Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2020 20:16 - Асклепий: защо боговете убиха големия лечител?
Автор: radostinalassa Категория: Други   
Прочетен: 1316 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Той знаеше тайните на всички билки и  змей му беше  слуга. Простият смъртен успя да надмине в изкуството си боговете, които просто се плашеха от него. Кой е великият Асклепий?       Асклепий принадлежи към полубоговете, но този факт не попречи на хората от древността да го почетат по специален начин. Прекрасното му изкуство помогнало да се спасят от много беди и затова устройвали празници в негова чест и му носели подаръци. Подобно уважение към този герой от легендите  подчертава отношението на древните гърци към лечителите, които са покровителствани от Асклепий. Древна Гърция, която стана център на науката и културата, не можеше да пренебрегне медицината, която се превърна във важен аспект от човешкия живот.     Митът за Асклепий започва с историята, предшестваща появата му. Както знаете, в Тесалия живееше красавица, завладяла всички със своя чар. Красотата на Коронида билае толкова ослепителна, че самият Аполон не можеше да откъсне поглед, когато я видя. Самата тя обърна внимание на Бога, но не беше влюбена в него. Един просто смъртен завладя сърцето й, с когото Коронида прекарваше цялото си свободно време.
image




  В същото време Аполон беше измамен от празни надежди. Момичето не знаеше, че най-честният бог винаги чувства измамата  и не я прощава. Това е описано дори в древни стихотворения, в които се казва, че най-добрият помощник на Аполон е студенияг  ум. Той не може да го заблуди и винаги разкрива същността на делата. Богъг  имаше още една отличителна черта - можеше да усети лъжата от а миля и дори можеше да я предвиди.
  image Аполон и Коронида   Когато Аполон чу за изневярата на любимата си, гневът обгърна душата му. Изпаги си  не само на неверната  Коронида , но и на пратеникът, който попадна под „горещата му ръка“, котато донесе новината. Факт е, че Бог научи за измяната  от птица със снежнобяло оперение. Горкият гарван само го информира за случващото се, когато Аполон заплашително махна с ръка, след което оперението на птицата стана черно-въглено. Коронида претърпя още по-тъжна съдба - тя бе повалена от стрелата на Аполон.   Когато огънят на погребалнеят огън  вече се приближаваше към Коронида, Аполон изведнъж почувства горчивина и безсилие. Да, той мразеше предателката, но тя носеше под сърцето си детето му, което не беше виновно за греховете й. Аполон измъкна детето  от огъня, който трябваше да се роди по това време. Тогава Аполон отнесъл бебето при Хирон. Този кентавър беше известен възпитател на деца на герои и богове. Мъдрият Хирон се привърза към бебето и той стана любимият му ученик.   Аполон дал Асклепий да се възпитава при Хирон     Асклепий не беше като другите деца, неговите връстници, които също живееха с Хирон. Не се интересувал от спорт, но се стремил да овладее най-интересната наука за него. Самият кентавър знаеше много за изцелението, което така привличаше момчето и затова с радост сподели знанията и уменията си с него, разкри тайните на живота и смъртта.




Способният  ученик успя да надмине учителя си . Той отлично овладява изкуството да приготвя отвари и мехлеми, знаеше как да лекува болести от всякакъв вид и често спасяваше хората от смъртоносни заболявания. Говореха за него като за скромен лечител, който виждаше задължението си в лечението, търсеше да помага на хората. Независимо от богатството и благополучието, болен човек може да дойде при Асклепий и да се възстанови от неразположения. Лечителят нямал цена за услугите си  - помагал както на бедните, така и на богатите. Ако беше помолен да приеме подаръка за лечението , той не отказвал.     Барелефimage   Въпреки благородната си дейност, Асклепий провокира недоброто отношение на боговете. Причината бяха неговите амбиции и мисли, които бяха смятани за твърде смели за простосмъртен, дори роден от Бог.   Веднъж му беше предложена голяма награда за възкресението на човека. Асклепий бил поражен не толкова от обещаното богатство, колкото от  мъките на роднини, изгубили главата на семейството. Отивайки на среща с молещите се за помощ, Асклепий със своето безпрецедентно умение успя да върне човек към живот, въпреки факта, че е бил мъртъв преди лечението.   Според някои митове щастливият пациент на Асклепий бил Иполит, който бил самият син на Тесей. Съсипан от мащехата си, той не просто беше спасен, но повече от това, той спечели вечен живот. След чудотворното изцеление, създадено от ръцете на Асклепий, Иполит никога не можел да умре и затова станал бог, когото нарекли Вирби.   Асклепий възкресява Иполит
  image   Този инцидент предизвика истинска буря сред боговете. Зевс не можеше да позволи на смъртните да получат достъп до душите на хората, които той ще управлява със своите решения Наистина в този случай той ще стане по-висок от боговете! В яростта сивърховният бог хвърля огромна  мълния върху лечителя, която го поразява смъртно. Този акт предизвика възмущението на Аполон, който беше бесен поради несправедливото му наказаниеЗа да си отмъсти, Бог отиде в Етна. Там огромните циклопи работеха като ковачи, изковавайки перуни за Зевс. Със своите стрели, без да знае пропуск, богът на светлината унищожил всички майстори. Разгневеният Зевс, от своя страна, изпрати Аполон, за да изплати вината си, а именно да служи на Адмет и да пасе стадата му.   Въпреки гнева на боговете, Асклепий остава най-почитаният смъртен. След смъртта му хората идвали в храмове и светилища, за да поискат спасение и да се излекуват от болестта. Дори мъртъви Асклепий не спря да лекува хората. Смятало се е, че всяко камъче в подножието на светилището има чудодейни свойства.


Тагове:   асклепий,   врач,   полубог,


Гласувай:
2



1. krumbelosvet - Светилище на Асклепий на 5-6 хиляди години има у нас край Сливница
02.01.2020 18:05
Имало е и свързан с Асклепий култ към змиите. Явно ги е имало в изобилие. В една роднинска къща в близкото село Алдомировци, се наложи да убия водна змия, която котката внесе вътре. Правеше се на умряла, но като изгоних котката, влечугото плъзна като стрела и жените се разпищяха...
цитирай
2. krumbelosvet - А Чингиз хан е убивал лечителите
02.01.2020 18:09
Дали защото, както и боговете, е виждал тяхната роля ПРОТИВ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР?
цитирай
3. radostinalassa - Защо мислиш, че Чингисхан е ...
02.01.2020 18:31
убивал лечителите ?
Аполон го е правел, защото е ревнувал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13295296
Постинги: 11658
Коментари: 18471
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК