Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.03.2016 14:16 - Причината Кадафи да бъде ликвидиран и как Хилари Клинтън е свързана стова
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2996 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 22.03.2016 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Разкривайки либийската схема: имейлите на Хилари отблизо

Елън Браун,    
Президент на Public Banking Institute,
САЩ
13 март, 2016

Критиците отдавна си задават въпроса за какво бе нужна жестоката интервенция в Либия. Наскоро обнародваните имейли на Хилари Клинтън потвърждават, че става въпрос не толкова хората да бъдат защитени от диктатора, колкото заради парите, банките и за да се предотврати африканския икономически суверенитет.

Кратката визита на тогавашния Държавен секретар на САЩ (аналог на Министъра на външните работи в другите страни – ред.) Хилари Клинтън в Либия през октомври 2011 бе определена от медиите като „победна обиколка”. „Дойдохме, видяхме, той умря!”, кресна тя по време на интервю за CBS [1], узнавайки за хващането и бруталното убийство на либийския лидер Муамар ел-Кадафи.

Но победната обиколка, както написаха Скот Шейн и Джо Бекер в New York Times [2], бе преждевременна. Либия бе изравнена с земята от Държавния Департамент като „страна затънала в хаос, довел до гражданска война, която дестабилизира региона, подклаждайки бежанската криза в Европа и позволявайки на Ислямската Държава да си създаде в Либия райски кът, на който САЩ се опитват отчаяно да противодействат”.

Интервенцията на САЩ-НАТО привидно бе предприета от хуманитарни съображения, след като бяха получени съобщения за масови зверства, но организациите, занимаващи се с човешките права, подложиха на съмнение тези разкрития [3] поради липса на доказателства. [4] Днес обаче документирани зверства се случват. Както писа Дан Ковалик [5] в Huffington Post, „ситуацията с човешките права в Либия е ужасна” и „хиляди затворници [включително деца] гният в затворите без да се спазват каквито и да е юридически норми”, „отвличанията и поръчковите убийства са масови”.

Преди 2011 Либия достигна икономическа независимост, със собствена вода, храна, нефт, пари и собствена държавна банка. Под управлението на Кадафи тя се издигна от една от най-бедните и стана една от най-богатите страни в Африка. Образованието и медицината бяха безплатни [6]; притежаването на имот се смяташе за основно човешко право; либийците участваха в оригинална система на местната демокрация [7].

Страната можеше да се похвали с най-голямата напоителна система в света, проекта на Великата изкуствена река [8], която носеше вода от пустинята до градовете и бреговата зона; и Кадафи се бе захванал с програма, която да разпространи този модел из Африка.

Но това беше преди силите на САЩ-НАТО да бомбардират напоителната система [9] и да опустошат страната. Днес ситуацията е толкова тежка, че Обама поиска от своите съветници да съставят план с възможни действия, включително нов военен фронт в Либия [10], а Департаментът по отбраната, както се съобщава, е готов с „пълния спектър необходими военни операции”.

Държавния секретар наистина прибърза с победната си обиколка, в случай че говорим за официално заявената цел на хуманитарната интервенция. Но разпространените наскоро нейни имейли разкриват друга скрита цел, станала причина за либийската война, която, очевидно, бе достигната.

Мисията е изпълнена?

От 3000 имейла, извлечени от частния имейл сървър на Хилари Клинтън в края на декември 2015, почти 1/3 бяха от близкия ѝ довереник Сидни Блументал, помощника на Клинтън, който си спечели противоречива слава, давайки показания срещу Моника Люински. Един от тези имейли, [11] датиран 2 април 2011, съдържа следното:

Правителството на Кадафи притежава 143 тона злато и сравнимо количество сребро… това злато бе натрупано преди сегашното въстание и е било планирано да се използва за създаването на пан-африканска валута, основана върху либийския златен динар. Този план е бил разработен, за да даде на франкофонските африкански страни алтернатива на френския франк (CFA).

В „коментар от източника” оригиналния разсекретен имейл допълва :

Според запознати с темата това количество злато и сребро е на стойност над 7 милиарда долара. Френски разузнавачи разкриват този план скоро след избухването на въстанието и това е един от факторите, които повлияват върху решението на президента Никола Саркози да въвлече Франция в атаката срещу Либия. Според тези хора плановете на Саркози са били подтикнати от следните проблеми:

1.      Желание да се придобие по-голям дял от либийската нефтена продукция,

2.      Да се увеличи френското влияние в Сев. Африка.

3.      Да подобри вътрешната политическа ситуация във Франция.

4.      Да даде на френската армия възможност да утвърди световните си позиции.

5.      Да отговори на тревогите на съветниците си по повод дългосрочните планове на Кадафи да ослаби позициите на Франция като водеща сила във франкофонска Африка.

Очевидно отсъства всякакъв намек за хуманитарна загриженост. Целта са парите, властта и нефтът. 

Други експлозивни потвърждения сред новопубликуваните имейли са открити от разследващия журналист Робърт Пари [12]. Те включват признания за военните престъпления на бунтовниците, за инструктори от спецчастите, намиращи се в Либия почти от началото на протестите, за представители на Ал Кайда, проникнали в редовете на подкрепяната от САЩ опозиция. Ключовите пропагандни теми в полза на кървавата интервенция са определени просто като слухове. Журналистът Пари подозира, че те са могли да бъдат разпространени от самия Блументал. Те включват странните заявления, че Кадафи е провеждал „политика на изнасилвания”, снабдявайки войските си с виагра, обвинение, което по-късно е повдигнато от посланика в ООН Сюзан Райз в презентация за организацията. Пари пита риторично: 

Мислите ли, че на администрацията на Обама щеше да е по-лесно да намери американска подкрепа за тази „смяна на режима”, обяснявайки как французите искали да завземат либийските богатства и да съхранят неоколониалното френско влияние в Африка – или все пак американците биха реагирали по-добре на пропагандните теми за това как Кадафи раздава виагра на войниците си, така че те да може да изнасилват повече жени, докато снайперите му отстрелват невинни деца? Бинго!

Разбиване на глобалната финансова схема

Заплахата от планираната от Кадафи независима африканска валута бе възприета доста сериозно от западните интереси. През 2011 Саркози, както се съобщаваше, нарече либийския лидер заплаха за финансовата безопасност на света [13]. Как тази малка страна с 6-милионно население може да бъде такава заплаха? Ето малко предистория.

Банките, а не правителствата, създават повечето от парите в западните икономики, както британската централна банка наскоро призна [14]. Това е така от векове, с помощта на процеса наречен кредитиране с „частични резерви”. Поначало резервите представлявали злато. През 1933 президентът Франклин Рузвелт заменя златото в рамките на страната с резерви, създадени от централната банка, но златото остава като резервна валута по света.

През 1944г., в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, биват създадени Международния Валутен Фонд (МВФ) и Световната банка, за да може тази система на създадените по банков път пари да се унифицира по целия свят. По решение на МВФ книжните пари не може да имат златно покритие. Парично предложение, създадено по частен път под формата на дълг срещу лихва, изисква постоянен приток на длъжници; през следващия половин век се оказват затънали в дългове към МВФ [15]. Заемите са обвързани с определени условия, включително политиката на „структурни настройки”, която предполага строги мерки на икономия и приватизация на публичните активи.

След 1944 щатския долар се търгува взаимнозаменяемо със златото като глобална резервна валута. Когато Щатите се оказват вече неспособни да поддържат златното обезпечение на долара, през 1970-те бива сключена сделка с ОПЕК, чрез която долара бива „покрит” с нефт, което поставя началото на „нефтодолара”.  Нефтът започва да се продава само в щатски долари, които биват депозирани на Уол Стрийт и в други международни банки.

През 2001, недоволен от намаляващата стойност на доларите, които ОПЕК получава за нефта си, Саддам Хюсеин разкъсва пакта и започва да продава нефт срещу евро. Много скоро това е последвано от смяна на режима и мащабно разрушаване на страната.

В Либия Кадафи също се отказва от пакта; но той направи много повече от това просто да продава нефта си в друга валута.

Както блогърът Денис Райн детайлно описва развитието на нещата [16]:

В течение на десетилетия Либия и други африкански страни се опитваха да създадат пан-африкански златен стандарт. Лидера на Либия Кадафи и други глави на африкански страни искаха независима, пан-африканска „твърда валута”.

При лидерството на Кадафи африканските нации се събират поне два пъти по повод паричната унификация. Страните обсъждат възможностите за използване на либийския динар и сребърната драхма като единствените възможни пари за закупуването на африканска нефт.

Допреди последното нахлуване на САЩ/НАТО златния динар бе емитиран от Централната банка на Либия (ЦБЛ). Либийската банка бива на 100% държавна и независима. На чужденците се налагаше да минават през ЦБЛ, за да вършат бизнес в Либия. Централната банка емитираше динара, използвайки 143,8-те тона злато, притежавани от страната.

Кадафи (председател на Африканския съюз през 2009) сътвори и финансира план за обединението на суверените африкански държави с единна златна валута (Съединени Африкански Щати). През 2004 пан-африкански парламент (53 нации) съставя плановете за Африканската Икономическа Общност – с единна златна валута към 2023 година.

Африканските нации, добиващи нефт, планират да се откажат от нефтодолара и да преминат към търгуването на нефт/газ срещу злато.

Показвайки какво може да се случи

Кадафи направи много повече от това просто да организира африкански паричен преврат. Той демонстрира това, че финансова независимост може да се постигне. Най-мащабния му инфраструктурен проект, Великата ръкотворна река, превръщаща сухите региони в житница за Либия; а самия проект на стойност 33 млрд. долара бива обезпечен без лихви и външен дълг с помощта на собствената държавна банка на Либия.

Това би могло да обясни защо тази критически важна инфраструктура бе разрушена през 2011. НАТО не само бомбардира [17] тръбопровода, но и довърши проекта, бомбардирайки завода, произвеждащ нужните за ремонта му тръби. Унищожаването на гражданската напоителна система, обезпечаваща 70% от населението, трудно може да се нарече хуманитарна интервенция. По-скоро, както изтъква канадския проф. Максимилиан Форт в своята дълбоко затрогнала проблема книга Slouching Towards Sirte: NATO’s War on Libya and Africa : („Влачейки се към Сирт: Войната на НАТО в Либия и Африка”)[18]

Целта на щатската военна интервенция бе да разруши зараждащата се независимост и мрежа на взаимодействие в Африка, което би дало тласък на утвърждаващата се африканска самостоятелност. Това обаче е в разрез с геостратегическите и политико-икономически амбиции на екстра-континенталните европейски сили, особено на САЩ.

Загадката е разгадана

Имейлите на Хилари Клинтън проливат светлина и върху друга загадка, затрогвана преди и от други коментатори. Защо, седмици след избухването на боевете, бунтовниците учредяват собствена централна банка?

Робърт Венцел пише [19] в изданието The Economic Policy Journal през 2011:

Това подсказва, че тук става въпрос не за някаква банда брадати диваци, размахващи автомати, а за някои много сложни външни влияния. Никога преди това не съм чувала централна банка да се създава за няколко седмици и то от протестиращи.  

Всичко това звучи изключително подозрително и както Алекс Нюман заключава [20] в статията си от ноември 2011:

Дали спасяването на централните банки и корумпираната глобална парична система наистина са сред причините Кадафи да бъде свален от власт. . . може никога да не се разбере със сигурност, поне публично.

И в този случай е същото – подозрително, но трудно доказуемо като много други случаи на измами и корупция – с публикуваните имейли на Хилари Клинтън, разсекретени по искане на ФБР. Те сериозно накланят везните в полза на подозренията на Нюман: кървавата интервенция не поставя на първо място безопасността на хората. На първо място е глобалното банково дело, парите и нефтът.

 

Елън Браун е адвокат и автор на 12 книги, включително бестселъра Web of Debt. Последната ѝ книга, The Public Bank Solution, изследва успешните модели на публично банкиране в исторически и глобален план. Нейните над 300 статии са достъпни на адрес: EllenBrown.com. Можете да я чуете в предаването “It’s Our Money with Ellen Brown” на радио PRN.FM.


[1] CBS video interview: http://www.cbsnews.com/videos/clinton-on-qaddafi-we-came-we-saw-he-died/

[2] Scott Shane and Jo Becker in the New York Times:http://www.nytimes.com/2016/02/28/us/politics/libya-isis-hillary-clinton.html?_r=0

[3] Организации по човешките права подлагат на съмнение съобщенията за масови зверства:http://www.independent.co.uk/news/world/africa/amnesty-questions-claim-that-gaddafi-ordered-rape-as-weapon-of-war-2302037.html

[4] Липса на доказателства: http://www.counterpunch.org/2011/08/31/the-top-ten-myths-in-the-war-against-libya/

[5] Dan Kovalik in the Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/dan-kovalik/clinton-emails-on-libya-e_b_9054182.html

[6] Образованието и медицината бяха безплатни: http://www.counterpunch.org/2015/10/20/libya-from-africas-wealthiest-democracy-under-gaddafi-to-terrorist-haven-after-us-intervention/

[7] Оригинална система на местната демокрация: https://en.wikipedia.org/wiki/General_People"s_Committee

[8] Проектът на Великата ръкотворна река: http://www.mathaba.net/news/?x=632945

[9] САЩ-НАТО бомбардират напоителната система:  http://www.truth-out.org/news/item/30999-war-crime-nato-deliberately-destroyed-libya-s-water-infrastructure

[10] Опцията на Обама за нов военен фронт в Либия: http://www.counterpunch.org/2016/02/05/obama-readies-to-fight-in-libya-again/

[11] Имейли от 2 април 2011, до Клинтън от близкия ѝ помощник Сидни Блументал: http://www.zerohedge.com/news/2016-01-09/clinton-email-hints-oil-gold-were-behind-regime-change-libya

[12] Robert Parry: What Hillary knew about Lybia: http://www.commondreams.org/views/2016/01/13/what-hillary-knew-about-libya

[13] Саркози: Кадафи е заплаха за финансовия свят: http://www.thenewamerican.com/economy/markets/item/4630-gadhafi-s-gold-money-plan-would-have-devastated-dollar

[14] Банката на Англия: Парите се създават от търговските банки: http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

[15] Развиващите се страни в дълговия капан на МВФ: http://www.globalexchange.org/resources/wbimf/oppose 

[16] Denise Rhyne: Gaddaffi"s Pan-African Gold Standard: http://www.youshouldbuygold.com/2011/10/end-of-african-gold-standard-the-oil-gold-relationship/

[17] НАТО бомбардира либийската водна инфраструктура: http://www.truth-out.org/news/item/30999-war-crime-nato-deliberately-destroyed-libya-s-water-infrastructure 

[18] Maximilian Forte: https://ceasefiremagazine.co.uk/review-slouching-sirte-natos-war-libya-africa-maximilian-forte/

[19] Robert Wenzel, in The Economic Policy Journal http://www.economicpolicyjournal.com/2011/03/libyan-rebels-form-central-bank.html

[20] Заключението на Алекс Нюман: http://www.thenewamerican.com/economy/markets/item/4630-gadhafis-gold-money-plan-would-have-devastated-dollar

Оригинал на статията: http://ellenbrown.com/2016/03/13/exposing-the-libyan-agenda-a-closer-look-at-hillarys-emails/


Копирано и публикувано с разрешението на Елън Браун.

 




Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Това е!
31.08.2019 14:43
Световно господство на юдо-банкерската глобална конспирация.
Не за пари и петрол.
За В Л А С Т над света чрез парите, чрез господството на Федералния Резерв, най-крупният притежател на злато на света.
За планирана ДЕ-ПОПУЛАЦИЯ на Земята, под властта на юдо-банкерите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214220
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031