Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 14:57 - Назрява бунт. 127 държави подадоха протест в СТО срещу САЩ
Автор: radostinalassa Категория: Бизнес   
Прочетен: 1480 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 02.01.2023 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



Докато Русия, отблъсквайки западните санкции, е заета с дневния си ред, Китай поведе правна кампания срещу Съединените щати. Световната търговска организация (СТО) е избрана за бойно поле в Пекин.
Тази международна организация има върховен апелативен орган, където всяка страна-членка на СТО може да се обърне, ако камарата за уреждане на спорове не може, според ищеца, да вземе справедливо решение.
Съединените щати от много години блокират назначаването на съдии в този върховен орган, което парализира работата на апелацията и предизвиква дълбоко недоволство в повечето страни.  
Пекин не се уплаши да се противопостави на Вашингтон и официално протестира, настоявайки незабавно да започне процесът на назначаване на съдии и да бъде възстановена работата на най-висшия орган за разрешаване на спорове.
„Сам в полето не е войн“ - очевидно са решили в САЩ и, както се е случвало повече от веднъж, просто са игнорирали китайския демарш.
Но този път имаше провал - раздразнението в света от действията на Америка е толкова голямо, че отначало плахо и една по една, а по-късно все по-смело различни страни-членки на СТО започнаха да се присъединяват към китайския протест, а от декември те вече бяха 127 (общо в СТО има 164 участници).
Сега Вашингтон едва ли ще може да игнорира такъв мощен хор от протестиращи.
В противен случай „САЩ ще се превърнат в сивия носорог на международната търговска система.
Щетите, причинени от сблъсъка му, могат да доведат до колапс на международната търговска система, което неизбежно ще причини сериозни глобални последици и ще изостри социалните вълнения и политическия гняв в глобален мащаб.
И цялата отговорност за това ще бъде на Съединените щати“, цитира уважаемия китайски Global Times.  
Причини за бунта Всяка от недоволните страни има свои собствени причини за протест. В Европа например са силно недоволни от американския закон за инфлацията, който ще влезе в сила на 1 януари 2023 г., който стимулира прехвърлянето на производствени мощности от ЕС към САЩ, докато Китай е възмутен от забраната за доставката на чипове и микросхеми, които ще започнат да работят по същия начин от 1 януари.
За да разберем интензивността на конфронтацията, достатъчно е да цитираме епитетите, с които китайският посланик в СТО Ли Чен Ган удостои Америка.
„Саботьор на глобалната търговска система“, „експерт в сплашването“, „манипулатор, който прилага двойни стандарти“, „разрушител на глобалната индустриална верига за доставки“ - това не е изчерпателният списък на изявленията на китайския посланик във Вашингтон.  
САЩ в прекрасна изолация „Протестът на 127 държави наведнъж е, разбира се, извънредно събитие“, обяснява Максим Медведков, съветник на Центъра за експертиза на ANO по въпросите на СТО.
„А позицията на САЩ е доста уязвима.
Според установената практика, ако една страна е недоволна от нещо, тя влиза в преговори с мнозинството, за да се намерят общи позиции.
По-голямата част от членовете на СТО многократно са обръщали внимание на необходимостта от деблокиране на работата на върховния апелативен орган, но Съединените щати не се срещат наполовина и не правят предложения за преговори.  
На практика всички членове на СТО са съгласни с необходимостта от реформа на апелативния орган.
Проблемът е, че американците от една страна блокират назначаването на съдии, от друга страна не казват какво точно искат да променят, как да реформират, за да възстановят възможността за решаване на спорове.
А без апелативен орган цялата съдебна система на СТО не може да работи. Например, преди няколко седмици САЩ загубиха редица спорове, но не ги изпълниха, като се позоваха на факта, че това са решения на първа инстанция, а има и по-висок апелативен орган, където може да се оспори.
В същото време всички разбират, че този орган не работи поради действията на същите Съединени щати и други членове на СТО също могат да прибягнат до толкова сложно прилагане на закона, което в крайна сметка може да обезцени цялата работа на организация.  
Невъзможността да се използва системата за уреждане на спорове в рамките на СТО създава усещане за безнаказаност за някои членове, докато за други ги кара да искат да решават проблемите другаде.
Ето защо сега много страни гледат на двустранните споразумения за свободна търговия като реална алтернатива на СТО в международната търговска система.
Всички държави искат да си сътрудничат, да изнасят и внасят стоки, а не да чакат Вашингтон да отблокира работата на съдебната система.
  Аргументы и факты – aif.ru


Тагове:   щати,   поезия,   пирати,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13288039
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК