Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 15:29 - Пакет от тестове за Стресоустойчивост и Вътрешни Ресурси на А.Антоновски
Автор: psihotestove Категория: Други   
Прочетен: 4735 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2010 16:27



image

От Институт Ре-Генезис имаме удоволствието да Ви информираме, че от края на септември 2010 г. започваме есенната сесия на нашия цикъл "Лаборатория за Тестове"  и да Ви поканим на 23.09.2010 г. (четвъртък) от 18 ч. на своя първи практически уъркшоп от цикъла ни, представляващ самостоятелен негов модул на тема:


"Пакет от тестове за оценка на стресоустойчивостта и вътрешните ресурси - SOC-29, SOC-13, FSOC, SSOC
по модела на А.Антоновски за салутогенезата
и чувството за съгласуваност”

 

                              

   В него ще Ви предложим един от най-задълбочените, популярни, и заедно с това, ефективни тестове за оценка на личните ресурси за справяне с широк кръг от житейски проблеми - от различни стресори и затруднения, през заболявания, колебания, проблеми в работата, в семейството, с децата, с близките и познатите до философските проблеми на смисъла на живота, вярата, живота и смъртта.  

Тестовете се основават на малко познатата в България, но широко популярна в чужбина теория за салутогенезата на Арон Антоновски - известен американски и израелски социолог на медицината и световно известен изследовател на здравето.
 

image


Теорията на Антоновски е не само алтернатива на доминиращия в медицината, а донякъде и в психологията модел на патогенезата - търсене на причините за болестите и дезадаптациите, но и на популярните в психологията биопсихосоциален модел и превентивен модел, тъй като и двата, в крайна сметка, изхождат от и се насочват към управление на рисковете, болестите и стресорите около нас, т.е. остават, в крайна сметка, в рамките на патогенетичния модел, т.е. защо и как да се пазим от рисковете, проблемите и болестите.

Моделът и подходът на Антоновски е различен - той отговаря на въпроса не "какво и как ни прави болни ?", а "какво и как ни прави здрави, и дори още по-здрави ?" и "защо някои хора при стрес се разболяват, а други не, и дори стават по-здрави ?". Неговите, а и на други изследователи проучвания, започнали още в началото на 70-те години върху жени преживели концентрационните лагери през Втората световна война, но имащи по-късно добро здраве и самочувствие, показват, че причините за доброто здраве и неговото поддържане и развитие са не обратни, а различни от причините, които ни стресират, разболяват и убиват, т.е. проучването и работата върху причинителите на болестите, в т.ч. и превенцията от рисковете, сами по-себе си не ни правят здрави, а само по-малко болни. Затова и концептите, които той използва са не-медицински, не-превентивни, не са негативни, а са позитивни и универсални (крос-културални и транс-секториални, т.е. общочовешки).
Вместо да използва много термини, както може да се види по-долу, мъдростта на подхода на Антоновски е в това, че само с два-три конструкта (GRR, SOC) той обхваща почти цялото пространство на физическото, психическото, социалното и духовното здраве, което е изключителен плюс на модела му. Същото може да се каже и за общата му философия към здравето - тя е процесуална (а не статична), ценностна (а не веществено-ориентирана), позитивна (а не негативна), универсална (а не специфична).

 

image


Някои популярни през последните 20-30 години в съвременната психология конструкти, които се родеят с модела на А. Антоновски са:

   - вътрешна локализация на контрола (locus of control) на Дж.Ротер,
   - самоефикасност (self-efficacy) на А.Бандура,
   - личностна твърдост/издържливост (hardiness) на Кобаса,
   - устойчивост (resilience) на Вернер,
   - воля за смисъл / цел в живота (purpose in life) на Франкл,
   - научен оптимизъм (learned optimism) на М.Зелигман,
   - научена ресурсност (learned resourcefulness) на Розенбайм,
   - научена обнадежденост (learned hopefulness) на Зимерман,
   - процъфтяване (flourishing) на Кейс,
   - омоществяване (empowerment) на Фрейе,
   - копинг (coping) на Лазарус,
   - вътрешна сила (inner strenght) на Молъни, Роуз, Ру и др.
   - себетрансцендентиране (self-transcendence) на Рийд,

   - посттравматичен растеж (posttraumatic growth) на Тадеши и Калхун,
   - благополучие (wellbeing) на Бейкър,
   - качество на живота (quality of life) на Линдстрьом,
   - социален капитал (social capital) на Пътнъм,
   - културален капитал (cultural capital) на Бордьо,

     и много други понятия свързани с позитивното
здраве и позитивната адаптация и разгръщане на вътрешните и външните ни потенциали и ресурси.

Ключови понятия в неговия модел са "генерализирани съпротивителни ресурси" (GRR) и "чувство за съгласованост/кохерентност" (SOC).

Операционализирайки последното понятие, Антоновски разработва тест за неговото измерване - наречен първоначално "Questionnaire of Life Orientations", а по-късно - "Sense of Coherence".  Той има разширена версия от 29 въпроса (SOC-29) и съкратена от 13 въпроса (SOC-13). Съществуват също и версии на други автори вариращи от 3 до 12 айтема. Има също версии за деца, за семейства (семейно чувство за съгласуваност - FSOC), за училища (чувство за училищна съгласуваност SSC). В рамките на нашия практически уъркшоп ние ще представим накратко всяка една от тях.

Основните измерения на чувството за съгласуваност (кохерентност), според Антоновски са:
   - чувството на разбиране (comprehensibility)
   - чувството на справяне (manageability)
   - чувството на смисленост (meaningfulness)


И трите характеристики са много важни, но Антоновски смята, че ключовата от тях е третата. Всяка от тези характеристики се измерва с отделна подскала в неговите въпросници, но важен е общия им ефект, съответно резултантния бал.

За популярността на тези тестове и модела на Антоновски говори факта, че към момента има над 1000 публикации по тях, тестовете са преведени на над 35 езика и се ползват в над 40 страни по света. У нас, за съжаление, се броят на пръстите на едната ръка публикациите, в които се споменават подхода и тестовете на Антоновски и ни е известна само една публикация от преди 15-тина години, която ползва една от методиките му.
 

image


Сферата на приложение на модела и тестовете на Антоновски трудно може да се ограничи, поради универсалния характер на конструктите му.

Тестовете от предлагания пакет се ползват с голям успех в такива различни области като:
   - детска психология,
   - училищна психология,
   - при деца с обучителни и поведенчески проблеми,
   - психология на здравето,
   - психопатология,
   - клинична психология,
   - спортна психология,
   - трудова и организационна психология,
   - психология на религията,
   - трансперсонална психолгия,
   - консултативна психология
   - психотерапия

     и мн. др.

Предлаганите тестове са особено популярни в Израел и Скандинавските страни (Финландия, Норвегия, Швеция, Дания), където са сред най-използваните в различни области на психологията и от най-различни държавни институции. Използват се също в Западна и Източна Европа, в Северна и Южна Америка. Напоследък расте тяхната популярност в Азия - Китай, Иран и особено Япония. Опитът от прилагането им показва, че те са транс-културални, т.е. валидни са практически всички култури и държави.

Данните за надеждността и валидността на тестовете, особено на основния от тях - SOC-29 - са много добри.

 

  Тестът е подходящ за всички групи психолози - както академични, така и практически, в почти всички области на психологията


Уъркшопът ще се проведе на 23.09.2010 г. (четвъртък)  от 18 до 20 ч. в семинарната зала на централния офис на Институт Ре-Генезис – София, ул. „Шишман”, 5, вх. Б, ет. 1 (намира се с/у Парламента, зад х-л "Радисън")

 

   Цикълът „ЛАБОРАТОРИЯ за ТЕСТОВЕ”  е поредица от вечерни  практически насочени уъркшопи, на които ще се представят и предоставят психологични методики, които измерват важни и популярни в чужбина, но малко познати или рядко използвани у нас психологични конструкти. Те ще се провеждат обикновено в сряда вечер. Но са възможни и изключения, както при предстоящия, ако съвпадат с празници или други събития, за което своевременно ще Ви информираме.


Някои от планираните за представяне методики, които измерват ключови, базални, универсални психични качества, които вече бяха представени в пролетния ни цикъл, и които ще повторим, по искане на колеги, които не са могли да ги посетят, в есенно-зимния ни цикъл са:

       - TAS-20 за измерване на алекситимията;
       - BIS-11 на Барът за измерване на импулсивността;
       - МиниМулт - най-кратката версия на MMPI;
       - МЖ-2 за измерване на психологичната андрогинност, мъжественост и женственост;
  
       - тест за агресия и сродни понятия на Бъс-Пери;
       - LSI за лидерски стил;
       - психогеометрични тестове;
       - тест за склонност към автомобилни произшествия и др.

       - тест за общо телесно и психично здраве GHQ-12;
       - тест за психични защити по модела на Плучик

       - сферичен тест за професионални интереси на Трейси;
       - тест за хомофобия на Адамс;
       - пакет от тестове за творчески потенциaл на Уйлямс;
       - тестове за
хранителни разстройства
         и др.


Наред с тях, ще Ви представим и други методики, които спазвайки нашата философия и традиция, са малко познати и/или използвани в България, но са популярни в чужбина.

През тази година ще поставим акцент върху методики, които са насочени и измерват позитивни, ресурсни психични характеристики, с цел да подобрим малко силно нарушения баланс между негативни и позитивни конструкти и тестове в психологията изобщо, и в българската, в частност.

В същата позитивна посока ще са и занятията ни в другият ни цикъл - "Тренинг Работилница", но в посока не измерване, а практическа работа, който ще стартираме от месец ноември.


Водещият  Панайот Рандев, който е адаптирал и изследвал тестовете е практически психолог с над 25 годишен стаж. Работил е в И-тута по психология - БАН, бил е преподавател в НБУ и БСУ, бил е главен психолог на Сухопътните войски. Адаптирал е десетки психотестове. Има голям международен опит. Обучил е стотици психолози и други специалисти, в тренингите му са участвали над пет хиляди души. Понастоящем той ръководи агенция за УЧР - Агенция Еталон, Института Ре-Генезис за позитивна и конструктивна психология, както и фондация "Човек плюс".


image

 


Обикновено цените за участие в уъркшопа са:
   - 30 лв. за студенти;
   - 40 лв. за работещи колеги;
 

Цената на Ексел файла е 5 лв. Цената на допълнителните материали е 10 лв.

Пакетната цена е 40 лв. за студенти и 50 лв. за работещи.


Ако за някой конкретен тест има други цени - щи ги посочим изрично.


Предлагаме следните отстъпки в цените:
   - при предплащане на 3, 6 или 9 има отстъпка в цената им - съответно 5%, 10% и 15%.
   - при записване на група от 3 и повече души от една организация - отстъпка от допълнителни 10%.

Ако заплащате участието си в уъркшопа по банков път – свържете с нас за банковите ни реквизити.



ВАЖНО за колегите, които не са от София и имат затруднения за участие в нашите уъркшопи за тестовете, но биха искали да ги получат. За тях има възможност за дистанционно обучение. Обадете ни се за подробности на дадените по-долу координати.

 
За повече информация се свържете с нас на следните координати:

Институт Ре-Генезис
на моб.тел.:  0889443691,
на стац.тел.: (02)9898945,
или ни пишете на е-мейл: 
re_genesis@abv.bg.
     Можете да посетите и блога ни:
http://regenesis.blog.bg, както и новият ни блог, специално посветен на нашата Лаборатория за Тестове:  http://psihotestove.blog.bg

     Ако желаете, можете да изтеглите покана-плакатче за уъркшопа от тук


До скоро !






Тагове:   пакет,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psihotestove
Категория: Други
Прочетен: 129703
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930