Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2020 21:13 - У хората са намерили втори „мозък“. Учените разказаха как зависим от бактериите
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 1444 Коментари: 9 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Микроби ... Изглежда, че са интересни? Те са най-прости! По ирония на съдбата, въпреки че дори не ги виждаме, всички животни, включително хората, са силно зависими от бактериите. Когато пишем "силно", имаме предвид, че някои микроорганизми убиват човек, а без други той не може да  банално да живее.А някои животни дори биват контролирани от  бактериите. По-долу са  доказателствата.   Като начало, ако съберете всички микроби в средно възрастен човек и ги залепите в една голяма буца, тогава тя ще тежи около един и половина до два килограма. Приблизително една и съща маса като на  мозъка. Не виждаме микробите, но въпреки това те присъстват по цялата човешка кожа и в редица вътрешни органи.   В Млечния път има приблизително 250 милиарда звезди. Броят на клетките в човешкото тяло е 10 трилиона. Броят на микроорганизмите в това тяло е 100 трилиона. И още няколко цифри, които правят  съмнително това, че човек е господар на своето тяло: във всеки индивид Homo sapiens, 20 хиляди собствени гени и от 2 милиона до 20 милиона микросимбионтни гена.   Микробите правят хората личност   Учените разграничават четири групи човешки бактерии: орална, кожна, вагинална и фекална. Освен това, съставът на тези групи е много дяволски различен. Хората  не се различават толкова много един от друг, колкото микробите им.

image






Снимка © Shutterstock   За по-голяма яснота. Структурата на ДНК на двама произволно взети хора е подобна на 99,99%. Но чревната микрофлора например съвпада само с 10%. В резултат на това учените могат да определят с точност до 95% кой точно е държал смартфон или нож. В същото време разследващите считат пръстовите отпечатъци за идентични, ако съвпадението надвишава само 65%.   Всички тези факти бяха открити от американските учени от Националните здравни институти на САЩ в рамките на програмата „Проучване на човешкия микробиом“.   Трудно е да се повярва, но всеки трилион човешки микроби е придобит     Много популяризатори на науката, разбира се, преувеличават, когато казват, че всички сме родени без бактерии. Въпреки че отчасти те все още са прави. Факт е, че бебетата излизат от утробата наистина чисти. Децата обаче получават първата порция от своите „съседи“, минаващи през родовия канал. Наличието или отсъствието на тези компоненти може да определи здравословното състояние на новороденото за няколко години напред.
image




    Снимка © Shutterstock   Изследователите смятат, че децата, родени с цезарово сечение, са по-предразположени към астма, алергии, кожни инфекции и особено затлъстяване. Някои учени препоръчват да се прилага тънък слой вагинални микроорганизми върху бебета, отстранени от майката неестествено.
Образуването на човешкия микробиом е критичен етап     Първичната микрофлора става повече или по-малко стабилна в края на третата година от живота. Тогава тя придобива очертанията на микрофлората на възрастен. Много е важно да не се намесвате в този процес дори през първите месеци от момента, в който е започнал.   Причината за нахлуването в микробния свят на малкия човек често е инфекция. Обикновено с нея се борят с антибиотици. Разбира се, те водят до желания ефект, но в същото време причиняват регресия в развитието на микробиома на новороденото.

  image   Снимка © Shutterstock   Изследванията на американските национални институти по здравеопазване показват, че лечението на деца с антибиотици преди навършване на шест месеца често води до затлъстяване при пациенти в следващите няколко години.     Бактериите могат да бъдат както причина, така и защита срещу смъртоносни заболявания.   Бактерията Helicobacter pylori е открита още през 1875 г. На учените са били необходими повече от 100 години, за да разберат, че този микроорганизъм е причинител на стомашните язви в 38% от случаите. За това откритие през 2005 г. Робин Уорън и Бари Маршал получиха Нобелова награда. След това на Helicobacter pylori е бил организиран геноцид, използвайки същите антибиотици.     Хистологичен препарат на стомашната лигавица, показващ Helicobacter pylori гастрит и колонизация на лигавицата от Helicobacter pylori. Снимка © Wikipedia   И само преди няколко години учените започнаха да осъзнават, че изглежда, че изключително вредния микроорганизъм изпълнява и защитна функция. Има наблюдения, които показват връзка между отсъствието на Helicobacter pylori в организма и развитието на сложни заболявания на хранопровода, включително рак.     Кожните бактерии влияят на привлекателността на хората за кръвосмучещите   Всички, които поне веднъж са имали пикник близо до водоем с голяма компания, обърнаха внимание, че комарите ухапват някого по-често, а някой по-рядко. Причината, както вероятно се досещате, е в микробите по кожата.   Още през 2011 г. холандските учени откриха връзка между разнообразието от кожни бактерии и привлекателността на хората за комари. Както се оказа, колкото повече микроорганизми има в тялото, толкова по-малка е вероятността кръвосмучещият хобот да се впие в него.     Сега помнете, че комарите са носители на едно от най-опасните заболявания - маларията.
Бактериите влияят върху ефективността на редица лекарства   Възможно е в близко бъдеще, в допълнение към общия анализ на урината и кръвта, със стандартен преглед, лекарите да започнат да изискват от пациента информация за изпражненията. По-точно - за чревната група от микроорганизми.     Последните проучвания в Йейлския университет показват, че бактериите силно влияят върху ефективността на болкоуспокояващи, хормони, антивирусни средства, кардиопрепарати и др. Учените са взели 76 от най-популярните видове чревни бактерии и са тествали как те влияят върху молекулната структура на 271 лекарства. След 12 часа се оказа, че всеки от щамовете модифицира от 11 до 95 вида лекарства.   Предполага се, че по-нататъшните изследвания на микробиолозите ще доведат до факта, че фармацевтичните продукти ще започнат да предлагат уникални лекарства за всеки пациент. В зависимост от това кои микроорганизми преобладават в стомашно-чревния му тракт.   Микробите определят избора на партньор за раждане   Вярно, не с хората. Във всеки случай това все още не е известно. Въпреки че знанието за нашите микросъседи е невероятно малко, не бива да изключваме, че правилото важи за хората.       Специалисти от Калифорнийския технологичен институт в Съединените щати откриха, че чревните бактерии от мухите Drosophila влияят на тяхното поведение. Отсъствието на Lactobacillus brevis прави насекомите неестествено хиперактивни.   Австралийските микробиолози са открили връзка между привлекателността на женските плодови мухи и техните бактерии. Хората от различен пол отказват да се чифтосват, ако се отглеждат на различни диети и в резултат на това имат различни микробиоми.   ***         В Националните институти на САЩ учените отгледаха две групи мишки: стерилни - без микробиом - и обикновени. Те разпространиха микрофлората на най-затлъстелите мишки от втората група до най-кльощавите от първата и установиха, че донорите започнаха да се хранят неконтролируемо и бързо се напълняват. Въз основа на това изследователите стигнаха до извода, че микроорганизмите са в състояние да повлияят на поведението не само на насекоми, но и на бозайници, на които хората са представители.   Извършена е и бактериална трансплантация сред Homo sapiens. По гореспоменатата програма „Изследване на човешкия микробиом“ четири доброволци с псевдомембранозен колит (най-силната форма на храносмилателно разстройство) бяха трансплантирани с бактерии от здрав човек. Поведението на дарителите не се е променило и те не полудяха. Симптомите на болестта обаче изчезнаха само след един ден. Въпреки че преди това те са били дълго и неуспешно лекувани с антибиотици.   Учените смятат, че това са само първите плодове на запознаването на хората със собствения микромир.   Роман Килдюшкин



Гласувай:
5



1. анонимен - Татко авеаме и днес ли ще прекараш ...
12.01.2020 21:17
Татко авеаме и днес ли ще прекараш безмисленият си живот в блога и фейса пускайки тъпи постинги?
Осмисли безмисленият си живот.
За нищо не ставаш.
Ооооммм сетро ИИИ гушш татко
Докога ще се вживяваш в ролята на жена?
Да ти съберем пари за една операция за смяна на пола?
цитирай
2. zax - А за българете к'во казват. За бъ...
12.01.2020 21:46
А за българете к'во казват. За българете...
цитирай
3. radostinalassa - Казват, че снимките...
12.01.2020 21:56
с много големи. Микробите са лоши.
цитирай
4. zax - А превода къде е.
12.01.2020 22:23
А превода къде е.
цитирай
5. radostinalassa - Преводът е лично мой
12.01.2020 22:55
А грешките са на Гугъл. Не мога да смогна да ти оправям.
цитирай
6. kvg55 - radostinalassa,
14.01.2020 17:53
Вторият мозък на човека е в стомаха.
цитирай
7. radostinalassa - В стомаха няма бактерии, ...
14.01.2020 18:52
kvg55 написа:
Вторият мозък на човека е в стомаха.

освен хеликобактер пилори, който е в долната , по - алкална част на стомаха.И ако пе пиеш достатъчно йод, той причинява язва или гактрит. А в червата има 200 вида полезни бактерии - в дебелото черво.
цитирай
8. kvg55 - До 7. radostinalassa
14.01.2020 19:00
Бактериите не могат да мислят, а стомахът, когато е гладен мисли. Когато е сит не мисли.
цитирай
9. radostinalassa - Може при вас, комунистите да е така
14.01.2020 19:57
Но в стомаха няма рецептори за глад, той е по - прост орган в йерархията.
Рецептори за глад и жажда, и пр. има в мозъка, в хипофизата. Когато нивото на глюкозата спадне се отделят хормони, които заповядват на стомаха да произвежда солна киселина и пепсин, и ти чувстваш глад.
Но полезните бактерии произвеждат 90 % от серотонина ни - хормон на щастието удоволствието. Затова , ако не ги храниш ще си кисел като русофобите в блога и ще ругаеш като пръч.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13128110
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години