Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2019 13:04 - Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото КТБ,-Банкерът: ”ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 – неговите лични”
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.11.2019 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото КТБ,-Банкерът: ”ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 – неговите лични”

Публикувано на 13.11.2019  в България

https://bultimes.com/%d0%a6%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d0%92%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%b5-

Банкерът Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото „КТБ“. Заедно с още 17 души той е подсъдим за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през юни 2014 година банка. Процесът срещу Василев се води задочно, а адвокатите му още през февруари поискаха той да даде показания чрез видеоконферентна връзка, съобщава БНТ.

На заседанието по делото адвокат Константин Симеонов прочете декларация, която Цветан Василев подписал пред него миналата седмица в Белград. По думите на адвоката, клиентът му е възмутен от избирателната памет на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов по отношение на депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

“Уважаема г-жо Петрова (съдия Виржиния Петрова, б.р.), уважаеми съдебни заседатели, нямам съмнения относно натиска, оказван върху вас от прокуратурата за водене на делото в настоящата посока. С настоящата декларация само бих искал да ви помоля да погледнете от друга страна. Така както обществото очаква от вас. Все пак вие трябва да служите на правото, а не на прокуратурата.”

Това се казва в декларация от главния подсъдим по КТБ Цветан Василев, която днес защитата му изчете в съдебната зала. Това е напълно безпрецедентен ход. Адвокатът му Константин Симеонов се обоснова с думите, че нищо не се прави от февруари, когато клиентът му за пореден път поиска да бъде разпитан от съда.

Като причина адвокатите припомнят, че още от 6 февруари настояха за разпит на Василев по видеоконферентна връзка – възможност, залегнала в НПК. Оттогава съдът “мисли” по въпроса, след като председателката Виржиния Петрова каза, че ще проучи случая.

В декларацията, прочетена днес от адвокат Симеонов, Василев посочва:

“Правото на изслушване е неизменна част от правото на справедлив процес и на защита. Независимо от това в рамките на досъдебното производство на мен ми бе отказано.”

Той казва, че прави изявлението си в отговор на т. нар. основен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чийто разпит още тече. И на обвинителния акт, който нарича “съшит с бели конци”, а свидетелите нарича “кошаревски”.

“На сценаристите на организираната атака срещу банката, начело с депутата Делян Славчев Пеевски, разкриването на всички детайли е неудобно.”

В няколко точки той изрежда кои са според него целите на атаката с фалирането на банката: да не се разглеждат активите на банката, които били над 3 млрд. лв. “сякаш те не съществуват”.

Не съществува “Виваком” (оценена от “Лазард” за 2,4 млрд. лв., “Петрол” не съществува, “Дунарит” (оценен от новия почти избран за главен прокурор Гешев на 360 млн. лв.) не съществува, не съществува “Костенец”, не съществува “Телиш”, изрежда Василев.

А напротив – трябвало обществото да остане с впечатление, че “Фирмата”, както наричат дружествата му, се е занимавала само да финансира едни кредити с други.

Другите цели според декларацията на Цветан Василев са следните:

“Пълно изключване от делото на главния организатор на атаката и главен бенефициент от нейните активи Делян Славчев Пеевски и други подобни на него персони…

Замитане на следите от мръсната роля на самата прокуратура в атаката срещу банката и последвалата кражба на активите й под контрола и в полза основно на Делян Пеевски.”

Той казва още, че банката изглежда, сякаш “няма грам” активи – и изрежда “Виваком”, отново “Петрол”, НУРТС, “Авионамс” и др.

По същество главният обвиняем опреснява паметта и отговаря задочно на Лазов, който не можа да си спомни какво означават записките ДП и ДП1 на куп места по делото.

“Наред с всички останали непотърсени активи от “Фирмата” особено място заемат ДП и ДП1.

Първата – ДП, за опресняване на паметта на лъжесвидетеля, представлява сумата на непреките задължения на Делян Пеевски и контролирани от него структури към банката, формирани на базата на негови бизнес начинания, в това число и главно медийните му такива. Но не само – пише още Василев.

И справката е изцяло посочена от Лазов – той може да посочи чрез какви кредити и престационни форми е отпускана тази сума.

Точността на справката е убийствена…

Ресурсите за финансиране на Делян Пеевски винаги са били с произход от банката.

ДП1 пък са личните задължения на Делян Пеевски, които не съм сигурен, че са били погасени.”

И призовава съдът да изиска всички т. нар. всекидневни справки, които са му отчитани през всичките години, за да се проследи цялото движение на финансите по това дело. 

Иначе още в самото начало днес на първия разпит на Бисер Лазов от адвокати, му се наложи да признае, че живее на семейни начала с Албена Андреева – друга свидетелка на прокуратурата и бивша счетоводителка на Василев. Но това нямало “никакво отношение към делото”, обяви свидетелят, на което залата отговори с бурни възклицания. Лазов, който месеци водеше изложение-монолог, в които цитираше, кредити получени, до стотинка на определена дата, сега не си спомни доста неща, за които го пита адвокатът Константин Симеонов.

Той се оправда метафорично:

“Все едно на продавачката долу да й кажеш: Преди 5 години онази лимонада, която продаваш всеки ден, как беше точно?”

БНТлуб “Z”,ГЛАСОВЕ

ПО ТЕМАТА Вижте какво прибра основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов

image

Loading… Основният свидетел на прокуратурата по „Делото КТБ“ Бисер Лазов се оказва богат човек. Много богат, показва разследване на Фрогнюз. Придобивките за милиони са „спечелени“ от Лазов след фалита на банката. В същото време той се превърна в „златният свидетел“ на държавното обвинение. Благодарение само на неговите показания, без да се подкрепени от други доказателства, … Продължете с четенето на


 Цветан Василев: В България мафията си има държава

image

Loading… Василев е представен като един от най-силните финансисти в България, който говори за своята визия за новата власт в България, мафията и корупцията, но и за живота си и работата си в Сърбия, отношенията си с президента и министър председателя на южната ни съседка и за бъдещето на завода за стъкло в Парачин, чиито … Продължете с четенето на


Международен шамар за властите: Интерпол анулира бюлетините срещу съпругата и дъщерята на Цветан Василев

Проф. Антоанета Василева: „От драматичната история на КТБ, на Цветан Василев и неговото семейство може да се разбере каква е цената, която се плаща, когато някой откаже да изпълнява поръчките на мафият





Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742087
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031