Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2018 22:11 - Механизмът от Антикитира
Автор: barin Категория: Технологии   
Прочетен: 9850 Коментари: 21 Гласове:
39

Последна промяна: 31.08.2018 06:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Има много неразгадани артефакти и случили се събития на Земята. За някои има обяснение според познатите ни закони, за други няма. Най-лесно е да обявим трудно разгадаемите неща за чудеса, сътворени от Бог, за божия намеса, за наличие на извънземни и други неща. Може и да има божественост някъде, както и извънземни, но първо трябва да се опитаме да си изясним станалото чрез познатите земни закони и ако не можем да обявим, че е загадка. Затова търсим факти, съпоставяме детайлите, събитията и правим заключения. Механизмът от Антикитира е едно от чудесата, за които изглежда няма логично обяснение. За да се опитам да дам някаква по-точна информация и мнението си първо ще дам информация какво представлява:
                        През 1901 г. край гръцкия остров Антикитира гмуркачи попаднали на потънал римски търговски кораб от I в. пр. Хр. и наред с други предмети открили останки от странно устройство с размера на съвременен лаптоп. Механизмът от Антикитира се оказал най-древният известен ни компютър, чието предназначение било да изобразява механично наблюдаваната конфигурация на Слънчевата система. Макар подвижните части на бронзовия механизма да не работят, рентгенови сканирания дават възможност на учените да сглобят цялостната картина и да разчетат някои от надписите около циферблата. По своята сложност и значимост механизмът от Антикитира е съпоставим с Багдадската батерия. За нея:
Блогът на barin :: Багдадската батерия.
                    Има и други загадки, за които съм чел книги и опити да се даде някакво научно обяснение. Иначе повечето се приемат за свръхестествени.
                     Предполага се, че Механизмът е направен от неизвестни инженери около 205 г. пр. Хр. Той изчезва в голямо корабокрушение около 70 г. пр. Хр. Постепенното му разучаване с най-модерна рентгенова томография в рамките на проекта Antikythera Mechanism Research Project и в още няколко независими едно от друго изследвания започват дейност по реконструкция на механизма и по разшифроване на текста, открит по различните му 82 оцелели елемента. Размерът на някои от буквите е около 1,2 мм. Учените успяват да прочетат 500 думи, съдържащи около 3500 букви. Текстът (както се оказва - инструкция за ползване), заедно с пълната реконструкция дава абсолютно нова светлина на Механизма. 

image

                        Механизмът от Антикитира изглежда като голям компютър от античния свят. По своята роля, която е имал има голяма прилика с Багдадската батерия. В същината си Механизмът от Антикитера е компютър. Задава се задача, въвеждат се данни, той прави изчисления и дава отговор на задачата. Изумителното за механизма е неговата давност - доскоро се смяташе, че подобна инженерна мисъл е характерна за по-късни етапи от развитието на древната наука. Но реконструкцията не оставя място за съмнение, че това може би е първият компютър, който човекът е създал.  Mеханизмът от Антикитира се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Намерени са при претърсвания на останките от античното корабокрушение, проведени най-напред в 1900  -1901 г. Чрез детайлни топографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбчати колела. сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително като 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало „циферблат“ с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена. Днес елементите могат да бъдат видени в Атинския исторически музей. 
                      
image

                     Виждат се сложните връзки на механизмът от Антикитира. Оставаме озадачени от познанията на древните хора. Изненада предизвикват и начините на преместване на големите камъни, строежа на пирамидите в Египет, средна Америка, при Инките и в Азия, статуите на Великденските острови и начинът, по който е изчезнала високо развитата цивилизация, както и календарите на маите и българите. За Великденските острови се опитах да дам обяснение, което до голяма степен беше прието: 
Блогът на barin :: Загадката на Великденските острови.
                  Има още много въпроси и събития, които пораждат размисъл. Уж древните хора не били развити, а са имали познания в много области. Много са народите, които са се занимавали със строителство, астрономия, лекували са много болести, познавали са философските течения. 
                   Антикитира е малък скалист остров между Крит и Китира и е спирка по маршрута на фериботите, които пътуват между Пелопонес и Крит. Антикитира е известен сред историците като място, на което преди повече от един век е намерен Механизмът от Антикитира. механизмът представлява древен прототип на часовник или по-скоро аналогов компютър, открит от гмуркачи на потънал римски кораб край бреговете на Антикитира. Островът има само едно село, един плаж и пет църкви. Селото Потамос е също и пристанището, на което спират фериботите, и има около 40 постоянни жители. Туристите са рядкос и обикновено идват само за един ден, тъй като няма съоръжения освен една таверна до пристанището. Плажът Ксиропотамос е близо до селото, разположен в защитен залив с боли камъни около брега. Ако не беше открит през 1901 г. механизмът нямаше въобще никой да се сещал за острова. 
                     image

                       Индикации за съществуването на такива устройства съществуват в древните текстове. Цицерон (De re publica) споменава механизми, които моделирали движението на планетите по небесната сфера, дело на Архимед и донесени в Рим след обсадата нa Сиракуза (212 пр.Хр.). Той споменава още и че неговият съвременник и познат, философът стоик Посидоний, също конструирал такова устройство.                     В началото на II век сл. Хр. Клавдий Птолемей пише своите Хипотези за планетите, съчинение което съдържа необходимото за конструирането на подобно устройство. Мимоходом той споменава и за обичайни начини на "създаване на сфери" (sphairopoiein), което днес се приема като свидетелство за съществувала забравена традиция. Пап споменава за книга на Aрхимед относно този предмет, а автори като Лактанций (Divinarum Institutionum Libri VII), Клавдиан (In sphaeram Archimedes) и Прокъл (Коментар към Книга Първа от Евклид) също споменават за неговите постижения в тази област.
                Разшифроването на функциите на открития през 1901 г. мистериозен механизъм било направено от екип учени под ръководството на математикът и режисьор, д-р Тони Фрийт (Tony Freeth), работещи по програмата Antikythera Mechanism Research Project в Кардиф, Уелс, съобщава специализираното издание Nature. Досегашните изследвания на обекта, смятан за първия аналогов компютър в света, показали, че той вероятно е конструиран в периода 140-100 г. пр. Хр. Калкулаторът представлявал дървена кутия с 37 бронзови зъбни колела и кривошипен механизъм, като и двете инженерни решения са преоткрити в Европа едва през XIV век. На лицевата страна на прибора била разположена градуировка за определянето на слънчевите и лунните цикли, както и на местоположението на слънцето спрямо зодиакалните съзвездия.
               На обратната страна били открити отметки за определянето на фазите на дългите астрономически периоди, в т. ч. и на Метоновия цикъл (Metonic calendar), използван за съгласуването на лунния и слънчевия календар – 12 лунни месеца са с 11 дни по-малки от съвременната календарна година, но 235 лунни месеца са равни точно на 19 години. Метоновият цикъл бил използван първо от вавилонците поне от началото на V в. пр. Хр., което говори за влияние на астрономията на Вавилон върху древногръцките учени.

              Последните открития на екипа на д-р Фрийт водят до предположението, че концепцията за Механизма от Антикитира произлиза от колониите на Коринт, най-веоятно от Сиракуза на о-в Сицилия, и е свързан с работата на Архимед (ок. 287-212 г. пр. н. е.). Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и изобретател, убит от римляните при превземането на Сиракуза след 2-годишна обсада по време на Втората Пуническа война, въвел планетарните изчисления на движението на Луната и останалите известни планети и написал манускрипт за астрономическите механизми.

                Досегашните сведения, свързани с откриването на “компютъра от Антикитира”, карахучените да свързват механизма с о-в Родос и астронома Хипарх (Hipparchos), написал студия за отклоненията в орбиталния курс на Луната. Досега маханизмът не бил свързван с коринтяните, тъй като целия останал товар на потъналия кораб, в който бил открит бил от Източното Средиземномориe, от места като Кос, Родос и Пергамон.
             Изследването на механизма със съвременна апартура за микроскопски изображения с висока дефиниция и триизмерна рентгенова томография, разкрило на задната му страна начертани имената на всички 12 месеца, съвпадащи напълно с календарите от Илирия, Епир и Северозападна Гърция, както и на о-в Корфу. 7 от месеците предполагат евентуална връзка със Сиракуза. Изглежда, че е бил създаден с идеята да възпроизведе движението на небесните тела Открити били и надписи указващи изчисляването на 4-годишния цикъл за провеждането на древната Олимпиада. Възможно ли е да е имало и други подобни сложни уреди? До наши дни не са намерени такива, а в историческите извори липсват сведениуя за други подобни на него.Аналози на “Механизма от Антикитира” засега не се известни на науката. Няколко забележки за подобни инструменти се срещат в античната литература, в т. ч. едно описание на Цицерон на такъв уред, създаден от Архимед. Изваденият от морското дъно през 1900 г. “компютър” обаче е единственият подобен механизъм, оцелял до наши дни. Приемаме, че механизмът от Антикитира е единственият оцелял до наше време. Уредът е открит случайно от гръцки ловци на сюнгери и миди край бреговете на малкия о-в Антикитира, разположен северно от о-в Крит и на 38 км. югоизточно от о-в Китира. Откритият кораб е от ІІ-І в. пр. н. е. и според някои учени е част от флотата, превозваща плячката на римския пълководец Луций Корнелий Сула (ок. 138-78 г. пр. Хр.) от Атина към Рим през 86 г. пр. Хр.

image

                      Има спекулации, че механизмът от Антикитира може да е от по-старо време, но не мога да приема, че е вярно. 
                      image


                      Възможно е механизмът от Антикитира да е предсказвал бъдещето.  До 2005 година механизмът бил изучаван с помощта на рентгенов анализ, но в 2005 г. бил даден старт на мащабния международен проект Antikythera Mechanism Research Project за изучаване и реконструкция на загадъчното устройство. Тогава учени от различни страни започнали да използват по-съвършени методи за анализ. Първоначално било проучено предназначението на отделните зъбчати колела на механизма, а резултатите – публикувани в списание Almagest. Впоследствие вниманието било насочено към разшифроване на надписите, открити на различни места. "Това е все едно да откриеш съвършено нов ръкопис», смята Майк Едмъндс, професор по астрофизика от Университета в Кардиф. Механизмът от Антикитира е сътворен от високо напреднала цивилизация и може да се счита като връх в достижението на античните цивилизации. Понежа много неща са открити много векове по-късно и на  нас ни се вижда необяснимо как е бил направен. Известно е, че древният прибор е имал лостче, което можело да се завърта в две посоки — в "бъдещето" и в "миналото". Вместо часове и минути стрелките на предния циферблат показвали положението на Слънцето, Луната и планетите на небето. Този циферблат имал две концентрични скали, показващи месеца и зодиакалните знаци, така че слънчевата стрелка сочела датата и положението на Слънцето на небето едновременно. Близо да остров Антикитира е остров Родос, известен с Родоския колос- едно от чудесата на света. Той е направен малко по-рано, отколкото се смята за механизмът от Антикитира, но двете чудеса не може да се сравняват. Споменавам Родоския колос, защото е наблизо.        
                   Буквите върху прибора са миниатюрни (всяка е не по-голяма от милиметър) и в повечето случаи са скрити под дебел слой корозия, затова изгубеният текст може да се чете само с помощта на компютърната томография. Оказало се, че текстът на повърхността между циферблатите, описва появата и залеза на съзвездията на различни дати през годината, което накарало учените да направят извода, че пред тях е сложен звезден календар, или парапегма, който предсказва настъпването и на такива астрономически събития като слънцестоенето и равноденствието. А двата други спирални циферблата на задната страна на устройството работели като календар и предсказвали затъмненията. Повърхността между циферблатите съдържала текст от 3400 символа, с чиято разшифровка се заели учените. По оценка на автора на изследването Александър Джонс от Института за изучаване на древния свят в Ню Йорк, общо на механизма е имало до 20 хиляди символа.  Освен това, надписите се оказало, че са направени от двама различни автора — това показал анализът на почерка, следователно приборът не е бил направен от един майстор. Разшифровайки надписите на задната страна, учените разбрали, че те описват предстоящи затъмнения. Учените били удивени, че в тях се говори и за цвета и размера на Слънцето или Луната при затъмнение, и даже, дали ще има вятър при всяко от тях. Известно е, че да се предскаже цветовия характер на тези явления е невъзможно, а и няма никакъв научен смисъл.
image

                     На последната снимка са лещите от Нимруд, за които малко знаем. Това е моя набелязана цел да я изуча, но тема едва ли ще пусна при толкова малко знания по въпроса. Включена е в 10-те доказателства за развити цивилизации. 
Прочутият механизъм от Антикитира (200 г. пр.н.е.) е бил създаден, за да изчислява движението на Слънцето, Луната и планетите. За жалост днес можем само да гадаем защо и как са били създадени много древни устройства и защо древните знания за тях са изчезнали. Излиза, че устройства, подобни на съвременните компютри е имало открай време. Накрая завършвам с две изказвания на физика Бицакис и професор Моусас:
                "Това, което ние правим със съвременните компютри, е правел механизмът от Антикитира преди две хиляди години",  заяви участникът в срещата, физикът Янис Бицакис. А специалистът по космическа техника професор Ксенофон Моусас добави: "Съвременните компютри и мобилни телефони имат своите корени в зъбчатите колела на този механизъм".




Гласувай:
39



1. kvg55 - barin,
31.08.2018 15:28
Според мен към механизма се подхожда от гледна точка на съвременността. Механизмът може да има предназначение, за което да не се досещаме.
цитирай
2. barin - Възможно е да е така, kvg55. Аз и о...
31.08.2018 15:37
Възможно е да е така, kvg55. Аз и останалите анализираме на базата на съвременните познания на човечеството.
Поздрави!
цитирай
3. emelika - О, пусни и за лещите от Нимруд!
31.08.2018 16:45
Какво, че ще са твои проучвания. Не е задължително да се опираме на авторитети. Всеки от нас носи забравени знания, които по някога могат да се проявят. Това към което изпитваме особен интерес, никак не е случайно.
цитирай
4. barin - Може да стане, Елена, но по-ната...
31.08.2018 16:55
Може да стане, Елена, но по-нататък. Трябва първо да прочета и науча. Благодаря за подкрепата. Снощи хвърлих поглед само за лещите от Нимруд и ме заинтересуваха. Аз и друг път съм се съобразявал със желания на потребители.
Поздрави!
цитирай
5. bven - Много интересен пост!
31.08.2018 17:51
Беше ми интересно да прочета.
Поздрави, Барин!
цитирай
6. barin - Благодаря, Татяна. Ще се постарая и ...
31.08.2018 17:56
Благодаря, Татяна. Ще се постарая и занапред да са интересни темите, които пускам.
Поздрави!
цитирай
7. radostinalassa - Схемата прилича на такава на компютър
31.08.2018 18:05
Къде са хакерите в блога, трябва да се изкажат. А не да бистрят политиката, или да пишат стихове.
цитирай
8. barin - Добре, че ги няма, Радостина. Те се ...
31.08.2018 20:28
Добре, че ги няма, Радостина. Те се занимават с други неща. Иначе нямам проблеми с някои от тях. Не знам дали е възможно механизма да е служил за нещо, за което не предполагаме.
Поздрави!
цитирай
9. krassibg1 - Интересен материал,
31.08.2018 21:21
пораждащ много въпроси.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Благодаря, Краси. Ще има поводи за ...
31.08.2018 21:24
Благодаря, Краси. Ще има поводи за размишления за какво е служил сложния механизъм от Антикитира.
Поздрави!
цитирай
11. mt46 - Поздрав!
31.08.2018 22:54
Да, доста интересно!...
цитирай
12. barin - Благодаря, Марине!
01.09.2018 05:31
Благодаря, Марине!
цитирай
13. donchevav - Четох вчера, повторих днес - малко ...
01.09.2018 23:45
Четох вчера, повторих днес - малко ми е трудно за разбиране, въпросителните са много, а това, което се знае със сигурност към момента - твърде малко:))). Впрочем може би затова е и толкова интересно! Благодаря ти, Иване! Успех в проучванията по темата! Поздрави!
цитирай
14. barin - Благодаря, Вени. Преди да напиша ...
02.09.2018 06:23
Благодаря, Вени. Преди да напиша темата изчетох много материали. Има въпросителни и възможности за разсъждение и тълкуване.
Поздрави!
цитирай
15. get - - Това е истината "barin" - ЗА МЕХАНИЗМА ОТ АНТИКИТИРА - най-старият известен ПЛАНЕТАРИУМ ... открит до момента!
02.09.2018 18:40
barin написа:

Цицерон (De re publica) споменава механизми, които моделирали движението на планетите по небесната сфера, дело на Архимед и донесени в Рим след обсадата нa Сиракуза (212 пр.Хр.). Той споменава още и че неговият съвременник и познат, философът стоик Посидоний, също конструирал такова устройство.


- Построяването му СТАВА ВЪЗМОЖНО:
а) - след като "елините" след походите на Александър Македонски - успяват да се доберат и вземат ЗАПИСКИТЕ ОТ наблюденията на ЖРЕЦИТЕ ОТ ВАВИЛОНСКИЯТ ЗИКУРАТ(храмовата БИБЛИОТЕКА) за движението на НЕБЕСНИТЕ ТЕЛА ... за период близо от ПЕТСТОТИН ГОДИНИ НАЗАД ?
б) Трудът на този определено надарен математик и механик, Архимед, озаглавен: "За изготовлението на небесните сфери" ... в тази връзка се приема, че той е първият ИЗГОТВИЛ ПЪРВИЯТ ПЛАНЕТАРИУМ - тоест механичен уред ПОКАЗВАЩ ДВИЖЕНИЕТО НА НЕБЕСНИТЕ ТЕЛА ... известни към съответният тогавашен исторически момент; ... за това, че е съществувал изготвен от него модел на ПЛАНЕТАРИУМ - се позовават на БАЗА намереното зъбно колело от месинг от Олвия (датирано от 3 - 2 в. пр. н.е.);
в) още в античността, автори твърдят, че изчисленията на Хипарх за прецесиите в орбитата на Земята - почиват на ВАВИЛОНСКИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ(съответно таблици с движението на небесните тела - съотнесени към движението на Земята).

- Това накратко по отношение "уникалността" на изобретението на "елинския" гений ... както и ИЗОБРЕТЯВАНЕТО ОТ АРХИМЕД ... на "новата" дума "Еурека" - която ни превеждат, като "Открих" ?

- Поздрав!
цитирай
16. barin - Здравей, Гет, добре си дошъл в блога ...
02.09.2018 19:11
Здравей, Гет, добре си дошъл в блога да си дадеш мнението. Опитах се да обясня за какво е служил. Доволен съм, че много хора четоха темата и коментираха. Механизмът наистина озадачава хората и е една от загадките. Има и други подобни неща, за които вчера четох.
Поздрави!
цитирай
17. get - До 16. barin - Приятелю, НЕ СЛУЧАЙНО Е НАМЕРЕН МЕХАНИЗМА ПРИ ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ КООРДИНАТИ?
02.09.2018 19:44
barin написа:
Здравей, Гет, добре си дошъл в блога да си дадеш мнението. Опитах се да обясня за какво е служил. Доволен съм, че много хора четоха темата и коментираха. Механизмът наистина озадачава хората и е една от загадките. Има и други подобни неща, за които вчера четох.
Поздрави!


- Вероятно ти прозвуча пресилено "планетариум" - вместо по-коректното АСТРОЛАБИЙ?
За направата им са необходими познания от областта на математиката (проективната геометрия, занимаваща се с: отчитане на сферичните небесни координати и др.) и астрономията (определяне на координатите на звездите, отчитане на движението на Слънцето и Луната и др.).
- Поради тази ПРИЧИНА ... МЕХАНИЗМА ОТ АНТИКЕТИРА се намира на тези ГЕОГРАФСКИ КООРДИНАТИ - Защото СЪЩИТЕ ОТГОВАРЯТ приблизително НА БЛИЗКИТЕ - които са ПОДПОМОГНАЛИ ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА "МЕХАНИЗМА"!

... отново пояснявам ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ ДВИЖЕНИЕТО НА НЯКОЛКО НЕБЕСНИ ТЕЛА ...:
- първо: НЕОБХОДИМО Е ДЪЛГОГОДИШНОТО ИМ НАБЛЮДЕНИЕ ПО НЕБЕСНАТА СФЕРА
- второ: изготвят СЕ ТАБЛИЦИ при което не на последно място играе роля и математиката (и др. области от точните знания - посочени вече по-горе ?) - които ни ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ С ВИСОКА СТЕПЕН НА ВЕРОЯТНОСТ - към ДАДЕНА ВРЕМЕВА ТОЧКА ... ДА ПОСОЧИ ТОЧНОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ИНТЕРЕСУВАЩОТО НИ НЕБЕСНО ТЯЛО ... трето: от което се изготвят в разгърнат вид МАТЕМАТИКО-АСТРОНОМИЧЕСКИ ТАБЛИЦИ ... които ПЪК СА С ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ ОТ ТОЧКАТА В/У ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ отговаряща на НАБЛЮДАТЕЛЯ който СНЕМЕ НАБЛЮДЕНИЯТА И ПРАВИ ИЗЧИСЛЕНИЯТА ... тоест ТАБЛИЦАТА СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯ НА КОНКРЕТНО ОПЕДЕЛЕНА ... ЗЕМНА КООРДИНАТНА СИСТЕМА ... в противен случай СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ПРЕИЗЧИСЛЕНИЯ ... Или ... ?
- Съответният АСТОЛАБИЙ - "механичен компютър" ЗА ДА ПОКАЗВА ТОЧНИ РЕЗУЛТАТИ ... следва да се ползва ПРИ ГЕОГРЕФСКА ШИРИНА - не (или малко) РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ НА ВАВИЛОН
- Хайде виж къде е разположен Родос-Антикитира(спрямо екватора ?) на около 35 градуса С.Ширина ... Вавилон на около 33 градуса Северна ширина - Схващаш ли?

П.П.
А коментарите на гръцките националисти, които си цитирал в края на поста ... То според едни такива учени - КАКВО ЛИ НЕ ЗАПОЧВА ОТ ГЪРЦИЯ ... ? Примерно "кинематографа", "железницата" и още ред световни открития ... :))) !
цитирай
18. barin - Здравей, Гете. Даваш насоки за п...
02.09.2018 19:57
Здравей, Гете. Даваш насоки за по-дълбок размисъл по въпросите, свързани с механизма. Със сигурност е бил астрономически и има значение на каква географска ширина е направен и използван.
Поздрави!
цитирай
19. get - До 18. barin - Именно!
03.09.2018 08:12
barin написа:
Здравей, Гете. Даваш насоки за по-дълбок размисъл по въпросите, свързани с механизма. Със сигурност е бил астрономически и има значение на каква географска ширина е направен и използван.
Поздрави!


... за да може да се направи такъв усложнен модел на АСТРОЛАБИЙ - от голямо значение са ... дълговременните наблюдения на движението на небесните тела ... съответно изготвени таблици (времеви) за положението на телата ... и мястото(точката, географска) от което НАБЛЮДАТЕЛЯ е извършвал описанието на движението(местоположение) на небесните тела през различното време от годината.
- Това е съотнесено и както казах Е СВЪРЗАНО С ГЕОМЕТРИЯ и твърде слоожни по своя характер математически изчисления ... нямаме ли го - НЯМАМЕ И АСТРОЛАБИЙ!

П.П.
Повече по отговора на въпроса МОЖЕШ ДА СЕ ПОДПОМОГНЕШ - АКО ПИТАШ колегите си НАВИГАТОРИ или преподавателя по АСТРОНОМИЯ ... от Висшето военно-морско у-ще ... ?
цитирай
20. batogo - !!!:))) Поздрави, Ванка!
15.10.2018 07:59
Твоят блог за мен е безценна енциклопедия, от която получавам интересни познания и много поводи за размисъл, за което съм ти много благодарен!
Бъди жив и здрав!
цитирай
21. barin - Благодаря, Оги. Много хора мислят ...
16.10.2018 09:12
Благодаря, Оги. Много хора мислят като теб по отношение на моите теми, което ме радва.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646360
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031