Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2019 19:59 - Турция затъва във война в Сирия
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Турските въоръжени сили започнаха "Операция Извор на мир" срещу кюрдските Сили за народна защита,изиграли основна роля във войната срещу Ислямска държава и с подкрепата на САЩ  и съюзниците им контролиращи Северна Сирия.Обявената цел е - „да предотвратим създаването на терористичен коридор през нашата южна граница, и да осигурим мир в района." Другата цел на операцията, която се подготвя от доста време, е да създаде зона за сигурност с дълбочина 32 километра и дължина 480, колкото е границата между Тuрция и Сирия. Анкара планира да пресели там два от общо 3,6 милиона сирийски бежанци на нейна територия.

Всъщност Турция планира дълъг престой в тази зона. Ясна е решимостта на турския президент Реджеп Ердоган да не допусне развиването на кюрдски части в близост до границите си.В момента в Северна Сирия се получава една промяна от кюрдска страна върху демографията –  много християни напускат, арабите също и остават предимно кюрди. Именно това доведе до притесненията на Ердоган и неговата намеса.

Предстои да видим дали това ще се случи,но някои неща са ясни от сега.Пренебрегвайки всички предупреждения идващи не само от Вашингтон и Москва,но и от собствения му Генерален щаб турския президент Ердоган започва авантюра която или ще затвърди статута му на „баща на нацията” редом до Ататюрк или ще го доведе до крах.

Защото въпреки,че първите дни на операцията,както и налагането на контрол над Северна Сирия едва ли ще представляват проблем за турската армия неприятностите ще започнат след това.

Ако Турция си мисли за военна победа чрез пленяване и унищожение на кюрдските милиции то главнокомандващия им просто не разбира от военна стратегия.Те изобщо няма да се подлагат на удара,ще изтеглят основните си сили в богатата на петрол Източна Сирия и Ирак,оставяйки многобройна пета колона и ще наложат партизанска война срещу турските военни лагери в зоната.Целия горчиви опит който на САЩ се наложи да изпие във Виетнам ,Афганистан и Ирак и този на Съветския съюз в Афганистан сега ще бъде сервиран на Трция,която и без това не е особенно обичана в този,преди това владян от Османската империя район.

Всъщност моето мнение повтаря нееднократните възражения на Турския Генерален щаб срещу целесъобразността на подобна операция през последните години.Не,че това ще накърни военните усилия на турската армия.
Те са военни.Щом им е наредено ще изпълнат дълга си,но военни съмняващи се в решенията на политиците... Комбинирано с липсата на предварително готово решение за излизането от нея на същите тези политици…

Това е буквално повторение на сценария на Виетнам (която американските генерали кръщават "личната война на Робърт Макнамара",по името на военния министър на Кенеди,който я води през техните глави),Афганиста н Ирак.

Горчивия опит на САЩ във Виетнам,Афганистан и Ирак и този на СССР в Афганистан би трябвало да е преподал някои уроци,но изглежда някои хора просто не искат да се учат.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502153
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031