Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2019 10:05 - ОТИДЕ СИ ЕДНА ПЛОВДИВСКА ЛЕГЕНДА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Солун е починал Милчо Левиев.

Да си припомним, че големият музикант е роден в Пловдив.Баща му, бай Исак, е един от ръководителите на пловдивския транспорт, уважаван пловдивчанин,, брат му - Йоан, светла му памет и на него, беше известен пловдивски художник.
По времето, когато Йони е завършил и е десенатор в комбинат „Марица”, а Милчо още е студент в Консерваторията, баща им така отогварял на въпроса какво правят децата му: „Единият стана бояджия, другият учи за чалгаджия”. 
Само един истински филибелия може да владее подобна самоирония.
Милчо един от първите в махалата носел дънки и не случайно това му увлечение по упадъчния западен начин на живот го заведе по-късно в родината на каубойските панталони
Кариерата на Милчо започва в Пловдив, след което продължава в София, където създава легендарния състав "Джаз фокус".

На един от концертите на състава по време на Международния фестивал на младежта половината зала остава празна. Оказва се, че местата са запазени за ченгетата, но на тях джаз не им се слуша.

Напълно естествено Милчо Левиев заминава отвъд океана, в Съединените щати - там, където по думите му, джаз бандите са стотици пъти повече от комунистите.
Помните ли какво пренесе в родината на джаза? Българската ритмика. И научи на нея самия Дон Елис.

Величко Гаджонов, пловдивчанин също свирил в чужбина, разказва как в незнам си кой европейски град видели в един супермаркет самия Дизи Гилеспи. Нашите момчета го познали, загледали се как великият джазмен си избира афтъшейв, спрял се на най-гадно миришещия, според тях, па решили да го заговорят. Казали, че са от България, той не реагирал. Когато му казали, че са от родината на Милчо Левиев, на човека нещо му просветнало, протегнал ръце към най-близката стъкленица на рафта и започнал да чука някакви неравноделни тактове, които, знаем, са характерни за българския фолклор.
За него това било България – Милчо и неравноделните тактове, прескочили и те Стената.

Милчо Левиев се отиде огорчен от управлението на родния си град. Той се отказа от титлата Почетен гражданин на Пловдив. Изглежда не можеше не проумее как градът е Европейска столица на културата, а поне на откриването пловдивчани бяха забравени...

Дали не трябва да изпитаме новите кандидати да управляват града знаят ли кой е Милчо? И ако не знаят, да си ходят там, откъдето са дошли.

Поклон, маестро...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226973
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031