност изводите от материала са всеобщи не само за един определен регион, а за цялата страна.


за интелигентния коментар!
цитирай
3. krumbelosvet - Леле мале
08.04.2020 20:37
"Всичко вземат на хората..."
И като го вземат, на кого го дават?
И след 5 години животът не беше ли НЕСРАВНИМО по-добър?
Засрами се, "планинар", нарушаваш Божия заповед - "Не лъжесвидетелствай..."
цитирай
4. krumbelosvet - Леле мале
09.04.2020 04:16
"Без война разрушения правят. Що е то? Комунистите."
Не видел планинарят 10 000 язовира и толкова ИНДИСТРИАЛНИ обекти, ликвидирана неграмотност и туберкулоза, лекар и зъболекар във всяко село, болница във всяко градче и за по-големите заводи, десет пъти повече студенти и сто пъти повече висшисти...
И нито едно национализирани предприятие не умря. А сега умряха всички приватизирани.
Вече не вярвам, че се заблуждаващ. Май умишлено съчиняваш небивалици. За оти?
цитирай
5. planinitenabulgaria - Добивам усещането, че сте вече голям,
09.04.2020 12:48
krumbelosvet написа:
"Всичко вземат на хората..."
И като го вземат, на кого го дават?
И след 5 години животът не беше ли НЕСРАВНИМО по-добър?
Засрами се, "планинар", нарушаваш Божия заповед - "Не лъжесвидетелствай..."


но още не можете да различавате дигитус от фалос....
цитирай
6. planinitenabulgaria - Оставам с впечатление,
09.04.2020 12:48
krumbelosvet написа:
"Без война разрушения правят. Що е то? Комунистите."
Не видел планинарят 10 000 язовира и толкова ИНДИСТРИАЛНИ обекти, ликвидирана неграмотност и туберкулоза, лекар и зъболекар във всяко село, болница във всяко градче и за по-големите заводи, десет пъти повече студенти и сто пъти повече висшисти...
И нито едно национализирани предприятие не умря. А сега умряха всички приватизирани.
Вече не вярвам, че се заблуждаващ. Май умишлено съчиняваш небивалици. За оти?


че още не могжете да различавате сик от пармак...
цитирай
7. krumbelosvet - За сик
09.04.2020 16:24
и пармак си прав.
Ма ква е връзката с 10 000 язовира и др.?
Начи, истина не се заблуждаваш, а УМЕШЛЕНО нарушаваш Божия заповед "Не лъжесвидетелствай...".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181949
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031