Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2018 21:12 - За мишките и Доктора
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 7222 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Автор Владимир Николов


Представете си, че същия доктор беше пребит на работното му място от българин. Масовите коментари щяха да бъдат в полза на бияча, а докторът да бъде обявен за поредния престъпник в бяла престилка, който изнудва пациенти за пари. И всичко това без някой да се интересува от реалните факти. Защото на работното му място почти всички биха гледали на него по начина, по който в България вече свикнаха да гледат на лекаря – като на изнудвач. И съм сигурен, че 90% от тези които с
ега крещят „свобода за доктора”, щяха да викат „смърт за доктора”.

В ситуацията от Пловдив обаче стрелецът е гледан в ролята не на доктор, а в тази на собственик. Обществото вече го е дистанцирало от неговото конкретно битие на лекар (битие, което в болнична ситуация би го определило като член на „бялата мафия”) и го е дефинирало в актуалната ситуация като собственик – качество, което гарантира, че субектът е на страната на правото.

И тук е интересно как наименованието „лекар”, което в нашенската болнична конкретика се е превърнало в синоним на нещо обидно, в тази нова ситуация възражда абстрактното схващане за лекаря като за високоетичен и високохуманен човек. Човек, който не би извършил убийство, защото е... лекар. „Доктора” вече звучи свръхпозитивно, като определение, даващо на човека абсолютно и неопровержимо морално превъзходство над останалите.

Тази инверсия на общественото мнение в България според конкретната роля, в която заварените в съответната ситуация участници са дефинирани с готови мисловни модели, е много интересен феномен. Тя е характерна за по-неразвитото съзнание, което работи с готови шаблони и посредством тях вината се моделира като последица от предполагаемите морални предимства или недостатъци на участниците (лекарят е бяла мафия, учителят е мързеливец, таксиджията е измамник, геят е педофил, собственикът е стълб на обществото, циганинът е абсолютното зло).

Просто така е лесно да се ориентираш – имаш еталона и при появата на ситуация директно го залепяш върху нея, след което реагираш предсказуемо с много страст и гняв. И за да придобие идеалистичен образ, този нагон бива облечен в някаква обща кауза като патриотизма. И така жаждата за кръв става оправдана и дори придобива значението на обществен дълг. Няма нужда от факти, от проверка на обстоятелства, от преценка на действително случилото се – има значение само и единствено да се удовлетвори жаждата за мъст. Това не е гражданско общество. Това е тълпа, която се движи от инстинкти.




Гласувай:
7



1. freeoldmen - Правилно сте схванал:
06.03.2018 22:25
"Няма нужда от факти, от проверка на обстоятелства, от преценка на действително случилото се – има значение само и единствено да се удовлетвори жаждата за мъст."

На изтерзаният и объркан българин само това му остана- безогледната жажда за мъст.

Удобно е сега да дискутирате частен случай, и сигурно тайно се кефите, че българина вероятно ще излезе виновен, а любимият ви клет циганин с не знам колко си присъди за насилие ще е невинна жертва.
Е, точно за това т.нар. леви партии и движения, сред които сте и вие, в Европа търпят избори след избори крупни поражения.
Защото се прегърнахте с неолибералите, намерихте новата си любов в защитата на правата на всевъзможни и невероятни малцинства, но забравихте мнозинството.

Вижте реакциите за същия частен случай в жълтопаважните 2.96% медийки.
Еднакви са с вашите.
Това е, за което трябва да се тревожите, а не за инстинктите на тълпата.
цитирай
2. qaufland - Виж сега, вчера Пловдивския окр...
07.03.2018 11:32
Виж сега, вчера Пловдивският окръжен прокурор ясно каза, че тоя доктор 30 минути е гледал как циганинът краде и не е направил нищо, гръмнал го е с НЕЗАКОНЕН пищов и после го е дал на приятел да го скрие.
Докторът е боклук, но тук някои го изкараха герой.
Циганинът изобщо не е лежал за кражби, а за побой.
А комуноидната и путиноидна сган използва случая, за да реве пак колко са гадни циганите.
цитирай
3. apostapostoloff - Представи си, че някой
07.03.2018 11:36
ти счупи главата заради глупостите, които пишеш тук...
цитирай
4. nara - На извънредна пресконференция на ...
07.03.2018 12:25
На извънредна пресконференция на прокуратурата станаха известни доста смущаващи факти за убийството до областната администрация. Съпругата и децата на лекаря не са били в дома им в нощта на убийството, а в с. Крумово. Крадецът Жоро Плъха не е имал съучастник, а е бил сам. Опитът за кражба е извършен не от жилището, а от гаража на обвиняемия. Около 30 мин. Димитров е наблюдавал крадеца, не е позвънил в полицията, а слязъл до гаража. По думите му, е извикал: "Стой, полиция!" след което произвел изстрел във въздуха. Крадецът започнал да хвърля по него предмети и го ранил в крака. Тогава лекарят стрелял по него. Един от куршумите уцелил в гърдите Плъха. На мястото са открити четири гилзи, а д-р Димитров е казал при разпитите, че е изпразнил целия пълнител. Категорично е установено, че сблъсъкът между крадеца и обвиняемия е станал на двора. Джевизов успява да избяга и изминава 100-тина метра, където е намерен на следващата сутрин. Димитров се обажда на приятел и с негова помощ почистват следите от кръв и барут и прибират гилзите от местопрестъплението. Приятелят и лелята на лекаря го молят да се обади в полицията, за да съобщи за инцидента, но той отказва. Обажда се на друг приятел, неизвестно засега по делото лице, който изхвърля незаконния пистолет. Лекарят сам е почистил и обработил порезната рана на крака си, която му нанесъл Плъха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384788
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031