Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2019 08:57 - Черната книга за правителството от 2018 година
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 1374 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                      със съкращение

                                                    ГЕОРГИ ГАНЕВ

програмен директор по икономически въпроси, Център за либерални стратегии



Вече няколко години поредни издания на „Черната книга на правителственото разхищение“ дават обилни примери за различните начини, по които държавата прахосва ресурсите на обществото. Изданието на Черната книга за 2018 не прави изключение. В своите 15 конкретни казуса то успява да обхване много добре огромното разнообразие от форми на държавно разхищение. Разнообразието е, например, в размерите – от милиардите в енергетиката или КТБ, през стотиците милиони в железниците, държавната консолидационна компания/касичка или армията, през десетките милиони в пловдивската столица на културата или в обезщетения за нарушени човешки права, та до по-малките, но по-многобройни случаи на най-различни места из страната. Разнообразието е и във формите, като се тръгне от пряка държавна субсидия за пълни провали като АЕЦ „Белене“ или БДЖ, мине се през непрозрачно финансиране през създадени сякаш именно с цел заобикаляне на прозрачността държавни образувания като ДКК, през явно фаворизиращи някого обществени поръчки и се стигне до елементарно, но не и изненадващо, държавно тъпоумие като язовир без водопровод или наглост като платена от данъкоплатците екскурзия до луксозен курорт за общинари.

Така невидимата страна на корупцията в правителственото разхищение е в унищожената и потъпкана конкуренция, в задушените потенциални конкуренти на привилегированата олигархия, в неслучилите се проекти на истински предприемачи, които биха довели до доставяне на повече и по-качествени блага на по-ниски цени за всички българи. Държавно привилегированата прослойка в България не просто си живее богаташки за сметка на българите. Тя активно пречи на производителните предприемачи да увеличават богатството за всички

Накрая, във всеки един от примерите и в настоящото издание на Черната книга е видима една друга нишка: голяма част от разхищението не е просто случайност или некомпетентност. Става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица. В някои от случаите това е просто лично облагодетелстване за сметка на останалите българи. В други от случаите обаче става въпрос за целенасочена бизнес и житейска стратегия. Напълно очевидно е, че в България има прослойка, която постига огромно лично богатство чрез дадени и осигурявани от държавата привилегии и чрез привилегирован достъп до държавните ресурси. Но корупцията е само видимата част на това явление. Невидимата е в това на какво пречи корупционно придобитият ресурс. А голяма част от този ресурс отива за финансовото обезпечаване на продължаващото ограбване. Финансират се бизнеси, финансират се партии, гарантиращи продължаващото благоденствие на съответните обръчи, финансират се медии, отстрелващи всякакви предложения или хора с идеи за истински реформи, финансират се магистрати, обслужващи запазването на привилегиите и прекършването на опитите за премахването им.

Колко скъпо ни излиза лошото правосъдиe

Милиарди за отбрана и за… скрап

„Белене“ – черна дупка за българския данъкоплатец

Едни 500 млн. лв. за непрозрачния холдинг-касичка

БДЖ – потъването върви по план

История за два дрона, един джип и МВР

Защо санирането стана двойно по-скъпо?

Европейска столица на… пропуснатите ползи

52 милиона лева изтичат в река Елховска

Голямото потъване на европейски пари

Как булевард катастрофира в стадион

Двойното „ужилване“ с училище „Васил Левски“

Всички на Френската Ривиера. Вие плащате!

Влакчето е скъпо. Но не може да се движи

Кой плати сметката за фалита на КТБ

Жестокостта ви ако не се сломи от темите, може да четете подробностите  тук:

http://www.fnf-southeasteurope.org/our-work/black-book/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85-4/
 



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Хубаво е, че има някой, който информира -
13.03.2019 08:58
но къде са тези, които да потърсят сметка ???
цитирай
2. morskipesni - Сметка се търси на избори.
13.03.2019 09:12
Ето, идат. Опичайте си акъла!
цитирай
3. lexparsy - Хубаво че има кой да информира Божо и благодарим!
13.03.2019 09:15
bojo12345 написа:
Хубаво е, че има някой, който информира -
но къде са тези, които да потърсят сметка ???

Но тези, които все още не са Овце, само се информират... за да нараства и техния страх и безпомощност, пред явната демонстрация че нищо не можем да направим!!!
А и расте т.нар. Столкхолмски синдром, да защитаваме по-малкото зло, защото постоянно, и медийно даже ни заплашват и с „по-лош пъдар“.
Ха, днес се оказа че сме си плащали и „такса спокойствие“ и на Мюфтийството :-(
Аз на 2 пъти подсещам как неадекватен антураж от полиция „пази“ Гей парада от нормалните, но е безполезна ако пред очите и вилнеят футболни олигофрени сред хората.
Представям си ако хората излязат не неорганизиран от „партия“ протест, а спонтанно ... не знам какво жилетки трябва да си облечем? Може би розови, че да не ни бият много :-))))

П. А „средствата“ за печелене на „избори“ на един от обучените да ни пасат пъдари вече и на малките деца са ясни. А някой все още тайни за „народа“, са толкова престъпни, че ако намекнем само, може и някой да ни „самоубие“ брат... :-(((
цитирай
4. kvg55 - bojo12345,
13.03.2019 09:47
За лебералите всичко държавно е разхищения, не че за конкретните случаи не са прави, но то е, защото у нас се краде, а не защото е държавно.
цитирай
5. batogo - !!!:)))
21.03.2019 11:49
Божо, държавата не става за собственик, защото се управлява от партии, а те са мафиотски сдружения и обичат да присвояват общото, без да им пука нито за народа, нито за държавата. Само частникът е добър стопанин, ако не е със сбъркано комунистическо мислене. Функцията на държавата е да създава ясни и точни правила въз основа на общовалидните Вечни Принципи и да направи така, че гражданите и, независимо от статута си в нея, да бъдат равни пред закона и принципите, без привилегии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3631452
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031