Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2019 18:09 - „Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка Цацаров с признание: Безсмислени са декларациите на властта пред КПКОНПИ
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.12.2019 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  „Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка
    image Източник: БГНЕС

 11| 10097|01.12.2019

https://frognews.bg/novini/noie-tsiuriher-tsaitung-borbata-sreshtu-koruptsiiata-balgariia-instsenirovka.html?fbclid=IwAR1hOmgGPy6EYDiwjovyVvREKJNQ3zBUg8VJe0m2GfNypLN-jeBE0s27rzQ

България е възхвалявана от Европейския съюз за реформите си. Но все още има съмнения относно независимостта на съдебната система, се казва в анализ на „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

Наскоро София получи похвали от Брюксел и обещание страната да се освободи от непопулярния механизъм за контрол.

 

Правни експерти и представители на гражданското общество в България обаче критикуват ЕС, че е заслепен от реформи, които изглеждат добре на хартия, но не променят нищо в ежедневието на най-корумпираната страна-членка, възразява швейцарският вестник, цитиран от БГНЕС.

 

Изборът на новия главен прокурор, потвърден от президента Румен Радев, затвърждава това впечатление. Месеци имаше протести срещу процеса. Те бяха насочени главно срещу факта, че във Висшия съдебен съвет бе предложен само един кандидат: Иван Гешев, лоялният заместник на предишния действащ Сотир Цацаров. Проблемът е още по-дълбок.

 

Всемогъщият прокурор

“Главният прокурор е една от най-могъщите фигури в страната”, обяснява адвокат Иван Брегов, който работи за мозъчен тръст в София и участва в протестите. „Той може да открива или закрива производство и не дължи нищо на никого. Преди всичко е почти невъзможно да се предприемат някакви действия срещу него, ако самият той бъде заподозрян в нередности“.

 

В България главният прокурор все още заема неоспоримото положение, което му се дава още от сталинистката конституция от 1947 г. Той продължава да бъде избиран за 7-годишен срок, който е най-продължителният в сравнение с всяко друго длъжностно лице.

 

Разследването на най-големия икономически скандал в най-новата българска история, сривът на банка КТБ през 2014 г. със загуба от 2 милиарда швейцарски франка, все още продължава и повдига въпроси.

 

Въпреки че бе написано обвинение на хиляди страници, липсваха имената на влиятелни хора, които поне трябваше да бъдат чути. Медийният магнат и политик Делян Пеевски дълго време бе бизнес партньор на основния подсъдим и се смята за един от най-големите бенефициенти на банковия скандал. Той дори не бе изслушан като свидетел.

 

В същото време през последните години бяха открити множество съдебни производства, които са политически мотивирани. Най-известното от тях е публичният арест и осъждането на 20 години затвор на общински кмет в София, който бе победил кандидата на управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов.

 

Корумпирани ловци на корумпирани хора

Доказателствата за обвързването на политиката и прокуратурата са очевидни, както показва неотдавнашният корупционен скандал с евтини луксозни апартаменти за топ политици.

 

През пролетта аферата „Апартаментгейт“ удари високопоставени политици от управляващата партия и стигна до ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Комисията бе създадена през 2018 г. под натиск от ЕС и е пример за онези мерки, които са добре приети в Брюксел, но в крайна сметка правят малко. Георгиев трябваше да подаде оставка, но малко след това бе назначен от премиера Борисов за консул във Валенсия.

 

Миналата седмица главният прокурор Цацаров бе избран за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията. „Значи статуквото се запазва“, обяснява Николай Стайков. Бившият икономически журналист е съосновател на Фонда за борба с корупцията в София, независима организация за наблюдение

 

Никаква втора Румъния

Експертът по корупция Стайков не очаква много от обществената дискусия за конституционната реформа, която президентът Радев обяви във вторник.

 

Държавният глава, който е близък до опозиционната БСП, бе наложил вето след първия избор на главен прокурор преди три седмици и по този начин съчувства на неговите противници.

 

Конституцията не допуска второ вето. Въпреки това президентът имаше повече свобода за сериозна критика, казва Стайков: "Той можеше да постави публично под въпрос целесъобразността на кандидата. Така Радев ни подкрепи, но не прави нищо. Политическият елит няма интерес от промени“.

 

Той също не вярва, че румънският пример може да бъде приложен. В северната съседка на България наскоро правителството си тръгна заради корупция. Важна роля за свалянето му изиграха недоволството на гражданите и критиките на президента Клаус Йоханис



Цацаров с признание: Безсмислени са декларациите на властта пред КПКОНПИ

     image Сотир Цацаров

 8| 4130|02.12.2019
https://frognews.bg/novini/tsatsarov-priznanie-bezsmisleni-deklaratsiite-vlastta-pred-kpkonpi.html?fbclid=IwAR0gFMnHLr9QSVcT3Sivda_YPUIPhCJQnwh5eIA453wAeHXyLATCwZQxNNg

Огромен е броят на лица, които подават декларации от цялата държава, които декларации на практика са абсолютно безсмислени, тъй като не подлежат на никакъв контрол. Огромна част от несъответствията пък при лицата, които заемат висши публични длъжности, се дължат на формата на декларацията и на това, че липсват каквито и да било указания за нормалното им попълване.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Брюксел, ден преди изслушването му в Народното събрание като претендент за шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

 

Цацаров изказа и мнение, че е необходимо прецизиране на лицата, които заемат т.нар. висши публични длъжности, защото в момента те били един огромен и „неработещ“ брой. „Кое налага сред тази лица да бъде включен управителят или изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор, като и шефове на регионални поделения на изпълнителни агенции?“, даде пример главния прокурор. На първо място е необходим работещ механизъм, заяви още той.

 

Припомняме, че голяма част от информацията в тези декларации вместо да е публична, реално е скрита, а един от възползващите се от тази "опция" е самият нов главен прокурор Иван Гешев.  Дебатът кой и според кой закон трябва да се определя списъкът от тези лица бе актуален и при затварянето на КТБ, когато с поредната промяна в закона бе дадана възможност на много политици и магистрати да скрият огромни сметките на близки и роднини.

 

Искри на недолюбване, между Цацаров и бившия вече шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, прехвърчаха във връзка с проверките по „Апартаментгейт“ и то най-вече по отношение на Цветан Цветанов. Сега вече е ясно, че държавното обвинение реално е имало сериозни критики, но си е мълчало.  Ето някои от конфликтните точки, за които предварително намекна обвинител №1, а вероятно утре ще чуем повече.

 

Цацаров сподели, че ще акцентира на необходимостта от подобряване дейността на Дирекция „Противодействие на корупцията“ и на увеличаването на нейния числен състав. Той не смята, че трябва да бъдат ограничавани по какъвто и да било начин правомощията на КПКОНПИ.

 

Друг акцент за него е да има нов подход към това, което по думите се нарича чисто теоретично „превенция на корупцията“. Според Цацаров е необходима и пълна промяна в работата на самата комисия и нейната администрация.

 

Дори и на заден план, вътрешното устройство на Антикорупционната комисия също се оказва важен приоритет за Цацаров, защото според него в момента от нея не могат да се очакват каквито и да било резултати, без да настъпи промяна в начина, по който работи вътре тази комисия.

 

Необходимо е и засилване на парламентарния контрол, защото тази комисия не се отчита, има доклад пред НС, но основната парламентарна комисия пред която тя се отчита е комисията за контрол на СРС-тата, обясни още Цацаров. Все ми се струва, че трябва да се отчита и пред комисията по сигурност вътрешен ред, както и пред комисията за противодействие на корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която е водеща и в процедурата по избор, добави той.

 

Цацаров каза, обяснявайки, че не го прави  от популизъм, а като лично мнение смята, че не вижда логика в това председателя на комисията да бъде предлаган от народни представители, но пък народните представители да са обвързани по отношение на предложенията за членове на комисията само от номинациите на председателя. Това трябва да се премахне и да се въведат определени изисквания към членовете на Комисията за образование, стаж и др.

 



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744400
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031