Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2022 15:43 - ЗАПОРИРАНА СМЕТКА, що е то?
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 2073 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                           ЗАПОР И ПОСЛЕДСТВИЕ

Запорът върху вземане по банкова сметка обезпечава изпълнението, като запазва принадлежността на вземането към имуществото на длъжника, осуетява погасяването на вземането чрез плащане, извършено в полза на длъжника, и задължава третото лице да пази запорираните суми (чл. 507, ал. 3 ГПК). С други думи, задържането на парите по сметката на длъжника в банката и забраната запорираната сума да бъде изтеглена в брой или нареждана по друга сметка е гаранция за взискателя, че той ще получи дължимите пари след решаване на спора в негова полза с влязло в сила съдебно решение. Това е смисълът на обезпечителния запор.

В запорното съобщение до банката съдебният изпълнител посочва общият размер на дълга без да има сведения дали сумата е налична по сметките на длъжника .
Ищецът, които е поискал обезпечението, носи отговорност за вреди, на основание чл. 45 от ЗЗД, ако неоснователно задържа запорираната сума и пречи на длъжника да се разпорежда с нея. Ответникът има интерес да бъдат освободени парите му и затова законът му признава право да иска вдигане на запора.
Съгласно чл. 211 ДОПК, който изплати на длъжника вземания въпреки наложения по съответния ред запор, отговаря солидарно с него за изплатеното или предаденото до размера на задължението с лихвата след плащането, а когато изплащането е извършено от юридическо лице, каквото е банката, заедно с него отговарят солидарно и членовете на управителния й орган, които са допуснали изплащането.

СРОКОВЕ
Запорът е забрана, която тежи върху сметките на длъжниците, докато не бъде вдигната от наложилия я орган или лице, или докато целта, поради която е била наложена, бъде постигната. Освен в случаите, когато по сметката на длъжника има достатъчно средства и същите бъдат преведени от банката в погашение на вземането, с оглед на което е бил наложен запорът, банката няма право до вдигането на запора да изпълнява нареждания на титуляря на запорираната сметка за разпореждане със средства по нея, освен в случаите на временно разпореждане за неотложни плащания, разрешени по реда на ДОПК. Съгласно чл. 208, ал. 1 ДОПК отмяната на обезпечението чрез налагането на запор се извършва от публичния изпълнител служебно или по искане на длъжника, в 14-дневен срок от постъпването й, след погасяване на публичното задължение, както и в случаите на прекратяване на принудителното изпълнение по чл. 225, ал. 1, т. 2 и 5 ДОПК. При съществена несъразмерност на наложените обезпечителни мерки с размера на публичното вземане отмяната на обезпечението се извършва от публичния изпълнител служебно.



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031