"Баба гануш или бабагануш (baba-ganouj, baba ghanoush, baba ganouzh на латиница; بابا غنوج на арабски; μελιτζανοσαλάτα на гръцки; баклажанная икра на руски) е типична за Близкия изток разновидност на кьопоолуто. Освен традиционните патладжани, чесън и магданоз, в баба гануш обикновено се слагат и сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. "
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 6 патладжана
- сокът от два лимона
- 2 супени лъжици тахан
- сол на вкус
- 1 едра скилидка чесън
- 1/4 чаша (една връзка) нарязан пресен магданоз
- 2 супени лъжици зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изпичам в чушкопек патладжаните.Оставям ги да престоят за половин час под капак,за да се задушат и по-лесно да се белят.Отстранявам ципата.Посолявам ги и ги оставям за два часа в тава под наклон,за да се отцеди горчивата вода.Слагам всички продукти в кухненския робот и ги смилам,но следя да не станат на каша.Декорирам според времето,с което разполагам и настроението!Да ви е сладко!Очаквайте и новите ми рецепти с патладжан!
© "Гостомел помня само аз" : Р...
ПОЛИНА -"НЕ МОЖЕШ ДА МЕ СПРЕШ"