Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2021 13:54 - Какво представлява пристрастяването?
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 19.01.2021 | Категория: за Родители

Споделете !  

Пристрастяването е процес на създаване на психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие. Обикновено пристрастяването е процес, който се развива с времето. Пристрастяването може да се разглежда и като продължаване употребата на вещество или извършването на дейността, въпреки негативните последствия, свързани с тях. Удоволствието и насладата, които са изпитани първоначално, при продължителна употреба на веществото или дейността, води до необходимост от употребата им, за да се възвърне нормалното състояние (състоянието преди започването).

Какво е пристрастяване?

Пристрастяването е психологическа и физическа неспособност да спрете да консумирате химикал, наркотик, дейност или вещество, въпреки че ви причинява психологическа и физическа вреда.

Терминът зависимост не се отнася само до зависимост от вещества като хероин или кокаин. Човек, който не може да спре да приема определено лекарство или химикал, храна, алкохол също се води зависим.

Някои зависимости също включват невъзможност да спрете да участвате в дейности, като например хазарт, хранене или работа. При тези обстоятелства човек има поведенческа зависимост.

Пристрастяването е хронично заболяване, което също може да бъде резултат от приема на лекарства. Прекомерната употреба на предписани опиоидни болкоуспокояващи, например, причинява 115 смъртни случая всеки ден в Съединените щати.

Когато човек изпитва пристрастяване, той не може да контролира как използва вещество или участва в дадена дейност и става зависим от него, за да се справи с ежедневния живот.

 

Повечето хора започват да употребяват наркотици или първо участват в дейност доброволно. Пристрастяването обаче може да поеме и да намали самоконтрола. Не всеки, който злоупотребява с вещество, има пристрастяване. Наркоманията и злоупотребата с наркотици са различни. Злоупотребата се отнася до неправилна, прекомерна или нетерапевтична употреба на вещества, променящи тялото и ума. Въпреки това, не всеки, който злоупотребява с вещество, има зависимост. Пристрастяването е дългосрочната невъзможност за прекратяване на приема на това към което сте зависими.



www.tinyurl.com/yxllyewb



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2045128
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031