Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2021 18:58 - Уйгурското чудо под пустинята
Автор: radostinalassa Категория: Други   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В северозападен Китай, в автономния район Синцзян Уйгур, съществува чудо под пустинята ... Почти толкова величествено, колкото Великата китайска стена! Това е една от най-важните находки в историята на световната цивилизация.   По време на изграждането на тези канали е използвана иранската подземна водоснабдителна система (кариз) с дължина 2,5 хиляди километра, тя се нарича най-голямата структура, равна на Великата Китайска стена.     Каналите Хариз са подземна водоснабдителна система, построена в сухия регион Турпан в Централна Азия. Тези канали представляват водоснабдителна мрежа, построена от уйгурите под земята в района на Турфан в Източен Туркестан преди 2200 години под пустинята.   Китайците наричат ​​канала Хариз „Големият подземен канал“. image   1.Тридесет процента от нуждите на Турфан от вода се задоволяват чрез канала Хариз, който все още функционира и се пълни с вода от подземни кладенци. image 2. Тези канали са построени от уйгурите преди 2200 години. Каналната система се движи на дълбочина 110 метра и представлява обширна мрежа под пустинята.  
image


3. Град Турфан, центърът на префектура Турпан, се намира под морското равнище в изключително сух район без водни ресурси и сух климат.   четири. Каналите на Хариз доставят вода до селищата в Турпан, която се събира в подземни канали от планината Бог и от подземните кладенци.  
image


пет. Тъй като районът между планината Бог и Турпан е пустиня, водните канали на Хариз бяха положени под земята, за да се предотврати изпаряването на водата от силната топлина.  
image




6. Водопроводната мрежа, изградена под земята в района на Турфан в Източен Туркестан ...   7. Подземните канали са служили на жителите на региона от векове. Те са построени на височина 1,5 метра, ширина 60-70 см и са пренасяли 858 кубически метра вода на ден. Но днес тази цифра е спаднала с почти една трета.   осем. Каналите Хариз са система за подпочвени води, построена в Централна Азия, в района на Турпан.   девет. Каналите Хариз събират вода от планините Бог, разположени на 60 км от селищата в Турфан.   10.
image



единадесет. 12. Интервални кладенци. 13.

image


четиринадесет. петнадесет. Температурата през лятото в този район достига до + 48 ° С, през зимата - 37 ° С, но въпреки това населението тук винаги се е занимавало със земеделие, наука и изкуство.  

image




16 Земеделските земи се напояват с интервални кладенци. Повече от 2 хиляди години каналите на Хариз работеха само с помощта на гравитацията без помпи и допълнително оборудване.   17. След като преди повече от 2 хиляди години, поради липса на вода в района, бяха изградени подземни водни канали с обща дължина 5 хиляди 272 километра в посока Турпан от Блажната планина, районът се обърна от сухия район на Турпан в плодороден оазис с очарователни пейзажи. напомнящ на рая.  





18 Тази система от подземни водни канали позволява да се събират две култури в местния климат в ограничени напоявани площи и да се изхранва голямо население.   Дългите щапелни памучни култури бяха защитени от силен вятър от пирамидални тополи и копринени дървета.   деветнайсет. Turpan е известен със своите плодове с високо съдържание на захар. Местните оазиси обработват: черници, праскови и смокини, кайсии и ябълки, нарове, круши, орехи, дини и пъпеши, както и над сто вида грозде, както и 75% от всички стафиди в Китай, сушени в кирпичени къщи .   Лозя от турпан. Местните пъпеши, дини, праскови и кайсии бяха известни със своя вкус, а зеленото грозде (стафиди) Turfan без семки се смяташе за най-доброто в света.   Улица Турфан е километрово лозе Източник: https://life-with-dream.org/turfan-vinogradnyj-oazis-i-zagadki-proshlogo/ Широката мрежа от подземни водни канали на канала Хариз показва как човечеството предизвиква и променя условията на природата.   Източник:   https://www.borsagundem.com/foto-galeri/colun-altinda-turk-mucizesi-neredeyse-cin-seddi-kadar-uzun-galeri/1440431/19   https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/galeri-colun-altinda-turk-mucizesi-neredeyse-cin-seddi-kadar-uzun-41416818/8   снимки: Alamy, China & Asia Cultural Travel, Wikimedia Commons, Fiveprime, westchinaexpeditions.com.

Маръям Аллалио


Тагове:   напояване,   уйгури,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13253295
Постинги: 11645
Коментари: 18457
Гласове: 6687
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК