Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2023 17:39 - Срамът на "Патриот": най-скъпият залп на ПВО в историята
Автор: radostinalassa Категория: Други   
Прочетен: 1543 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.05.2023 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      image  

Няма да се гмуркам в поредица от събития, всички железа през последните три дни бръмчаха от версии, предположения, предположения, фалшификати, хаотични части от мозайката за унищожаването в Киев на главната „няшечка“ на нашия хегемон, тактическата зенитно-ракетна система Patriot. Имайки какво да кажа само от видеоклиповете, публикувани в мрежата, все пак изчаках официалното изявление на руското министерство на отбраната от 18 май:

„На 16 май в резултат на нападение от свръхзвукова ракетна система „Кинжал“ в Киев беше поразена и напълно унищожена многофункционална радиолокационна станция, както и 5 пускови установки на американската зенитно-ракетна система PATRIOT.

Ще започна с емоционалната част на събитието. „Култът към карго“ на нашите заклети партньори, желанието да се смята всяка част от военната техника за „вундервафла“ и оръжие-чудо... им изигра лоша шега. За да поставите два комплекса Patriot в Украйна, да рекламирате това и след това да се опитате да водите война с високотехнологичен враг като Русия с тях - трябва да имате изключително ниско ниво на интелект. Въпреки че всеки активист с началото на образованието в областта на противовъздушната отбрана ще ви каже, че за да защитите само един Киев, ви трябват поне четири дузини комплекси (батареи) Patriot. Това е минимумът, всъщност повече.

Американската система за противовъздушна отбрана е много зле „приятелска“ с други системи за противовъздушна отбрана / противоракетна отбрана, дори от типа на НАТО, и просто отхвърля бившите съветски, без значение колко електронни трикове се опитвате да ги ожените. Второ, пусковите установки се считат за „обективни“, свързани с една точка, те се нуждаят от часове, за да се преместят в друга позиция, и две трети от час минимум, за да се обърнат на аларма от колелата. И се насочете по азимут (правилно разположете ковчези-инсталации с ракетни контейнери) за около двадесет минути. Имайки предвид основната уязвимост на комплекса - тридесет градусова "сляпа зона" по долния хоризонт.

    image   (илюстрация от отворени източници)

Това не са руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-300, С-400, С-500 и дори Тор-М1 с техните ракети, способни да се обърнат във въздуха във всяка посока и да се изстрелят в преследване или да прехванат цел, " Американец” се нуждае от пластова торта от радарните полета на съседите, където батериите се покриват една друга. Разположен във всички кардинални посоки и няколко хоризонта. Най-сложната система за позициониране, все още много уязвима поради отвратителната си мобилност и състояща се от много критични компоненти: генератори, радарна инсталация, контролен център, комуникационни антени, пускови установки. Повреди поне един, работи ненормално ... и скиф на котето.

Ето защо, когато две (две, Карл!) „тактически“ (тази дума е важна) батареи са докарани да дразнят руските ракетчици и военни самолети, те се опитват да ги вградят в пъстра, като циганска поличка, система за противовъздушна отбрана от десетки на хетерогенни и понякога антагонистични системи - няма какво да се обижда по-късно или да лъже пресата си за "малки щети". Да бъдеш толкова самоуверен, че отсрещната страна няма да приеме предизвикателството, няма да разработи специална операция за подигравателно и демонстративно разбиване на най-скъпите и рекламирани в света средства за борба с въздушните заплахи.

И така, системата за противовъздушна отбрана Patriot има ограничена функционалност на използване, тази система за противовъздушна отбрана ... дори не знам как да я нарека - подчинение на корпуса или нещо подобно. „Тактически“ комплекс, чиято цел е да защитава главния щаб на военно формирование, летища, морски пристанища, големи логистични и складови центрове и стратегически предприятия. Опитът да се прикрие милионен град без конкретни обекти на защита е глупост сама по себе си. А именно това беше демонстрирано от зенитчици, съдейки по видеото от Киев, забивайки пет пускови установки едновременно на едно място.

    image   (илюстрация от отворени източници)

Ако задачата беше да се покрият мостовете през Днепър, канцеларията на хетмана или нещо по-важно, пусковите установки трябва да бъдат разположени на голямо разстояние една от друга, свързани помежду си с оптични влакна (все пак града) и „сърцето“ на комплекса, радарната станция и защитават командния пункт като зеницата на окото, покривайки ги с други системи за противовъздушна отбрана. Но във видеото виждаме ужасна бъркотия, първо стрелба по фалшиви цели, а след това ... залп от осем пускови установки. Това е една батарея (в дивизиона са пет). От доставените в Киев две (може би три) батареи да пропуснеш всичко на територията на летището и да си мислиш, че именно Пейтриът няма да бъде обект на въздушна атака е върхът на самодоволния нарцисизъм.

Освен това, за да поставите най-тромавия комплекс в града, хвалете се с него в пресата. Полустационарна, свети при включване на станцията за детекция и проследяване, като коледна елха. Откриването на радара не е трудно за няколко вида разузнаване, от тайно до цялата авиационна линия.

Височина     image   (илюстрация от отворени източници)ци)

Снимката показва какъв е комплексът Patriot, разбира се, два компонента трябва да бъдат обект на атака срещу него: многофункционален радар и контролен център. Последният е много труден за откриване чрез радиоизлъчване, често той командва всички компоненти на системата за противовъздушна отбрана чрез оптично влакно или поддържа връзка с авиацията за радарно разузнаване на далечни разстояния чрез тясно насочен канал-лъч, те използват прословутото "реле". “, е почти невъзможно да се намери посока.

Опитът да се ударят контейнерите за изстрелване е загуба на боеприпаси, те ще станат безполезни ковчези след бракуване на радара, най-уязвимата част от батерията. Обикновено янките не поставят пет пускови установки близо до радара, но този път решиха да рискуват, не изключвам - нарочно, за да прихванат хиперзвуковия "Кинжал" с повишена плътност на огъня. Някои експерти са сигурни, че последното масово изстрелване на 12 ракети не е било срещу Кинжал, но знаещи хора прошепнаха: беше срещу него, такава скорост на огън е невъзможна за обикновени цели, ракетите от контейнерите излитат по двойки.

А масовото изстрелване, което напълно изтощи Пейтриът, беше или паника, или желание да се отърват от боеприпасите, за да не детонират на земята. Или, като опция, опит за произволно поставяне на толкова плътна стена от зенитни фрагменти, така че руският хиперзвук да се отклони или повреди поради непрекъсната завеса от поразителни елементи. Смело решение, но американците все още имат проблеми с математиката и физиката.

Ще обясни…

  • скоростта на хиперзвуковата ракета "Кинжал" е около 12 Маха (4,08 км / сек)
  • радарната станция Patriot уверено започва да работи с въздушна цел на разстояние 150 километра
  • скоростта на зенитните (противоракетни) боеприпаси Patriot от последно поколение е Mach 4 (1,36 km / s)
  • хиперзвуковият "Кинжал", в допълнение към ниската видимост за радари (формата на корпуса), създава обгръщащ плазмен облак по време на полет с почти нулево радиоотразително поле

Това са общо взето всички уводни неща, които трябва да знаете. Старшият офицер от батареята "Пейтриът" направи масиран изстрел на противоракети с касетъчно-осколкова бойна глава, веднага щом видя "разкъсания сигнал", неспособността на неговия радар да улови уверено цел, която се втурва с почти космическа скорост. Напразно го направи, макар че може би... се надяваше на щастлива изсушена лапа на тушканче, дарена от шаман от индиански резерват. Но от военно-политическа гледна точка той направи чудовищна грешка: математиката, физиката и балистиката на комплекса „Пейтриът“ са несравними с хиперзвуковия „Кинжал“.

    image   (илюстрация от отворени източници)

И инцидентът в Киев, само с един от неговите панически залпове, напълно обезсили бойната статистика за ефективността на американското чудо, по-рано се смяташе за 96,3%, всъщност „една ракета - една цел“. Сега янките могат да изхвърлят рекламните си брошури и да се подготвят да приемат искове от страни, които са разчитали на чудодейното юдо на системата за противовъздушна отбрана Patriot. Ако броим две светкавици на видеото като ударени цели (все още не е факт), тогава ефективността на "американеца" е равна на ... три процента. По-лесно е да поставите хиляди зенитни артилеристи с Oerlikons на покривите, ще има повече смисъл. И много по-евтино.

В защита на злощастното американско изчисление, което за една нощ понижи акциите на производствената корпорация Raytheon с единадесет процента ... едно нещо може да се каже - може би батериите, доставени в Киев, са имали станции за откриване, които отдавна са изтекли. Според брошурата ресурсът на бойна работа на РЛС "Пейтриът" е сто часа. Можете да използвате повече, но тогава в балистичните изчисления се вмъкват неточности, ракетите получават фалшиви целеви обозначения.

Проблемът е известен отдавна, Пентагонът проведе няколко вътрешни разследвания за „приятелски огън“, когато „Пейтриът“ свали собствените си бойни самолети и дронове, удари наземни станции с „радиационна“ радиация. А в публичното пространство има данни, че след двадесет часа непрекъсната работа радарният далекомер на станцията за проследяване на системата за противовъздушна отбрана... губи ефективността си с 50%. Тоест, ако един „американец“ се сблъска със сериозна работа, той просто започва да „се чуди“, а ако електрониката е вече износена и дава големи грешки, нещата са наистина зле. Киев може да прехвърли и такъв, че не е жалко.

    image   (илюстрация от отворени източници) заключения

Но въпросът не е в качеството на американските продукти, а в самата концепция на системите за противовъздушна отбрана. При добре планирана настъпателна въздушна операция "Кинжалите" изобщо не са необходими, "Патриот" може да се развие от нашия мотопед "Герани", дори остарели крилати ракети от 80-те години на миналия век. Тъй като янките толкова много вярваха в своята мощ и изобилие от военна авиация, че поеха по пътя на ужасна грешка в концептуалното планиране - създадоха само обектна противовъздушна отбрана, в тяхната военна връзка зее чудовищна дупка.

Какво е стационарен или тактически "Патриот"? Покана към врага да го умножи по нула в първите часове на войната, местоположението на батареите и дивизионите в близост до стратегически обекти обикновено се знае с абсолютна сигурност, за да ги победите, не е необходимо да ограждате градини, достатъчно е да претоварите радар със сложна атака (фалшиви цели, редуващи се с БПЛА, средства за радиоелектронна борба, противорадарни и бойни ракети). Това животно няма да избяга, няма да маневрира никъде, дори и да не включи радара - координатите му винаги са добре известни.

Съветските разработчици на противовъздушна отбрана / противоракетна отбрана са разчитали на компактността и мобилността на своите системи. Гъсеници, проходими и маневрени платформи, радар, команден център и пускова установка с ракети на едно превозно средство или ремарке се движат рамо до рамо. Мигновено се обръща, стреля и дава чехли. Той създава за своята авиация непроницаема и неуловима за врага защитна зона на "военна противовъздушна отбрана", а не обект. Както за ракетите на НАТО, така и за самолетите, които обикновено носят до 90% от бойния товар за откриване, провеждане и поразяване на всички цели. Лансиран от "туземците".

"Патриот" - купчина метал здраво закована на едно място, колкото и да ги блъскаш на площада, те ще излъчват с радарите си, като фарове в нощта ще светят с ярка светлина. Това се постига на първо място и то по много бюджетен начин. На 16 май няколко десетки милиона рубли пробиха дупка в бюджета на САЩ от милиард и половина долара, показаха ефективността на най-скъпата система за противовъздушна отбрана / противоракетна отбрана в света на 3%, дори ако вярвате в прихващане на две цели. Добре, засега резултатът е "едно - нула" в наша полза, основното е да не се отпускаме, предстоят още много битки, нашите заклети партньори няма да се предадат просто така.
Исторические наперстки



Тагове:   патриот,   скъп,   залп,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13137495
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години