Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2020 19:52 - Стремежите на НОЩ и РЗИ за борба с коронавируса и реалността https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стремежите на НОЩ и РЗИ за борба с коронавируса и реалността Атанас Чобанов 4 април 2020

“Тестването става по определени правила от СЗО. Стремежът на органите на РЗИ е да обхванат всички възможни контактни лица, особено за лекарите, които са на първа линия в борбата.” – увери д-р Мутафчийски на пресконференция в Министерски съвет на 04 април – събота. Биволъ проучи подробно два случая, в които реалността сериозно се разминава с така заявения стремеж.

Брояч за коронапозитивни “три в едно”

Официалните данни за заразените у нас са единствено на база на потвърдени тестове за наличие на коронавирус у пациенти с PCR метода. Към момента на редактиране на статията те са 503.

Биволъ разговаря с доказано позитивен пациент с коронавирус, който сподели своите перипетии с тестването, РЗИ и карантинните мерки. По разбираеми причини той пожела анонимност, ще го наречем Я, но самоличността му се пази в редакцията.

Я. усеща първите симптоми в края на миналата седмица и се обажда на личния си лекар, който му “изписва” антибиотик. През уикенда той губи вкус и обоняние. Това е специфичен симптом за инфекция с вируса на COVID-19. Температурата му не спада и в понеделник Я. се обажда отново на личния си лекар, който го праща на рентен. Образната диагностика установява двойна интерстициална пневмония.

image

Позитивният тест на Я.

Притеснен, Я. се обажда на 112, откъдето го питат има ли кола и го съветват да се тества в частна лаборатория, което той прави на 31 март. Резултатът за COVID-19 е положителен. От МВР търсят Я. и му известяват, че трябва да спазва 28 дни карантина. След това го посещават и служители на РЗИ.

Дотук нещата изглеждат по протокол, но започва интересната част. Съпругата и детето на Я. също са развили симптоми, но на въпроса дали не трябва и те да бъдат тествани, от РЗИ казват: “не си харчете парите”.

Спестовността обаче има конкретни последствия както за преброяването на болните, така и за карантината им. За Я. тя е 28 дни, а съпругата и детето само 14 дни.

“Няколко пъти питах служителите на РЗИ дали не трябва и аз да спазвам 28 дни карантина и не е ли опасно ако изляза от къщи след 14 дни” – сподели съпругата на Я. Отговор не получава.

Въпросът е много актуален, тъй като болните от COVID-19 продължават да са заразни и след 14-я ден, поради което карантината им е двойно по-дълга. Практиката по света е човек да се счита за оздравял след два последователни отрицателни PCR теста. За членовете на семейството на Я. такива изобщо няма да бъдат направени, тъй като те не фигурират никъде като болни.

В крайна сметка правителственият брояч отчита само един заразен от семейството на Я., в което реално има трима заразени. Но за отчетността формално всичко е наред – имаме контактни лица, които са “обхванати” от РЗИ и поставени под карантина.

На първа линия тестове не се полагат

Вторият случай, за който Биволъ получи потвърждение, беше огласен от председателя на Гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Според него в болницата във Видин, където е прегледан и приет първия пациент с коронавирус в областта, има няколко души със симптоми сред медицинския персонал, начело със завеждащия отделението д-р Николов. Днес той е бил приет в стационара на болницата.

Въпреки известната до момента практика болницата не само не е поставена под карантина, но и пробите на персонала, изпратени от болницата до РЗИ – Видин, въобще не са изследвани. Местният шеф на РЗИ обяснява това пред БНР с правилата, спуснати от НОЩ и проф. Кантарджиев

Би трябвало да знае, че нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. Кантарджиев от Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. 

Шефът на РЗИ дори нахоква медиците: Защо не са си сложили поне маска и ръкавици? В Спешното разполагат със защитни средства. Това е голяма безотговорност. А след това искат тест. 

Нищо общо със стремежа да се изследват “всички контактни лица”, нали? Още повече лекарите и сестрите на първа линия. Само ако имат симптоми. Така пада и втората теза, че лекарите на първа линия в борбата имат приоритет за тестване.

На депутатите се полагат безплатни тестове

Междувременно, докато Я. обикаляше частните лаборатории с двустранна пневмония и изразени симптоми, а здравните шефове порицаваха видинските лекари, дръзнали да поискат тестове, здрави и безсимптомни български депутати се скупчиха пред ВМА и Софиямед, за да бъдат тествани като контактни лица на колегата им Хасан Адемов.

image

Депутати на опашка за тест за COVID-19. Снимка: Димитър Кьосермарлиев, Bulgaria ON AIR

Законотворците демонстрираха пренебрежение към правилата за физическа дистанция и това се видя ясно във всички медийни репортажи. В крайна сметка само двама от тях се оказаха с позитивни резултати.

Биволъ потърси информация кой е заплатил за тестовете, но самите депутати също не знаеха. Явор Божанов от БСП потвърди, че не е платил и не знае кой е платил за неговия тест. “Сигурно е от бюджета на НС” – изрази предположение Божанков и обеща да се поинтересува. Имало обаче решение на парламентарните групи да си платят за пробите.

Няма тест – няма проблем

Информацията за извършените у нас тестове е противоречива. По данни на Националния оперативен щаб от 1 април у нас са били направени 1276 теста на милион души, или близо 9000 теста общо, без да се отчитат тестовете в частни лаборатории, които били около 3000.

През изминалата седмица стана ясно също, че масовото тестване не е приоритет за НОЩ и за правителството, а бързите тестове няма да бъдат въведени, поне засега. Това противоречи на стратегиите на успешните държави в борбата с коронавируса, където масовото тестване се придружава със строго следене за карантината на позитивните и задължително тестване на контактните им лица.

В брояча на референтния сайт Worldometers, който дава данни за заразените, починалите и тестваните лица по света, България присъства с много по-малък брой тестове – само 88 на милион. Не е ясно обаче откъде са взети данните в тази статистика и защо правителството не се е похвалило официално с успехите ни в тестването. Ако наистина се правеха над 1200 теста на милион души, в момента би трябвало да сме в една група с Ливан, Армения и Босна. Засега България, поне за пред света, е в групата на Венецуела и Ботсвана.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701838
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031