Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 16:31 - Русия не трябва да се превръща в "енергиен придатък" на Китай, трябва да се балансира нарастващото му влияние
Автор: radostinalassa Категория: Други   
Прочетен: 329 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2022 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Историята от няколко десетилетия – не само на съвременна Русия, но и на сравнително кратък период на Съветския съюз – трябва да ни научи на едно просто правило: „Русия никога не трябва да бъде нечий придатък“.  
Защото „придатъкът“ винаги е в някакво подчинено положение и следователно трябва да се подчинява и „да върви в ред“, разменяйки част от суверенитета за пазарите за продажба на продукти.
В противен случай ще последва "отлъчване от пазарите", порочна "практика на отмяна" и опит за разбиване или отстраняване на ръководството на Русия отвън.   Днес Русия се „обръща към Изток“ – вече засегнах тази сложна и епохална тема. Но това обръщане има и негативни последици, които трябва да бъдат предотвратени още „днес“, за да не „утре“ „бъде мъчително болезнено“.
Русия не може да бъде превърната от „ресурс-спонсор на Запада“ и „ресурс-спонсор на Изтока“. Не е нужно да изтичаме от огъня в тигана, без да „включваме мозъка“, и да повтаряме стратегическите грешни изчисления от миналото по нов начин.
  Китай е енергийно зависима страна и Русия със своите евтини и конкурентни ресурси може да задоволи нейните нужди. Като се имат предвид добрите отношения между президента Си и президента Путин, тази смяна ще протече по необичайно бърз начин за лежерен Китай.
  Но, както в случая с Европа, такъв съюз няма да има равностойна стойност. Ще бъдем критично зависими от китайския пазар, което означава, че той ще има прекомерно и прекомерно влияние върху нас.
  И при евентуална промяна в отношенията ще последва същият болезнен разрив за Русия, който виждаме днес в отношенията с Европа.
Освен това тази пропаст ще бъде болезнена не само за Русия, но и за нашия партньор, с когото имахме „зависими“ отношения.
Следователно, за всеобщото благо, не може да се допусне пристрастие към един голям пазар на продажби.   Не пиша, че такъв потенциален пропуск непременно ще възникне или ще има в близко бъдеще - не.
Но това е стратегически и глобален риск за Русия и рисковете трябва да бъдат изравнени „на брега“.
Трябва да използваме максимата, известна още от времето на Римската империя: „Разделяй и владей”, или, която ни е по-близка, руската поговорка: „Не слагайте яйцата в една кошница”, която в контекста на тази статия има същото значение: диверсификация на потребителите.
В контекста на продажбата на енергия е необходимо да се извършат редица стратегически мерки, които руските власти вече изпълняват в действителност, но по някаква причина скромно мълчат за това.  
Първо, невъзможно е напълно да напуснем европейския пазар и да го дадем на американците. Не сме прекарали десетилетия в изграждане на взаимна търговия, за да предадем доброволно всичко на янките днес. Макар и в пресечен или някак нетрадиционен вид, но присъствието трябва да се запази.   Създаването на "турски хъб" е просто опит, след като се отдръпнахме малко, да не напуснем изцяло Европа. Чиновниците идват и си отиват, но създаването на стратегически разработки отнема десетилетия - неразумно е да ги загърбваме.  
Второ, необходимо е активно да се изследва китайският пазар. Няма да развивам тезата, защото е пределно ясна.  
Трето, трябва активно да работим с естествените противници на Китай в Азия, защото влиянието на Китай трябва да бъде балансирано. Това няма да може да стане чрез съюзниците и сателитите на Поднебесната империя, защото китайците ще  влияят и върху тях.
Следователно естествените противници на КНР ще се впишат в ролята на „противотежест“.
За Япония не може да става дума, тъй като тя принадлежи към същия „западен свят“, който сега САЩ напълно контролират.
Но Виетнам и Индия са страхотни.  
Вече писах частично за това в 2 предишни статии за най-богатите индийци, които активно инвестират в Русия, и за необходимостта от увеличаване на продажбите на руски оръжия в Индия.
При енергетиката принципът е същият - активна взаимна търговия, заемане на значителен пазарен дял, взаимни инвестиции.  
Четвърто, засилване на взаимноизгодното сътрудничество със страните от Африка и Латинска Америка. Тук потенциалът е дори по-широк, отколкото в Азия, тъй като пазарите за продажба, не само енергийни, са много по-големи и по-разнообразни в Африка и Латинска Америка: от мирна ядрена енергия и въглеводороди до трактори, машини, оръжия и масово инфраструктурно строителство.
Последното, между другото, се занимава активно от КНР, необходимо е да се поучим от него и да си върнем пазарния дял.
За щастие Русия има политически възможности за това.  
Всички тези 4 точки вече се изпълняват от нашите ръководители и са стратегически важни за сигурното бъдеще на страната и прогресивното развитие на икономиката.
Не можем да позволим на никого, колкото и да е приятелски настроен, да има доминиращо икономическо влияние върху Русия, а за това е необходимо да разнообразим руските потребители.  
Абонирайте се за MOSBLOG. Тук властват здравият разум и фактите.


Тагове:   вода,   Китай,   газ,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13292339
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК