Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2018 12:00 - За качеството на колбасите
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 4383 Коментари: 0 Гласове:
0



В началото на декември официалния орган на руската власт «Российская газета» изведнъж се загрижила https://rg.ru/2017/12/06/iz-chego-delaiut-doktorskuiu-kolbasu.html?_openstat=cmcucnU7QWNjZW50czvQrdC60L7QvdC+0LzQuNC60LAuINCf0YDQvtC10LrRgtGLOzI= за проблема с колбасите в Русия. Видно, «колбасните разговори» не утихват в страната и до сега и на това трябва да се отреагира. Можеше и да си замълчим, но разговорите започнаха да приемат съвсем друга насоченост, в сравнение с първите години на Перестройката.

Този, който е преживял горбачовските «реформи» — буржоазната реставрация в СССР, помни любимите теми от демократите-перестройчици, тази продажна буржоазна контра, работеща по заповед на западните монополи на разрушаване на страната и социалистическата икономика: колбаса и тоалетната хартия. О тоалетната хартия засега си държат устата затворена, видимо, работата с нея в капиталистическа РФ стои не така лошо- има я.

А с колбасите се е получил немалък конфуз. Сортовете са предостатъчно — очите мигат, а да избереш не можеш — в магазините е пълно с боклук, често и по висока цена. Народът все по чест иска «по ГОСТ» или «като съветския», и това вбесява повече от всичко. 30 години му промиваха мозъка, убеждавайки и доказвйки, че съветското е лошо, а той все иска него. И колкото по-нататък, толкова повече. А това е опасно. С колбасите особено. Колбасите и тоалетната хартия могъщия СССР разрушиха. А хилавата РФ просто ще я издуха, като прах от политическата карта на земното кълбо, ако народа се захване за колбаса.

Eто защо искаш не искаш приемайки мерки, върви и доказвай, че с колбасите в Русия всичко е в наред. Именно с това и решили да се заемат журналистите от «Российска газета, заявявайки, че държавната структура — Роскачество не дреме, а зорко бди, в това число за качеството на колбасите. То тествало продукция на 30 известни в Русия марки, вземайки за основа популярния още в съветски времена сорт — «Докторски колбас».

Какви са резултатите от тестовете? Те еднозначно свидетелстват за това, че народа в страната го заблуждават.

Практически всички производители най-нагло заблуждават купувачите — «разполагат «на опаковките лъжлива информация или не указват «неудобните» детайли, такива като соя или карагенан», царевица, «не издържат заявения ГОСТ.»  В образци са били «намерени следи от антибиотици, в една проба — конска ДНК»,  при това  някъде «количеството антибиотици от тетрациклиновата група (окситетрациклин) е превишило максималната допустима норма». В много случаи този сорт колбаси е бил направен от недоброкачественни суровини, образуващи, в частност «в следствие на несъблюдение на  сроковете на предваритлно третиране на месото». Повсеместно в колбасите от тази марка, които априори трябва да се произвеждат от най-добрите и свежи меса, добавят субпродукти — «частици кости и хрящяли, кожа от птици и фрагменти от сърца», «части от глави, частици от слизести части».

Какъв е извода от комисия?

Оригинален, но напълно закономерен за структурите на буржоазната държава. Заото, «независимо от недостатъците, цялата проверена «Докторска» колбасна продукция се яде и е безопасна».

Ето на! Може тя да се яде — от глад няма да умреш (помни се селяните в царска Русия и лебеди яли, тогава даже се считало, че ако хляб няма, то това още не е глад, истинския глад е когато лебеди няма), само че защо се именува този съмнителен колбасен продукт с високото звание «Докторски колбас»? Изображавайки това, което го няма, придавайки формата за съдържание? Видимо, така. Нищо удивително, всичко е в стила на буржоазията.

Истинският «Докторски колбас» висш сорт, вкусът на който помнят само тези, които са живели в СССР в съзнателна възраст, се прави не просто от «говеждо, свинско, сол, сметана, подправки и натриев нитрат», както пише РГ.

Ето какъв е състава на истинския Докторски висш сорт — цитираме водещия съветски специалист-технолог А. Г. Коников, лауреат на Сталинска премия (1947 г.), книгите на когото и днес се считат за руските технолози в месопрерабтващата промишленост енциклопедия на колбасното производство:

«Месо говеждо солено висш сорт — 15%

Свинско месо слабоосолено — 60%

Свински мазнини несолени — 25%

На всеки 100 кг суровина се добавят 0,1 кг захар и 0,03 кг кардамон.»[1]

«Соление» означава преминли предварителна обработка във вид на обезкостяване (отстраняване на всички жили и хрущали, от говеждото се отделят още и всички мастни слоеве), нарязани и осолени стоят в течение на няколко дни при определена температура. Втвърдената смес се състои от сол, захар и нищожно количество селитра (натриев нитриа), добавяни в месната суровина за получаване на красива розова окраска и дезинфекция на месото.

Всичко! Именно такъв «Докторски колбас» е хранил сталинския СССР съветските работници и колхозници.

При това (отново цитираме Коников):

«Този колбас се произвежда само от охладена суровина. Както говеждото, така и свинското трябва да бъдат от млади животни и с хубаво качество. Свинската мазнина трябва да съдържа не повече от 80% мазнини .»

«Охладено» — това означава не замразено, свежо по правило, от животно, заколено в самия месокомбинат. Руските месопреработващи заводи отдавна животни не коли, а работи на импортна замразена-презамразена суровина, съхранявано до тогава неизвестно колко години в хладилници.

За «млади животни», а и «хубаво качество» няма да говорим — в това пресовано месо, с което работяю руските месокомбинати, въобще не можеш да разбереш, какво е животното и на каква възраст е било при заколението.

Що се отнася до  «свинските мазнини», то такива в Русия няма вече 20 години, като минимум. Импортните породи свине, които са запълнили днес цялата страна (ландрас, дюрок, английска крупна бяла), не са разчетени за получаване на висококачественно свинско месо. Там слой от сланина 2 см е достижение. А за производството на висококачествен колбас е  нужна сланина от 8-10 см. Такава дебелина в Русия помнят само старците, от съветското минало. Уникалните съветски породи свине, даващи недостижими днес за капиталистическите свинеферми наддавания- месни с превъзходни вкусови качества, фактически всички унищожени. (Ура, издигнахме Русия от коленете и!)

А крупният рогат добитък, даващ това самото висококачествено «говеждо месо», без което истинския «Докторски» не може —използваните и недостижими съветски породи крави: костромска, лебединска, ярославска, красна степна и др. Всички тези широко разрекламирани импортни породи КРС тип  абyрдин-ангус, шортгорни, херефорди и пр. с тяхното «мраморно месо» за мясопреработвателната промишленост не стават, защото тяхното месо е нискокачествено, съдържа много говежди мазнини, които не се използват в колбасното производство. Всъщност това е брак, който умните чужденци ни го дават по луди цени, много ефективно та и с хубава реклама.

Или днес такъв «Докторски», какъвто са го яли вдно време всички съветски хора, го няма по принцип, при това за никакви пари! Качеството на съветските хранителни продукти днес по принцип е недостижимо за капиталистическото производство. И не само защото капиталистите, заради увеличението на своята печалба, не могат да добавят в колбасите субпродукти, царевица и соя. А преди всичко, защото за добри колбаси са нужни добри суровини, и то много качественно месо от селскостопански животни. А за да се получат теи суровини тези животни трябва правилно да се заколят и правилно съхранява месото (недостатък, отбелязан от Роскачество), но още и да се подберат нужни породи селскостопански животни (а това означава, че трябва да се създадат наново!) и правилно растат. Минимум да не се хранят с антибиотици, генно-модифицирана соя и всякакви хормони за ръст, а с нормални здрави растения, които днес също никъде в Русия не се отглеждат.

Или за получаването на добър качествен колбас е нужен не само правилно организиран завод и «честен капиталист» — стопанин на месопрерабтвателен комбинат, нужна е правилна, по-човешки организирана  система от селско стопанство, която я няма не само у нас в Русия, но и във всяка капиталистическа страна на света, даже най- «развитата» от «развитите».

Защо няма?

Защото у капиталистическото производство няма такава цел — да удовлетвори потребностите на хората!  Удовлетворяване потребностите на хората — това е основна цел на социалистическото (комунистическо) производство. А целта на капиталистическото производство — получаване на добавена стойност. Удовлетворяването на човещките потребности при капитализма е случайно, като продукт от цялата дейност на капиталистите. Преди 200 години, в условия на развиващ се капитализъм, тогава още прогресивен обществен строй, капиталистите, за да завоюват пазара и продават произведените от техните предприятия стоки, още се старали да удовлетворят потребностите на своите купувачи. А сега, в условията на умиращ капитализъм и отдавна поделен пазар, те вече не се безпокоят от това да решат някакъв проблем на хората. Продавайки своите стоки, те не мислят за удовлетворяване потребностите на купувачите, защото отлично знаят, че нямат възможност от избор (навсякъде се продава едно лайно!) ние никъде няма да отидем и ще купим. Защото да купуваме от друго място неможем! Предишната капиталистическа конкуренция повече я няма — тя е заменена от монополия, монополно (господстващо) положение на отделните капиталисти на пазара.

И те са прави, защото ние къпуваме този «Докторски» боклук, даже плащаме за него, като за висш сорт. А къде да се денем, ако никой друг продукт — с добро качество не произвежда? Защото ние самите не се разпореждаме и нищо не решаваме, докато работим на тези самите месокомбинати, свиноферми и т.н. създавайки със своя труд на капиталиста печалбата.

До какво ще доведе тази печална тенденция? До това че ние скоро ще можем да се храним не просто с бездомни пакети, кубчета бульон и прочие сурогатна храна, а питателна храна, получавайки нужните ни за живот калории точно така, както получава автомобила своето гориво. За капиталистите ние не сме хора, ние сме машини, произвеждащи им добавена стойност. Друг смисъл в нашето съществуване те не виждат.

И ако ние не искаме такъв живот на работническия червей за себе си, нито за своите деца, значи е нужно още днес да мислим над това, как да го изменим. Пътят е известен — това е социализъм, трябва само да станем и го въплътим реално.

С. Агапченко

[1] А.Г.Конников, В.Г.Кириллов «Технология колбасного производства», М, Пищепроиздат, 1952 г., стр. 289.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1645940
Постинги: 2311
Коментари: 321
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031