Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2020 07:07 - „Как да я обичам точно тази Русия, а ? ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 4589 Коментари: 54 Гласове:
6

Последна промяна: 03.06.2020 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                ...  И как по дяволите, да съм и вечно благодарен?

...

De Profundis: Не България има комплекс от Русия, а Русия има комплекс от България

Българите, носим историческа вина, че сме се опитали да ограмотим руснаците, но не сме успели и това е родило голямо зло


    image   Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Какво става, когато работник и колхозничка със сърп и чук в ръка, гледат в светлото бъдеще? Става съветският „Мосфилм”, който, чрез лъжи и манипулации в киното, десетилетия наред опитваше да прикрие тъпотата на престъпната комунистическа система и в нейна полза изкривяваше дори класиците. 
А какво става, когато работник и колхозничка, въоръжени с чук и гек, се мъчат никой да не забележи тъмното руско минало, настояще и бъдеще? Става предаването „Взгляд, което чрез лъжи и манипулации в телевизията и сега опитва 

да прикрие тъпотата на престъпния путински режим

 и в негова полза изкривява историческата истина. 
Ирина Алекснис и Дмитрий Бавирин са богатирите, които се правят на умни, докато всъщност реализират поредната фаза от поредната руска провокация срещу България, организирана около празника на писмеността и културата ни – 24 май. 
В тази провокация досега участваха руският културно-информационен център в София, който организира изложба – фалшификат; Константин Пеев, български патриот на руска служба в този център, който публично си даваше вид, че не разбира защо се вдига този шум, след като всички руски лъжи са истина; не мина и без личното участие на патриарха на КГБ Кирил, който в Москва представи Светите равноапостоли Кирил и методий, закрилници на Европа, като „словенски просветители”. 
Подозирам, че сега академик Дмитрий Лихачов се върти в гроба като перка от срам заради надрънканите глупости и некадърния начин, по който КГБ пак се напъва да унизи българите. И пак не успява, защото с тъпото не става - за да унижиш някого, трябва да си по-умен от него, а умът на путинската шайка е само лаком и кървав. 
И ето го капакът – медийна акция във „Взгляд”, която направо „закова” българите заради реакцията им срещу руските лъжи. Както става ясно от устата на мъдреците Алекснис и Бавирин, София е неблагодарна, българите са комплексари, претенциите ни към руснаците са „псевдоисторически”, а Европа ни манипулира да мразим Русия и да не сме ѝ достатъчно признателни. Каквито би трябвало да бъдем, ако искаме пак да станем част от великия руски свят.  
Ама ние не искаме, бе! Не, бе, искате, но не го знаете – слушайте нас, ние ще ви кажем! 
Е, добре, да чуем какво казват чутовните руски „журналисти” и как смятат да ни убедят. Е, очевидно не смятат, защото, както казах, с простотии не става. 

Простотия първа

 Цитира се български журналист, възмутен, че „руснаците, вместо да благодарят на българите, и досега крият, дори изцяло отричат ролята и значението на българите за покръстването им и за създаването на руската литература”. Тук И. и Д. не вадят аргументи, за да докажат, че това възмущение не е правилно. Вероятно няма откъде да ги извадят, защото ако имаше…..
Нито пък уточняват, че не само един български журналист е възмутен от руските манипулации, а всички нормални български журналисти, цялата нормална българска историческа наука, нормалните български политици и изобщо - всички нормални българи. Не са възмутени от кремълската провокация само руските блюдолизници и рублоядци, но те пък не са нормални хора, така че мнението им не интересува никого. 

Простотия втора

 Като нямат аргументи в тази посока, И. и Д. бързат да прехвърлят разговора в друга – че най-голямото възмущение на въпросния български журналист всъщност е заради изявлението на Владимир Путин преди време, че „азбуката на братята Кирил и Методий идва от Македония”. И ликуват, че могат да уточнят: „Всъщност руският президент не е казвал нищо подобно, а само, че писмеността е дошла при нас, руснаците, от македонските земи”. 
А моето уточнение по този повод пък гласи: „О, свещена простота”. 
И аргументите ми са няколко. Да, Кирил и Методий са от Солун и той е в „македонските земи”, поне при Филип Македонски и сина му, Александър. Но ако говорим за модерна политическа история, Солун винаги е бил в „гръцките земи”. А през 9 век, когато живеят братята, е във „византийските земи”.  
Но – о, изненада, това всъщност няма никакво значение, защото Кирил и Методий никаква писменост на никакви руснаци не са давали. По две причини. 
Едната е, че създадената от тях азбука, наречена глаголица, и изпращането им на мисия във Великоморавия, имат една цел - политически да се откъснат от Запада и приобщят към Византия някои западни славяни от земите на днешна Моравия, Словения, чехия, Словакия, Хърватия. Въпреки, че е прекрасна и магическа, глаголицата е азбука, която от векове не се използва никъде, най-малкото – в Русия.
Другата причина е, че дори много да са искали да носят писменост на Русия, братята не са могли да го сторят, по простата причина, че тогава никаква Русия не съществува. Да, има Киевска Рус, но това е днешна Украйна. А Великото Московско княжество се пръква едва през 15 век. 
Но нали руснаците пишат на кирилица, тя откъде се е взела? – ще попита някой несведущ. Ами кирилицата се нарича така, не защото е създадена от Св. Кирил, а в негова чест. Тя е дело на учениците му, най-вероятно Климент и Наум, когато, след Великоморавия, те идват в България. Кирилицата е пригодена специално за характера на старобългарския език и с нея се изписват преведените богослужебни книги. Тези книги вече се пренасят в Киевска Рус, вероятно заедно с първия Киевски патриарх, българинът Михаил, а оттам по-късно стигат и до Московията. Тези книги не са „старославянски”, а именно старобългарски. 
Да, има и обратен процес – порусначеният старобългарски език през 18 – 19 век, се връща тук, вече като онова, което руската пропаганда нарича църковно-славянски. Но това е точно порусначен старобългарски, който днес е трудно да четем и разбираме, защото българският се развива бързо от синтетичен към аналитичен език и обновява чувствително речника си.  
Един приятел казваше, че ние, 

българите, носим историческа вина,

 че сме се опитали да ограмотим руснаците, но не сме успели и това е родило голямо зло. Е, аз не съм много съгласен, мисля, че ако си бяха останали татари, сега злото им щеше да е още по-голямо, ако това е възможно. Но е факт, руснаците трудно се учат на разум и добро. Нали Вайда споделяше и полския опит – за толкова години в империята, успяхме да научим москалите само да носят вратовръзка, нищо друго. 
Но да се върнем на 

простотия трета

 и умниците И. и Д. от „Взгляд”, които настояват на глупостта си. „С никаква азбука – хихикат те - няма да можем да опишем тази болка, която българските фолк-историци изпитват при споменаването на хипотезата, че Кирил и Методий са били гърци”. 
Ами това не е болка, това е законен присмех на историците по повод пълната руска тъпота. Защото братята не е ясно какви са точно по националност, но тогава подобни неща нямат значение – те са византийци, граждани на многонационалната Византийска империя, нейни висши църковни дейци и дипломати.
И пак питам – каква, по дяволите, е връзката на Кирил и Методий с кирилицата и Русия? Всички ли руснаци са толкова задръстени, та не знаят, че връзка няма или само онези, които опитват да провокират България?  

Простотия четвърта

 И. и Д. не закъсняват пак да споделят руската болка, че България е „неблагодарна” и да предявят „претенции” – „страната е освободена от турците от руските войски, а после и в двете световни войни воюва с германците срещу нас”. 
Освободена е от турците, за да бъде практически заробена от Русия, но добре, че тук има будни българи и това не става. 
В първата война – ако не бяхте стреляли по Варна и нахлули в Добруджа, нямаше да ви бием на ключовата дата 3 март, а заклетият русофил Вазов нямаше да ви проклина. 
Във Втората война – не сме си мръднали и пръста срещу вас, но, за сметка на това, вие ни обявихте война, нахлухте тук и ни наложихте сталинисткия комунистически режим, който ни дърпаше назад от нормалния свят цели 45 години. 
Забележка: Не ми е утеха, че вас пък ви дърпаше 70 години и пораженията върху психиката и разума ви са далеч по-големи. 
Много още простотии изчетох че са излезли от устата на двамата руски пишман журналисти, но ще коментирам само още една, 

пета простотия 

– твърдението им, че България и българите имат комплекс за малоценност пред великата Русия. 
Колеги, май сте чели нещичко за комплексите, но със сигурност нищо не сте разбрали. Защото няма как малкото да има комплекс от голямото, комплексът възниква, когато голямото започне да се страхува от малкото, да му завижда, да иска да е като него….. 
Какъвто, впрочем е случаят – не България има комплекс от Русия, а Русия има комплекс от България. 
Русия завижда, защото ние сме и винаги сме били част от напредналата европейска цивилизация, а тя – никога. Защото българите винаги са били по-умни, по-богати, по знаещи и можещи от руснаците, винаги са живели и живеят по-добре от тях – дори по комунистическо време. Тогава за вас бяхме истински Запад и тук руснак можеше да дойде на почивка само като специална награда. Знам и помня, рускини са ми го казвали. Русия иска България в своята орбита не за друго, а за да продължи да ни унижава, както го прави от десетилетия - но сега е особено бясна, защото не може да го постигне срещу страна, която е част от ЕС и НАТО. 
И накрая – нямам комплекс от Русия и руснаците, изобщо не ми пука за тях и не ме интересува какво правят те в кочината си, стига да ни оставят на мира и ние да си правим каквото си искаме. 
Но не, не ни оставят, постоянно се плезят и кълчат насреща ни, явно не си дават сметка, че са жалки, не страшни.  ...



Гласувай:
8



1. getmans1 - Много от текстовите които копирам и ...
03.06.2020 08:03
Много от текстовите които копирам и пействам са с цел дебат и в по-голяма или по -малка част написаното показват и моето мнение.
Този обаче в най-голяма степен изразява и моето мнение.

Пиша този две изречения за онези които много обичат да ме изкарват каквото им дойде на ума ... а аз съм си българин, нямам любим друг народ и НЕ СЪМ ФЕН НА НИКОЙ ЧУЖД ДЪРЖАВЕН ВОДАЧ, ЧЕ И БЪЛГАРСКИ . филството и фенството ми звучи не малко а доста инфантилно ... ФИЛИТЕ и ФЕНОВЕТЕ много бързат да мразят бе-е ... а тук в блога тази омраза е, като, че ли задължителна и направо неприкрита.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Няколко реда бяха достатъчни да разбера, че с авторът на статията и ти
03.06.2020 08:24
сте с еднаква душевност и на едно ниво

Патриархът руски , макар и често да не премерва приказката си, този път е точен.

Словенци-славяни-Така е на старобългарски , или наричан още черковно-славянски.

Словени-обединява ги словото. Кирил и Методий правят глаголицата за славяните-обединяват им словото-словенци...
Надолу не четох





getmans1 написа:
Много от текстовите които копирам и пействам са с цел дебат и в по-голяма или по -малка част написаното показват и моето мнение.
Този обаче в най-голяма степен изразява и моето мнение.

Пиша този две изречения за онези които много обичат да ме изкарват каквото им дойде на ума ... а аз съм си българин, нямам любим друг народ и НЕ СЪМ ФЕН НА НИКОЙ ЧУЖД ДЪРЖАВЕН ВОДАЧ, ЧЕ И БЪЛГАРСКИ . филството и фенството ми звучи не малко а доста инфантилно ... ФИЛИТЕ и ФЕНОВЕТЕ много бързат да мразят бе-е ... а тук в блога тази омраза е, като, че ли задължителна и направо неприкрита.

цитирай
3. 1997 - Че то е достатъчно
03.06.2020 09:51
getmans1 написа:
... а аз съм си българин, нямам любим друг народ и НЕ СЪМ ФЕН НА НИКОЙ ЧУЖД ДЪРЖАВЕН ВОДАЧ, ЧЕ И БЪЛГАРСКИ . филството и фенството ми звучи не малко а доста инфантилно ...

да обичаш семейството си и съседите. На други- другото
цитирай
4. dobrodan - Вина на българите е, че дадоха на Киевска Рус
03.06.2020 10:24
суверенитет на българска държава.
Втора вина на българите е, че не изчезнаха до последно от "земли урусов", ами дори и Романови носят българска кръв.
Третата ни вина пред всички българи на света е, че допуснахме да ни разделят религиите. Останалото е малко или много ясно.
цитирай
5. getmans1 - суверенитет на българска държава. ...
03.06.2020 10:32
dobrodan написа:
суверенитет на българска държава.
Втора вина на българите е, че не изчезнаха до последно от "земли урусов", ами дори и Романови носят българска кръв.
Третата ни вина пред всички българи на света е, че допуснахме да ни разделят религиите. Останалото е малко или много ясно.


... Извинява, но това третото не го разбрах ...
цитирай
6. apostapostoloff - А бе, заеби я тая Русия!
03.06.2020 10:38
Това е една залязваща страна, която в наши дни е единствено и само суровинен придатък на Европа.
цитирай
7. getmans1 - . . . Че какво му е на нивото ми, а. . . ...
03.06.2020 10:40
... Че какво му е на нивото ми, а ... като гледам какво си на написал се чудя какво искаш да кажеш ... въобще, усеща сие единствено опита ти по някакъв начин опита ти да обидиш

vencivaleri1951 написа:
сте с еднаква душевност и на едно ниво

Патриархът руски , макар и често да не премерва приказката си, този път е точен.

Словенци-славяни-Така е на старобългарски , или наричан още черковно-славянски.

Словени-обединява ги словото. Кирил и Методий правят глаголицата за славяните-обединяват им словото-словенци...
Надолу не четох


цитирай
8. getmans1 - . . . ДА, нямам друг любим народ и не ...
03.06.2020 10:42
... ДА, нямам друг любим народ и не смятам това за недостатък ...

1997 написа:
getmans1 написа:
... а аз съм си българин, нямам любим друг народ и НЕ СЪМ ФЕН НА НИКОЙ ЧУЖД ДЪРЖАВЕН ВОДАЧ, ЧЕ И БЪЛГАРСКИ . филството и фенството ми звучи не малко а доста инфантилно ...

да обичаш семейството си и съседите. На други- другото

цитирай
9. batogo - !!!:))) Чест и почитания за изнесените Истини, приятелю Гетманс1!
03.06.2020 10:53
Само Истината може ефективно да разпръсне и прогони червената мъгла от родната ни земя завинаги!
цитирай
10. dobrodan - Съди сам дали съм прав.
03.06.2020 11:06
getmans1 написа:
dobrodan написа:
суверенитет на българска държава.
Втора вина на българите е, че не изчезнаха до последно от "земли урусов", ами дори и Романови носят българска кръв.
Третата ни вина пред всички българи на света е, че допуснахме да ни разделят религиите. Останалото е малко или много ясно.


Волжка България - кан Алмъш Джафар. Ислямът става на практика държавна религия. Спестявам датите, нета е пълен с инфо.
Дунавска България - цар Симеон. Християнин, православен. И се започва разделянето на двете Българии. Хазария е все още жива, практически ислямска. Това с юдейството на хазарите изглежда не е съвсем вярно, с изключение на хакан Кубар Ханука. Алмъш също има вина да се смята, че хазарите са юдеи.
Двете големи български държави продължават да си помагат........но вече не е същото. Разбираш, нали?
Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)... /////Извинява, но това третото не го разбрах .../////

цитирай
11. fun1001 - Гете,справедлив си!!..но, добродан, е перфектен в логиката си)) поздравии!
03.06.2020 11:42

Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)...
Двете големи български държави продължават да си помагат....но вече не е същото.

Разбираш, нали?/////Извинявай, но това третото не го разбрах .../////
цитирай
12. get - До 11. fun1001 - Гете,справедлив си!!..но, добродан, е перфектен в логиката си)) ОТГОВОР: Така ли е КАКТО ТВЪРДИ тангриста-Добродан ?!
03.06.2020 12:06
fun1001 написа:

Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)...
Двете големи български държави продължават да си помагат....но вече не е същото.

Разбираш, нали?/////Извинявай, но това третото не го разбрах .../////


1-во
КОЗМА ИНДИКОПЛЕВСТ - египетския пътешественик, монах и историк живял и творил през петото столетие, пише в своята „Християнска топография” - Цитат:
„Също така и у бактрите, и у хуните, и у персите и у останлите индийци, и у персарменците, ... и в цялата персийска земя има безброй църкви и епископи, и много християнски народи, и много мъченици, и монаси безмълвници. ... Също така и в Киликия, ... Понт и в северните области – – – между скитите, хирканите, херулите, българите, еладците, илирийците, далматите, готите, испанците, римляните, франките […] има люде, които са повярвали, възвестяват Христовото евангелие и изповядват възкресението на мъртвите”

2-ро
За християни-ХУНИ, СВИДЕТЕЛСТВА и късноантичния историк Созомен (400–450 г.), който ги локализира край град Томи в Скития, пишейки:
„По това време църквата в Томи, всъщност всички църкви в Скития (МАЛКА Скития, б.м.), се намирали под напътвстията на Теотим – СКИТ. Той бил обучен в познанията на философията и тъй неговите добродетели спечелили адмирациите на варварите ХУНИ, които обитавали бреговете на Истър и които го наричали бог римски, защото чрез него те познали светите дела"

3-то
Блажени Йероним (347–420 г.), един от най-големите учители на Християнството в късноантичния свят, свидетелства?!
„ХУНИте учат псалтира и греят скитския студ с топлината на вярата: златокосата и руса ГЕТСКА войска е обкръжена с църковни палатки. Те може би затова се бият против нас с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра.”

Да питам ДОБРОДАН+Сие - Кога, в КОЙ ВЕК - Мохамед създава Исляма?

Да питам БЛЕСТЯЩО ОБОСНОВАВАЩИЯТ СЕ, НА БАЗА СПЕКУЛАТИВНО ТЮРКО-ТАТАРСКИ "ТЕОРИИ" - Защо?
На шлемовете(а и на друго парадно оръжие ?) на МОСКОВСКИТЕ КНЯЗЕ има гравирани ТЕКСТОВЕ ОТ КОРАНА?

До 10-ти комента на "dobrodan" ?
dobrodan написа:
Съди сам дали съм прав.


Сам по съвест ли ще отсъдиш - или да обясня "Колко прав" си Добродане?
цитирай
13. getmans1 - ДО - 10. - Съди сам дали съм прав. 11:06
03.06.2020 12:27
... 10. dobrodan - ПРОСТО НЕ РАЗБРАХ В КАКВА ПОСОКА ПОВЕЖДАШ РАЗГОВОРА ... А, не разбрах защото не искам да се разводнява смисъла на автора на статията ... САМ виждаш на къде я повежда ЧП в пасквила си контра на този постинг ... Извинявай и дано сме се разбрали ...

dobrodan написа:
суверенитет на българска държава.
Втора вина на българите е, че не изчезнаха до последно от "земли урусов", ами дори и Романови носят българска кръв.
Третата ни вина пред всички българи на света е, че допуснахме да ни разделят религиите. Останалото е малко или много ясно.


getmans1 написа:
Извинява, но това третото не го разбрах ...


dobrodan написа:
Съди сам дали съм прав....Волжка България - кан Алмъш Джафар. Ислямът става на практика държавна религия. Спестявам датите, нета е пълен с инфо.
Дунавска България - цар Симеон. Християнин, православен. И се започва разделянето на двете Българии. Хазария е все още жива, практически ислямска. Това с юдейството на хазарите изглежда не е съвсем вярно, с изключение на хакан Кубар Ханука. Алмъш също има вина да се смята, че хазарите са юдеи.
Двете големи български държави продължават да си помагат........но вече не е същото. Разбираш, нали?
Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)...

цитирай
14. getmans1 - . . . БЛАГОДАРЯ Бат Ого. . . не бива да ...
03.06.2020 12:43
... БЛАГОДАРЯ Бат Ого ... не бива да „бутат„ чуждуто ...

batogo написа:
Само Истината може ефективно да разпръсне и прогони червената мъгла от родната ни земя завинаги!

цитирай
15. getmans1 - . . . ЮЛКЕ, ТУК НЯМА ИНТРИГА. . . пр...
03.06.2020 12:51
... ЮЛКЕ, ТУК НЯМА ИНТРИГА ... просто не разбах, че разговора се повежда в такава посока ... АКО Я ПОЕМЕМ ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ СТИГНЕМ ДО АДАМ И ЕВА ...

И не това ми е идеята )))

fun1001 написа:
Гете,справедлив си!!..но, добродан, е перфектен в логиката си) поздравии!
Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)...
Двете големи български държави продължават да си помагат....но вече не е същото.

Разбираш, нали?/////Извинявай, но това третото не го разбрах .../////

)
цитирай
16. dobrodan - Гете, какъв скрит смисъл трябва да открия в :
03.06.2020 13:05
бактрите са християни; хуните са християни; всички народи и племена, които си изброил, са християни...отлично.
А пет века след това Волжка България официално прави исляма своя държавна религия? Християнството е отличителен белег - за какво?
Русите са имали ислям също, знаеш за староверците, не се съмнявам.
Християнството сплотява полека и не чак дотам доброволно бъдещия "руски" народ.
Не разбрах къде съм сбъркал?
цитирай
17. getmans1 - ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА. . . На дневен ред ...
03.06.2020 13:19
ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА ... На дневен ред е; КОКОШКАТА или ЯЙЦЕТО

ДАВАЙТЕ, ... И ДАНО ПОНЕ УТОЧНИТЕ КОЕ Е С ПЕРУШИНА И КОЕ, С ЧЕРУПКА ...
... и докато в „умно село„ се разберете може и да обърнем Е-то наопъки ...
цитирай
18. 1997 - Как, по дяволите, да обичам Запада?
03.06.2020 13:46
Пропъдиха от Моравия братята Кирил и Методи, учениците им. Искаха и искат българите- християни да са подчинени на папата. Презират ни и ни смятат "за тор на арийците". Бяха на страната на турците, ревизираха територията ни по Сан Стефанския договор, въвлекоха ни в Световните войни и хвърляха бомби над българските градове. Лоши хора, презират ни. Заслужават мъст.
цитирай
19. dobrodan - 1997, същото нещо мога да кажа, като сменя няколко думи от
03.06.2020 13:53
чувствата, които си освободил в коментара, за братята ти руси.
цитирай
20. getmans1 - . . . БАЛКАН гара да изгори твоята ...
03.06.2020 14:19
... БАЛКАН гара да изгори твоята глава няма да УВРИ ... РУССИЯНИНО

1997 написа:
Пропъдиха от Моравия братята Кирил и Методи, учениците им. Искаха и искат българите- християни да са подчинени на папата. Презират ни и ни смятат "за тор на арийците". Бяха на страната на турците, ревизираха територията ни по Сан Стефанския договор, въвлекоха ни в Световните войни и хвърляха бомби над българските градове. Лоши хора, презират ни. Заслужават мъст.

цитирай
21. get - До 17. getmans1 - ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА. ОТГОВОР: Аратлик, и ти като ТОЗИ ДОЛНИЯТ ... доста ти е промито ... ?
03.06.2020 14:33
1997 написа:
Пропъдиха от Моравия братята Кирил и Методи, учениците им. Искаха и искат българите- християни да са подчинени на папата. Презират ни и ни смятат "за тор на арийците". Бяха на страната на турците, ревизираха територията ни по Сан Стефанския договор, въвлекоха ни в Световните войни и хвърляха бомби над българските градове. Лоши хора, презират ни. Заслужават мъст.


... себевъзприятието, В РЕЗУЛТАТ ПИСАНАТА ПО РУСКА ДИКТОВКА - История на България?!

Защото - УСЛОВНО ОТГОВАРЯЙКИ НА ТОВА ЗОМБИРАНО ОТ ПРОРУСКА ИСТОРИЧЕСКА-ПРОПАГАНДА СЪЩЕСТВО с нейм: "1997"... Ще се постарая да отговоря на ТЕБ и на Добродан "Нурутинов" :))) ?

1-во
За "СЛАВЯНСКАТА ТОР НА АРИЙЦИТЕ" - го пише ЛЮБИМИЯТ НА ВСИЧКИ НАШИ КОМУНИСТИ-РУСОФИЛИ, "КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАПА" - Карл Маркс?
2-ро
Добродан а и "1997" - бъркат в НЕЩО ОСНОВНО - досежно християнството?
То, ХРИСТИЯНСТВОТО е създадено не от КОНСТАНТИНОПОЛ а от РИМ(окатолическата църква) ПО НАШИТЕ(а и по все-словЕнските!) ЗЕМИ! ... сега остава да ми отговорят ОТ КОЙ ВЕК датира това?
3-то
Доколкото чета в това, което са написали ДВАМцАТА - Едва ли,ЩЕ УСПЕЯТ ДА СГЛОБЯТ СМИСЛЕН ОТГОВОР - Коя от Коя църква произхожда? Киев от Москва или обратното Москва от Киев? А тези ДВЕТЕ ЦЪРКВИ "патриаршии" - СА ДЪЩЕРНИ НА КОЯ, ПО-СТАРА ЦЪРКВА-МАЙКА?!
4-то
Знаят ли двамата КОЕ ДОВЕЖДА ДО ПРИЕМАНЕ НА ИСЛЯМА В ПРЕДКАВКАЗИЕТО ... респективно след това и във Волжка България?
5-то .... СПЕЦИАЛНО КЪМ ДОБРОДАН ... Как ще ми обясни "многозначителното" - на практика нищо не-казване от негова страна С ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ-НАМЕК?
dobrodan написа:

Русите са имали ислям също, знаеш за староверците, не се съмнявам.


Е и? - какво искаш да кажеш с "МНОГОЦНАЧИТЕЛНО" ... За наличност на ИСЛЯМ от кога при "москалите-тартари" ... а СТАРОВЕРЦИТЕ СА - от кога?
6-то ЗАКЛЮЧИТЕЛНО!
От кога датира ПОЯВА НА ХРИСТИЯНСТВО В ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ ... достигащо до съвременен ЗАПАДЕН КИТАЙ ?! Как се е наричала тази специфична форма на "християнство" ?

П.П.
Можеш да ползваш и "тарихитата" - в които съм сигурен, че НИЩО ПО ВЪПРОСА НЯМА ДА НАМЕРИШ :))) ?!
цитирай
22. blackpredator - Гетьо,
03.06.2020 14:33
у вирусното време, требе да търсиш нулевата простотия
у туй дето си постнал, кретенът твърди:
"Тя е дело на учениците му, най-ВЕРОЯТНО Климент и Наум"
един друг твърди, че най-ВЕРОЯТНО е дело на прапрадедо
на Ахмед ага Барутанлията, далеч преди сюнета
мой приятел пък твърди, че е дело най-ВЕРОЯТНО,
на част от 50-те ученици от Блатненското княжество

ма мноо ВЕРОЯТНОСТ Гетьо, у невероятния ти постинг
требе психоаналитик да търси нулевият пациент..
цитирай
23. get - До 22. blackpredator - СЕЛКОРчЕ ... ПРАВ СИ ДА НАСТОЯВАШ за "НУЛЕВАТА ПРОСТОТИЯ":)))
03.06.2020 14:40
blackpredator написа:
у вирусното време, требе да търсиш нулевата простотия
у туй дето си постнал, кретенът твърди:
"Тя е дело на учениците му, най-ВЕРОЯТНО Климент и Наум"
един друг твърди, че най-ВЕРОЯТНО е дело на прапрадедо
на Ахмед ага Барутанлията, далеч преди сюнета
мой приятел пък твърди, че е дело най-ВЕРОЯТНО,
на част от 50-те ученици от Блатненското княжество

ма мноо ВЕРОЯТНОСТ Гетьо, у невероятния ти постинг
требе психоаналитик да търси нулевият пациент..


... защото ТВОЯ МИЛОСТ - ОТДАВНА СЕ СЕ Е ДОКАЗАЛА, като пациента "0-1" графоман в Блог бг. :))) ?!
цитирай
24. blackpredator - Ушеф, не се аби да спамиш Гетю
03.06.2020 14:45
сички знаят колко си прост и досаден
цитирай
25. getmans1 - . . . ДОБРОДАН, тези пишман българи и ...
03.06.2020 14:45
... ДОБРОДАН, тези пишман българи и перфектни кандидат-россияни с факти от древната история няма да убедиш ... Това нещастно същество не може да си обясни как „ БРАТУШКИТЕ МУ„ не намериха сред тогавашната българска интелегенция-революционери всичките в редовете на руската армия ТРИМА-ДВАМА ИЛИ ПОНЕ ЕДИН ДА ПОДПИШЕ САНСТЕФАНСКИЯТ ДОГОВОР ... ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ... ДА СЕ УЧИ НА ДЪРЖАВНОСТ И ДИПЛОМАЦИЯ ПРИСЪСТВАЙКИ НА БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС ...

dobrodan написа:
1997, същото нещо мога да кажа, като сменя няколко думи от ... чувствата, които си освободил в коментара, за братята ти руси.

цитирай
26. getmans1 - . . . и последно кой, Петър Първи или ...
03.06.2020 14:50
... и последно кой, Петър Първи или чичко ЛЕНИН, А ...
Написал си пасквилче за мен и постинга ми ... там си ръси мозъка

blackpredator написа:
у вирусното време, требе да търсиш нулевата простотия
у туй дето си постнал, кретенът твърди:
"Тя е дело на учениците му, най-ВЕРОЯТНО Климент и Наум"
един друг твърди, че най-ВЕРОЯТНО е дело на прапрадедо
на Ахмед ага Барутанлията, далеч преди сюнета
мой приятел пък твърди, че е дело най-ВЕРОЯТНО,
на част от 50-те ученици от Блатненското княжество

ма мноо ВЕРОЯТНОСТ Гетьо, у невероятния ти постинг
требе психоаналитик да търси нулевият пациент..

цитирай
27. get - До 24. blackpredator - Смешний графомане - Вие случайно да не се СЪМОВЪПРИЕМАТЕ - като обладан ... ?
03.06.2020 14:55
blackpredator написа:
сички знаят колко си прост и досаден


... от Дух Божий ... или второто ДА СТЕ САМИЯТ "ДУХ БОЖИЙ" - та от вашата уста СЕ СЛУШАТ ИСТИНИ - САМО ОТ ПЪРВА РЪКА :))) ?

Вземи КАКВО ПИШЕ гъркът ХОМАТИАН за произхода на КЛИМЕНТ ОХРИДСКИЙ - от КОИ МИЗИ ПРОИЗХОЖДА ТОЙ ?!
Ай след това СИ ПРИПОМНИ: Какво пише ОТЕЦ ПАИСИЙ - за КОИ СЛОВЕНЕ СА СЪСТАВИЛИ КНИГИТЕ "Солунските братя"?
Ай ... още малко и от мен ... ТВЪРДЕНИЕТО ПРИ ПАИСИЙ - За Бранденбург ОТ КОЙ СМЯТАШ, ЧЕ Е ГО Е ЗАЕЛ ... ИЛИ И ГО ИЗМИСЛЯ - Ъм, пациентЕ с ПОРЕД НОМЕР "0-1" заслужил деятел и носител ТИТЛАТА "Пръв графоман на Блог бг." :))) ?!
цитирай
28. blackpredator - ааа, Гетьо,
03.06.2020 14:56
за тебе е достоен само Парвус
цитирай
29. getmans1 - 21. get - До 17. getmans1 - ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА. ОТГОВОР: Аратлик, и ти като ТОЗИ ДОЛНИЯТ ... доста ти е промито ... ? 14:33ДО -
03.06.2020 14:57
Е-еех, ГЕТ ... 50-се кола забих толкова не се уморих ...
цитирай
30. getmans1 - . . . ВЕЧЕ СПАМИШ. . . значи само едно. ...
03.06.2020 15:01
... ВЕЧЕ СПАМИШ ... значи само едно ... по мярка ти е

blackpredator написа:
Ушеф, не се аби да спамиш Гетю ... сички знаят колко си прост и досаден

цитирай
31. dobrodan - ГЕТЕ, по точка 6 - несторианството, по Нурутдинов.
03.06.2020 15:42
Пои точка 5 - ислям са имали още в Киевска Рус, топли-пресни. По Нурутдинов.
По точка 3. Българска църква дава на русите православието (официално), ще ти кажа после как беше по Нурутдинов. Сещам се, че в Киев е имало манастири, сещам се, че брат му Булут (Бледа) на Атила нещо се бореше с християнството и е зазидан в пещера, нямам възможност да ровна в момента за всичко.
По точка 4. Имаме войни с арабите оттатък морето, по време на едната се налага армията да влезе в исляма, за да оцелее. Не е станало отведнъж. На един арабски халиф малко му се налага да поразпространи исляма, защото има да връща едни пари на определени хора. Имай предвид, изморен съм като добитък и отговарям по бегли спомени...просто от уважение към теб.

.......То, ХРИСТИЯНСТВОТО е създадено не от КОНСТАНТИНОПОЛ а от РИМ(окатолическата църква) ПО НАШИТЕ(а и по все-словЕнските!) ЗЕМИ! ... сега остава да ми отговорят ОТ КОЙ ВЕК датира това?
Апостол Павел тръгва към Балканите да проповядва или греша?
Знаеш ли колко добре подкрепяш тезата ми с това?
Заличаваме старата вяра - пускаме им нова със същия символ (знаеш кой, IYI), СЛЕД КАТО ПОВЕРВАТ - им пускаме насреща новата вяра на арабите. Или ще се избият араби и българи, или българи с българи (като се напият хубавичко с ислям и християнство).
Мога да ти цитирам и местенце от корана как християни с радостни сълзи са научавали, че Исус е предрекъл идването на Мохамед, който щял да донесе на хората истинската вяра.
И КАКВО ОТ ТОВА?
Кое не е вярно от изводите ми?
цитирай
32. get - 31. dobrodan - А така нещо ЗА ХРОНОЛОГИЯ ДА МИ СПОМЕНЕШ - Защото?
03.06.2020 18:27
dobrodan написа:
ГЕТЕ, по точка 6 - несторианството, по Нурутдинов.
Пои точка 5 - ислям са имали още в Киевска Рус, топли-пресни. По Нурутдинов.
По точка 3. Българска църква дава на русите православието (официално), ще ти кажа после как беше по Нурутдинов. Сещам се, че в Киев е имало манастири, сещам се, че брат му Булут (Бледа) на Атила нещо се бореше с християнството и е зазидан в пещера, нямам възможност да ровна в момента за всичко.
По точка 4. Имаме войни с арабите оттатък морето, по време на едната се налага армията да влезе в исляма, за да оцелее. Не е станало отведнъж. На един арабски халиф малко му се налага да поразпространи исляма, защото има да връща едни пари на определени хора. Имай предвид, изморен съм като добитък и отговарям по бегли спомени...просто от уважение към теб.

.......То, ХРИСТИЯНСТВОТО е създадено не от КОНСТАНТИНОПОЛ а от РИМ(окатолическата църква) ПО НАШИТЕ(а и по все-словЕнските!) ЗЕМИ! ... сега остава да ми отговорят ОТ КОЙ ВЕК датира това?
Апостол Павел тръгва към Балканите да проповядва или греша?
Знаеш ли колко добре подкрепяш тезата ми с това?
Заличаваме старата вяра - пускаме им нова със същия символ (знаеш кой, IYI), СЛЕД КАТО ПОВЕРВАТ - им пускаме насреща новата вяра на арабите. Или ще се избият араби и българи, или българи с българи (като се напият хубавичко с ислям и християнство).
...
И КАКВО ОТ ТОВА?
Кое не е вярно от изводите ми?


Като гледам рАзказът по Нурутдинов - КАКТО го караме, ще излезе ХРИСТОС и МОХАМЕД ако не в едно време, поне с разлика САМО от ВЕК - ще да са живели?

Хмм?!!! Значи можеш да ми цитираш ТОВА ?
dobrodan написа:

Мога да ти цитирам и местенце от корана как християни с радостни сълзи са научавали, че Исус е предрекъл идването на Мохамед, който щял да донесе на хората истинската вяра.


Значи ИСУС ПРОРОКУВАЛ - ИДВАНЕТО НА МОХАМЕД ??? Ми хайде тогава - колко му е ЕДИН СЮНЕТ ДА НАПРАВИМ :)))?

Добродане, КАТО ЗОБИШ ОТ "ИЗВОРА-НУРУТДИНОВ", давай си ПОНЕ ТРУДА да сравняваш с ИЗВОРИ ??!
цитирай
33. get - До 29. getmans1 - Радо-аркадаш МАЛКО НИ БЕШЕ КОМУНИСТ-РУФИЛСКОТО ЗОМБИ 1997 ами ТЮРКОМАН НИ СЕ НАТРЕСЕ :))) ?
03.06.2020 18:46
getmans1 написа:
Е-еех, ГЕТ ... 50-се кола забих толкова не се уморих ...


Поради ТЕЗИ ДВЕ ПРИЧИНИ - ЩЕ СЕ ОПИТАМ В РЕЗЮМЕ, за "ВЕЛИКО-РУСИЯТА" ДА ОБЯСНЯ ПОНЕ?

Аратлик,
НЕ Е САМО АЗБУКАТА а и ЕЗИКА, за който Е СЪСТАВЕНА тази АЗБУКА – сме дали на Великите „руси”(в кавички е – защото по-рано са ГИ наричани „москали”!) Защото?
А.
В 1778 г. Фьодор Григориевич Карин в «Письмо о преобразителях российского языка» пише:
„Великими деятелями, которые совершают эту языковую революцию в России … Феофана Прокоповича, М.В. Ломоносова и А.П. Сумарокова.”. - Защо го пише?
Б.
Защото тези тримата на практика СА ПРЕОБРАЗОВАТЕЛИТЕ(в по-късно време и Александър Пушкин – д.м.) на Велико-руското НАРЕЧИЕ – Както нарича този „ЕЗИК” Дал?
В.
- А защо НАРЕЧИЕ а не ЕЗИК – просто защото, такъв език нито при Ф. Прокопович, нито до реформата на Ломоносов и сие НЕ съществува … а говоримият Е някаква БИТОВА ФОРМА НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ той и църковно-литургичния „църковно-славянски”ЛИТУРГИЧЕН=ЗА СЛАВЕНЕ, език. – Същият е СИЛНО РАЗЛИЧИМ от ДВАТА ДРУГИ Източно Славянски езика, тези на БЕЛО(Литовска) и КИЕВСКА рус.
Какво още казва Владимир Даль(езиковед и съставител на речници – п.м.) в писмото си до Максимов, Михаил Александрович?
ЦИТАТИ:
а) „Мысль О ДРЕВНОСТИ въ русскомъ (НЕ славянскомъ) языке ПОЛНОГЛАСНОСТИ, НЕ ПОДЛЕЖИТЪ.”. … б) Вы, кажется, первые замЕтили сходство сЕвернаго вел<ико>русс<каго> нарЕчія или говора съ южнымъ, новгородскаго съ кіевскимъ. Это потому, что на югЕ сидЕли славянЕ, а во—всей Великоруссіи ЧУХНЫ разныхъ поколЕній; затЕмъ Кіевъ сдЕлалъ выселокъ въ Новгородъ — промежутокъ постепенно обрусЕлъ, бЕлоруссы вдвинулись пЕшкомъ до Москвы — обрусЕвшіе стали говорить нЕсколько иначе, а сЕверъ сохранилъ говоръ ближайшій къ южному, колыбели своей.
Г.
Но това е пределно ясно не само и единствено на Вл. Дал – Защото, ето какво ни говори откровенно М. Смотрицкий, съставителят на СлОвЕнската (първата УКРАИНСКА) граматика от 16-ти век (много преди Ломоносовата реформа ОТ ОСЕМНДАСЕТИ ВЕК):
«(на) Словенски(чети-разбирай: старо БЪЛГАРСКИ-, д.м.) переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своъ же не глати лсти.
Руски(киевско-украински – к.м.) истолковуемъ: Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ здрады».
Като тук ПОЯСНЯВАМ – „словенски” това е църковно-каноничният и литургичен СТАРО-БЪЛГАРСКИ … докато „РУСКИ” – това е езика НА ИЗТОЧНИТЕ РУСИ, тоест на УКРАИНЦИ и БЕЛОРУСИ(съвременни – д.м.)!
Това по причина ПЪРВО, че на ВЕЛИКО(московитски) руски, лексикалната + граматичната ОСНОВА, се явява именно този църковно-славянски, или точното е Стар-богослужебен-БЪЛГАРСКИ език … ОТНОВО ПОЯСНЯВАМ - литургичен … СЪЗДАДЕН за СЛАВЕНЕ НА ГОСПОД!
Д.
… тук пропускам една голяма част от съществена информация за ГЕНЕЗИС НА ВЕЛИКО-РУСКИЯТ език … и обяснявам за ОНОМАСТИКА и ТОПОНИМИКА, ПРЕОБЛАДАВАЩА на територията на Велика Рус// тя Е и СТАРАТА - Московска//? Което по косвен път НИ ДАВА възможност да си отговорим – Що ЗА НАРОДИ СА НАСЕЛЯВАЛИ Московската, с по-късно наименование „Велика Рус”?
Ж.
В Московията (както и в Новгородско(стар и Велик Новгород) НИКОГА (в древността) НЕ Е ИМАЛО някакви МЕСТНО-ИСКОННИ «РУСИЧЕЙ-СЛАВЯН», както фантазират(и са ни внушавали и внушават към момента) доста от руските историци и лингвисти в това число и «ГЕНЕТИЧКАТА на Блог бг.» Рада-Талаша!
А и е нямало как там да се вземат тези «РУСичам-славянам» защото ако се заровим в «древната» до 11 – 12 векове топонимика и ономастика на Московията – установяваме: Всички ДО ЕДИН са ФИНСКИ? !
Като следва да започнем със самата Москва: идещо от реално съществувалият народ Moks (мокша) + Va («вода» по-фински). Другите такива фински топоними в Московията са:
Рязань (столица на народа эрзя).
Муром (столица на народа мурома).
Пермь (столица на народа перми).
Вятка (столица на финно-вятичи). Вологда (от вепското vauged «белый» *valgeda).
Суздаль (от езика на народ меря) и Шуя (също е от мерянското, названието идва от финското «суо» — «блатиста местност»).
А също и топоними, като Калуга, Ржев, Коломна, Кострома, Тверь, Пенза, Весьегонск (тоест града на Вес(п)и-те), Холмогоры, Вычегда ... КАКТО Й топоними с чудски(фински) произход Ладога, Ихальнема, Кема, Кочевар, Майманга, Невлой, Пукаранда, Хяргокор, Чучепала – и още ХИЛЯДИ други. И в ЦЯЛОТО ТОВА МНОЖЕСТВО от (фино-угорски) топоними НЕ МОЖЕМ ДА НАМЕРИМ ДОРИ И един едничък ДРЕВЕН ОТ ПРОТО-ВРЕМЕНАТА НА «РУСИЧЕЙ-СЛАВЯН» РАЗБИРАЙ >>ЕВРОПЕЙСКИ топоним<< ?
Но можем да продължим и с хидро или хоро нимите – картината е една и съща? Но и какво да търсим, след като името на самата «СЛАВЯНСКА СТРАНА» Москва – е съвършенно фино-угърски топоним.
З.
Но Много от ЧЕЛИТЕ «ПОЗНАВАЧИ» НА СЛАВЯНСКАТА-РУСКА ИСТОРИЯ веднага СИГУРНО ще апострофират ... да ама крепостните «СЛАВЯНИ»-селяни БЯГАЛИ ОТ ФЕОДАЛНИЯТ ГНЕТ и СЕ ЗАСЕЛВАЛИ на територията на ФИНО-УГРИТЕ! – Ще ги попитам: Кога и Как според тях Е СТАВАЛО това?
След като във всички «древни» руски писмени сказания, се говори:
ЗА ПРЪВ ПЪТ КНЯЗ ГЮРГИЙ-ЮРИ ДОЛГОРУКИ(от Киевска Рус ... и не КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН а останал без наследство/надел КИЕВСКИ АРИСТОКРАТ) – КОЙТО поради ЛИПСА НА ЗЕМЯ ВЪРХУ КОЯТО ДА КНЯЖЕСТВА – тръгва с дружината си и създава първото владение в угро-фински земи ... а това, не Е по рано от 12-ти век?
И.
Ето, КАКВО Е БИЛО СЪСТОЯНИЕТО НА «ВЕЛИКО РУСКОТО (наречие)» - дори и към времето, когато твори Александър Пушкин – Който използва множество БЪЛГАРСКИ ДУМИ, като уста, очи, устни ... ет цетера, които в руския и до момента ГИ НЯМА?
- Цитата ми е по спомени на императорската фрейлина Александра Смирнова–Россет (6 1809, Одесса —1882, Париж). Позната, приятел и събеседник на такива имена от руската култура общественост, като А. С. ПУШКИН, В. А. Жуковски, Н. В. Гогол, М. Ю. Лермонтов.
Братята на Александра — Александър и Климентий Россети — също са принадлежали към приятелското обкръжение на Пушкин.
- Предавам неин спомен от РАЗГОВОР състоял се, между Пушкин и Хомяков(Алексей Степанович)?
- Пушкин с плам възкликна:
«Заедно с мен децата ми ще учат Библията в ОРИГИНАЛ!
- По-славянски, ЛИ ?» – го попита Хомяков(Алексей Степанович).
- На славянски – потвърди Пушкин, – аз САМ ЩЕ ГИ НАУЧА НА НЕГО”.
Й.
Е вече сега, СЛЕД ТОЛКОВА ОБЯСНЕНИЯ да питам?
- КАК СЛЕД КАТО НЕ Е ИМАЛО ДО ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК ... ДРЕВНИ РУСИ(респективно измислените «славяни») ... А в началото на 19-ти литераторите на МОСКОВСКА РУС – учат ЛИТЕРАТУРНО-ПРАВИЛНИЯ (си) език от БИБЛИЯТА, а тя е ПИСАНА ... на СТАРО-БЪЛГАРСКИ(или «църковно-славянски», както манипулативно НИ УБЕЖДАВАТ, чрез понятието/термин за СТАРО-БЪЛГАРСКИЯ език) - Как така ... Ще да е имало ДРЕВНО РУСКИ ЕЗИК? ... ОТ КОЙТО – както и до момента ни се внушава от филолозите-«слависти», Е ПРОИЗЛЯЗЪЛ НАШИЯТ СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?
К.
Тук не се спирам – на писаното първо от Ломоносов ... а по-късно и от археолога граф Уваров – че «преди митичното идване на славяните» - ЗЕМИТЕ НА МОСКОВИЯТА – сега наричани ЦЕНТРАЛНА Русия – компактно са били заселени от НАРОДИ БЛИЗКИ ДО ТЕЗИ НАРОДИ – Иизвестни ни като Фино-угърски. Но това не е само при археология и лингвистика – за които едва упомеванам.
Л.
Това е и във фолклор – етнография облекло, традиции и обичаи – дори в частност – примерно Честването на внучката на дядо Мраз – Снегурочка? Явяваща се съвременно театрализирано пресъздаване на ИЗГАРЯНЕТО НА ЗИМАТА «костромата/масленица» - НЯМАЩА АНАЛОГ СРЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ а с аналог сред ФИНО-УГЪРСКИТЕ НАРОДИ!

- Поздрав!
цитирай
34. dobrodan - който иска - да се обрязва, аз се мия редовно :),
03.06.2020 20:15
Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса и на Иса,и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени. – Сура Бакара(2):136

… ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват. А щом чуят низпосланото на Пратеника, ти виждаш очите им да преливат от сълзи заради онова, което са узнали от истината… – Сура Маиде(5):82,83


Понеже съм го поствал това, та оттам се сетих :). Не ме брой за познавач на корани, библии и тоалетни хартии, ако обичаш :).
Какво точно да гледам на хронологията? Ислямът изостава с шест века от християнството, нали така?
Мислиш, че появата на три религии е станала защото така е решил някой господ ли?
Това, че Исус бил рекъл, че след него някой друг ще донесе истинската вяра, съм го чувал и го нямам записано в бележките за верите. През ум не ми е минавало, че и такива аргументи ще трябват :). Ако много искаш, да потърся?
Е ти на, черно на бяло: "Неговото особено положение се подчертава от факта, че Той като последен пророк преди Мохамед предрича неговото идване. Мюсюлманите вярват, че една от най-важните задачи на Иисус Христос е да предскаже идването на последния Божи пророк Мохамед&#8239;– Ахмад: „И рече Иса, синът на Мариам: „О, синове на Исраил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората преди мен и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмад” (Коран 61:6). Затова може да се каже, че според Корана Иисус Христос е предвестник на исляма."
цитирай
35. fun1001 - ? 21. get - я да чуя, и Аз, кое "довежда" исляма..във Волжка Булгарияя )
03.06.2020 20:40
Знаят ли двамата КОЕ ДОВЕЖДА ДО ПРИЕМАНЕ НА ИСЛЯМА В ПРЕДКАВКАЗИЕТО ... респективно след това и във Волжка България?
5-то .... СПЕЦИАЛНО КЪМ ДОБРОДАН ... Как ще ми обясни "многозначителното" - на практика нищо не-казване от негова страна С ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ-НАМЕК?
dobrodan написа:

Русите са имали ислям също, знаеш за староверците, не се съмнявам./
цитирай
36. get - До 35. fun1001 - ? 21. get - я да чуя, и Аз, кое "довежда" исляма..във Волжка Булгарияя ОТГОВОР: Защо към мен ?
03.06.2020 20:58
fun1001 написа:
Знаят ли двамата КОЕ ДОВЕЖДА ДО ПРИЕМАНЕ НА ИСЛЯМА В ПРЕДКАВКАЗИЕТО ... респективно след това и във Волжка България?
5-то .... СПЕЦИАЛНО КЪМ ДОБРОДАН ... Как ще ми обясни "многозначителното" - на практика нищо не-казване от негова страна С ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ-НАМЕК?
dobrodan написа:

Русите са имали ислям също, знаеш за староверците, не се съмнявам./


След като имаме след Путлер - ВТОРИ ТАКЪВ СЕРИОЗЕН АПОЛОГЕТ на ИСЛЯМА :))!

Сега остава да цитира словата на СПАСИТЕЛЯ - За идването на ИСТИНСКИЯ ПРОРОК НА Ил'Елиаху - Акбар ... Мохамад? Да се "свети името му"?

Така че, питай Ходжата ... :))) ?

А инак е интересно ЕДНО ИНТЕРВЮ взето Мария Эдуардовна Ситтель, от руския президент Вл. Путин - преди близо десет години ... ще цитирам.

ВЪПРОС: М.Ситтель:
Владимир Владимирович, в продолжение темы еще один вопрос мы получили «эсэмэской»: что ожидает нас, русских, проживающих на Северном Кавказе, после всех событий, которые произошли в Москве?
В.Путин: ...
Надо сказать, и я об этом много раз говорил, что Россия изначально, я хочу это подчеркнуть, изначально складывалась как многоконфессиональное и многонациональное государство, именно многонациональное и многоконфессиональное.
Вы знаете, у нас восточное христианство - православие. И некоторые теоретики христианства говорят, что оно во многом даже ближе к исламу, чем, скажем, к католикам. Я сейчас не хочу оценивать, насколько справедливо такое утверждение, но в целом сосуществование этих основных религий осуществляется в течение многих столетий. И у нас выработался за эти столетия, я имею в виду не последние десятилетия, именно за столетия выработалась определенная культура взаимодействия. Надо бы вспомнить об этих корнях."
- КРАЙ!

Кой ДЪРЖИ Р. Кадиров, не е ли Путин?
В Чечения не се развяват много руски знамена, но портретите на Кадиров и Путин един до друг са на всяка крачка.Според чеченския президент, тези, които са срещу Путин и Кадиров, са "агенти на ЦРУ", или "мръсни гейове".

Кадиров е нужен на Кремъл

Кремъл нито желае, нито може да озапти Кадиров. Не може, защото руският президент иска да запази мира в Северен Кавказ с всички средства. А не желае, защото Рамзан е полезен инструмент за режима на Путин: той умее да сплашва опозиционните политици, правозащитниците и всички други сегашни или бъдещи противници на Путин. А руският президент сякаш играе играта: "След като мен не ме харесвате, какво ще кажете тогава за Кадиров?"
цитирай
37. dobrodan - Ето малко данни. Това за Волжка България.
03.06.2020 21:00
Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат. Първите данни за Волжка България дължим на арабските географи от IX век – Хорезми и Ибн Хураздбих, а най-подробен е писалият на арабски език персиец Ибн Руста (началото на X век). Те отбелязват, че прабългарите живеят в гористи местности, нямат изградена държавност и сред тях е проникнал ислямът. Населението на страната се състои от различни племена: прабългари, барсили, есегели, савири, баранджари.
При Владимир, управлявал в периода между 978 и 1015 г., официална религия на Древноруската държава през 988 г. става християнството. В градовете, най-старите, от които наред с Киев и Новгород, са Стара Ладога, Белоозеро, Ростов Велики, Суздал, Псков, Полоцк, се развиват занаятите и търговията.
Никой не знае колко точно вери по негово време са имали в Киевска Рус.

Били сме и първите, приели исляма и разпространили тази религия в земите на днешна Русия.

Но това е направила другата българска държава - Волжка България. За приемането на исляма голяма роля играят активните икономически и културни връзки с вече мюсюлманизираната Средна Азия. Предполага се, че първите българи, приели исляма, са търговци и пътешественици. Известно е, че през 922 г. халиф Али ал-Муктадир от Багдад изпраща във Волжка България посолство, съставено от известни писатели, пътешественици и религиозни дейци и те въвеждат исляма като религия тук.
Гете.....смени очилата с нови. Пропускаш цели редове и не ги четеш :). Мен точно апологет и на Великия Зелен Ъркълсижър не можеш да ме наречеш, дори и на пророка Заркуон :), най-ми допада Църквата на Летящото Спагетено чудовище :):):).
цитирай
38. get - До 37. dobrodan - Ето малко данни. Това за Волжка България. А ЕТО МАЛКО ДАННИ ОТ МЕН със или без ОЧИЛА !!!
03.06.2020 21:15
dobrodan написа:
Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат. Първите данни за Волжка България дължим на арабските географи от IX век – Хорезми и Ибн Хураздбих, а най-подробен е писалият на арабски език персиец Ибн Руста (началото на X век). Те отбелязват, че прабългарите живеят в гористи местности, нямат изградена държавност и сред тях е проникнал ислямът. Населението на страната се състои от различни племена: прабългари, барсили, есегели, савири, баранджари.
При Владимир, управлявал в периода между 978 и 1015 г., официална религия на Древноруската държава през 988 г. става християнството. В градовете, най-старите, от които наред с Киев и Новгород, са Стара Ладога, Белоозеро, Ростов Велики, Суздал, Псков, Полоцк, се развиват занаятите и търговията.
Никой не знае колко точно вери по негово време са имали в Киевска Рус.

Били сме и първите, приели исляма и разпространили тази религия в земите на днешна Русия.

Но това е направила другата българска държава - Волжка България. За приемането на исляма голяма роля играят активните икономически и културни връзки с вече мюсюлманизираната Средна Азия. Предполага се, че първите българи, приели исляма, са търговци и пътешественици. Известно е, че през 922 г. халиф Али ал-Муктадир от Багдад изпраща във Волжка България посолство, съставено от известни писатели, пътешественици и религиозни дейци и те въвеждат исляма като религия тук.
Гете.....смени очилата с нови. Пропускаш цели редове и не ги четеш :). Мен точно апологет и на Великия Зелен Ъркълсижър не можеш да ме наречеш, дори и на пророка Заркуон :), най-ми допада Църквата на Летящото Спагетено чудовище :):):).


ПЪРВИТЕ ПРИЕЛИ ИСЛЯМА са хазарите след похода на Багдадските ОМАЯДИ (военночалника Марван II) от Коя година е това ДОБРОДАНЕ?
Добродане МНОГО ДЪРЖАЩ ДА ДОКАЗВАШ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА Е СЪЗДАДЕНА СЛЕД ШЕСТИ ВЕК ... а аз КАЗВАМ - БЪЛГАРИ-ЕВРОПЕЙЦИ СЪЗДАВАТ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ във ВТОРИ ВЕК !!!

- А по отношение на ТОВА - тюрко-татарско изпълнение ?
dobrodan написа:
В градовете, най-старите, от които наред с Киев и Новгород, са Стара Ладога, Белоозеро, Ростов Велики, Суздал, Псков, Полоцк, се развиват занаятите и търговията.
Никой не знае колко точно вери по негово време са имали в Киевска Рус.


Хайде вземи ТИ СИ СЛОЖИ ОЧИЛАТА И ПРОЧЕТИ - какво пиша//ЦИТИРАМ в КОМЕНТАРА СИ под №33 ????

get написа:
Какво още казва Владимир Даль(езиковед и съставител на речници – п.м.) в писмото си до Максимов, Михаил Александрович?
ЦИТАТИ:
а) „Мысль О ДРЕВНОСТИ въ русскомъ (НЕ славянскомъ) языке ПОЛНОГЛАСНОСТИ, НЕ ПОДЛЕЖИТЪ.”. … б) Вы, кажется, первые замЕтили сходство сЕвернаго вел<ико>русс<каго> нарЕчія или говора съ южнымъ, новгородскаго съ кіевскимъ. Это потому, что на югЕ сидЕли славянЕ, а во—всей Великоруссіи ЧУХНЫ разныхъ поколЕній; затЕмъ Кіевъ сдЕлалъ выселокъ въ Новгородъ — промежутокъ постепенно обрусЕлъ, бЕлоруссы вдвинулись пЕшкомъ до Москвы — обрусЕвшіе стали говорить нЕсколько иначе, а сЕверъ сохранилъ говоръ ближайшій къ южному, колыбели своей.


И Добродане-е ПРОДЪЛЖАВАЙКИ ДА СЛЕДВАШ тюркоманските-нурутдинови РАПСОДИИ ... Забравяш, какво ти писах ПРЕДИ БЛИЗО ПЕТ МЕСЕЦА ВРЕМЕ ?!

get написа:

- Въпреки множеството археологически проучвания на територията на това, което е известно, под името(мястото където е била) „Хазария” НЯМА НИКАКВИ ОТКРИТИ СЛЕДИ говорещи, Че? - Там Е ИЗПОВЯДВАН ЮДАИЗЪМ !!:((( - Защо ли?
- Ще разберем, НА КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРИЛИ БЪЛГАРИ И ХАЗАРИ, ако прочетем СВЕДЕНИЯТА от писалите през X-ти и XI-ти векове, арабски автори ал Истахри и ал Бакри – Които СА НИ ОСТАВИЛИ – ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?
1.
„Хазарският език се отличава от езика на турките и персите, и въобще с него не е сходен ни един език от известните ни народи …” – това сведение се допълва от вторият автор и звучи ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?
2.
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА, НА ХАЗАРИТЕ а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …” – започвате ли да схващате - къде се крие загадката(?) ако ли не, ще имам честта да ви я посоча … но ?



Що така пишат ТЕЗ ПУСТИ АРАБИ - ЕДНИ ТАКИВА РАБОТИ ЗА ЕЗИКА НА БЪЛГАРИ И ХАЗАРИ - бре Добродане?!

А пък "непонасящите се", МОРДОВО-РУСИ и ТАТАРО-ТЮРКИ, В ЕДИН ГЛАС ПИШАТ - ТОЧНО ОБРАТНОТО, ЗА ЕЗИКА НА НАС БЪЛГАРИТЕ и не само от ВОЛГА а и от СТАРА, че и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ?!
цитирай
39. vencivaleri1951 - Без да съм толкова навътре в темата на коментарите все пак да се върнем към постинга
04.06.2020 09:28
в частта му за буквите. Личното ми мнение е , че Русия не застрашава по никой

начин истинността за това кой Гого е покръстил, кой

на кого е дал писмото. Не защото не и се иска, а защото не може - факти и артефакти са

против нея. Ние обаче с нашите липса на воля и слагачество сме застрашени да

загубим сами водещата си роля в онова време. Северна Македония, а и Сърбия са кандидати за ЕС , а Македония и за Алианса. Ние трябва да имаме непоколебима

позиция по въпроса. В противен случай , както ни крадат от история и хора, ще ни

откраднат и буквите и събитията около тях. Първо трябва в нашата учебна програма

темата да бъде далеч по широко застъпена. Да се знаят къде е била Сърбия по това

време, имало ли е Македония, да знаем че словенци значи и славяни. Да се знае че

Словения например от началото на 8ми век 1200 години след това няма да е

суверенна, камо ли да ни ,,отнеме буквите,, Да се знае за ролята на славяните

католици и в частност моравите в делото на Светите братя и учениците им

, че Методий фактически те го убиват, учениците преследвани и т н.

Няма смисъл да говорим шепнешком за тези неща, освен ако не ни харесва днешен

моравец да ни изобразява като клозет.

Кучето е зарито тук на Балканите, а не при хазарите, Кавказ, Приволожието...

Ще загубим историята си подобно на арменците например.

Колко от нас тук знаят например, че най много византийски императори са с арменски

произход?

цитирай
40. dobrodan - Гете, чакам да ми кажеш кой създаде държавата Волжка България,
04.06.2020 09:33
преди шести? век? Ама с имена и родословие, нали така? Преселване на балканци смятаме, че е имало - кой им е царят и откъде се взе? Сарматите НЕ ЗНАЕМ ДА СА ПРАВИЛИ ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА НА ВОЛГА?
Езикът на българи и хазари следва да е огурски, така мисля. Справка Именника и някои много титли и длъжности, писмено засвидетелствани от Първата :) Българска държава. Точно Нурутдинов отхвърля юдаизма на Хазария :).
Не знам защо си решил, че имаме само един език и той е същия като днешния ни, току поглеж? Защо имената на племената (това нещо го вземам от Уикипедия, дето го пуснах горе, макар и да не я броя за меродавна), толкова отлично кореспондират с тюркска етнонимика?
В никакъв случай днешна Русия не може да се брои за наследница на Киевска Рус - нито културно, нито езиково, нито генетично, ако искаш. Русите почват да приличат на народ чак по време на татарското им иго (поощрявало християнството колкото си може), а че доста руски князе са били в юдаизма изглежда твърде вероятно за мен. Като гледам как са се отнасяли с подчинените си "славяни" - разбирай гои...
За никаква древноруска ДЪРЖАВА не можем да говорим, а древноруски език не съществува! никъде освен в главите на великорусите!
Острова на русите погрешно го търсят на север, така е, като не четат. Вече писах, че на Чингиз трябва паметници да вдигат, не на Джурги Булгарук (о...пардон, Юрий Долгоруки)... Ахад Мосха им прави Москвата и е посочен като български управник. Иван Калита е доста след него. С мохшански корпус, Гете, е посочено срещу татарите да се бие син на Иван-Асен Втори - Бургас му е името.
Даже и князете им са КАНАЗИ, старата Кан-ар! От което шеговито пояснявам, че князът отначало е бил кмет+градоначалник, той и околийски управител :) и титлата стои твърде далеч от царско-императорска (да ме прощават "князофеновете" у нас).
Разтълкувай за себе си името "хазар" - дали гъска, дали коза, дали къща означава първата сричка, че съм любопитен :).
Няма да спра да питам, докато не изплюеш камъчето, освен ако не блъфираш:):):):)!
цитирай
41. getmans1 - ДО - 39. vencivaleri1951 - Без да съм толкова навътре в темата на коментарите все пак да се върнем към постинга
04.06.2020 10:03
ЯСНО-О-О, ... Путин така говорейки за МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ на чист дипломатичен език ни показал от къде ни дебне заплахата ... хахахаха

По същата причина вкарва оръжия в СЪРБИЯ да ни варди от грабители ... СИГУРНО БЕ, КАК НИКОЙ ДА НЕ СЕ СЕТИ ...до сега

ЗАБ;
Доживяхме бе ... ГОСПОДИ, доживяхме ВВ1951 да НИ завръща в темата на постинга ...
цитирай
42. get - До 40. dobrodan - ... чакам да ми кажеш кой създаде държавата Волжка България ОТГОВОР: СЪЩИТЕ - които създадоха СТАРА+ВЕЛИКА=БЪЛГАРИЯ !?
04.06.2020 10:30
dobrodan написа:
преди шести? век? Ама с имена и родословие, нали така? Преселване на балканци смятаме, че е имало - кой им е царят и откъде се взе? Сарматите НЕ ЗНАЕМ ДА СА ПРАВИЛИ ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА НА ВОЛГА?
Езикът на българи и хазари следва да е огурски, така мисля. Справка Именника и някои много титли и длъжности, писмено засвидетелствани от Първата :) Българска държава. Точно Нурутдинов отхвърля юдаизма на Хазария :).
Не знам защо си решил, че имаме само един език и той е същия като днешния ни, току поглеж? Защо имената на племената (това нещо го вземам от Уикипедия, дето го пуснах горе, макар и да не я броя за меродавна), толкова отлично кореспондират с тюркска етнонимика?
В никакъв случай днешна Русия не може да се брои за наследница на Киевска Рус - нито културно, нито езиково, нито генетично, ако искаш. Русите почват да приличат на народ чак по време на татарското им иго (поощрявало християнството колкото си може),
...
За никаква древноруска ДЪРЖАВА не можем да говорим, а древноруски език не съществува! никъде освен в главите на великорусите!

1.
Волжките ТАТАРИ = ТЮРКИ = КИПЧАК = огуЗки език = Алтън Ордусу?
2.
СуваР = огуР=угРи=огуРски език ? = О(у)нГРИ !!! Казано ... на старо-български = той и литургично-богословен=тоест(ЕЗИК за)СЛОВЕН(е)~служене//по друг начин казано: "за СЛАВеНЕ" на БОГ (а не както ни убеждават "за НАРОД-славЯне" ?)!
3.
Тези КОИТО са възприели ТАЗИ ВИСОКО-ЛИТЕРАТУРНА НОРМА-ЕЗИК са наричани
А) "християни СЛОВЕНИ" ... (без значение ЕТНОСНОТО И ТЕРИТОРИАЛНОТО ИМ ДЕЛЕНИЕ !).
Б) ПОВТАРЯЙКИ СЕ - ПОДЧЕРТАВАМ ?!!
Това "словене" ИДВА ДА КАЖЕ - НЕ НАРОД ... а ЦЪРКОВНА ОБЩНОСТ - използаща КОНКРЕТЕН "ЛИТУРГИЧЕН ЕЗИК" назоваван "язык словенск" ?!
В) тъй като в ЛИТУРГИИТЕ СИ В ПРОСЛАВА НА БОГ ... го СЛОВЯТ НА ТОЗИ ЕЗИК ... старо-български(солунска направа :)). Но и това последното - Е неВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ ... защото СЛОВЕНСК-ЛИТУРГИЧЕН-ЯНЗЬЙК е ПРУСКА(от Мала азия!) НАПРАВА ?!! Предвид ЖИТИЯТА НА "СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ" - в които се казва, че отишли в манастир до съвременен град БУРСА - по време КОГАТО СА ПИСАЛИ ... КНИГИТЕ ЛИТУРГИЧНИ - ЗАЩО?
Защото са ПОЛЗВАЛИ ПО-СТАРИ И ПИСАНИ НА СТАРАТА ЕЗИКОВО-ПАДЕЖНА НОРМА на МЕСТНИЯ, ОПРЕДЕЛЕНО НЕ-ГРЪЦКИ ЕЗИК ... Какъв ли ще да е бил ТОЗИ ЕЗИК - ЩО Е НЕГРЪЦКИ ???

- СУМА-ИЗВОД: СЛОВО-СЛОВЕНЕ не е ЕТНОНИМ а е ЦЪРКОВНО-ЛИТУРГИЧЕН и приет за КАНОНИЧЕН за "Славещите БОГ" - на ТОЗИ ЕЗИК ЛЮДЕ !!! На този СЛОВЕНСК ЯЗЬЙК се е служело в КАТОЛИЧЕСКА ПОЛША - поне ДО ОСЕМНАДАСЕТИ ВЕК ... странно нали НО ФАКТ:)) !
Г) МОРДОВЦИТЕ-МОСКАЛИ-РУСИ ... стават "словЕне" ... по време на "татарското иго".
Когато жененият за ДЪЩЕРЯ НА КОНСТАНТИНОПОЛСКИЯ ВАСИЛЕВС(от Палеолозите) - Узбек-ХАН им подарява "Шапката на Мономах" и ПРАВИ ЦЪРКВАТА ИМ "МИТРОПОЛИТСКА"!

- Да ВИ ПИТАМ ДОБРОДАНЕ? Това ТУРЧИН-ТАТАРИН да е бил ЗЕТ НА КОНСТАНИПОЛСКИ ИМПЕРАТОР - ДА СТЕ ГО ЧУЛИ ИЛИ ЧЕЛИ НЯКЪДЕ ... във РУСКАТА ИСТОРИЯ ??! А при Фъркат Нурутдинов ?
4.
Хозар=КОЗАР=ШАБАН=ЧОБАН=ФСУПАН(последното на античен фарси - тюркче йокму !)?
5. За разлика от нас БЪЛГАРИТЕ - известни в по-ранно време С ИМЕНА: ТАВРИ, ТИРА-ГЕТИ, ТАВРО-СКИТИ ... или казано "ВОЛО-(г)ВАР(д)И"=ПАСТИРИ на ВОЛОВЕ(те) ... това СЕМАНТИЧНО Е ЕДНАКВО и с другото: ТУР-ТИР(асци) известни още В ПСЕВДОНАУКАТА ПО ВЪПРОСА - като ТРАКИ. Наречени(по)//Взели (епонима) името си от/по ГЕРОЯ-ВОЖД назоваван ТИРАС в митове и легенди ... на народите!!!

- И отговарям НА ПОСЛЕДНИЯТ, НАЙ-ВАЖЕН ТВОЙ ВЪПРОС ДОБРОДАНЕ ?!
dobrodan написа:

Сарматите НЕ ЗНАЕМ ДА СА ПРАВИЛИ ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА НА ВОЛГА?

САРМАТИТЕ и ГЕТИ = ЕДНО И СЪЩО!
Сарматите'ГЕТИ УЧАСТВАТ НАЕДНО с първите си братовчеди, меланхлените'ГЕТИ - в държавата столицата на която е носела наименованието САРМТСКА-ГЕТИКА ... Най-дълго и успешно СЪПРОТИВЛЯВАЛА СЕ "тракийска" ДЪРЖАВА - СРЕЩУ РИМСКАТА ЕКСПАНЗИЯ НА БАЛКАНИТЕ ... а и НЕ САМО БАЛКАНИ ?!!!
цитирай
43. get - До 41. getmans1 - ДО - 39. vencivaleri1951 - Без да съм толкова навътре в темата на коментарите все пак да се върнем към постинга
04.06.2020 11:34
- То тъй АРАТЛИК?
Ама все още не ми е отговорил РОДЕНАТА МУ В областта с красноречиво име, БЪЛГАРСКА МОРАВА БАБА - сръбкиня ли е или българка?

getmans1 написа:

ЯСНО-О-О, ... Путин така говорейки за МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ на чист дипломатичен език ни показал от къде ни дебне заплахата ... хахахаха

По същата причина вкарва оръжия в СЪРБИЯ да ни варди от грабители ... СИГУРНО БЕ, КАК НИКОЙ ДА НЕ СЕ СЕТИ ...до сега

ЗАБ;
Доживяхме бе ... ГОСПОДИ, доживяхме ВВ1951 да НИ завръща в темата на постинга ...


- Защо не ВЗЕМЕ ДА ПОПИТА ПУТИН КАКВО СМЯТА?
Подарените от РУСИЯ НА СЪРБИЯ, вследствие на РУСКИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛНИ ВОЙНИ" - територии НАСЕЛЕНИ С БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ - СЕГА КАКВИ СА: Български или Сръбски ?!!?
цитирай
44. dobrodan - Това за брака на хан Узбек не е тайна зад девет ключа,
04.06.2020 11:52
Узбек-хан поддерживал дипломатические отношения с Византией, Индией, странами Западной Европы. Были возобновлены взаимоотношения с мамлюкским Египтом. Хан вступил в династический брак с византийским императором Андроником II, женившись на его дочери......(Уикипедия), и какво от това?
Сега излиза, че ГЕТИТЕ СА АВТОРИТЕ на санскрита, и говорят близък език от Борусия до Индия, така ли е според теб? Това може да обясни "славянските" богове и от Веда Словена впрочем.
Сармизегетуза може да се свърже със сарматите, които не излиза да са едноплеменен народ. И всичко това са все бившите Хети?
Огурски език може ли да бъде толкова близък до днешния български...
В тоя ред на мисли...хетите са толкова стар народ, слизат надолу от Кавказ, така поне пише. Кога се връщат обратно....кога всички тия неща да направят.
Сарматите според тарихите са ирано-персоезични български племена, с династичен род Мади, оттам и мадяр за мадярите-маджари, както и Мадара у нас....
Явно те носят САНСКРИТА като славянски език :), познах ли?
Мноого добре, Гете, един възел се развърза с изцяло твоя заслуга. Има още много възли де, не е само тоя :).
Така. Как хетите се нарекоха българи и къде?
P. S. Кои са Хатите?
цитирай
45. get - До 44. dobrodan - Това за брака на хан Узбек не е тайна ...ОТГОВОР: А нещо ЗА БРАКА, на БРАТА НА москал-ИВАН КАЛИТА - ДА МЕ ОСВЕТлИШ :))) ?
04.06.2020 12:23
dobrodan написа:
Узбек-хан поддерживал дипломатические отношения с Византией, Индией, странами Западной Европы. Были возобновлены взаимоотношения с мамлюкским Египтом. Хан вступил в династический брак с византийским императором Андроником II, женившись на его дочери......(Уикипедия), и какво от това?
Сега излиза, че ГЕТИТЕ СА АВТОРИТЕ на санскрита, и говорят близък език от Борусия до Индия, така ли е според теб? Това може да обясни "славянските" богове и от Веда Словена впрочем.
Сармизегетуза може да се свърже със сарматите, които не излиза да са едноплеменен народ. И всичко това са все бившите Хети?
Огурски език може ли да бъде толкова близък до днешния български...
В тоя ред на мисли...хетите са толкова стар народ, слизат надолу от Кавказ, така поне пише. Кога се връщат обратно....кога всички тия неща да направят.
Сарматите според тарихите са ирано-персоезични български племена, с династичен род Мади, оттам и мадяр за мадярите-маджари, както и Мадара у нас....
Явно те носят САНСКРИТА като славянски език :), познах ли?
Мноого добре, Гете, един възел се развърза с изцяло твоя заслуга. Има още много възли де, не е само тоя :).
Така. Как хетите се нарекоха българи и къде?


Първо ХЕТИ - ако използваш? То тогава НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ, ОЩЕ ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ!!
Държавническият народ в ХЕТСКАТА ДЪРЖАВА се е самонаричал НЕСИТИ - отговарящо на Личното-местоимение НАШИ+частицата ТЕ, за мн.число.

А инак знанията ти по езикоНЕзнание(?) - граничат със тези, на ТОЗИ - за който бе написано стихотворението?

"Товарищ Сталин, Вы большой ученый!
В языкознаньи знаете Вы толк."

Който през средата на 30-те години БЕ ПРЕГЪРНАЛ "Яфетическата теория" с важното в нея, "СТАДИАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ЕЗИЦИТЕ"?
- Която бе ПРИСАДЕНА И НА ТУРСКА ПОЧВА пак от автора й академик Н. Марр - през 30-те.
Но която ПРЕЗ ЧЕТИРИДЕСЕТТЕ - отново МАРКСИСТА-ЛИНГВИСТ другарят Йосиф "Коба-Сталин" Джугашвили - ОТРЕЧЕ :))).

Хай сега по Фъркат Нурутдиновски, ОБЯСНИ НА МЕН "НЕЗНАЕЩИЯТ" - как се е казвала и чия сестра се е явявала СНАХИЧКАТА на московския-княз Иван "Халифа" или "калита" ?:))

Хайде и ЕДИН ПОДСКАЗВАЩ ВЪПРОС!
Изложената в Кремъл - ШАПКА МОНОМАХА ... може ЛИ, да е ДЕЙСТВИТЕЛНО шапката на КОНСТИНОПОЛСКИЯ ВАСИЛЕВС Константин IX Мономах(от 11в.) или е на ... ?!

П.П.
За малко да пропусна ТОЗИ ТАКА ВАЖЕН ОТ ЕЗИКОВЕДСКА ГЛЕДНА ТОЧКА, твой ВЪПРОС?
dobrodan написа:

Огурски език може ли да бъде толкова близък до днешния български...


Огур-Р-Р-ският "МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОТОЛКОВА БЪЛГАРСКИ" ?
Колкото ЕЗИКА НА ХАНТО-МАНСКИЙСКИТЕ РОДНИНИ на руският военен министър Сергей Кожегутович Шойгу - можеш ПРИЧИСЛИШ, ЗА БЛИЗЪК ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ?!
Огурски и Маджарски ... са В МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН СИНОНИМНИ !!?
Отделно ПОКАЗВАТ ЗНАЧИТЕЛНА СТЕПЕН НА РОДСТВЕНОСТ - на ТЮРКСКИТЕ "огуЗЗЗко-кипчако-татарски" ЕЗИЦИ ... те пък възникнали ТАМ КЪДЕТО СА ВЪЗНИКНАЛИ "ОГУЗ-ите" ... в Сибир южен!Тоест НАД КИТАЙ!

В заключение, ОБОБЩЕНИЕ ЗА "ВЪЗЕЛА"? - който според теб "се БИЛ развързал"? Не, не само НЕ СЕ РАЗВЪРЗА - ами го и ЗАТЕГНА !!?
цитирай
46. dobrodan - Ако някой се беше справил както трябва с езиците,
04.06.2020 12:55
нямаше сега да се питаме един друг толкова работи наведнъж. Това ми предположение за санскрита вярно ли е или не? Че ми е последната надежда, инак ще излезе славяните да са индийци :) като народи :). Ако езикознание на такова ниво се преподаваше в наш университет....ехе...
Виждал съм шапката на Мономах, няма начин това да е "византийска" регалия, никакъв начин. Кой василевс ще носи скитска шапка от кожа с козината?
По "Джагфар тарих", че ми е подръка - "Новият киевски княз Ярослав бил български съюзник във войната с Мстислав и получил благоразположението на Ибрахим. През 1024 г. шапкарят на Ибрахим – Атрак ибн Муса изработил три български царски шапки, а царят оставил едната за себе си, втората подарил на прочутия средноазиатски султан и съюзник на България Махмуд Хазневи, а третата дал на Ярослав. В Рус тази шапка станала известна под името „шапката на Мономах“, защото именно внукът на Ярослав, княз Владимир Мономах я сложил на главата си за пръв път при коронацията му като руска корона. "

Добре де :), какво излиза сега: българите имали държава, дето сарматите я направили, ала не се казвала България, защото българският език е богославен църковен; хетите са индоевропейци, но се казват несити; това и друг път си го писал :).
Къде е връзката с българите, че започва да ми убягва здраво?
Огурският език един път е онгурски, другия път угърски (много странни имена излизат при бурятите, да ти кажа, все едни на -ем завършват такива :), моля те - бъди по-конкретен, бе човек :)?
цитирай
47. get - До 46. dobrodan - Ако някой ... :))) ОТГОВОР: Ще се опитам и'но по и'но - според възможностите ми да отговоря на ВЪПРОСИТЕ - ТИ ?
04.06.2020 13:39
1.
dobrodan написа:
Ако някой се беше справил както трябва с езиците,нямаше сега да се питаме един друг толкова работи наведнъж.

- Има, има-а-а! Който се е "справил" и СТРУКТУРИРАЛ ЕЗИЦИТЕ - в СЕМЕЙСТВА ?
Казва се Фердинанд де Сосюр и е направил това ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА 20-ти ВЕК?!
2.
dobrodan написа:

Виждал съм шапката на Мономах, няма начин това да е "византийска" регалия, никакъв начин. Кой василевс ще носи скитска шапка от кожа с козината?

Не бъркай монголо-тюрко-татарската ПАРАДНА ШАПКА ... най-вероятно подарена на ВЕРНОТО МУ ПСЕ московският ИВАН КАЛИТА, вече КОМЕНТИРАНИЯТ ХАН на "Алтън ордосу" - зет на ПАЛЕОЛОЗИТЕ(!?) ... с НИЩО НЕ ПРИЛИЧАЩИТЕ НА НЕЯ - СКИТСКИ "ШАПКИ" - като тази на сл. Адрес:
https://russian7.ru/post/chemu-skify-nauchili-chelovechestvo/

3.
dobrodan написа:

Огурският език един път е онгурски, другия път угърски ...

Това "оу"(!) Е ТИПИЧЕН ЗА СТАРО-БЪЛГАСКИЯ ВОКАЛИЗЪМ - нарича "голям ЮС" - чете се нещо средно, като ОуН още и АъН ... за разлика от "малък Юс" - той четящ се, като Ен ?

Бях задълбал преди време в изследвания и установих СМИСЪЛА В ЕПИТЕТА НА "ЛАТИНСКИЯ БОГ НА ВОЙНАТА МАРС" ЕПИТЕТ: <<"ГРАДИВУС">> - той с преки релации към ЗАПАЗЕНОТО ДО МИНАЛИЯТ ВЕК ... "солунско-костурско наречие" ... където е дал СЪОТВЕТНО думата "греНдеш" - тя пък от своя страна явяващ се по старата и с НОСОВКА ФОРМА - на съвременната ни дума КРАЧИШ ?!
Имала съответно преходна между "греНдеш" и "крачиш" - преходната форма-звучение "крендиш" !

Тоест ТУК ТИ ДАВАМ ПРИМЕР ЗА РОДСТВЕНОСТ - между МЪРТВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЛАТИНСКИ и ЖИВИЯТ И ГОВОРЕН ДО МОМЕНТА ЕЗИК - БЪЛГАРСКИ ?!

Български ЕЗИК - ПОКАЗВАЩ ПРИЗНАЦИ ... ЗА РОДСТВЕНОСТ С ДРУГИ И ВЕЧЕ "МЪРТВИ", като ЛАТИНСКИ и СТАР-ГРЪЦКИ ЕЗИЦИ ... Но с ТЮРКСКИ - ВЪПРЕКИ ТВОИТЕ ОЧАКВАНИЯ И МОИТЕ ЖЕЛАНИЯ - НЕ СРЕЩАМ, ТАКИВА ПАРАЛЕЛИ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ И ЕЗИЦИТЕ ?!

А шапката на МОНОМАХ? - москало-мордовският-руски ТАТАРСКИ-СЪОБЩНИК(Иван с прозвище "Калита") ЗАЕДНО С ЯРЛИКА я получава В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ - ЗА ПОРЪЧКОВОТО СИ ИЗПЪЛНЕНИЕ, при ПОТУШАВАНЕ БУНТА НА ТВЕР ?!
Тоест, МОСКОВСКИЯ-КНЯЗ ИВАН - е свършил МРЪСНАТА И НЕБЛАГОВИДНА РАБОТА вмесо тюрко-татарите ПОТУШАВАЙКИ ИЗБУХНАЛОТО ВЪСТАНИЕ в град Твер?!

А по отношение БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ - ЗЛАТНА ОРДА и КОНСТАНТИНОПОЛ - ВЪПРОСА Е ТВЪРДЕ ИНТРИГУВАЩ?
В тази връзка да питам? Знаеш ли ОТ КОГО и КОГА - ТЮРКИТЕ СА ПРОПУСНАТИ във "Византия" и на Българо-балканските територии - Ъм?
цитирай
48. dobrodan - Носовки са запазени и днес в немски, италиански, френски език,
04.06.2020 14:08
не мога да твърдя за характерност на наличието им само у нас. Има ги и в славянските езици (извинявай за термина), арабски...за Китай и Източна Азия да не говорим.
Заели сме от тюркските езици достатъчно корени (писах поне два пъти за това) в думите, има и цели думи заети, върти ми се наум и едно повелително наклонение....да не се отклоняваме сега.
Зависи кои тюрки и по кое време са пропуснати. За пръв път ли имаш предвид?
Фердинанд де Сосюр дали е имал представа откъде идва името на дядо му Фердю примерно? :)
Езикознанието се развива, Гете. Не ми харесва посоката му на развитие, ама никой не ме пита.
Тюрките са ясни, но праезикът им не е дошъл от Ордоса, ще видиш скоро и сам :).
Дотук се смаях що за език имаме и откъде е дошъл, че на него да пишат църковни книги?
Питам - санскрит език на циганите ли е? Или на балканците? Или на кого?
цитирай
49. krumbelosvet - .
04.06.2020 14:40
.
цитирай
50. get - До 48. dobrodan - Виж сега ШИЗОФРЕННИТЕ МЕРАЦИ на ОГУЗИТЕ, каквито са в същността си КАЗАНСКИТЕ ТАТАРИ - да се изкарват ... ?
04.06.2020 15:05
dobrodan написа:
не мога да твърдя за характерност на наличието им само у нас. Има ги и в славянските езици (извинявай за термина), арабски...за Китай и Източна Азия да не говорим.
...
Зависи кои тюрки и по кое време са пропуснати. За пръв път ли имаш предвид?
Фердинанд де Сосюр дали е имал представа откъде идва името на дядо му Фердю примерно? :)
Езикознанието се развива, Гете. Не ми харесва посоката му на развитие, ама никой не ме пита.
...
Дотук се смаях що за език имаме и откъде е дошъл, че на него да пишат църковни книги?
Питам - санскрит език на циганите ли е? Или на балканците? Или на кого?


... да се изкарват БЪЛГАРИ - НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ!

Коментирам ИСТОРИЯ НА НАС БЪЛГАРИТЕ!!! ... имащи ДОТОЛКОВА ОБЩО С "ТЮРКИТЕ ОТ ВОЛГА" - по силата на това - Че?
1-во ПРЕЗ ВТОРИ ВЕК СМЕ ОТИШЛИ ТАМ И СМЕ ГИ НАУЧИЛИ ДА ЖИВЕЯТ В КЪЩИ!
2-ро ЗАНЕСЛИ СМЕ ИМ ВОДЕЩИ ТЕХНОЛОГИИ за ОБРАБОТКА НА ЗЕМЯ!
3-то Да ОБРАБОТВАТ ЖЕЛЯЗО И ДРУГИ ПРОДУКТИ ТА ОТ ТЯХ ДА ПРАВЯТ СТОКИ!

Какво ОЩЕ ОЧАКВАШ ДА ТИ КАЖА ... ЧЕ БЪЛГАРИ=ТЮРКИ ЛИ?
dobrodan написа:

Заели сме от тюркските езици достатъчно корени (писах поне два пъти за това) в думите, има и цели думи заети, върти ми се наум и едно повелително наклонение....да не се отклоняваме сега.
Тюрките са ясни, но праезикът им не е дошъл от Ордоса, ще видиш скоро и сам :).


Когато НЕ САМО ПРОЧЕТЕШ а и разбереш КАКВО Е ОБЯСНИЛ де'Сосюр - с неговият СТРУКТУРАЛИЗЪМ - ТОГАВА ГОВОРИ ОТ ПОЗИЦИЯ НА "ФИЛОЛОГ"?
Когато МИ ОБЯСНИШ - АРЕАЛ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ - достигащи С ПОСЛЕДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В КОРЕЯ - до Тихи океан?
Тогава ЕЛА ОТНОВО ... СЛЕД КАТО СИ НАУЧИЛ ПОНЕ ЕДИН ТЮРКСКИ ЕЗИК - ДА МИ ОБЯСНЯВАШ - КЪДЕ МОЖЕМ ДА ПРЕДПОЛАГАМЕ, ЧЕ Е ЕВЕНТУАЛНИЯ ПРОТОЦЕНТЪР НА ГЕНЕЗИСА НА "ТЮРКСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО"?

Моля те НЕ МЕ ВКАРВАЙ в ФОЛК-ИСТОРИЧНИ И ПАРА-НАУЧНИ СПОРОВЕ по въпроси КОИТО СА ТИ СМЪТНО ПОЗНАТИ ... единствено по СПЕКУЛАТИВНИТЕ ПИСАНИ ПРЕДИ ВЕК ИЗТОЧНИЦИ - от ПОСТ-ЧИНГИЗИДСКОТО "ЗЛАТНО ОРДИНСКО ОБРАЗУВАНИЕ" Казанско ханство!

Малко са ни МОРДОВСКИТЕ "СЛОВЕНЕ" - КОИТО КРАДЕЙКИ ОТ НАШАТА - СИ ПИШАТ ТЯХНА ИСТОРИЯ ... ами СЕГА И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА МОНГОЛО-ТЮРКО-ТАТАРИТЕ ли следва да оборвам В СЪЩОТО (?) - КРАЖБА НА НАЦИОНАЛНО-ЕТНОСНО ИМЕ "БЪЛГАРИ"?

Българите СА БИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ТАМ където е била старата ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ - В САМАРА - (НЕ В КАЗАНСКОТО пост-чингизидско ТЮРКО-МОНГОЛСКО ХАНСТВО) ... НО ВЕЧЕ РУСИФИЦИРАНИ !!
цитирай
51. vencivaleri1951 - ,,Доживя,, защото темата е важна, а ти в момента я профанизираш
04.06.2020 15:39
Путин казвайки откъде им идват буквите, волно или не , признава първостепенната ни роля за Божието и писмото им. Можем само да му кажем ,,Спосибо,,. Друг президент
допусна възможен дебат - Кирилица , или Латиница. Външен министър наш пък погледна на православието като наше проклятие .
Президент и правителство за които си гласувал пописаха договор на български и македонски език.
Колкото до Сърбия, тя явно е разбрала за грешките си, че не е Швейцария и невъоръжена не може да остане цяла. Югославия ако беше въоръжена колкото България през 90 година с ракети, ПВО комплекси, самолети , то нямаше безнаказано да я удрят. Алиансът ни е ербап да удря беззащитни страни, и съвсем друг когато е възможен отпор. Сърбия нито има претенции към нас, нито днес ни е враг. Разходи се и виж обликът на Цариброд и Пирот и съответно на Драгоман и Сливница. Можеш да сравниш и магистралата им до Калотина с готовите наши участъци пак до там.

quote=getmans1]ЯСНО-О-О, ... Путин така говорейки за МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ на чист дипломатичен език ни показал от къде ни дебне заплахата ... хахахаха

По същата причина вкарва оръжия в СЪРБИЯ да ни варди от грабители ... СИГУРНО БЕ, КАК НИКОЙ ДА НЕ СЕ СЕТИ ...до сега

ЗАБ;
Доживяхме бе ... ГОСПОДИ, доживяхме ВВ1951 да НИ завръща в темата на постинга ...[/quote]
цитирай
52. getmans1 - . . . НАПРОТИВ, ТИ Я ПРОФАНИЗИРАШ. . . ...
04.06.2020 18:21
... НАПРОТИВ, ТИ Я ПРОФАНИЗИРАШ ... с откровени лъжи и манипулации които си изпляскал по-долу

... по руски тертип трябваше да изпратим 200-та танка на Македония с екипаж ли ... и пехота, и самолети екскорт

vencivaleri1951 написа:
Путин казвайки откъде им идват буквите, волно или не , признава първостепенната ни роля за Божието и писмото им. Можем само да му кажем ,,Спосибо,,. Друг президент
допусна възможен дебат - Кирилица , или Латиница. Външен министър наш пък погледна на православието като наше проклятие .
Президент и правителство за които си гласувал пописаха договор на български и македонски език.
Колкото до Сърбия, тя явно е разбрала за грешките си, че не е Швейцария и невъоръжена не може да остане цяла. Югославия ако беше въоръжена колкото България през 90 година с ракети, ПВО комплекси, самолети , то нямаше безнаказано да я удрят. Алиансът ни е ербап да удря беззащитни страни, и съвсем друг когато е възможен отпор. Сърбия нито има претенции към нас, нито днес ни е враг. Разходи се и виж обликът на Цариброд и Пирот и съответно на Драгоман и Сливница. Можеш да сравниш и магистралата им до Калотина с готовите наши участъци пак до там.


цитирай
53. get - До 51. vencivaleri1951 - Венци, докога ще дуднеш глупости ?!
04.06.2020 18:24
vencivaleri1951 написа:
Путин казвайки откъде им идват буквите, волно или не , признава първостепенната ни роля за Божието и писмото им. Можем само да му кажем ,,Спосибо,,. Друг президент
допусна възможен дебат - Кирилица , или Латиница. ...


Не ние ТАТАРИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ИМ СЪЗДАВАТ МИТРОПОЛИТСКА а ПОСЛЕ САМИТЕ ПУТИНОВИ-ПРЕДЦИ ... СТАВАЙКИ СХИЗМАТИЦИ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА АВТОКЕФАЛНИ!!

С това не само са СХИЗМАТИЦИ а в МОМЕНТА КАНОНИЧНО-НЕПРАВОМЕРНО СЕ САМООБЯВЯВАТ ... ЗА ЦЪРКВА МАЙКА на КИЕВСКАТА - НА ПРАКТИКА ТЯ МАЙКА на МОСКОВСКАТА ПАТРИАРШИЯ САМОЗВАНКА !!!

А тази МОСКОВСКА ПАТРИАРШИЯ Е КОСВЕНА ВИНОВНИЧКА - БЪЛГАРИЯ ДА ПАДНЕ ПОД "ТУРСКО РОБСТВО" ... ЗА КОЕТО ТОЛКОВА РИВЕТЕ ВИЕ!
Верните РУСО-РОБИ и СЛУГИ НА МОСКВА В БЪЛГАРИЯ!

И самият ти КОЙТО НЕ СМЕЕШ ПОРАДИ "ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ" ДА ОТГОВОРИШ НА ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ МИ ВЪПРОС?
vencivaleri1951 написа:

РОДНАТА ТИ БАБА, РОДЕНА В областта с красноречиво име, БЪЛГАРСКА МОРАВА КАКАВА Е - сръбкиня ли е или българка?


Защо не ОТГОВОРИШ НА ТОВА ... "МОРАЛЕН ПУРИСТЕ" а инак верен аргатин на ПРОРУСКАТА И АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА ВАС КОМУНИСТИТЕ-ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ ?!

Де ги-ди!!! ТАЗИ така любима ти СЪРБИЯ С НЕЙНАТА МИРОТВОРЧЕСКА ПОЛИТИКА ... и теб сърбо-руският комунист ПРАВЕЩ МИ СЕ НА БЪЛГАРИН !!!
цитирай
54. get - До 52. getmans1 - Не аратлик, ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВИМ ТОВА - КОЕТО ТЕ СТОРИХ ПРЕЗ 1885 год?
04.06.2020 18:27
getmans1 написа:
... НАПРОТИВ, ТИ Я ПРОФАНИЗИРАШ ... с откровени лъжи и манипулации които си изпляскал по-долу

... по руски тертип трябваше да изпратим 200-та танка на Македония с екипаж ли ... и пехота, и самолети екскорт

vencivaleri1951 написа:
Путин казвайки откъде им идват буквите, волно или не , признава първостепенната ни роля за Божието и писмото им. Можем само да му кажем ,,Спосибо,,. Друг президент
допусна възможен дебат - Кирилица , или Латиница. Външен министър наш пък погледна на православието като наше проклятие .
Президент и правителство за които си гласувал пописаха договор на български и македонски език.
Колкото до Сърбия, тя явно е разбрала за грешките си, че не е Швейцария и невъоръжена не може да остане цяла. Югославия ако беше въоръжена колкото България през 90 година с ракети, ПВО комплекси, самолети , то нямаше безнаказано да я удрят. Алиансът ни е ербап да удря беззащитни страни, и съвсем друг когато е възможен отпор. Сърбия нито има претенции към нас, нито днес ни е враг. Разходи се и виж обликът на Цариброд и Пирот и съответно на Драгоман и Сливница. Можеш да сравниш и магистралата им до Калотина с готовите наши участъци пак до там.




Когато СЕ БИЕХА С ХЪРВАТИ И БОШНЯЦИ - ТРЯБВАШЕ ДА ПРАТИМ ВОЙСКАТА И ДА СИ ВЪРНЕМ МОРАВСКО и ТИМОШКО - което ТЕЗИ РУСКИ КУЧЕТА, СЪРБИТЕ ни ги глътнаха и НАРОДА ОТ БЪЛГАРИ - ОБЪРНАХА НА ПРАВИ СЪРБИ !!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6052475
Постинги: 2726
Коментари: 26374
Гласове: 9599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031