Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 00:52 - Защо литият няма да има съдбата на петрола
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 6372 Коментари: 1 Гласове:
3



Защо литият няма да има съдбата на петрола September 4, 2009

image

Съвсем логично e, когато електрическите автомобили вече започват да печелят популярност и да се възприемат като мейнстрийм опция за транспорта в постпетролната ера, да се появят признаци на паника в резултат на паралели между петрола и лития.

Изключително сериозни анализатори като Jerry Flint изразяват своите опасения, че страните, които разполагат със значими находища на литий ще формират някакъв бъдещ OPEC и ще поддържат изкуствено високи цени за лития.

Други анализатори пък се страхуват от това, че запасите от литий биха били изчерпани бързо и в крайна сметка ще се озовем в ситуация, точно толкова неприятна, колкото и сегашната.

Hank Green от ecogeek лаконично и категорично опровергава тези страхове и обяснява защо не е необходимо да се трупат стратегически резерви от литий и защо цените на батериите няма да растат заради цените на лития.

1. Литият като компонент допринася незначително за формирането на цената на литиево-йонните батерии

По-голямата част от цената на една батерия се формира от умопомрачително сложната технология за изработване на катодите и анодите, която включва изключително сложни химични процеси и нанотехнологии. Също така активните охлаждащи системи са причина за така високите цени на Volt и Tesla. Така например батерията за един Chevy Volt е на цена от 10 000 долара, от които само 180 са цената на вложения литий.

2. Литият не е рядък елемент

В момента на Боливия се падат около 60% от световното производство на литий, но причината за това е в изключителната достъпност на находищата и ниската цена за екстракция. Но ако Боливия реши да спекулира със своето централно място на доставчик и повиши цената, то тогава би станало изгодно добиването на литий в почти всяка друга държава в света. Цена едва 5 пъти по-висока от настоящата вече означава, че добиването на литий от морската вода ще бъде икономически оправдано, а морската вода няма изгледи да свърши скоро.

image

3. Литият, вложен в батериите не се унищожава

Докато петролните горива изгарят напълно в ДВГ, то литият си стои в батерията и може изцяло да се рециклира.

4. Литият не се подновява често

След като вече веднъж батерията е изработена, флуктуациите в цените на лития са без значение, докато не решите да си купите нова батерия. Това е толкова различно от непрекъснатата промяна в цените на петролните горива.

5. Технологичният напредък при батериите

По-новите поколения батерии съдържат по-малки количества литий в сравнение с техните предшественици. С усъвършенстването на технологията ще намалява количеството литий на километър пробег за живота на батерията.

Сигурно вече сте убедени, че няма причини да се сравняват лития и петрола. С повишаването на търсенето на литий неговите цени може и да се повишат, но в същото време цените на самите батерии ще се понижават поради масовизирането на производството и напредъка в технологиите.

Накратко – литият е последното нещо, за което трябва да се тревожим.

About Севдалина:
Теми: Батерии, електрически автомобили, литий


http://greentech-bg.net/?p=4497


Тагове:   петрол,


Гласувай:
3



1. diablo1983 - Статията е стара и случайно попа...
02.02.2013 02:05
Статията е стара и случайно попаднах на нея. Благодаря на автора много интересен матерял!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578909
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031