Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2019 07:29 - Откъде идват ананасите в древния Рим, ако са били донесени от Америка през 16 век?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Древните римляни не знаели за съществуването на ананасите, тъй като те растат в Новия свят. Въпреки това мозайките в град Помпей откриват изображения, много подобни на тези плодове. Това накара привържениците на т. нар. „Нова хронология“ и други подобни теории да критикуват официалното датиране на събитията от древната римска история. Какъв е въпросът тук, как артефактът от Америка се появи на масата на римските патриции?
image



  Мозаечен натюрморт с плодове върху чиния, "ананас" вдясно. Помпей, І век пр.н.е. Веднага можем да кажем, че древните римляни не са яли ананаси и дори не са знаели за самото им съществуване. Тук обаче има изображение от Ефеския дом в град Помпей. Във ваза с плодове наистина можете да видите нещо като ананас. Толкова сходно, че в средата на ХХ век някои италиански изследователи смятали, че това е ананас. Тези плодове обаче не се споменават в нито един писмен източник. Древните римски писатели и историци, които ни оставиха подробни описания на пиршества на различни пирове като известния Лукул, не написаха нищо подобно. А археолозите не са открили следи от ананаси в древен Рим по време на разкопки.   image

  Бронзова скулптура от борови шишарки. Ватикан, I в. пр.н.е. В същото време художникът, който украсява стената на къщата в Помпей с този натюрморт, ясно рисува нещо много познато за него и собствениците на къщата. В крайна сметка „ананасът“ върху мозайката е разположен върху ястие сред другите плодове, не му е отредено почетно място като нещо екзотично и уникално. Ако се вгледате внимателно, този "ананас" изглежда много малък, не по - голям от лежащите до него  нар и ябълка. Което не е изненадващо, защото всъщност това изобщо не е ананас, а борова шишарка от италиански бор, добре позната в древните времена. Древните римляни обичали ядките на този бор . И освен това, тези ядки се смятаха за афродизиак. Ватиканът е запазил и  до днес от  1-ви век. пр.н.е. четириметрова бронзова скулптура на тази шишарка.
image
  Борови шишарки с остатъци от игли. Модерна снимка. Но шишарките нямат зелена „опашка“, характерна за ананаса, което ясно се вижда в мозаечния натюрморт? Тази загадка също е лесно разрешима - върху образа на конус художникът изобразява съвсем обикновени останки от игли, които всъщност са много подобни на „опашката” на ананаса.   image

  Барелеф в Палмира, I в. пр.н.е. Друго древно изображение на "ананас" може да се види на барелефа на храма на Баал в Палмира. Там са показани два олтара с лежащи на тях плодове, някои от тях приличат на ананаси. Само че са много малки, близки по  размер на  плодове нар. По същия начин, както в случая с изображението от Помпей, конусите са изобразени върху този барелеф. Но друго дърво - ливански кедър. Това дърво е било много почитано в древния Изток, плодовете му всъщност са били принасяни в жертва на боговете.
image
    Статуетка на римско момче от Музея в Женева.Статуетка на римско момче от Музея в Женева. Заслужава да се споменат и други археологически артефакти, свързани с Древен Рим, на които понякога се виждат ананаси. Например статуетка от римския период, съхранявана в музея на град Женева. Момчето държи в ръката си нещо много подобно на ананасовия плод. И докато това очевидно е твърде голямо за шишарка. Това наистина не е шишарка, но този елемент също не е ананас. Всъщност това е един от най-ранните сортове брюкселско зеле, главата на който древното римско момче държи в ръката си.
image
    Стенопис от Помпей, I в. пр.н.е. И накрая, в Помпей е запазена стенопис, изобразяващ купувач в древен римски магазин, който взема нещо голямо жълто и люспесто от продавача, с „опашка”, характерно за ананас а. Но при по-внимателна проверка става ясно, че това е най-често срещаната питка за хляб. Точно същите торти със същия модел (римляните пекат кръгъл хляб с изцедени „филийки“, за да се счупи по-лесно) лежат в купчина на плота до купувача. А „опашката“ всъщност е ръката на продавача, който предава този хляб на купувача.     Кадър от поредицата Бортко „Майсторът и Маргарита“. Уви, в древен Рим нямаше ананаси. Разбира се, в истинския Рим, а не измислния, където римляните могат да имат всичко.
Булат Мамлиев



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13253160
Постинги: 11645
Коментари: 18457
Гласове: 6687
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК