Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.07.2020 17:36 - Изкуствен ли е коронавирусът?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1746 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2020 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Доскоро медиите постоянно ни плашеха с втората вълна на коронавируса, която теоретично трябва да дойде наесен, но се оказа, че дори с първата вълна не сме се справили и сега има повторен пик на заразата. Повечето ограничения бяха отменени, хората бързо се успокоиха и резултата е налице – броя на заболелите пак тръгна рязко нагоре.

Докато коронавирусът победоносно марширува по света и ваксина срещу него няма, в информационното пространство се разпространяват всякакви конспиративни теории, пропаганда и фалшиви новини.

Повечето теории се опират върху две основни линии. Първата линия е, че COVID-19 е китайски и за всичко е виновен Китай. Втората линия е, че всички фалшиви новини идват от Русия, която „разрушава” демокрацията и вярата в европейската медицина.

Да започнем първо с китайското направление. Най-тежките и шумни обвинения срещу Китай се раздухват от САЩ – държавата, която най-лошо от всички се справя с пандемията. От една страна не е изненада, че американците водят такава яростна информационна война срещу Пекин. Все пак е по-лесно да обвиниш някого другиго вместо да признаеш собствените си грешки. От друга страна САЩ и Китай отдавна си съперничат политически и икономически, така че споровете около коронавируса се оказа просто поредния етап в борбата помежду им.

Китай е виновен за коронавируса?

Поне в това се опитват да ни убедят медиите (най-вече щатските). Действително, световната пандемия тръгна именно от китайския Ухан, но това не доказва, че вирусът се е зародил в КНР. Дори и медийните твърдения, че е бил открит нулевият пациент, от когото тръгна всичко, трябва да се приемат скептично.

Американската пропаганда в момента поддържа две версии, които си противоречат взаимно. Първата е, че вирусът е бил изпуснат (случайно) от биолабораторията в Ухан. Втората версия е, че коронавирусът се е разпространил от местния пазар, на който продавали заразено месо на прилепи. Тук американците трябва да си изберат само едната версия – или лабораторията, или прилепа, защото няма как и двете едновременно да са причината. Впрочем нито едната от двете версии досега не беше подкрепена с факти. Няма доказателства, че COVID-19 е изкуствено създаден. Все още не е ясно и как точно вирусът е мутирал и прескочил от животно на човек. И кое точно е било животното – прилеп, мравояд, енот, котка или друго. Не знаем и кога ще дойде втората вълна, доколко ще мутира вируса, дали ще стане по-опасен, колко време се запазва естествения ни имунитет и т.н.    

От друга страна възникват подозрения, че коронавирусът се е появил много по-рано, отколкото предполагаме. В частност изданието La Vanguardia пише, че коронавирусът е бил в Барселона още през март 2019-а, т.е. 10 месеца преди той да бъде официално открит от учените. За това говорят тестовете на образците на отпадните води, събрани в местната пречиствателна станция на 12-ти март 2019. Преди това се считаше, че вирусът COVID-19 е бил засечен за първи път през ноември 2019 в Италия, също след анализ на отпадните води.

Тези данни предстоят да бъдат потвърдени научно и ако това стане, то цялата медийна кампания срещу Китай ще рухне. Пандемията наистина избухна в китайския Ухан, но от тези улики става очевидно, че вирусът е бил внесен от чужбина. Няма гаранция, че COVID-19 наистина е възникнал първо в Испания. Възможно е коронавирусът да е съществувал дори още по-рано, но през цялото време да е бил припознаван като обикновен сезонен грип. В такъв случай ще е крайно трудно да бъде открит нулевия пациент и да се разбере кога и къде е възникнала заразата.

Мрежата 5G пренася коронавирус?

Тази теория е изключително нелепа, но популярна в момента, особено в Западна Европа. Медиите се опитват да обвинят Русия, че тя е пуснала тази конспирация, но именно в западния сегмент на интернет са най-активните последователи на сектата на борците с 5G. Сама по себе си тази теория е просто невъзможна от гледна точка на законите на физиката. Коронавирусът не е радиовълна и не може да се разпространява чрез мобилни клетки, антени и електронни устройства. От друга страна можем да си обясним популярността на тази идиотска теория с опитите да се попречи на китайските компании да строят 5G мрежи в Европа.

Бил Гейтс иска да чипира човечеството?

Тази теория в момента също е доста популярна и се разпространява най-много в англоезичната част на интернет (и Русия няма вина за това). Тук също не ми е много ясно в какво точно е страхът. Бил Гейтс иска да превземе света с чипове? И как точно ще стане това? Ще ги инжектира под предлог, че е ваксина? В такъв случай ще са му нужни наночипове, но тази технология още не е достатъчно развита, така че превземането на света се отлага. Ако пък хората се страхуват от следене, защо тогава използват интернет и мобилни телефони? Не е нужно чипиране, за да контролираш някого. Пък и масовото следене отдавна е реалност, САЩ са пример за това (изключително лош пример впрочем). Интернет и смартфонът са прекрасни средства за следене и кражба на лична информация (а също така кражба на пари от банковата сметка), да не говорим, че е пълно с улични камери, които могат да разпознават лица. Защо хората се притесняват от Гейтс, а не се вълнуват от реалните проблеми, които ги заобикалят всеки ден? От друга страна има хора, които доброволно си имплантират чипове и смятат, че това е прекрасна и безобидна идея? С тях какво да правим?

Изкуствен ли е коронавирусът?

Това е един от главните въпроси, които вълнуват интернет и на който не може да се намери отговор. Не е учудващо, че мнозина подозират САЩ, имайки предвид колко американски биолаборатории има разхвърляни по света и какви изследвания се правят в тях. Самите американци сипят обвинения срещу Китай, защото пандемията тръгна именно от там, но ние не знаем къде именно се е зародил COVID-19. Поне засега не знаем.

Но коронавирусът е уникален с това, че никой не спечели от разпространението на заразата, така че никой и няма явен мотив. Особено САЩ, които се оказаха най-неподготвени за пандемията и именно те понесоха най-големи щети. Когато правиш нещо умишлено, особено ако решиш да използваш биологично оръжие, то първо трябва да си сигурен, че имаш антидот и второ – трябва да направиш така, че операцията да не излезе извън контрол. САЩ нито имат лекарство срещу вируса, нито план за действие в условия на масово заразяване. Затова и жертвите са най-много именно в Америка. Някои смятат, че Тръмп има интерес в коронавируса. Съвсем не. Първо, че пандемията фактически нулира всичките му икономически достижения, второ, САЩ навлизат в продължителна рецесия, която още повече ще намали доверието на гласоподавателите към него (конкурентът му Байдън вече го изпреварва с над 10%). Пък и последните събития дават допълнителен повод на демократите да обвиняват Тръмп, че той се проваля и управлението му е неефективно. Коронавируса изненада всички еднакво силно и никое правителство не извлича полза от него, така че можем да изключим версията с умишлено изпуснат вирус от лаборатория. Повечето доказателства поне до момента са в полза на теорията за естествен произход на COVID-19.          

Действително, коронавирусът постави на сериозно изпитание човечеството. И, съдейки по това как реагира светът, засега не се справяме добре с него. Мерките за изолация на повечето места се отменят и у хората се създаде лъжливото чувство, че заразата отстъпва. В момента е точно обратното – вирусът отново настъпва и очевидно ще продължава да го прави до настъпването на втората вълна (и третата и четвъртата и т.н.). Капитализмът се оказа прекалено неустойчив в условия на пандемия и веднага настана глобална икономическа криза. Европейските солидарност и ценности веднага се изпариха под ударите на вируса. При това най-цинична и аморална от всички се оказа страната, която претендира да бъде пример за подражание и наставник на всички – САЩ. Американците не само се опитват да изкупят чуждите патенти на ваксини срещу коронавируса, но и се противят на идеята на ООН бъдещите ваксини да бъдат с облекчен достъп за по-бедните страни. Всички други държави са съгласни да направят по-достъпни своите патенти, но единствено САЩ са против. Което според теорията на капитализма е напълно оправдано – защо да даваш нещо безплатно, когато можеш да го продадеш на двойна цена? Просто бизнес, нищо лично.        




Гласувай:
3



1. barin - Здравей, worldissue. Не мисля, че ...
04.07.2020 21:51
Здравей, worldissue. Не мисля, че коронавирусът е изкуствен. Относно броя на заразените и осбено починалите мисля, че не е вярно. Имам чувството, че някой кара управляващите да завишат или занижат бройката и да представят информацията по такъв начин. Не може човек, който има повече от едно заболяване да се отчита, че е починал от коронавирус. Що се отнася до мерките; отначало управляващите изглежда не бяха наясно и често променяха мерките. Сега, когато почти всеки ден заразените са над 100 не се предприема нищо. Дали бизнеса и многото пари не се намесиха, за да спасят сезона? Коронавирусът със сигурност е изкуствено създаден, но никой няма да си признае, че е извършил престъпление срещу човечеството.
Поздрави!
цитирай
2. worldissue - Здравей!
05.07.2020 03:28
Що се отнася до завишаването/занижаването на броя заразени, обикновено властите се стремят да занижават цифрите. Смисъл да си пишеш по-лоша статистика обикновено няма, поне от медийна гледна точка. Макар че зависи и как броиш цифрите. Що се отнася до статистиката на смъртността, зависи каква методика се използва. Зависи и доколко коронавируса е повлиял върху причината за смъртта и дали това ще се брои в окончателната статистика. Едни броят така, други онака и от там идва разминаването в процентите. Що се отнася до бизнеса и особено сферата на услугите, която пострада най-много, то бизнесмените особен избор нямат. Колкото повече обектите стоят затворени, толкова повече от тях фалират. За бюджета това също е проблем, защото приходите от данъци намаляват, а социалните разходи растат. Затова всички искат ограниченията да падат, за да може икономическата активност да се възстановява. За заразата това естествено е добре дошло. Така че тук въпроса е доколко може да се направи компромис с икономиката и здравето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217306
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031