Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2020 08:37 - ОЛАФ ще разследва сигнала на БОЕЦ с публикуваното от Биволъ видео на министър Танева за прикрити злоупотреби със средства на ЕС! (документи)
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.07.2020 08:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ОЛАФ ще разследва сигнала на БОЕЦ с публикуваното от Биволъ видео на министър Танева за прикрити злоупотреби със средства на ЕС! (документи)

Posted on 04.07.2020

На 08.06.2020г. БОЕЦ внесохме сигнал до Европейската комисия и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура по повод публикван от сайта Биволъ видеоматерил от разговор на министър Десислава Танева с представители на зеленчукопроизводителите.

image

      От публикуваният видеозапис ясно се чуват въпросите на Георги Василев – организационен секретар на асоциацията „Български пипер”, както и отговорите на министърът на земеделието и храните на Република България, г-жа Десислава Танева и нейните заместници. Въпросите на Василев касаещи размера на изплатените средства на декар площ са провокирани от постъпили в Асоциацията 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че са получили финансиране в по-голям размер от очакваното и заложено в схемата за директни плащания. Василев иска и допълнителна официална  информация с цифри и данни.

   Във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления и добавя:

 „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

image

Министър Десислава Танева – „Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които требва да останат тайна и да бъдат укрити от европейските ни партньори.

Министърът на земеделието и храните на България, г-жа Десислава Танева признава пред българските земеделски производители на зеленчуци, че държавата заблуждава Европейските органи и служби, като усвоява всички заявени средства за декар площ по схемата за директни плащания ‘Обвързана подкрепа”, като не съобщава за установените нарушения, а спрените средствата от констатираните злоупотреби и некоректни земеделци се преразпределят към останалите зеленчукопроизводители, вместо да бъдат възстановени и върнати в бюджета на ЕС.

Публикуваното от Биволъ видео може да видите тук:

https://bivol.bg/taneva-eu-cheating.html?fbclid=IwAR1t-qtQodyOBjNnkSkuBmZhTzt5LFjdPoGWwmNJAKvQyQ8EAUBk1royohY&__cf_chl_jschl_tk__=bed09aaee8c9e248371dc5eff5c6afda6a176449-1591619816-0-Aa2-YKxZwNxu_JwY3pvfLvg5zZiAq-n-hcphmR-s4cBBszJktJVJGfg39vv37BYqQeLr_ND6hsCqZ7jQzK95XQqG_2kIALpx87kAJep9yU5lJDZ02rPZFyH2U_Da-IwIe9rGmQNYA-L52tzHAkXhFqs76sbTOnUtrVwhIK7MLNtNL6djt0iI6MGH7M4UIzl1LcRvAdqdhH2_9WIe_1HgsJ3h4I7mFFLUNjIJLTUSyuyN1KAP46ZpH2P3rUGRxWMO0DNsN4KFHCzsXf7_JyQyidkc_RYuFNfy7w7AnQEqWHsi_XOveiraBiSvaT6wyDu8aGREkImQSpWKwQ9sRKe4gfXSnXPoOOi1alzg9Aa7-_fShG6O0bUnOFkLBOaoUNup8poYT4wRubx05AP-z9sKP7w

Реакцията на европейските институции бе изключително бърза и на 03.07.2020г. БОЕЦ получихме отговор от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ОБЩА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ,  с който ни уведомяват, че сигнала е разгледан и изпратен в Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Междувременно БОЕЦ внесохме сигнала и директно в службата, като реакцията на Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК е допълнителна гаранция, че няма да остане без последствия и злоупотребите със средства на ЕС, прикривани от българското правителство ще бъдат разследвани. Корупционните схеми и източването на европейските фондове е част от ‘политиката“ на ГЕРБ още от идването на Борисов на власт през 2009г. в резултат на което милиради лева потънаха в джобовете на управляващата ни мафия, а корупцията се превърна в стил на управление!

Публикуваме отговора на ЕК:

image

image

Превод на документа:

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ – ОБЩА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Относно: Писмо от Гражданско движение “БОЕЦ” относно публикуваното видео на срещата между министъра на земеделието и храните на РБългария г-жа Танева и Консултативния съвет за производство на плодове и зеленчуци

Вх. номер: PRES/A/3033256

Уважаеми г-н Георгиев,
Благодаря за писмото Ви от 16 юни 2020 г., изпратено от името на движението за граждански права “БОЕЦ”.

Писмото Ви се отнася до изтекло в публичното пространство видео, публикувано на уебсайта “Биволъ“, за срещата от март 2020 г. между българския министър на земеделието и храните г-жа Танева и Консултативния съвет за производство на плодове и зеленчуци. На срещата организационният секретар на Асоциация “Български пипер” – г-н Василев – уведомява министъра, че е получил няколко въпроса от членовете на асоциацията относно неочаквано увеличение на плащанията, получени по мярка 16 от схемата за “Обвързана подкрепа” (за директни плащания за подпомагане на зеленчукопроизводителите в България).

Според Вашето писмо, увеличените плащания са резултат от измама, извършена от България в ущърб на бюджета на ЕС. В писмото си уточнявате, че подобно увеличение се финансира чрез възстановените суми от бенефициентите, които – при контрол, извършен от компетентните национални органи – се считат за несъответстващи на условията за ползване на схемата. Твърдите също, че от публикувания видеоклип става ясно, че българските власти преразпределят тези суми сред други бенефициенти, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС.

Във връзка с това, моите служби предадоха писмото Ви до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е органът на ЕС, упълномощен да разкрива, разследва и прекратява измамите, свързани с фондове на ЕС.

Независимо от това, можете да изпратите сигнала за измама и директно до ОЛАФ, както е обяснено на уебсайта https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_en.

И накрая, можете също да подадете официална жалба до Комисията, ако твърдите, че поведението, описано в писмото Ви, представлява нарушение на законодателството на ЕС. Можете да намерите информация за подаване на жалба до Комисията за нарушения на законодателството на ЕС на следния адрес: https://ec.europa.eu/assets/sg/report-a-breach/complaints_en/index.html.

Искрено Ваш,
Волфганг Буртшер

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746121
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031