Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2023 15:01 - © Как се работи за повече конкуренция
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3786 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 25.03.2023 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.03.2023

     "Аз останах с впечатлението, че никой в България не харесва конкуренцията и не работи за повече конкуренция", каза в едно видео във вестник СЕГА изпълнителният директор на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.
Според речника на чуждите думи думата "конкуренция" е с латински произход от латинското "concurrentia" и означава 1. Съревнование, съперничество, надпревара и 2. Борба за печалба.
Сега, другарю Николов, не само в България, в целия свят никой "не харесва конкуренцията".
Особено капиталистите. А такова животно като, който и какъвто и да било, съзнателно и доброволно да "работи за повече конкуренция" – нема!
Кой би бил съгласен да дели печалбата си с конкуренти, другарю Николов? Дори мъжът не е склонен да дели жена си, а жената не е склонна да дели мъжа си с други. А какво остана да се дели материалното богатство, когато, както казва Енгелс в "Произход на семейството, частната собственост и държавата" "Вулгарната алчност е била движещата сила на цивилизацията от нейния първи ден до днес : богатство, пак богатство и още един път богатство, богатство не на обществото, а на отделния жалък индивид е била нейната единствено решаваща цел … Богатствата на съседите възбуждат алчността на народи, у които придобиването на богатства е станало една от първите цели на живота".
Страстта към трупане на все повече и повече богатство изключва деленето му с други хора.
Ето как в "Капиталът" Карл Маркс описва "борбата" между конкуриращите се капиталисти "за повече конкуренция" : "Дори онази част от фабрикантите, които реорганизирали своите предприятия съобразно със закона от 1833 година, отрупвали парламента с изложения за безнравствената "конкуренция" на "вероломните братя", на които по–голямата безочливост или по–благоприятните местни условия позволявали да нарушават закона".
В условия на конкуренция се работи само принудително, няма добронамереност.
"… капиталистът с новия метод [въвел някаква икономисваща време или иначе повишаваща производителността рационализация примерно] почувствува под формата на необходимост да продава своята стока под нейната обществена стойност, тласка неговите съперници [конкуренти], под формата на принудителен закон на конкуренцията, да въвеждат новия начин на производство", пише Маркс пак в "Капиталът".
Капиталистът, предприемачът по днешному, въвежда постиженията на научно–техническия прогрес само за да смачка конкурента си и да го изтласка от пазара, а не доброжелателно да му създаде условия и той да стане конкурентноспособен, другарю Николов.
"Законът, според който за производството на дадена стока трябва да бъде изразходвано само обществено–необходимото работно време, се проявява при стоковото производство изобщо като външна принуда на конкуренцията, защото, повърхностно казано, всеки отделен производител трябва да продава своята стока по нейната пазарна цена", обяснява още Маркс.
"… общественото разделение на труда противопоставя един на друг независими стокопроизводители, които не признават никакъв друг авторитет освен този на конкуренцията, на принудата, която е резултат на борбата между техните взаимни интереси, също както в животинското царство bellum omnium contra omnes (война на всички против всички – фраза на английския философ Томас Хобс от труда му "Левиатан") е в по–голяма или по–малка степен условие за съществуването на всички видове".
"Аз лично вярвам в конкуренцията и смятам, че най–доброто лекарство в случая е да имаме и четвърти и пети оператор [телефонен] и това изобщо не е невъзможно", каза още Николов.
Само че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва "да осигури условия, които да задължават съществуващите мобилни оператори да си споделят мрежата и по тоя начин ние да имаме още оператори от типа на така наречените "виртуални мобилни оператори".
И какво значи това? Значи държавата в лицето на КРС да се намеси в свободния пазар, което си е, както писах по друг повод в друг постинг, пълзящ социализъм в пазарните отношения.
Добре, държавата ще задължи да си споделят. Но може ли да осигури желаещи за споделяне?
Знаем, че "Насила хубост не става". Това го доказа и командно–административната тоталитарна социалистическа икономика.
"Винаги когато имате още един играч (употребата на тази дума, когато се говори за икономика и въобще оприличаването на икономиката като игра, много ме кефят, защото икономиката като основа на обществото, прави животът ни една игра, тоест развлечение. Само че във всяка игра, единият противник гледа да прекара другия, така че думата си е точно на място. Същото е и с играчите в политиката), той ще донесе на пазара нещо ново. За да може да се утвърди той трябва да даде на потребителите по–добри условия", пророкува Богомил Николов. Но дали на практика е така? Да видим при банките.
"Предполага се, че пазара би трябвало и конкуренцията между банките да свалят цените на таксите надолу", глаголи изпълнителният директор на активните потребители.
В тази "финансова игра" клиентите "предполагат", че банките няма да увеличават лихвите по стари договори за заеми, обаче на практика банките "разполагат".
И въобще от край време отношенията между банките и клиентите им е перифраза на  библейското "Човек предполага, Господ разполага".
А във финансовия сектор "играчи" бол, легитимни и не съвсем, що така бе, Николов?
"Мобилността на хората между банките не е достатъчно на ниво", констатира специалистът.
Разбрахте ли сега? Ако не искате банките да ви цакат, ставате сутрин и тръгвате да си пазарувате банкови услуги. Макар че "това не е като да отидеш на пазара и да избираш от къде да си купиш домати между двайсе различни сергии", казва Николов. Защо да не е, същото е. При пазаруване на домати гледаш качеството и цената. При пазаруването на банкови услуги гледаш качеството и цената. И визията на банковите служителки.

Баш си е същото.
image

А за това няма как да знаеш предварително. Научаваш го впоследствие от вестниците

Баба казваше : "Не ми хвали стока, хвали ми пазар". А пазар за банковите услуги има – българите забогатяха и търсят къде да си приютят парите и да ги умножат.
Пазар има и за телефонните услуги – няма пешеходец пресичащ улицата или водач на моторно превозно средство пред светофара, който да не е забил нос в мобилния си телефон.
И Николов пак се обръща към държавата : "… трябва да се въведе регулация на размера на таксите, което може да стане със закон", или да се търсят алтернативите.
А алтернативите били финтехкомпании, онлайн банки. Е, той и кварталният лихвар е алтернатива. А аз пък си имам лична алтернатива – жена спестовница с голяма пенсия.
Ако бяхте, другарю Николов, изучавали другарите Маркс, Енгелс и Ленин, щяхте да знаете, че "Официалната наука се опитваше да убие чрез заговора на мълчанието съчинението на Маркс, който доказа с теоретически и исторически анализ на капитализма, че свободната конкуренция поражда концентрация на производството, а тази концентрация на известна степен от своето развитие води към монопол. Сега монополът стана факт … пораждането на монопола от концентрацията на производството изобщо е общ и основен закон на съвременния стадий от развитието на капитализма", пише другарят Владимир Илич Ленин в популярния си очерк "Империализмът като най–висок стадий на капитализма".
"Монополът – ето последната дума на «най–новата фаза в развитието на капитализма». Но нашите представи за действителната сила и значение на съвременните монополи биха били крайно недостатъчни, непълни, умалени, ако не вземем под внимание ролята на банките
… монопол израсна от банките. Те се превърнаха от скромни посреднически предприятия в монополисти на финансовия капитал. Някакви си три–пет най–големи банки на всяка от най–напредналите капиталистически нации осъществиха "личната уния" на промишления и банковия капитал, съсредоточиха в ръцете си разпореждането с милиарди и милиарди, съставляващи по–голямата част от капиталите и паричните доходи на цялата страна. Финансовата олигархия, която налага гъста мрежа от отношения на зависимост на всички без изключение икономически и политически учреждения на съвременното буржоазно общество – ето най–релефната проява на този монопол", казва още другарят Ленин.
Всъщност, колко банки останаха в България? За български не питам. Последно преди няма и година "Bcичĸи ĸлoнoвe нa "Paйфaйзeнбaнĸ Бългapия" вeчe ca peбpaндиpaни пoд имeтo КВС (белгийска банка) "Бaнĸ Бългapия", съобщава на 1 август миналата година Money.bg.
А за дребния шрифт и други капани в договорите на клиентите с мобилните оператори и търговските банки, другарят Енгелс се изказал така : "… в търговията е позволено да се извлича колкото може по–голяма полза от неосведомеността, доверчивостта на противната страна, а също да се приписват на собствената стока качества, каквито тя не притежава. С една дума, търговията е узаконена измама".
Аз също съм бил неосведомена и доверчива страна.
Завършвам с другаря Карл Маркс, чиито думи никой не може да помести : "Може би изобщо няма по–голямо мошеничество от така наричаните финанси. Жреците на тази тайна наука обличат най–простите операции … в непонятна терминология, зад която се крият най–обикновени машинации с издаването на облигации с различни наименования, обмяна на стари облигации срещу нови, намаляване на процента и увеличаване на номиналния капитал … Цялата тази отвратителна борсова схоластика и невероятна сложност на подробностите съвсем объркват публиката".
Сещам се за един постоянен проблем при кредитоискателите и затова се връщам на другаря Енгелс, който споделя следното от практиката си на поръчител : "В поръчителствуването аз имам такъв опит, че съм решил веднъж завинаги да се придържам към правилото – по–добре веднага да дам парите, ако съм в състояние да направя това, отколкото да ставам поръчител".
Е, нищо у нас не е измислено вчера или днес.
Явно е, че за капиталистите работата не върви на добре, след като плебеите започнаха да надничат в канчето им.

https://www.segabg.com/category-video/telekomi-i-banki-ni-burkat-dzhoba-pomoshtta-na-durzhavata
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/1884/Engels-Proizhod.pdf
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T23/T23-KAPITALAT1.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=NXFNB_WQ50Y&t=647s
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0_%D0%91%D0%B5_%D0%A1%D0%B5






Гласувай:
5


Вълнообразно


1. dobrodan - Другарю Говедаров,
25.03.2023 15:12
никой в днешния свят не може да мине без банките и търговците.
Затова още Маркс е казал: докато има телета, ще има и касапи.
Ленин го е приложил на практика :):):):).
А сега е време да избереш от кои да бъдеш.
Малко си позакъснял де, ама карай там, пробвай се :).
Има една порода хора, лесно вярват. После - ама ни измамиха, излъгаха ни, мошеници!
Еми... така ще е. Откак свят светува е така и ще бъде.
Противно на очакванията за равенство, братство и свобода. За морал пък и дума да не става :)!
цитирай
2. nedovolen - Не съм чел МЕЛ, но не ми пречи да знам ...
25.03.2023 15:17
Не съм чел МЕЛ, но не ми пречи да знам някои истини. Примерно от един прост кокошарник. Не съм забелязал някоя кокошка да бута зрънце към друга. Само от един кокошарник колко неща могат да се разберат.
:)))
цитирай
3. kvg55 - До 1. dobrodan
25.03.2023 15:41
Ха–ха–ха!
По–внимателно с назидателния тон, dobrodan–е, да не получиш менингит от умствено пренапрежение.
Смешно е при твоята буржоазна и физиологическа умствена ограниченост да се изживяваш като истина от последна инстанция.
"... днешния свят не може да мине без банките и търговците", казваш.
Може, без частни банки и търговци може!
Чети, чети бе, dobrodan–е, преди да пишеш. Нали не се имаш за чукча.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
25.03.2023 15:55
Ха–ха–ха!
Това "Ха–ха–ха!" обаче, е съвсем различно от предното "Ха–ха–ха!" при dobrodan.
Точно така – всеки анализ започва от простото, елементарното.
Анализът на капиталистическата обществено–икономическа формация в "Капиталът" Карл Маркс започва с анализ на най–простото – стоката.
"Богатството на обществата, в които господствува капиталистически начин на производство, се явява като "грамадно натрупване на стоки", а отделната стока — като негова елементарна форма.
Поради това нашето изследване започва с анализа на стоката".
С тези думи започва "Капиталът".
цитирай
5. dobrodan - За пренапрягането ми нямай грижа :), благодаря :).
25.03.2023 17:51
Физиологично мога да ти извадя много сериозно IQ, така че по въпроса с умствените ми граници пак не позна :).
Та, без частни банки можело, каза?
Ми то може и без държавни, ако забелязваш :):):).
Кой определя курса на еврото?
Смяташ ли, че една-единствена банка (говорим за държавна) може да обслужи народ от примерно 50 милиона? А от 200? Или милиард?
А предприемачите?
Или то, от предприемачи полза няма :):):).
За да се изпълни твоята теория (пази, боже, макар и да не съм вярващ), трябва да се върнем едни 50 години назад, когато частник беше мръсна дума и конкуренция нямаше (защото нямаше и западни стоки да правят такава). А сега те питам: защо смяташ, че от търговците няма полза?
В държавните магазини да не работят тъкачки или автомонтьори?
Краси? Икономическата ти логика е под нулата бе, човек, осъзнай се малко какви глупости си написал, не ме интересува ще триеш ли или не.
Какви анализи, какви пет лева...
Вземи любимият ти Китай - държавен социализъм, съчетан с див капитализъм (от експлоататорска гледна точка се получава много интересен обществен строй). Просто само избрани другари могат да бъдат капиталисти, другите ще работят за шепа ориз по 14 часа на ден... Това социализъм ли е, капитализъм ли е, пладнешки обир на поданиците от страна на държавата ли е, какво е?
Ние не минахме ли по същия път? Не ти хареса, нали?
Обаче искаш да се върнем пак там?
На това му казват мазохизъм, не умствени упражнения.
Ебем ти и Маркса, и Енгелса, и всичките имбецили, на чийто бумаги вярваш.
Кое от това учение се изпълни и победи, кое?
Ни-що. Написаха го за да ебат майката на царска Русия и си постигнаха целта.
цитирай
6. kvg55 - До 5. dobrodan
25.03.2023 18:08
Не е възпитано да се коментира повече от 1–2 пъти.
А и ти както увеличаваш броя и обема на коментарите, съвсем ме възгечтисваш да те чета.
цитирай
7. mt46 - ===
25.03.2023 20:44
Алчността е движеща сила и днес... Вероятно ще бъде и утре...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
26.03.2023 05:27
Всяко нещо с времето си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757742
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031