Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2019 20:33 - Смъртността у нас е като при война
Автор: radostinalassa Категория: Политика   
Прочетен: 1080 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Реалните демографски проблеми на България не са в раждаемостта, а във фрапантната смъртност и застаряването. На първо място сме в ЕС по смъртност – 15,5 промила на 1000 души, а в някои общини надхвърля 30 промила.

Такава смъртност има само в региони с военни конфликти и пандемии в Азия и Африка, съобщи демографът от СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Бърдаров по време на дискусия на млади експерти за бъдещето на България, организирана от Института за социална интеграция и фондация „Фридрих Еберт“.

Десет млади експерти в областта на политологията, социологията, демографията, правото и икономиката представиха книгата си „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди и перспективи“. Инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.
Ниската раждаемост и намаляването на населението са клишета, едното не е вярно, а другото не е проблем само на България, заяви Бърдаров. По коефициент на раждаемост 9 промила и фертилност при жените 1,7, страната ни заема средно място в ЕС. Ние сме част процесите в развития свят, обусловени от промените в индустриалната епоха с нови демографски модели на поведение в резултат на високото ниво на образование, променения социален статус на жената, от развитите технологиите и все по-отговорните родители, подчерта ученият. България може да излезе от демографската криза, като направи решителна крачка за увеличаване на младото население, убеден е Бърдаров. За това ще е нужно адекватно образование, отговарящо на променящите се технологии и реалните нужди на пазара, защото към 2050 г. 50-60% от днешните професии няма да са актуални на пазара на труда. Другата стъпка за подобряване на демографията е повишаване на доходите. Демографът даде за пример Финландия, Естония и Ейре, които са били в много по-тежка демографска криза, но с правилни действия са се справили.

В България има експлоатация, работодателите не искат автоматизация, защото трудът ни е много евтин и работникът е роб, категорична е икономистката Ваня Григорова.

Освен недофинансирането на училищното образование социологът Стефан Георгиев открои като проблем и остарялото схващане на българите, че ученето свършва с училището и университета. Обществото трябва да осъзнае, че това е доживотен процес, непрестанно учене, което обаче правят само 6% от българите, при 22% средно за ЕС.

„Случващото се в България е резултат от дълбокия конфликт между капитализъм и демокрация и големият въпрос е коя страна ще вземе гражданското общество. Разговорът за бъдещето на демокрацията и ролята на гражданското общество няма как да мине без сериозен разговор за това какво представлява съвременният капитализъм“, заяви политологът Страхил Делийски. Според него този основен конфликт води след себе си и конфликта между богатия елит и бедните, причина е за всеобщата комерсиализация, включително в образованието и здравеопазването.

Изследването си за съдебния популизъм у нас представи политологът Теодор Славев. Той направи паралел с нацистка Германия и апартейда в Южна Африка, чиито антихуманни режими са били поддържани от съда. „Днес този доминантен режим овладява и съдът, руши устоите на демокрацията и води до изпразване от смисъл на върховенството на закона. Имаме нужда от радикален съд, който да е на страната на обществото“, призова Славев.

Източник: в-к Дума

 


Тагове:   смъртност,   като,   при война,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Тези "хора", които т...
29.03.2019 20:41
Тези "хора", които толкова години систематично извършват явен геноци към нацията ни само полицията ги пази докато са на власт!
А след това е сигурно че доброволно ще емигрират, както 2 милиона българи, млади и интелигенция... или ще се покрият пак като останалите плъхове и мишки :-(((
цитирай
2. radostinalassa - Трябв да бъдат съдени за геноцид
29.03.2019 20:50
И за използване на влияние за облагодетелстване.
цитирай
3. lexparsy - Не знам дали някой може да ги осъди в тяхната си съдебна система, скоято съдят народа си...?
29.03.2019 21:22
radostinalassa написа:
Трябв да бъдат съдени за геноцид
И за използване на влияние за облагодетелстване.

Но народа трябва да ги Линчува на жълтите павета... нали знаеш ритуала? С катран и перушина! И после пак да си ги почистят, и още да си се лекуват по методите на медицинската им олигархия :-))))
цитирай
4. radostinalassa - Това е варварско
29.03.2019 21:30
Трябва да ги вкарат в затвора и да ги съдят. Точно гледах как съдят по делото КТБ някакви охранители за дребни пари. А големите риби са си в къщи. Искаме Кьовеши.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13128451
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години